Przemek Kardyś 20.01.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 AAP, laski w zimie w bieliźnie i bezpiecznych butach, a na koniec jeszcze MiażdżCyca (Wy też to widzicie?). Męskie gadki zawsze kończą się na jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Bo to darmowe cieplo jest.... i nawet na podlodze fajnie moze byc niezaleznie od ilosci styropianu pod podloga.... Dlatego te 3cm:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.01.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Bo to darmowe cieplo jest.... i nawet na podlodze fajnie moze byc niezaleznie od ilosci styropianu pod podloga.... Czasami tego ciepła jest aż za dużo... i tu pole do popisu dla kolejnych patenciarzy - to lepsze źródło niż bąki i w dodatku nie powstają palne gazy. Ogrzewajcie, odzyskujcie, połączcie przyjemne z pożytecznym - da się. Właśnie wraca żona... odpuszczę chyba to pytanie i od razu przejdę do meritum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 20.01.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Czy oby napewno ? ... na pewno PJ-TJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Więc łączny się na posadzce bez izolacji, no czasami mały bączek nie zaszkodzi;) i pamiętajcie aby podskakiwać do dołu, jakby co to i cofnąć do przodu też się da;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 To Ty skompiec jesteś, 3cm w podłodze i seriale w taniej taryfie ogladasz:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Perfekcyjna na deser:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Bogowie Areny... 2 sezon "Spartacusa".... zapodaj sobie , spodoba Ci sie... takiego palacza bys chciala miec... Dom kupilem prawie 4 lata temu... nie budowalem... ( i w PL raczej sie nie zdecyduje ) Budowala spoldzielnia... gdybym byl odpowiednio mlodszy i nadzorowal budowe to bym kazal dac 50cm styropianu... Dzis bym grzal tym TV co ogladam... bo mialbym dom pasywny w 1988/89 . I pisal TB ze tez od 25 lat sie zajmuje... ale domami pasywnymi A taryfa G11... mobilizuje sie do przejscia na II. G12W. stary grundig na lampach dałby radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 no Perfekcyjna całkiem, całkiem zjadliwa wizualnie Bogowie Areny....o nie to ja boga w piwnicy nie chcę mieć - bo bym musiała się z pracy zwolnić A Pani Magda_lena szuka palacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Moze sie zalapiesz... ale musisz chodzic z golym torsen i w dzinsowych ogrodniczkach a co tam, nawet co i raz przy zaworkach mógłbym pogrzebać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Rafał - o ile Ty PeCePece to Ci zaworki obce - więc zacznij naukę od czytania instrukcji - może pieca na początek? Nawet nie wie Pani jaki ja kocioł potrafię zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 ale u mnie ani górali ani marynarzy - takich exotic nie spotykam na ulicy:P ok to się zatrzymaj na ogrodniczkach bo reszta skasowana! a skoro na AXN bez - to nie patrzę, bo po 5 wstaję..i jak się wyśpię? Czego to ludzie nie robią dla zjedzenia śniadania w II taryfie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Rafał - z tego co wiem, ja mam 1 taryfę albo nie wiem, ze mam dwie - bo prądem to ja nie grzeję, pc nie mam a dopłata co roku taka sama nie liczę czasu jak WY Kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 no tak - prądem to on ma zasilany sterownik i chyba coś tam jakiś silnik (?) nie wiem - nie znam się na tym ustrojstwie Na gaz? ekogroszek? paliwo stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Obstawiałem gaz, ale ze mnie fachowiec fiu fiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.01.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Teoria jak teoria ale wnioski raczej nydarowe. Czyli teoria spoko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 chodzi o to, że "w" a nie bez;) i nie lubię Tomków ..a już Brzęczkowskich to na pewno brzęczą nie wiadomo po co a Rafałów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 też mam co trzeba. więcej nie potrzebuję. Statystykę na forum prowadzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Goraca podloge? Dopiero w sobotę ...grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.01.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Idąc tym tokiem (nie)myślenia to dowolny grunt, woda, skała itd. powinno być idealnym izolatorem bo jest tego nieskończenie wiele i nie ważne jaką ma lambdę bo nadrabia się grubością. Tylko, że ten idealny izolator ma ciepło właściwe jakby większe co nie co od tego styropianu, występuje konwekcja, dyfuzja, podciąganie kapilarne itd. Gdyby było inaczej to żadna izolacja od gruntu nie potrzebna, wystarczy wynieść fundamenty ponad wody gruntowe, podsypać i wyśmiać wszystkich projektantów, inżynierów, wykonawców itd. co to izolują się na wszelkie możliwe sposoby od gruntu:D Teoria jak teoria ale wnioski raczej nydarowe. Jak zwykle upraszczasz i przeinaczasz.Nie dostrzegasz różnicy między suchym piaskiem a litą skałą w przewodzeniu ciepła? Wełna mineralna to też włókna skalne .Współczynnik dyfuzji dla wełny mineralnej to 1,dla styropianu 60 a dla gruntu piaszczystego to 50.Skoro dyfuzja nędzna to i konwekcja nie lepsza . Jedynie przewodzenie. Podciąganie kapilarne,też nie rewelacja (ktoś tu wstawiał opracowanie) 15cm. Nie wszystko możesz brać na chłopski rozum. Po co martwić się ma projektant wysychaniem piachu ,skoro prościej dać kupę styropianu i problem z głowy. Inwestor zapłaci. Nie wiem jaka będzie optymalna grubość .Puki co wiem ,że czy 20,czy 30cm ,straty takie same,bo wynikają z lambdy i temperatury pod izolacją. Może 10cm wystarczy.Nie wiem. Ale jak by okazało się,że różnica temperatur między posadzką a piachem pod chudziakiem przy 10-ciu cm styropianu wyniesie 3oC, to 10-cio cm styropian da taki sam opór jak warstwa 30cm. Poza tym wiesz,projektant by musiał poważnie analizować warunki glebowe,wodne,dodatkowe pierdu,pierdu ,a tak 30cm i spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts