Barth3z 17.01.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Powiem szczerze że gdzieś jeszcze 1,5-2 lata temu byłem optymistycznie nastawiony do PV. Z czasem zapał zaczął maleć. Ostatnim w zasadzie pomysłem było właśnie bezpośrednie wpięcie ich do zasobnika i ewentualnie wykorzystanie nadwyżek do zasilania alarmu czy n.p. reku. Ale po przeliczeniu tego wszystkiego jakoś uśmiechu na swojej twarzy wywołać nie mogłem. I chyba trochę kszhu ma rację. Jak potraktujemy to jako hobby to i owszem. Wiadomo hobby jakie by nie było kosztuje ale jak jeszcze przyniesie jakiś dochód to tylko się cieszyć. W takiej realizacji to nie jest opłacalne. Jeśli te panele nie będą ujęte w projekcie - tak jak u mnie - zamiast dachówki, i nie będzie przełączania całego obwodu zasilania wszystkich urządzeń w domu na fotowoltaikę, to niestety muszę przyznać rację kszhu, że to dla hobbistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.01.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Nie lubię sądzić! Dlatego sprawdzam. A pompami nie handluję! Mało tego - do czasu aż nie sprawdziłem - byłem im przeciwny - do sprawdzenia parę lat temu namówił mnie HenoK. Czytając Pana wypowiedzi, wiem, że Pan nie sprawdzał. To czemu Pan nie słucha w innych kwestiach ? tylko błądzi Pan ? Ile razy to trzeba powtórzyć?! Panie szanowny nic nie stoi na przeszkodzie aby zgodnie z tą wiedzą budować domy bardzo mało zjadające energii lub wcale. Pan próbuje wyważyć otwarte drzwi, łomem w postaci hipotez z palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.01.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Podstawową akumulacją jest podłoga. Ona i tak musi być, poza tym ciepło z niej jest najbardziej komfortowe i najłatwiejsze w sterowaniu. O ile spada temperatura, to zależy od budynku - producenci ogrzewań do domów izolowanych w seryjnych termostatach montują 3.5 st. obniżki - sygnalizowanej przez podanie napięcia 230V - by bardzo uprościć montaż i sterowniki. To się oczywiście zmienia w przypadku domów bliskich 0 W/m2 (autonomiczne ogrzewanie) - tu obniżki nie mają sensu. Te domy są na płycie fundamentowej - więc więcej akumulacji nie potrzeba . Same sprzeczności ... Jeśli grzejesz przez chwilę wtedy kiedy chcesz to grzejesz w taryfie płaskiej po 55gr. Jeśli to jest dom pasywny, to w ciągu doby masz wahanie temp. raptem 1oC. Nie widzisz, że twoje kable z precyzyjnym niecentralnym grzaniem nie mają sensu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.01.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Pan Tomasz nie rozumie i nie chce pojąć.Chyba zamiast przekomarzać się z Panem TB, lepiej siąść i przemyśleć.Czemu jest potrzebne ogrzewanie, co mogę z tym zrobić jak zaradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2014 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 W takiej realizacji to nie jest opłacalne. Jeśli te panele nie będą ujęte w projekcie - tak jak u mnie - zamiast dachówki, i nie będzie przełączania całego obwodu zasilania wszystkich urządzeń w domu na fotowoltaikę, to niestety muszę przyznać rację kszhu, że to dla hobbistów. - Tylko? Są jeszcze sytuacje związane z brakiem zasilania itp. Proszę rozważyć - mamy dom 150m2 zaizolowany najgorzej w tym wątku - zużycie 3000kWh - Przy cenie prądu ( ostatnia FV 0.53 zł ) i elektrycznym podłogowym za 7000 - 10000zł niewiele się kalkuluje robić. Tylko są coraz większe anomalie - a może być jeszcze gorzej - ogromne upały czy zerwane linie zasilające. - Dokładamy więc do domu - PPCi z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem zasilającą kanałówkę i instalację, nawiew w ścianach pokojów - wywiew - w pokojach lub centralny w przedpokoju ( 100% recyrkulacja) głównym jej celem jest chłodzenie naszego termosu . ale zima takie pompy mają COP około 3 ( a mnie wyszło, że więcej) - dogrzewając nią powietrze - zmniejszymy zapotrzebowanie o minimum 1500kWh . 500kWh zużyje podłogowe - 800-1000kWh maksymalnie pompa ciepła 1000 : 150 = 7kWh dziennie - to 300W /h- czyli nasza pompa invertorowa - chodzi na około 100W A do tego dorobienie autonomicznego ogniwa PV czy PV z niewielka 50-70cm wiatrownią - skomplikowane i drogie nie jest akumulatory też nas nie zjedzą - bo nie musimy nic synchronizować - system ma tylko zasilać inwertowową pc ( najmniejsze maja 230W!!!) i ledy w oświetleniu awaryjnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2014 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 To czemu Pan nie słucha w innych kwestiach ? tylko błądzi Pan ? Ile razy to trzeba powtórzyć?! Panie szanowny nic nie stoi na przeszkodzie aby zgodnie z tą wiedzą budować domy bardzo mało zjadające energii lub wcale. Pan próbuje wyważyć otwarte drzwi, łomem w postaci hipotez z palca. Nie bardzo rozumiem co do ma do tego posta Nie lubię sądzić! Dlatego sprawdzam. A pompami nie handluję! Mało tego - do czasu aż nie sprawdziłem - byłem im przeciwny - do sprawdzenia parę lat temu namówił mnie HenoK. Czytając Pana wypowiedzi, wiem, że Pan nie sprawdzał. Nie mam hipotez i wyssanych z palca rzeczy, bo to o czym piszę robimy. Nie instaluje samych pomp tylko dystrybucję. A przyjść i zobaczyć jak grzeje 350W toshiba - można . Dlaczego Pan uważa, że nie stoi nic na przeszkodzie - jak tu znakomita większość tego nie chce i nie dość na tym - próbuje odradzić innym domy izolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.01.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 A do tego dorobienie autonomicznego ogniwa PV czy PV z niewielka 50-70cm wiatrownią - skomplikowane i drogie nie jest akumulatory też nas nie zjedzą - bo nie musimy nic synchronizować - system ma tylko zasilać inwertowową pc ( najmniejsze maja 230W!!!) i ledy w oświetleniu awaryjnym . Kiedyś, po wypowiedzi Henok'a spojrzałem na inwerterową PC. Okazuje się, że można ją zasilać bezpośrednio z paneli PV + małe aku dla stabilizacji. Widziałem, że takie ppci z instalacją PV robi Daikin. Wiem, że przymierzają się do zrobienia najnowszej jednostki z czynnikiem R32 zasilaną właśnie z paneli PV - http://www.businessspectator.com.au/article/2013/10/29/solar-energy/solar-and-air-con-marriage-made-heaven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2014 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Same sprzeczności ... Jeśli grzejesz przez chwilę wtedy kiedy chcesz to grzejesz w taryfie płaskiej po 55gr. Jeśli to jest dom pasywny, to w ciągu doby masz wahanie temp. raptem 1oC. Nie widzisz, że twoje kable z precyzyjnym niecentralnym grzaniem nie mają sensu ? Skad Myli Pan pojęcia - System grzewczy w domu izolowanym ma zapewnić by wahanie temperatury nie przekraczały 1 st.C a nie, by przy wyłączonym ogrzewaniu temperatura nie spadła i 1st/24h - Wahanie to amplituda - to komfort dla domowników - stąd precyzyjna automatyka . Ile by kosztował taki dom - co traciłby w mróz 1 st. na 24h gdy wszystko jest wyłączone! To na dziś jest niemożliwe do uzyskania - Pan źle "wahanie o 1 st." interpretuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2014 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Kiedyś, po wypowiedzi Henok'a spojrzałem na inwerterową PC. Okazuje się, że można ją zasilać bezpośrednio z paneli PV + małe aku dla stabilizacji. Widziałem, że takie ppci z instalacją PV robi Daikin. Wiem, że przymierzają się do zrobienia najnowszej jednostki z czynnikiem R32 zasilaną właśnie z paneli PV - http://www.businessspectator.com.au/article/2013/10/29/solar-energy/solar-and-air-con-marriage-made-heaven Daleko Pan szuka... A tu na FM u Pana Michała Ludwina! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2014 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Pan Tomasz nie rozumie i nie chce pojąć. Chyba zamiast przekomarzać się z Panem TB, lepiej siąść i przemyśleć. Czemu jest potrzebne ogrzewanie, co mogę z tym zrobić jak zaradzić. Ogrzewanie ma z dokładnością do max 1 st utrzymywać w pomieszczeniu żądaną temperaturę w określonym czasie przy jak najrówniejszym rozkładzie tej temperatury - to wszystkie zadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.01.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 No ale pytam się ... na grzyba grzać i myśleć o grzaniu.Jak grzejemy coś to ... wodę do łap. A resztkami grzejemy powietrze. Chodzi o coś takiego jak robienie wiatru małym piórkiem. Widzę iż Pan nie bardzo ma pojęcie od domach izolowanych.1. nie jest Pan wstanie takiego domu policzyć. opowiada Pan kity o tym że tego nie trzeba.Trzeba ponieważ w tedy wiadomo czy już można nie grzać czy ... coś trzeba kombinować.Przy takiej pogodzie jak mamy teraz, myślenie o ogrzewaniu to promocja PGE czy ciepłowników. Trzeba to przeliczyć jak długo dom będzie stygł ile potrzeba mu energii.A nie płacić za przyłącz 20kW jak nie więcej !! stare liczniki były ślepe ... nowe widzą wszystko.Nie da się ukryć iż miał Pan 5kW nagle dom chce 30kW .Trzeba takowe pomysły racjonalizować.Pana kozaczenie .. że nie trzeba liczyć jest błędne. Może za bardzo obciąża kopułkę? Problemy są dwa w domu - grzanie wody do łap i gotowanie.Reszta może być prawdziwie pasywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2014 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 No ale pytam się ... na grzyba grzać i myśleć o grzaniu Pisałem - precyzyjnie utrzymać żądaną temperaturę - nie grzać. Rolą izolacji jest marginalizacja ( najlepiej do zera) ogrzewania . Może faktycznie nazywać lepiej - system ustawienia temperatury nie ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.01.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Ani razu jeszcze nie używałem tej zimy nagrzewnicy 9kW ... pompa co do -7 działa. Pracuje je to 2,2 kW prądu daje koło 7 kW ciepła.Zima w Bieszczadach była w grudniu dość dość. Na tyle iż staw zamarz tak jak nigdy.Mało śniegu, systematyczny mróz przez 3 tygodnie. nie było mniej jak -8.Śniegu było do 10-15cm. Tak że pompa sprawuje się super, ustawiam na pilota temp i heja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.01.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Pisałem - precyzyjnie utrzymać żądaną temperaturę - nie grzać. Rolą izolacji jest marginalizacja ( najlepiej do zera) ogrzewania . Może faktycznie nazywać lepiej - system ustawienia temperatury nie ogrzewanie.Utrzymywać temperaturę ale nie grzać? Dawaj misiu puchaty, dawaj! Coraz weselej. Przebijasz sam siebie w głupocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.01.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Panie TB Czy da mi Pan gwarancję, ze jak wybuduję dom według Pana zaleceń, to zużycie energii do ogrzewania będzie na poziomie poniżej 20kwh/m2*rok?Jeśli tak, to ja wezmę te Pańskie kabelki i WM od Pana tez wezmę, ale zapłacę JEŚLI BĘDZIE DZIAŁAĆ.Idzie Pan na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.01.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Barth. Koledzy straszą wentylacją wyporową. Ale zastanów się . Świeże powietrze przez GWC + RsŚ = 18oC . Komfortowa sytuacja. Mało które reku tyle da. Masz do tego 25-30m3/osobę powietrza zużytego o temp. 20-22oC i wilg.40-50% ( ta wilgotność jest ważna) . Teraz masz PPC która ma do dyspozycji 20-24kWh energii/dobę .Robisz dom w standardzie pasywnym + 20-30mb GWC dla wspomagania PPC i masz CO i CWU..A zarzut, że dwa nawiewy? Nadmuch na 8-10 pomieszczeń w ilości 100m3/h , dopiero jest kupą. Przy WW jesteś w salonie z rodziną, parcie na sufit ciepłego wilgotnego powietrza jest większe niż obok w pokoju gdzie nikogo nie ma. Proste jak drut. Ciepłe się unosi. A koledzy od WM zakłócają naturalny przebieg rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.01.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Ale jak nie wyjdzie tanio i nie odczujesz komfortu ma ci kase zwrocic z %! Zapłacę jeśli całość będzie działać jak trzeba. Nawet postawię krzynkę abo dwie. To jak będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.01.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Zapłacę jeśli całość będzie działać jak trzeba. Nawet postawię krzynkę abo dwie. To jak będzie? Podniósł bym rękawicę, gdybyś był z okolic Bydgoszczy. Jedynym skomplikowanym urządzeniem byłby on-off prądu.No i max 20cm od gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.01.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Podniósł bym rękawicę, gdybyś był z okolic Bydgoszczy. Jedynym skomplikowanym urządzeniem byłby on-off prądu.No i max 20cm od gruntu. Ale działać ma całość a nie tylko kabelki. Całość nie może zużyć więcej niż 20kwh/m2 rocznie. Kto śmiały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.01.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Czy ty nie widzisz ze TB wiecej sporzywac nie musi... A ty ze skrzynkami wyjezdzasz Co on po nich dopiero wystruga? Zabaczymy. Ja jestem głupi i nie ogarniam dlaczego kabelki 30zł/m2 mają być lepsze od PEX-a za pół ceny, ale jak będzie dobrze to warto zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts