rafał2011 21.01.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 to ile izolacji od gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.01.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 a jaką masz temperaturę w piwnicy i grubość izolacji ścian fundamentowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.01.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 zaczyna się znowu: TB z teorią 6X, a kierownik z mierzeniem/nie mierzeniem po horyzont czekam na ciąg dalszy , a tak swoją drogą czas chyba demaskować kłamstwa TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.01.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 zależy gdzie - tam gdzie nie ma garażu chyba +15 minimum jest ogrzewana - garaż mniej bo brama lipna. Nie wiem ile w ścianach w piwnicy. Nie znam się ogrzewany garaż to coś pięknego... ...ale mnie osobiście, przeraża ilość zużywanej energii na jego ogrzewanie:( to ja nie z tej branży mogę wiedzieć co za branża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.01.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 zaczyna się znowu: TB z teorią 6X, a kierownik z mierzeniem/nie mierzeniem po horyzont czekam na ciąg dalszy , a tak swoją drogą czas chyba demaskować kłamstwa TB Pierwsza nędzna próba;) Durne przykłady z wiadrem piachu i grzaniem wody w oceanie. Zacznijmy od wody. Ubierzesz nurka w kombinezon piankowy wypełniony wodą,woda wtedy w bezruchu jest,to facet zacznie się pocić. Wiadro z piachem . Popieprzone z poplątanym .Jak można robić próby na wiadrze, skoro dopiero 100cm suchego piachu stanowi równowartość 10cm styropianu. Otulmy to wiadro 10-oma cm styropianu,wtedy będzie symulacja a nie pitolenie o wiadrach. Jeżeli dostarczasz energii do gruntu to go podgrzewasz i wysuszasz z powodu różnicy ciśnień pary wodnej . Siły kapilarne działają na 15cm. Wyżej piasek nie podciągnie. Jak się pobuduje na bagnie ,to nie można liczyć na naturalną izolację gruntu .Jak woda gruntowa na 3-ech metrach to i owszem. Kszhu pisze,że ma średnio 10oC pod chudziakiem .Na skróty. 0,04/ 0,3 x 12= 1,6Wh/m2 Ja mam 16oC . 0,04/ 0,18 x 6 = 1,33Wh/m2 Czy ja źle liczę? Czy może następną teorią będzie teoria o tym że lambda izolacji jest inna w kontakcie z powietrzem i inna z gruntem a jeszcze inna z wodą.No bo że inna z blachą miedzianą,to co niektórzy wierzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.01.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 A może różne lambdy styropianu dla różnych różnic temperatur?Qrwa co ja podpowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.01.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Grunt ! ma swoją przewodność ... a co za tym idzie da się powiedzieć jak długo porcja energii będzie w nim siedzieć. Dobrze iż izolacji jest 30cm ... gruntu jest 3 metry co nie jest nic. Ktoś przez 367 stron próbuje na przekór powiedzieć iż grunt to grafen. tj super konduktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.01.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 A może różne lambdy styropianu dla różnych różnic temperatur? Qrwa co ja podpowiadam. Nic takiego, po prostu czytasz w myslach TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.01.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Wiesz rocznie wysyłam tam (również latem) grubo ponad 1600kWh a ciepło właściwe piachu 0,0002kWh . Dom stoi drugi sezon. Sporo tam wysłałem .Nie nazwał bym tego nędzną energią.Któryś z kolegów cytował wyniki pomiarów adamusa. Myślisz że łgał? Czy może jednak coś na rzeczy w suchym piachu jest. Może czas poważniej ten rodzaj izolacji potraktować,zwłaszcza w kontekście tanich domów jak w tytule wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.01.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Ano taka, że powietrze uwięzione w styropianie kiepsko przewodzi ciepło a piasek o wiele lepiej. Poza tym 4-6m piasku to nie jednorodna warstwa a raczej nieznanie warunki. ...Jakie to ma znaczenie? U warstwy jest identyczne. Zużycie energii identyczne. Nie ma czegoś takiego jak nieograniczony odbiornik gruntowy. Co do idiotyzmów wypisywanych przez Brzęczkowskiego to udowodniono mu to ze sto razy. On się tym nie przejmuje, co świadczy o tym, że ma w głowie jakieś ograniczenie. Charakterystyczna cecha każdego matoła - nie przyjmować do wiadomości tego czego się nie rozumie. Brzęczkowski jest w tym doskonały. Jego nie obchodzą prace naukowe, nie obchodzą obliczenia, on wie. Można się tylko dziwić, że komuś chce się jeszcze z nim rozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.01.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 No i wymyśliliśmy a właściwie uzmysłowiliśmy że jest ,izolacja piaskowa - pasywna. W cenie za m2 działki kupionej z rozwagą na terenach nie zalewowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.01.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 A ja myslalem ze TB mi odpowie czy mu brzuch czy tylek zmarznie w tym namiocie przy -20* Odpowie odpowie.... na 400 tyś. % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.01.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 ...że ma w głowie jakieś ograniczenie..... odcięcie przy 250km/h oczywiście w warunkach ustalonych przy 42kPa/m3K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.01.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 liczy;) nie Mierzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.01.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Kolejna bzdura ale nie mieszaj w to nikogo bo sam to raczej wymyśliłeś! Dawno pisałem, ze podążając tą pokrętną (nie)logiką wyjdzie, że najlepiej się od gruntu nie izolować w ogóle. a miałem taką nadzieję ... mam 3,5 metra w głąb samego piachu na działce. Wody gruntowe nie znaleziono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.01.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 ,, Dawno pisałem, ze podążając tą pokrętną (nie)logiką wyjdzie, że najlepiej się od gruntu nie izolować w ogóle. " A gdzie napisałem ,że gruntu nie izolować. Izolować,chociażby z powodu głębokości fundamentu tradycyjnego czy opadów poza obrębem fundamentów. Jak są liczone straty przez posadzkę, to może powiedzieć asolt. W końcu tym się zawodowo zajmuje. Uwzględnia ktoś w tych obliczeniach opór cieplny gruntu? Z tego co wiem, to przyjmuje się grubość izolacji i zakłada jakąś temperaturę, która nijak się ma do rzeczywistości.Wychodzi mi ,że przy przekroczeniu 30cm izolacji ,zwiększanie jej jest wręcz szkodliwe ,bo wpadamy w pułapkę pkt. rosy w dolnej części izolacji .Izolacja 30cm ,to jest max. grubość, ze względu na pkt.rosy, choć i tak nic nie będzie lepiej od izolacji 20cm.Myślę,że ekonomiczną grubością będzie 20cm .No ale można dawać i 50cm,kto bogatemu zabroni. Tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.01.2014 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 A ja tylko napisałem, że nie zbuduje się domu izolowanego na mniej niż 30 cm izolacji. To dziwne, że tak prostej rzeczy nie można pojąć. Poza tym jaka prostacka i chamska natura wychodzi, jak się pisze anonimowo. Tylko prymitywny prostak napisze w necie to co nie powiedziałby w oczy. Tylko prymitywny prostak robi rynsztok w sieci . Nie ma obowiązku izolowania domu. Nie ma też obowiązku dobrego izolowania domu. Dom zaprojektowany przez fachowca zużywa "jak w temacie" , dom izolowany kończy się na 30kWh/m2 - dalej to brak wiedzy a z tym ciężko się dyskutuje. I najlepiej tego nie robić. dr. Ludomir DudaBiorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.01.2014 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Szanowny wrogu izolowania domów, by pompa ciepła się jak najszybciej zwróciła to 3 cm styropianu od gruntu!!! Pomijam, że to chore, bo brakiem wiedzy tego już nie nazwę. Oszukany inwestor to taki co mu dom nieizolowany zaprojektowali - czyli taki co mu dom zużywa na ogrzewanie nawet ponad 30kWh/m2 - łatwo więc - jak pisze dr Duda "głupców czy łajdaków" namierzyć. Ja osobiście nie znam inwestora, który czułby się oszukany tym, ze płaci zbyt małe rachunki za ogrzewanie. Takie stawianie sprawy: oszukali go! wydał mniej na dom i teraz płaci za małe rachunki, jest wręcz śmieszne. Ale cóż jaki rozum takie argumenty. Nie wiele wiem o izolowaniu - to się do człowieka przyczepię. Szanowny Panie - wiedza i rozum w tym temacie są wymierne - KAŻDY INWESTOR MOŻE SOBIE SPRAWDZIĆ CZY ZASTAŁ OSZUKANY LUB "OBSŁUŻONY" PRZEZ DYLETANTA - Tą granicą jest 30kWh/m2 rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.01.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Drogi oszuscie forumowiczow. 3 cm od gruntu byly zaprojektiwane na poczatku lat 80' a realizowane pod koniec. Ja domu nie budowalem bo wtedy do podstawowki chodzilem. Ty twierdzisz ze tak malo nikt nie dawal od kiedy jest styropian na rynku. A wiec zmowu klamiesz. Jak wiemy lata 80' w PL to wspaniale i bogate 10 lecie w historii PL. To ze pan komus zainstalowal wentylacje nie swiadczy o wiedzy ... Psn nie wiedzial i nie wie s jakich domach robil instalacje. Rozum w tym temscie jest wymierny...? To sam pan przedstawil swoj chcac dac 100W/m2 kabli i PC do domu pasywnego.... A na pytanua pan po prostu nie zna odpowiedzi... Wtedy pozostaje obrazanie... 2.4kWh/m2 dr Duda Drogi wrogu racjonalnego myslenia.Ciekaw jestem kogo Brzęczkowski chce nabrać? Mają go za matoła na wszystkich forach budowlanych a on udaje, chyba tylko przed sobą, że coś znaczy. Co za cudak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.01.2014 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 W tym co pisze TB jest sens tylko brakuje odpowiednich środków wyrazu. Termos i mechanicznie policzone U jest najlepszym przykładem - wydrąż w skale otwór i wlej tam wrzątek i drugie tyle wlej do termosu o takim samym U a pojmiesz, że ta prosta funkcja jest bardzo ograniczona tylko do określonych warunków. A przykładów jest więcej. Środki wyrazu... zależy to też od odbiorcy! Gdy rozmawiam o punkcie rosy z gościem, który buduje bo zarabia nieźle wywożąc śmieci, a przez przypadek nie uczył się fizyki, to mu tłumaczę na przykładzie rosy na butelce z piwem wyjętej latem z lodówki. Z tym, że jak ktoś zachwala zalety 3 cm styropianu od gruntu, czy w ogóle, tylko opaska - to już środków przekazu brakuje. Jak ktoś pisze, że trzeba liczyć itp a na pytanie: ile jego dom zużywa? Pada odpowiedź : Nie wiem, ale jest energooszczędny! To witki opadają. Czy inny przykład - jak można być oszustem - skoro nikogo się nie oszukało? Jak można pisać o oszustwie - gdy inwestor ma tańszy dom, komfortowy i z małymi opłatami? Szanowny Panie kszu - trudno jest wytłumaczyć, nawet podstawy komuś co zupełnie nic nie rozumie, lub nie chce zrozumieć. Nie ma na to środków wyrazu. Najlepiej takie przypadki omijać. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts