rafał2011 20.01.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Wsyp Szwedzki piach do jednego wiadra, Polski do drugiego.... zapakuj po grzalce ( musza byc takie same ) i sprzedaj nam rewelacyjnego "news'a" prosze napisze pan w koncu jakie mam straty do Polskiego gruntu majac 3cm izolacji. 80m2. Nie miga sie pan tylko szczerze odpowie. Ile kWh ucieka mi do gruntu / rok ? Czy nie ma pan zadnego pojecia? Ze swoją izolacją od gruntu bijesz ten temat na głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.01.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Pisałem o stratach do gruntu. Grunt pod domem nie ma zysków ze słońca . Zimą jest tam +3 st jak u nas przy 30cm izolacji Czyli grunt nie przewodzi ciepła? Zawsze jest tyle i tyle, niezależnie od temp. gruntu poza domem? W Brazylii i Burkina Faso też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.01.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Do podgrzanie i utrzymania tej temperatury przez sezon - potrzeba 400kWh/m3 na stopień - to dane z geologii. Może Pan to sprawdzić! Piach lepiej odbiera ciepło niż powietrze - wiec niech Pan do wiadra z 12 litrami piachu ( 1/83 m3 ) wstawi grzałkę 5 W - 1/83 415W i po godzinie.. po dwóch , po stu... temperatura piachu będzie taka sama - w otoczeniu gruntu TYM BARDZIEJ!!! Przejrzał Pan I Pan Barth3z materiały o EPS od gruntu? A z innej beczki. Budujemy skrzynie ze styropianu o wym. wewnętrznym 100 x 100 x 100cm i grubości ścianek 18cm ,pakujemy do niego piach i całość zakopujemy na głębokość 3m do gruntu o stałej temp. 8oC. Podgrzewamy piach w tej skrzyni styropianowej do 9oC. Utrzymujemy ten stan przez rok. Ile na to energii zużyjemy? Dla ułatwienia podam że cyfra kręci się koło słynnego wiadra pomiarowego. ps. I nie ma tam wody gruntowej,sprawdzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Do podgrzanie i utrzymania tej temperatury przez sezon - potrzeba 400kWh/m3 na stopień - to dane z geologii. Może Pan to sprawdzić! Mamy obliczenia. Dane z geologii.:D:D. Dawaj misiu, jeszcze jakiś dowcip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.01.2014 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Czyli grunt nie przewodzi ciepła? Zawsze jest tyle i tyle, niezależnie od temp. gruntu poza domem? W Brazylii i Burkina Faso też? przewodzi i to przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 A co z podłogami drewnianymi? stara konstrukcja w budynku około 100 letnim podłoga jedna deska a sufit deska pustka deska polepa i deska na wierzchu jeszcze liście. ...co za debile to wymyślili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.01.2014 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 A z innej beczki. Budujemy skrzynie ze styropianu o wym. wewnętrznym 100 x 100 x 100cm i grubości ścianek 18cm ,pakujemy do niego piach i całość zakopujemy na głębokość 3m do gruntu o stałej temp. 8oC. Podgrzewamy piach w tej skrzyni styropianowej do 9oC. Utrzymujemy ten stan przez rok. Ile na to energii zużyjemy? Dla ułatwienia podam że cyfra kręci się koło słynnego wiadra pomiarowego. ps. I nie ma tam wody gruntowej,sprawdzałem Tylko, że pod piachem w domu nie ma styropianu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.01.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 przewodzi i to przyzwoicie. A w bok też, czy tylko w górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.01.2014 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 A co z podłogami drewnianymi? stara konstrukcja w budynku około 100 letnim podłoga jedna deska a sufit deska pustka deska polepa i deska na wierzchu jeszcze liście. ...co za debile to wymyślili? Gdyby nie ta pustka - toby byli debile. Grunt znacznie lepiej odbiera ciepło niż powietrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 tylko bazując się na takich proporcjach izolowania, gdy damy 30cm od gruntu to na suficie powinniśmy dać nie wiem z 1m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.01.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Tylko, że pod piachem w domu nie ma styropianu! Tylko,że 100cm piachu to 10cm styropianu.W domu z tradycyjnym fundamentem mamy sarkofag styropianowy i piach poniżej ław. Dach chroni to i bardziej sucho.Mój dom przez 360dni w roku dzień w dzień generuje przepływ ciepła do gruntu ( w lecie również) . Jest tego +/- 1600kWh !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.01.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 tylko bazując się na takich proporcjach izolowania, gdy damy 30cm od gruntu to na suficie powinniśmy dać nie wiem z 1m? Mylisz się - moja żona chodzi w zimie w kozakach na wysokich obcasach i bez czapki. Ma długie włosy, co chroni przed wiatrem i twierdzi że jej ciepło. BTW. Przepowiedziała też bardzo ostrą zimę w tym roku - ogólnie należy jej wierzyć we WSZYSTKIM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.01.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Do podgrzanie i utrzymania tej temperatury przez sezon - potrzeba 400kWh/m3 na stopień - to dane z geologii. Czy oby napewno ? Przejrzał Pan I Pan Barth3z materiały o EPS od gruntu? Myślę, że jak tak dalej pójdzie to już za rok będziesz preferował izolację z rys. nr 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Mylisz się - moja żona chodzi w zimie w kozakach na wysokich obcasach i bez czapki. Ma długie włosy, co chroni przed wiatrem i twierdzi że jej ciepło. BTW. Przepowiedziała też bardzo ostrą zimę w tym roku - ogólnie należy jej wierzyć we WSZYSTKIM. Dobra dzięki wszystko jasne;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.01.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 tylko bazując się na takich proporcjach izolowania, gdy damy 30cm od gruntu to na suficie powinniśmy dać nie wiem z 1m? Zgodnie z teorią brzeczkowską to nie metr a równe 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Zgodnie z teorią brzeczkowską to nie metr a równe 5cm W dzisiejszych czasach wszystko staje na głowie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 no nie.... grunt odbiera x6! grunt to ostatnio odebrał niźle Morgensterna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.01.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Teoria TB: Grunt przewodzi ciepło, ale jak się na nim postawi budynek, który odetnie ten grunt od temperatury powietrza i od promieni słonecznych, to temperatura ów gruntu pozostanie stała, bez względu na temperaturę gruntu poza budynkiem. Wnioski:1) Grunt nie przewodzi ciepła na boki2) Nie ma sensu odcinać się od gruntu - skoro latem go nagrzewamy, to w zimie możemy to ciepło odebrać.3) Izolacja od gruntu to strata sił, czasu i pieniędzy. Czy popełniłem błąd w rozumowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.01.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Spytaj czy jak wyjdzie w bieliznie i szlafroku .... i w tych kozakach to czy bardziej zmarznie jej tylek czy stopy Pogadam z nią, ale czuję, że potraktuje mnie jak idiotę. Ale to teoria dobra - laski w zimie w butach ze styropianu i bieliźnie. Dla odpowiedniego efektu trzeba by stworzyć 0,5m szpilki, ale kierunek słuszny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Bo skakal w kombinezonie.... a nie w samych gaciach.... no i nie mial styropianu pod nartami.... Może dlatego że skoczył do góry a powinien podskoczyć do dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts