Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kszhu - dywagowanie to pisanie o tym co będzie albo nie będzie za 6 lat. Osobiście nie wierzę, że to przejdzie, możemy sobie podywagować.

Wilgotność piasku jakaś jest - nie jest on suchy, nie mnej jednak Ty zakładasz, że nie daje ABSOLUTNIE nic. Przecież to bzdura.

I jak liczysz koszty to VAT też doliczaj - teraz ponoć kiepsko ze zwrotami.

Dlatego ja NIE CHCĘ dywagować i CHCĘ zrobić tak aby cokolwiek się wydarzyło nie miało wpływu na parametry podłogi.

Bzdurą jest zakładanie czegokolwiek w warunkach zmiennych i nieznanych i liczenie na tej podstawie czegokolwiek. Dlatego ostrożnie zakładam "zero" a jak coś będzie in plus to mi nie zaszkodzi a tylko

Bardzo chcesz mieć te 40 cm EPS pod podłogą, podobnie jak izolację od wewnątrz. Chyba nie masz wyjścia, zrób to sobie, bo będziesz niezadowolony. W końcu samopoczucie jest chyba najważniejszą rzeczą przy budowie. Napisz jednak uczciwie, że tak po prostu chcesz, bo racjonalnego uzasadnienia dla takich rozwiązań nie ma.

Pomiar temperatury z pod chudziaka bez strefy brzegowej ok.2m. Średnia temperatura to 15-15,5oC po sporej ilości dni mroźnych ,w tym blisko -20oC w nocy..W tym czasie temp. gruntu na 100cm ,spadła z 5 do 3oC.

W temp. 15oC nie może być wilgoci skondensowanej .Może być wilgotność 100% powietrza wypełniającego przestrzenie ziaren piasku,jeżeli w pobliżu panuje temp. 3oC.

Dzięki kszhu za linka. Faktycznie można u nich tanio izolację zakupić.

Jak chcesz 40cm, to nikt Ci nie zabroni - źle nie będzie, niemniej jednak to postawa jak dla mnie zbyt mocno asekuracyjna. Generałem byś był raczej marnym.... bez obrazy.;)

Ja u siebie zaprzęgam piach do roboty - niech coś z siebie da a nie tylko leży. Może jeszcze dam na spód warstwę żwiru, żeby nie podciągał wilgoci, a dopiero wyżej piasek. Do tego ocieplenie ścian fundamentowych do samiutkich ław i ma być dobrze. Ja mam mieć podłogę na poziomie +0,95m

Przy założeniu U dla przegród nieprzeźroczystych U=0,1, przy delta t średnio 20K w sezonie grzewczym będzie 0,1*20=2W/m2, czyli 2*24*150/1000=7,2kWh/m2 strat dla przegród zewnętrznych. Mam jakieś 480m2 przegród zewnętrznych, co daje 480x7,2=3456kWh rocznych strat na ogrzewanie, nie licząc wentylacji. W II taryfie to koszt 3456*0,35=1210zł

Jakbym dał U=0,15 to mi wyjdzie 1815 zł rocznie, czyli drożej o 605zł rocznie.

Co do mostków cieplnych, strat przez okna i drzwi i zysków bytowych i przez przeszklenie to się nie wypowiadam, bo nie jestem pewien. Chyba w sumie będzie taniej, więc przyjmuję ostrożnie 500zł rocznie.

Teraz przy tych 480m2, nawet przy założeniu 150zł/m3 izolacji, ta z parametrem U=0,1, musi być o 50% droższa od tej U=0,15.

Taka gorsza niech kosztuje 480*0,2*150=14400, ta lepsza będzie o 7200 droższa, co wychodzi faktycznie na Twoje 15lat.

Można się zastanowić, chociaż różnica będzie troszkę większa. No i ten kredyt...

Chyba już wszystko jest jasne.

Co do mostków cieplnych, strat przez okna i drzwi i zysków bytowych i przez przeszklenie to się nie wypowiadam, bo nie jestem pewien.

Nie ma bata mostki termiczne zawsze będą, tylko dobrze aby ich wartość nie przekraczała 0,01 setnej wata na stopień.

Z powietrza się to nie bierze, ten wymóg. Wymóg z standardu (podkreślam standardu ) pasywnego.

Nieujęcie choćby jednego mostka spowoduje iż dom nie będzie wstanie się zbilansować.

Stąd takie cuda jak Pan TB wymyśla ...

Nie przejdzie się inaczej jak numerycznie- z tym problemem, programów jest kilka do tego

SAT / Therm 6,3 or wyżej/ Psi therm / antherm i inne

Pierwszy do 500 węzłów free / drugi free plus modu do okien / trzeci full ale zapisać nie można, choć robi jak SAT i 3d / antherm demo ale ma parę kaluklatorów.

Potem Adina, abacus, comsol, asnsy, nastram, autodesk mutlifizyk, solid edge, solid works .

To jest wszystko świeże, ponieważ brakuje podejścia konkretnego, takiego aby te programy wykorzystać. Sprowadza się to do przeliczania watów i szukanie na siłę wartości PSI , choć jest zawarta w wyniku Q .. i teraz jest to wartość np U 0,3 mnożona przez powierzchnię ... i temperaturę ..

wychodzi 20 wat ... a Q =25 wat ... to skąd te 5 wat gratis ? to właśnie jest ta wartość tego mostka ... teraz trzeba sprawdzić jaka jest delta aby

wyciągnąć jaka jest to wartość np 0,2 ... 0,4 itp ... tylko pytanie why ? jeśli mamy cały fragment rozbity i wyliczony to znajomość PSI jest tylko dla satysfakcji.

Lub porównania - choć wątpliwe ... ponieważ można już wartości Q porównywać i wybrać "najcieplejszy" wariant.

Stąd te dziwne wartości - przy mostkach ... minus bierze się z nadmiaru w bilansie, spowodowanym przyjęciem albo strony zewnętrznej, albo wewnętrznej.

http://www.mostkicieplne.pl/mas.html czego widzę gościu nie skumał ... a nikt tego nie uczy i nie prędko to nastąpi.

Dowiedz się sam :D

Czemu tak ? ponieważ tylko numerycznie kompletnie jestem wstanie odpowiedzieć ile przejdzie Watów .... na podgrzanie polka ...(zewnątrz ).

Tak dla rozjaśnienia sytuacji wilgotnościowej gruntu pod domem.

Grunt traci wilgoć na skutek różnicy ciśnień pary wodnej .Dla 5oC i 15oC to jest różnica 10hPa. Dla przypomnienia test szczelności to 0,5hPa.

Na każdy m2 grunt traci 0,012g/h wilgoci. Wysycha. By dojść do lambdy 0,3W/mK. Proces długotrwały,rok,dwa ale oczywisty.

Stąd absurdem jest więcej izolacji jak 20cm. Bo zwiększamy deltę T i nie obniżamy wilgotności piachu.Wilgotny ma 2W/mK ,suchy 0,3W/mK.

Mało tego.większa grubość izolacji ,powoduje niższą temp. pod nią.A to jest prosty sposób na pkt. rosy w izolacji.Pkt. rosy w izolacji to gorsza lambda.

Absurdalna sytuacja ale jest.

I widzisz, każdy liczy co chce i jak chce. Ja nie przewiduję ani głębokch ani ocieplanych fundamentów, tym bardziej czegokolwiek pod posadzką ani wdrapywania się metr do góry do parterowego domu. Odsunięcie humusu, na tym ławy i styro pod posadzkę i żadnych dodatkowych kosztów.

Mnie też boli ten metr. Ale wolę te schodki niż wodę w domu. Suma summarum i tak to lepsze od 2x droższej działki. Życie to nie je bajka. To je bitwa!

Bardzo ładnie widać co wynika z liczenia proponowanego przez np. Instytut Techniki Cieplnej - Liczenie na fałszywych założeniach - służy temu by nie izolować!

Na fałszywych założeniach można wykazać, że opłaca się dawać mniej jak 0,1W/m2 - i to jeszcze nazywa się wiedzą!!!

Walka izolacji z ogrzewaniem to faktycznie nie bajka, to bitwa.

Tylu walczących o nieizolowane domy!

Racjonalnie planuję U nie większe niż 0,1 bo to jest coś czego nie da się poprawić, przerobić, udoskonalić. To nie bitwa, generałem nie jestem, decyzja raz na całe życie chałupy a dodatkowe koszty ponad standard procentowo niewielkie.
Pozostałe przegrody też są dla ciebie tak ważne? Dajesz na ściany 50 cm styro a na strop 60? Będziesz miał odpowiednie okna?

No widzi pan... A pana bajtloczenie brzydko wynika.

Przedstawi nam pan ten dom pasywny gdzie zainstalowano 100W/m2 kabli, PC do dogrzewania i WM z odzyskiem ciepla.

Moze to sie uda, bo jak wiemy domow izolowanych z lat 90' sie nie doczekamy gdyz pan nie wiedzial....

Ale w czasach domow pasywnych jest internet a wiec prosze nam taki dom przedstawic.

Jakby jeszcze byla cena i opis konstrukcji to fajnie.

Podskakuje nasz misiu jak może, krzycząc jestem tu, jestem tu! No jest, tylko jak zawsze nic z tego nie wynika. Jakieś kocopały o spisku.