Tomasz Brzęczkowski 17.08.2013 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 To i tak dużo jak dom ma zużywać 1000kWh. A czy Pan też nie widzi różnicy między liczonym +8 grunt +22 w domu, a +3 grunt +26+30 wylewka? Mogę Pana spytać, czy wybrał Pan ogrzewanie domu czy izolowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.08.2013 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 W sierpniu 2013 Dr. Duda napisal 15 sierpnia 2013 dr Duda... Dodanie 30 cm styropianu daje NPV30=108zł IRR30=17% Dodanie 50 cm styropianu daje NPV30=103zł IRR30=11% Biorąc dodatkowo pod uwagę, że z wszystkich przegród jedynie ocieplenie podłogi na gruncie jest z przyczyn ekonomicznych niewykonalne, stosowanie cieńszych warstw ocieplenia niż 30cm jest dla inwestora ekonomicznym absurdem. Zatem z punktu widzenia etyki projektant, który nie przedstawia inwestorowi tego rachunku, albo o nim nie wie czyli jest głupcem, albo mu się nie chce czyli jest łajdakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.08.2013 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Warto korzystać z informacji o domach izolowanych np. ISOVERhttp://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/?Page=46 czy płyta fundamentowa... http://www.dahl.se/dokument/Komplett_husgrund.pdf Czy sam dół 3 str. dotyczący domów 0-15kWh - czyli tego tematu http://www.austrotherm.at/upload/folder/keller_boden.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.08.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 To i tak dużo jak dom ma zużywać 1000kWh. A czy Pan też nie widzi różnicy między liczonym +8 grunt +22 w domu, a +3 grunt +26+30 wylewka? Mogę Pana spytać, czy wybrał Pan ogrzewanie domu czy izolowanie? ale my mamy słuchać tylko kolega nie ... Pisałem ile będzie dla jednego stopnia ... można sobie wyliczyć dowolną deltę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.08.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Nakręcacie trolla. Czego oczekujecie? Że odpowie wam z sensem i logicznie? Nie zrobił tego nigdy przez tyle lat to coś się nagle zmieni? Wkleja ciągle te same idiotyzmy i tak będzie cały czas. To klasyczny troll tyle że zgorzkniały i przegrany. Przez tyle lat dorobić się jedynie rzeszy prześmiewców to naprawdę sztuka. Duda, choć też wygaduje bzdury od czasu do czasu przynajmniej gdzieś tam jest zauważany. Ktoś nie dopyta z czego ten doktorat, skąd nagle inż. przed nazwiskiem i mamy 'specjalistę od domów energooszczędnych' Brzęczkowski nie osiągnął nic. Pozostanie w pamięci jako dziwak snujący wydumane teorie, którego nikt nie traktuje poważnie. Ale to musi boleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.08.2013 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Jalowa ta dyskusja. Może dlatego, że ja nie dyskutuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.08.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Może dlatego, że ja nie dyskutuję! Bo ty nic nie wiesz. Najpierw trzeba się trochę poduczyć, zdobyć doświadczenie a potem się wypowiadać. Póki jesteś, przepraszam za wyrażenie głąb, to dyskusja z tobą sensu nie ma. Nie ma też ładu i składu w twoich teoriach o logice nie wspominając. Dla zabawy jeszcze ktoś próbuje coś z ciebie wyciągnąć ale bez skutku. Trudno nalać z pustego. Jedyne co ci pozostaje to rola pajacyka od rozśmieszania gawiedzi. Jak to lubisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.08.2013 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Warto korzystać z informacji o domach izolowanych np. ISOVER http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/?Page=46 czy płyta fundamentowa... http://www.dahl.se/dokument/Komplett_husgrund.pdf Czy sam dół 3 str. dotyczący domów 0-15kWh - czyli tego tematu http://www.austrotherm.at/upload/folder/keller_boden.pdf !!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.08.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 !!!!!!!!!!!!!!!Żebyś ty się choć przyjrzał temu co linkujesz. To zaprzecza twoim teoriom, ale co tam. Hopsia! Hopsia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 17.08.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Może dlatego, że ja nie dyskutuję! A szkoda, bo na początku kiedy założył pan ten temat myślałem, że zdobędę tu mnóstwo informacji i rzetelnej wiedzy. Niestety wyszło 35 stron przepychanki o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi. Już chyba nawet ja (laik w budownictwie choć nie młody wiekiem) podejrzewam, że rzeczywiście nie zrobił pan ani jednego takiego domu od 1990 roku. Zauważyłem tez, że (tak jak piszą inni użytkownicy) nie odpowiada pan na pytania trudne/niewygodne. Dlaczego? Może właśnie należy zacząć dyskusje i znaleźć jakieś wspólne rozwiązanie? Wygląda mi na to, że żyje pan w świecie wyimaginowanym przez siebie (pańskie teorie) i brnie pan przez chaszcze, krzaki i zarośla jak koń z klapkami na oczach. A może należało by lekko przyhamować, stanąć i rozejrzeć się a jak trzeba to i nawet zawrócić i znaleźć lepszą drogę ? Oczywiście to pańska droga i pański świat i nic mi do niego, tak po prostu chciałem zwrócić uwagę, że dyskusja nie jest zła i niebezpieczna. Natomiast przyznanie się do błędu świadczy o dojrzałości bo jak wiadomo nie ma ludzi doskonałych i nie ma ludzi nieomylnych i nie popełniających błędów są tylko tacy którzy nic nie robią. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.08.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 bo wtedy padają jego teorie oparte na dogmatach a nie na wyliczeniach i zdrowym rozsądku. Pozostaje tylko pajacowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.08.2013 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 A szkoda, bo na początku kiedy założył pan ten temat myślałem, że zdobędę tu mnóstwo informacji i rzetelnej wiedzy. No i wyjaśniam - jak tanio i komfortowo wybudować dom 0-20 kWh ! Co w tym złego? Chce Pan szukać Swojej drogi do sukcesu... proszę bardzo. Może Pan to opisywać . A mnie tu zaprosili, bym opisał moje doświadczenie w tym temacie. A ono jest takie jak opisuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.08.2013 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Podsyla wszelkie linki ale nie potrafil sie odniesc dlaczego dom pasywny w S ma wiecej izolacji w scianach i stropie anizeli w gruncie.Nadal nie mamy przykladu domu co chce 2000kWh na CO i CWU/ Podałem szwedzkie linki. 30 cm jest w ścianie i podłodze. A co do 2000kWh - jeszcze ikt by tu nie zdążył tego zrobić - to skąd przykłady?Właściciele domu opisywanego (198 m2) nie wyrazili zgody na podanie adresu - w 2004 już im naubliżano na forum. Pan Duda uważa, że mniej jak 30 cm styro od gruntu to GŁUPOTA - A ja, że nie wybuduje Pan domu izolowanego robiąc mniej - co nie oznacza, ze nie może Pan próbować. Może Pan tracić do gruntu 240kWh czy więcej - ja piszę o domach izolowanych i przedkładam praktykę nad wyliczenia - Ale Pan nie musi tak uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.08.2013 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 bo wtedy padają jego teorie oparte na dogmatach a nie na wyliczeniach i zdrowym rozsądku. Pozostaje tylko pajacowanie. Nie zajmuję się teorią - tylko instalacjami . - był Pan, wywiedział aię o wentylacji o grzejnikach - nie skorzystał Pan - to skąd Pan wie, że oszukuję ? Czy uważa Pan, że nikomu nie instalujemy ogrzewania??? Rozumiem, że gdybyśmy Panu wykonywali, ale tak? To jest pajacowanie. Co za pytanie Pan ma? Bo dalej nie znalazłem żadnego do mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 17.08.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) No i wyjaśniam - jak tanio i komfortowo wybudować dom 0-20 kWh ! Co w tym złego? Chce Pan szukać Swojej drogi do sukcesu... proszę bardzo. Może Pan to opisywać . A mnie tu zaprosili, bym opisał moje doświadczenie w tym temacie. A ono jest takie jak opisuję. A może warto "zapiąć" te doświadczenia w jakaś książkę, bądź przynajmniej publikację z przykładami, wykresami, rysunkami i obliczeniami*? Dobra wiadomość: Chętnie bym wręcz zapłacił! Zapięte w ciąg: teza-dowód-wniosek byłoby wartościową pozycją w biblioteczce niejednego inwestora. Pewnie nie tylko ja ( ale tego nie wiem do końca ). Zła wiadomość: tantiemy to tylko ok. 10% ceny półkowej. * zalecam przed publikacją złożyć wpierw wnioski patentowe. Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 17.08.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) Szanowny panie TB jakby specjalnie dla pana. Kilka dni temu robiono mi przyłącze do wody i kanalizację. Sam z ciekawości zrobiłem pomiar suwmiarką w pięciu punktach płyty. 20 cm styropianu EPS 200 położone. Stan po ponad roku - średnia z tych 5 pomiarów 19,98. Uprzedzając dodatkowe pytania styropian suchy jak pieprz. Takie wpisy są niezmiernie wartościowe. dziękuję! Czy możesz napisać z czego są ściany, strop i dach? dałoby to pogląd na ciężar budynku i ugięcie EPS. Budynek wyniesiony ponad poziom, masz drenaż opaskowy? Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.08.2013 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Co za pytanie Pan ma? Bo dalej nie znalazłem żadnego do mnie? i specjalnie dla Pana po raz czwarty i ostatni: Tak samo nie doczekałem się odpowiedzi na pytanie jak zaizolować dom z poddaszem użytkowym. Taki drobny szczegół dotyczący izolacji stropu z dwóch stron, izolacji wewnętrznych ścian nośnych itd. No Panie Tomaszu - po raz kolejny unik żeby nie odpowiadać na trudne pytania? Och i taka mała dygresja - Pan Tomasz jakoś nigdy nie odpowiedział na to pytanie. Zakładając że ogrzewanie "On zawsze daje 100w/m2" to dokładając do tego niecentralne przygotowanie ciepłej wody mamy przyłącze, lekko licząc 100 kW. Czy tak to wygląda w dużych domach izolowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.08.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 No i wyjaśniam - jak tanio i komfortowo wybudować dom 0-20 kWh ! Co w tym złego? Chce Pan szukać Swojej drogi do sukcesu... proszę bardzo. Może Pan to opisywać . A mnie tu zaprosili, bym opisał moje doświadczenie w tym temacie. A ono jest takie jak opisuję.Nie zaprosili cie tu byś opisywał swoje doświadczenia tylko a może raczej byś pobudził forumowiczów do rozmów co sie w jakmiś sensie udało. Wiedzieli doskonale że dyskusje z tobą nie będą merytoryczne z prostego powodu, twoje doświadczenia są jeszcze bardziej żałosne niż twoja wiedza. Może wiesz jak wygląda rekuperator i z której strony wlata a z której wylata ale nic więcej. Zaprosili cie tu w roli pajaca. Bardzo dobrze się w nią wpasowałeś. Mozna sie tylko zastanawiac jakie ambicje ma człowiek któremu taka rola odpowiada. Jesteś nikim, nic nie osiągnąłeś, nikomu nic nie udowodniłeś a mogłeś. Co ci pozostaje oprócz wygłupów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.08.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Czy możesz napisać z czego są ściany, strop i dach? dałoby to pogląd na ciężar budynku i ugięcie EPS. Budynek wyniesiony ponad poziom, masz drenaż opaskowy? Całość BK (Ytong), strop - płyty strunobetonowe HC200, Dach na dziś pełne deskowanie i papa w przyszłości (rok dwa - dachówka) Jakość kiepska ale z monitoringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 18.08.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Całość BK (Ytong), strop - płyty strunobetonowe HC200, Dach na dziś pełne deskowanie i papa w przyszłości (rok dwa - dachówka) [ATTACH=CONFIG]207225[/ATTACH] Jakość kiepska ale z monitoringu. bardzo dziękuję! sam zbudowałem konstrukcje na płycie z EPS200 - 25cm; dwie warstwy na zakładkę, stąd bardzo mnie ciekawi praktyka. Wrzuciłem Twoje dane do swojego arkusza i teoria uwzględniająca fakt, że ugięcie po roku powinno wynosić ok. 80% całego ugięcia liczone dla 50 lat, wyniki są następujące: Ugięcie 50 lat bez uwzględnienia śniegu 2,4mm Ugięcie po 1 roku: 2,4 x 80% = 1,94 mm. Ugięcie 50 lat z uwzględnieniem projektowanego obciążenia śniegiem = 3,7mm Ugięcie po 1 roku: 3,7 x 80% = 2,96 mm. Tym samym teoria pokrywałaby się z grubsza z praktyką. Twoje dane ugięcia 2mm mieszczą się w zakresie teoretycznym 1,94 - 2,96mm. Pozostają pytania: 1. o dokładne obciążenia EPS-u, 2. max temperaturę jaka wystąpiła w tym czasie dla EPS 200, 3. jakie obciążenie w tym czasie wywarł śnieg, 4. czy EPS jest w jednej warstwie, czy na zakładkę, 5. na ile dokładne jest przybliżenie pomiarów? Ale i tak wyniki co prawda dokładniejsze, ale byłyby pewnie zbliżone do podanych wartości. Jako ciekawostkę podam, że firma Basf w swoich wytycznych podaje, aby płyty na zakładkę nie były obciążane większym obciążeniem statycznym i ciągłym jak 100 kPa dla płyt 3035 CS, czyli 34% lepszych parametrami do EPS 200. Daje to jakiś punkt odniesienia. U mnie policzone obciążenie statyczne z uwzględnieniem projektowanego śniegu i dla silikatów z dachówką betonową/ceramiczną wynosi: 22,4 kPa. Zapas jest wiec duuuuży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts