surgi22 18.01.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Sorki nydar nie widzę tego posta możesz podać ile miesięcznie oszczędzasz w PLN na odzysku ciepła z wody użytkowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.01.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 To że kolega sobie nie wyobraża,nie znaczy że nie jest możliwe. Można używać kominka jako źródła ciepła dla CO i CWU w domu pasywnym.Nie wiem, czy przy WM z górnym nadmuchem , ale przy WW, kominek podnosi temp. w czasie palenia o ok. 1,5- 2oC. Jeżeli uznamy to za wadę nie do zaakceptowania, to faktycznie nie da się grzać kominkiem w pasywnym domu. RSŚ I gwc to nierozłączni bracia. Dzień w dzień dają mi 100kg powietrza/h o temp. 18oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.01.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Sorki nydar nie widzę tego posta możesz podać ile miesięcznie oszczędzasz w PLN na odzysku ciepła z wody użytkowej ? Nic. Mam opał z 0 PLN/mp. Ale kiedyś może będę musiał płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.01.2014 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 To że kolega sobie nie wyobraża,nie znaczy że nie jest możliwe. Można używać kominka jako źródła ciepła dla CO i CWU w domu pasywnym. Nie wiem, czy przy WM z górnym nadmuchem , ale przy WW, kominek podnosi temp. w czasie palenia o ok. 1,5- 2oC. Jeżeli uznamy to za wadę nie do zaakceptowania, to faktycznie nie da się grzać kominkiem w pasywnym domu. RSŚ I gwc to nierozłączni bracia. Dzień w dzień dają mi 100kg powietrza/h o temp. 18oC. Nie ma kominków które zużyłyby w sezonie 1000 czy nawet 1500kWh - więc nie piszmy kominek i 15kWh/m2 Ale mnie też ciekawi Sorki nydar nie widzę tego posta możesz podać ile miesięcznie oszczędzasz w PLN na odzysku ciepła z wody użytkowej ? Głównie z powodu, że ucieka Pan od odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.01.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Nic. Mam opał z 0 PLN/mp. Ale kiedyś może będę musiał płacić. No to już widzę tłumy które uda Ci się przekonać o ekonomice odzysku ciepła z wody użytkowej na Swoim przykładzie. To już lepiej zrobić to w najprostszy możliwy sposób- bierzesz kąpiel w dużej wannie np.300-400 l , wychodzisz i masz 400 l ciepłej wody 40C , zostawiasz na godzinkę aż osiągnie łazienkowe 23-24C i dopiero wypuszczasz do kanalizacji. Proste a działa. A 30-40 litrów zużytych pod prysznicem to przy 3-4 osobach w domu ilości ciepła możliwe do odzyskania są pomijalne. Tym bardziej że trochę z tego ciepła po drodze w domu i w kanalizacji pod domem zostanie tak czy siak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.01.2014 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Nic. Mam opał z 0 PLN/mp. Ale kiedyś może będę musiał płacić. Zarówno opał jak i pracę + koszty składowania trzeba policzyć. Rozwiązanie - kradnę prąd ( mam za darmo) to dom staje się zeroenergetyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.01.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 ,,Nie ma kominków które zużyłyby w sezonie 1000 czy nawet 1500kWh - więc nie piszmy kominek i 15kWh/m2 " Kominek jest źródłem ciepła dla CO i CWU. Nie rozumiem tych liczb,więc pytam , ale o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.01.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 No to już widzę tłumy które uda Ci się przekonać o ekonomice odzysku ciepła z wody użytkowej na Swoim przykładzie. To już lepiej zrobić to w najprostszy możliwy sposób- bierzesz kąpiel w dużej wannie np.300-400 l , wychodzisz i masz 400 l ciepłej wody 40C , zostawiasz na godzinkę aż osiągnie łazienkowe 23-24C i dopiero wypuszczasz do kanalizacji. Proste a działa. A 30-40 litrów zużytych pod prysznicem to przy 3-4 osobach w domu ilości ciepła możliwe do odzyskania są pomijalne. Tym bardziej że trochę z tego ciepła po drodze w domu i w kanalizacji pod domem zostanie tak czy siak. Ekonomika była taka. Na początku jeszcze przed kopaniem fundamentów dostałem kilka wycen dla WM z odzyskiem . Wszystkie powyżej 10000PLN. Parametry powietrza mam takie jakbym WM z reku miał. Sporo zaoszczędziłem tak z 80% licząc RSŚ i GWC. No i mam bezobsługowe ustrojstwo. Nie wpadam na pomysły z przymykaniem wentylacji zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 18.01.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Wróćmy może do problemu odzyskiwania energii z bąków.To ważny element domów izolowanych. Też tak uważam! Tylko co jeść aby zwiększyć wydajność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 18.01.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Każdy chyba wie że "siła w kupie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 18.01.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Groch! I duzo pic! %. Po takim bąku z procentami w izolowanym to z tydzień będzie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 18.01.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Od dawna to twierdzę, że nie wszystko dla wszystkich a ludzie wybierają to co im pasuje i na co ich stać. Dlatego nie rozumiem po cholerę wciskać wszystkim hand-made popierdółki kiedy różnych lepszych urządzeń jest na rynku cała masa. Ja jestem techniczny laik i do pięt ani Tobie ani nydarowi nie dorastam, jednak posiadłem pewną umiejętność: "czytanie ze zrozumieniem" i dzięki niej wiem, że nydar nie wciska na siłę wszystkim swojego wynalazku tylko pisze, że u niego działa. A Ty ciągle nie możesz tego pojąć. Z wątku o Jego wentylacji wynikło już dawno, że nie jest to dla wszystkich - ani ta wentylacja ani RSŚ i dziwię się, że facio opierający się na wiedzy i wyliczeniach (ani krzty złośliwości tu nie ma) nie umie tego zrozumieć albo doczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.01.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Jeszcze niedawno to pisałem o 16-tu oC a nie o 12-tu. Manipulator jesteś ,,znafco" wiedzy tajemnej. Mam złe wieści. Temp.nawiewu rośnie teraz jest 18,8oC. I wiem dla czego:D.Mówisz,że WM i rekuperator p-p to realne zaoszczędzone pieniądze. A ten sam efekt energetyczny przy GWC i RSŚ to już bzdura.Tyś znafca manipulator.Jakich faktów oczekujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 18.01.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Mozna zrobic urzadzenie "dual action" bak napedza jedna turbinke gazem "wylotowym" poczym trafia do izolowanego ( jak wczesniej opisano ) zbiornika/komory gdzie nastepuje zapalenie, explozja ktora napedza turbinke #2 alternatywnie daje bezposrednie cieplo.., Jest kilka opcji. Wojskowa grochowka , po flaszce i mozna jechac... No, rura w dupsko i do komory, tylko zmieniłbym nazwę na "anal action" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.01.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Dobra nydar... dopiero teraz ogarniam Twoją instalację - nie czytałem od początku.W Twoim przypadku można by dojść do tych 70 % sprawności odzysku energii ze ścieków.Jak masz to ustrojstwo dobrze zaizolowane to może zadziałać na jakieś 80%. Razem 56% (lubię procenty) i to w zimieTrochę chyba lepszy ten reku.Ale ogólnie rozwiązanie spoko... low cost i warte swojej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 18.01.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Dobra nydar... dopiero teraz ogarniam Twoją instalację - nie czytałem od początku. W Twoim przypadku można by dojść do tych 70 % sprawności odzysku energii ze ścieków. Jak masz to ustrojstwo dobrze zaizolowane to może zadziałać na jakieś 80%. Razem 56% (lubię procenty) i to w zimie Trochę chyba lepszy ten reku. Ale ogólnie rozwiązanie spoko... low cost i warte swojej ceny. Grochówę też lubisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.01.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Grochówę też lubisz? Nie bardzo. Poza tym bąki przy reku rozładowują się same. Szkoda, bo mógłby być jaki patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.01.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Dobra nydar... dopiero teraz ogarniam Twoją instalację - nie czytałem od początku. W Twoim przypadku można by dojść do tych 70 % sprawności odzysku energii ze ścieków. Jak masz to ustrojstwo dobrze zaizolowane to może zadziałać na jakieś 80%. Razem 56% (lubię procenty) i to w zimie Trochę chyba lepszy ten reku. Ale ogólnie rozwiązanie spoko... low cost i warte swojej ceny. Smacznego w takim razie. Wracając do %. Rozważ ich liczenie inaczej. Rura z szarymi ściekami idzie w warstwie izolacji na chudziaku . Metr od fundamentów jest posadowiony RSŚ ,ogacony resztkami EPS-a zalanego dwuskładnikową pianką PUR . Grubość izolacji to. min.30cm. Cała woda w domu ma mieć docelowo +/-20oC,bo grzana wstępnie zużytym powietrzem. Zbiornik -zasobnik na strychu,skąd zużyte powietrze opuszcza dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 18.01.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Nie bardzo. Poza tym bąki przy reku rozładowują się same. Szkoda, bo mógłby być jaki patent. Nic straconego, będziesz miał słabszą wydajność. "Anal action" to doskonałe rozwiązanie dla każdego, nie tylko dla ludzi lubiących groch. Zastanów się nad tym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 18.01.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Rozumiem, że wtłacza spod dachówki i pomija reku, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts