Przemek Kardyś 24.01.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 ....ja bym droga Magda_leno olał izolowane, a skupił się na nagrzanych. O napalonych nie ma co mówić, bo to wątek o komfortowych, tylko te tanie trochę źle brzmią (a raczej brzęczą). Ja mogę być dzisiaj choćby Rafaello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 24.01.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 ok będę dziś Halina - tylko nicka nie zmienię a nr się zgadza - 85 letnie Hela V. nie nic nie potrzebuję - chciałam zobaczyć jak wygląda profesjonalna oferta tak dobrej firmy - skoro wątek już ma tyle stron ...o matko, ja myślał że to rok urodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.01.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Ja grzeję...komfortowo...z każdej strony - i to w standardzie. A izolację zostawiam specjalistom do (od)izolowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.01.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Nie zapomiałem... za to to jest napięcie i podniecenie - nie mówiąc już o tym, że czasem nawet iskry lecą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.01.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 iskry to chyba u kablarzy - oni twierdzą, że popieszczeni ja, że czasem "poparzeni" ale co ma Wasz specjalista? oferty brak, akumulację ? chyba nie tego o czym myślę Takie ustrojstwo nie poparzy, choć czasem może popieścić - a akumulacja jest wskazana, byleby się nie za szybko rozładowywała. Skoro już jesteśmy w temacie ogrzewania elektrycznego, to pytałem Specjalistę o ofertę, ale odpisał, że przez Internet nie handluje. Niby taki nowoczesny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.01.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Jak jest poprawnie to nie lecą iskry. Warto by Ci może spięcie zrobić. To pisze chwilowy Rafaello przez wielkie R - wielkość jednak ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 24.01.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Przeciez to samo z siebie wynika... Dobra, ladowanie... Zaraz beda straty do gruntu przez gumowe kola i elementy stalowe... Pewnie powinny byc z tworzywa... Aby nie bylo mostkow. najlepiej z XPSa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.01.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Rafaello ja dziękuje za spięcia - jestem tak chłodna i obojętna, że nawet podpięcie do linii wysokiego napięcia mnie nie złamie:lol2: To może Ty masz inną funkcję. Obstawiam rozrusznik serca albo nadajnik całodobowy. BTW: Warto sprawdzić jakość instalacji, bo jak kiedy do spięcia dojdzie, to mogą puścić nie tylko bezpieczniki, ale i izolację szlag trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.01.2014 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Oszukanym nie jest ten który ma powyżej 30 kWh/m2 i o tym wiedział, a ten który miał miec poniżej 30 a ma powyzej 30 i to znacznie.Kluczowe znaczenie ma swiadomosc faktu przed, a nie w ogóle zaistnienie tego faktu (30 kWh/m2). A to ze Pan uważa kogos za łajdaków lub głupców na podstawie własnej wymyslonej definicji domu izolowanego i wartosci 30 kWh/m2 trzeba pozostawic bez komentarza. Panska definicja oszustwa i wszystkie Pana twierdzenia nalezą do rzeczywistosci alternatywnej w której Pan znajduje. Oszukanym jest ten co kupił projekt od nieuka wierząc, ze ten ma najlepsza wiedzę! By takich nieuków co projektują domy nieizolowane wyłapywać i wskazywać inwestorom - powołano zawód audytora - potem ciepłownicy nawet ten piękny zawód wypaczyli. A oszustem jest ten co obiecał dom izolowany a taki nie jest! Zna Pan taki przypadek z moim udziałem? Zadzwoniłem do inwestora - co ma dom 20 letni i zakładał sobie ppci i a my robiliśmy reku uszczelnienie i rozprowadzenie powietrza w pompy - powietrze na nawiewie ma 38 st.C - dom 280m2 pompa 2kW! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.01.2014 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Pociągnę tą lokomotywę kszhu, a co byś zrobił na moim miejscu (chodzi o płytę fundamentową) ? Wrzuciłbyś 30cm XPS'a pod płytę ? Zwróć uwagę, że kosztowo moje 30cm XPS'a to ok. 60cm EPS'a u ciebie... Dlaczego Panowie liczą styropian po 240 zł - jak kosztuje 120! 240 to ceny z sieci! Zadzwoniłem do projektanta płyt fundamentowych - mają umowę i styropian jest po 100-120. Sieć to drogi sklep. Taka luna z kanałami kosztuje 850 zł jak się ma umowę i kupuje regularnie. Bogatszych stać kupować w sieci. Firmy tak nie działają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.01.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 barth - polecam wyliczenia sebcio z tego wątku:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=6332345#post6332345Nie ma sensu pchać pod podłogę tyle izolacji, tym bardziej, że z czasem zużycie energii, w skutek efektu akumulacji będzie spadało a tego sebcio nie wziął w kalkulacji pod uwagę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.01.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Dlaczego Panowie liczą styropian po 240 zł - jak kosztuje 120! 240 to ceny z sieci! Zadzwoniłem do projektanta płyt fundamentowych - mają umowę i styropian jest po 100-120.,,Żebyś ty się misiu na czymkolwiek znał. Styropian po 120 zł to możesz sobie wsadzić za koszulę a nie pod płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.01.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Zastanawiam się dlaczego TB tak przekonuje do grubej izolacji pod domem.Wydaje mi się, że to jest jedyne miejsce gdzie jako handlowiec może coś ugrać. No bo dachy zdominowała wełna .Ściany to max. 20-30cm bo któż by chciał mieszkać z okienkami strzelniczymi. Pozostaje posadzka. Tam można i 100cm a nie widać,estetyki nie psuje.Tyle,że argumentacja do tych grubości w posadzce nie zanadto. I zamiast przekonać do 40-50cm , zraził,wręcz uświadomił,że sensu w tym nie ma. No bo skoro na początku twierdzi,że lambda gruntu to 1,5W/mK - 2W/mK a nie douczeni doktoranci poplecznicy centralnego ogrzewania piszą takie prace ,że lambda suchego gruntu wynosi 0,3W/mK,to jaki sens ekonomiczny dawać więcej jak 20cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 25.01.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Zakładając grzanie tylko w II taryfie, a jak zajdzie potrzeba, to trzeba będzie w I i wtedy okres zwrotu nakładów jeszcze się wydłuży- dobrze myślę?Panowie, tak czytam o tej temperaturze pod domem. Na razie mam chudziak, jakby go nawiercić i wetknąć jakiś czujnik temperatury, żeby potem podłączyć do jakiegoś termometru? Pytanie: jaki i jak głęboko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.01.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Wedle wszelkich obliczeń i symulacji, pod nie rozległymi budynkami płytko osadzonymi (~1m) temp. gruntu będzie wynosić ~5stC a przy ostrych mrozach nawet mniej, zwłaszcza przy krawędziach więc ostrożnie można przyjąć deltę 15stC. A opowiastki o tym, że grunt będzie dobrym izolatorem bo uda się go stabilnie osuszyć i utrzymać ten stan na wieki można między bajki włożyć (mam już czujnik w pospółce pod chudziakiem - wychodzi poza zakres bo wilgoć w gruncie jest nieprzewidywalna). Celem jest pewne U~0,1 i najtaniej (~150zł/m3) można to osiągnąć EPS-em lambda 0,04 grubości 40cm. Dla posadzki 100m2 różnica między 20cm a 40cm to przy obecnych cenach prądu tylko w II taryfie (~0,4zł/kWh brutto) do 200zł/rok. Wydatek na dodatkowe 20cm to 3.000zł, który zwróci się zatem po 15 latach. A dom ma postać trochę dłużej.Bierzesz pod uwagę to, że pod dom murowany z reguły nawet najmocniejszy EPS będzie niewystarczający? Tym bardziej w takiej 40 cm warstwie która przez większość producentów jest uważana za graniczną przy znacznie mniejszych obciążeniach. Zobacz sobie w wątku o płycie fundamentowej wyliczenia obciążeń pod płytą przeciętnego domu. Jest wiele miejsc w których wartość naprężenia przekracza dopuszczalne dla najmocniejszego EPS a nawet dla niektórych XPS. Basf do zastosowań pod płytę zaleca tylko najmocniejsze ze swoich XPS. Jak już, XPS - 40 cm to jakieś 170 zł za 1m2. Dom 100m2 to drobne 17 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.01.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Zakładając grzanie tylko w II taryfie, a jak zajdzie potrzeba, to trzeba będzie w I i wtedy okres zwrotu nakładów jeszcze się wydłuży- dobrze myślę? Panowie, tak czytam o tej temperaturze pod domem. Na razie mam chudziak, jakby go nawiercić i wetknąć jakiś czujnik temperatury, żeby potem podłączyć do jakiegoś termometru? Pytanie: jaki i jak głęboko? Jak już robić pracę naukową,to z dwa.Jeden pod chudziak bezpośrednio,drugi z 50cm niżej. Jak habilitacja to i w strefie brzegowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 25.01.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Kszhu.Czy dobrze zrozumiałem? Masz czujnik wilgotności powietrza w gruncie? I on pokazuje 100% wilgotności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 25.01.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Jak już robić pracę naukową,to z dwa.Jeden pod chudziak bezpośrednio,drugi z 50cm niżej. Jak habilitacja to i w strefie brzegowej. Myślałem o 2 szt.- środek domu i strefa brzegowa. Jaki czujnik- typ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.01.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Kszu - 150zł/m2 EPS 100 to raczej cena mało realna dla zwykłego inwestora. Raczej trzeba przyjąć 170, a wtedy wychodzi 3400 i 17 lat. Jak weźmiesz kredyt to już grubo ponad 20, ale prąd podskoczy i będzie lepiej. BTW: EPS 100 nie nadaje się pod płytę fundamentową.Tak samo cenowo wychodzi 30cm Termonium podłoga, co 40cm zwykły EPS100, więc samą grubość możesz ograniczyć (przy ławach i ścianach).Jak masz podłogę podniesioną ponad poziom gruntu, to piasek nie będzie taki mokry i będzie izolował, więc styro można dać mniej i wystarczy 20cm termonium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 25.01.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 No właśnie- lepszego styro można dać mniej niż 30cm(wg TB). Ciekawe co on daje? Może 30cm dlatego, że to najgorszy szit za 120 zeta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts