Tomasz Brzęczkowski 21.01.2014 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Jeszcze raz zapytam - skoro w Szwecji powyżej 50cm styropianu zaczyna się absolutny bezsens, to gdzie ustawiłby Pan tę granicę dla Polski? Uważam, że grunt w Polsce dostaje więcej energii słonecznej, więc temperaturę ma wyższą (oczywiście tylko blisko powierzchni, bo na głębokości kilkunastu metrów wszystko się wyrównuje). 50 cm - z tym, ze najwięcej jest dziś projektów z 40 cm - to jest bardzo sensowny poziom. skoro w Szwecji powyżej 50cm styropianu zaczyna się absolutny bezsens, Szwedzi na gonią nie wyprzedzają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.01.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 50 cm - z tym, ze najwięcej jest dziś projektów z 40 cm - to jest bardzo sensowny poziom. Szwedzi na gonią nie wyprzedzają . Szwedzi policzyli, że przy 50cm w ich klimacie WCALE nie trzeba grzać - wystarczy oświetlenie i sprzęt AGD i RTV. Stąd ten bezsens większej izolacji. Jeżeli dąży Pan do całkowitego wyeliminowania ogrzewania to OK - w Polsce trochę poniżej 50 cm załatwia sprawę. Ile to te trochę to nie wiem - może faktycznie 40cm. Ale to się nie opłaca - niewielkie dogrzewanie jest tańsze od takiej izolacji. Jeśli ma Pan kaprys zrobić coś bez ekonomicznego sensu to kto bogatemu zabroni. Pytanie - po co? Przecież nie po to, żeby kogoś przekonać, tylko zadziwić. Pan jesteś zatem dziwak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.01.2014 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Szwedzi policzyli, że przy 50cm w ich klimacie WCALE nie trzeba grzać - wystarczy oświetlenie i sprzęt AGD i RTV. Stąd ten bezsens większej izolacji. Jeżeli dąży Pan do całkowitego wyeliminowania ogrzewania to OK - w Polsce trochę poniżej 50 cm załatwia sprawę. Ile to te trochę to nie wiem - może faktycznie 40cm. Ale to się nie opłaca - niewielkie dogrzewanie jest tańsze od takiej izolacji. Jeśli ma Pan kaprys zrobić coś bez ekonomicznego sensu to kto bogatemu zabroni. Pytanie - po co? Przecież nie po to, żeby kogoś przekonać, tylko zadziwić. Pan jesteś zatem dziwak! Ja nie projektuję - ja robię instalacje w domach izolowanych . A bogatemu... Przecież 40 cm od gruntu obniża koszty budowy ! W domach izolowanych nie zakłada się centralnego - Weźmy z kosztorysu - domu zrealizowanego : Płyta posadowiona na gruncie nasypowym (pospółka zagęszczona) izolowana termicznie od gruntu EPS 100gr 40 cm, obwodowo płyta izolowana styropianem EPS 100 grubości 12 cm. 300zł/m2 Ile drożej to wyjdzie od Pana fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.01.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 ... nie raz pisałem, że pod dobrze zaizolowanym domem, w jego centrum może być średnia temp. około temp. stałej gruntu a temp. stała gruntu to średnioroczna temp. powietrza w danym rejonie.... To ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.01.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Ja nie projektuję - ja robię instalacje w domach izolowanych . A bogatemu... Przecież 40 cm od gruntu obniża koszty budowy ! W domach izolowanych nie zakłada się centralnego - Weźmy z kosztorysu - domu zrealizowanego : Ile drożej to wyjdzie od Pana fundamentów? Jakieś 30%. Płyta jest fajna jak są na nią warunki i nie trzeba podnosić domu. Chyba, że dam metr styropianu, zamiast pospółki. Poza tym EPS 100 średnio się nadaje pod ściany nośne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.01.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Dobra w tym momencie oficjalnie odpuszczam merytoryczną dyskusję. Wszystko zostało naświetlone w sposób aż nazbyt oczywisty. Pogadajmy teraz o "Twierdzeniu żony Przemka #1492" - Kamienie zakopane w ziemi rosną.Jakieś argumenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.01.2014 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Jakieś 30%. Płyta jest fajna jak są na nią warunki i nie trzeba podnosić domu. Chyba, że dam metr styropianu, zamiast pospółki. Poza tym EPS 100 średnio się nadaje pod ściany nośne... Panu firma robi fundament? Bo to "firmowe" wykonanie - nic własnej pracy Ale nawet jak Panu zrobię 100m2 podłogi z fundamentem za 20000 zł - to zwiększenie izolacji i tak będzie tańsze niż różnica między centralnym a niecentralnym ogrzewaniem. Liczy się całość kosztów ! Edytowane 21 Stycznia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.01.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Zeby nie bylo ... "A mowilismy" Pewnie ze kamienie zakopane rosna... Skad by niby byly te duze? Barbapapy tez w ziemi urosly. Widzialem w ksiazce = prawda. Prawda Mrs. M? Czyli potwierdza się, że to prawda. Ożeniłem się z właściwą kobietą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.01.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Przemek ano widzisz - kamienie Ci rozum rozjaśniły:lol2: Niezbadane są wyroki Boskie. Jeszcze ten test szlafrokowy muszę przeprowadzić - dla jasności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.01.2014 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Czyli potwierdza się, że to prawda. Ożeniłem się z właściwą kobietą. jestem pod-nie-tą Jestem ciałem Właściwie tylko Czy tak chciałem Słabość jest chwilką To od słodkich Nie ! Nie pieszczot Serniki, pączki, miodki Ciarek przeszywa mnie brzeszczot Krzyków nie znoszę Nawet rozkosznych O ciszę wnoszę Spokoju nie patroszmy Tak wiem, żem wad paletą I to w dużym ciele I wiem, że jestem pod-nie-tą Aniele! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.01.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Wiesz one wszystkie maja ponoc racje... Encyklopedie w domu masz? Jak tak to wywal, zona bedzie wiedziala. A i wiesz pewne ze Pismo Swiete przez kobiety pisane... Tylko one mogly miec tyle do powiedzenia. Gdyby to pisali faceci to bylo by grube jak wydanie Auto Swiata... I to nie te swiateczne z dodatkiem Takoż! Wiecie - odnajduję zagubiony sens czytania tego tematu. BTW: Odebrało mi mowę po tej szczypcie poezji! Można z sensem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.01.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) TB ile czasu prowadziłeś doświadczenie z tymi izolowanymi skrzynkami? Edytowane 21 Stycznia 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.01.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 TB ile czasu prowadziłeś doświadczenie z tymi izolowanymi skrzynkami?Zaraz jak się tylko urodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.01.2014 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 bo pewnie wersję fr widziałaś a ja ang ale chrzanicie o tych kobietach - zaraz Brzęczek napisze drugi wiersz i będzie spam o miłości, o winie o ślicznej dziewczynie o dawnych latach i nieważnych już datach o rzecznych nurtach obijanych falą burtach o motywach zużytych małżeństwach rozbitych o wierności jak pies i wieczorach pełnych łez o tańcu na parkiecie o zasranym świecie o śpiewaniu falsetem przez długi kontakt z bufetem nawet o zbawiennym wpływie błonnika piszmy, byleby z szacunkiem dla czytelnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.01.2014 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Pani i Panowie... z piaskownicy (nomen-omen) pouciekaliście, że robicie tu taką dziecinną zadymę?!? Po co to wszystko? Każdy pisze o tym na czym się zna najlepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.01.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Kurcze od 19 wczoraj mnie nie było a tu ponad 250 postów nastukało. Dajcie żyć i poczytać inne wątki;) Chociaż z rana zawsze jakaś rozrywka pożądana jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.01.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Pani i Panowie... z piaskownicy (nomen-omen) pouciekaliście, że robicie tu taką dziecinną zadymę?!? Po co to wszystko? To prawda ... TB jest jaki jest, ale coś tam zawsze napisze "w temacie". Ostatnie kilka stron to już dziecinada ... Rzygać się chce czytając tą błazenadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.01.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 TB ile czasu prowadziłeś doświadczenie z tymi izolowanymi skrzynkami? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.01.2014 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 TB ile czasu prowadziłeś doświadczenie z tymi izolowanymi skrzynkami? Postawiłem na Bartyckiej pawilon 120m2 20 cm styropianu w 1990 i d0 1997 robiłem pomiary - 60 czujników NTC w gruncie i fundamentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.01.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Ale pisałeś o czymś zakopanym w ziemi i czymś w powietrzu, dokładniej o to mi chodzi o to porównanie x6 ile czasu trwało to doświadczenie? ...bo na podstawie takiego doświadczenia, tylko że długoterminowego można zbadać ile % energii nieodwracalnie zabiera ziemia. Edytowane 21 Stycznia 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts