nydar 28.01.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Ściany zewnętrzne 14+14+10+10 =48m x 2,8m = 134,4m2Sufit 130m2 -straty zerowe - wentylacja wyporowa i ciepłe poddasze nieużytkowePodłoga 130m2 EPS 0,035W/mK gr.18cm .Temp. posadzki przy -7oC ,21oC.Temp.pod izolacją 15,5oC. Straty 0,139KWh a tyle to mam zysków bytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.01.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Ściany zewnętrzne 14+14+10+10 =48m x 2,8m = 134,4m2 Sufit 130m2 -straty zerowe - wentylacja wyporowa i ciepłe poddasze nieużytkowe Podłoga 130m2 EPS 0,035W/mK gr.18cm .Temp. posadzki przy -7oC ,21oC.Temp.pod izolacją 15,5oC. Straty 0,139KWh a tyle to mam zysków bytowych. Aha - nie masz strat przez sufit ani dach...rozumiem....hmmm...to znaczy nie rozumiem, ale i tak jest zajebiście. I straty przez posadzkę masz na poziomie 0,0nic, bo jest pod nią ciepło? Też fajnie... ...a jakbyś opatulił garnek z gorącym rosołem w jaki ręcznik - żeby nie wystygł, to wolałbyś, żeby ręcznik był od zewnątrz ciepły czy o temp. pokojowej? Czy jakby był ciepły, to by dla Ciebie oznaczało, że rosół nie stygnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.01.2014 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 ,,To daje: 0,1*25K=2,5W/m2, 2,5x408= 1020W na cały dom, czyli 24,5kWh/dobę.'' Tak tobie daje . Mi daje 2,5 x 134=335W na cały dom ,czyli 8,04kWh/dobę Ile drewna idzie Panu w sezonie? Więcej jak 1m3? Przepraszam, ale ja wolę widzieć ile dom zużywa kWh/m2 po "liczniku" nie liczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Aha - nie masz strat przez sufit ani dach...rozumiem....hmmm...to znaczy nie rozumiem, ale i tak jest zajebiście. I straty przez posadzkę masz na poziomie 0,0nic, bo jest pod nią ciepło? Też fajnie... ...a jakbyś opatulił garnek z gorącym rosołem w jaki ręcznik - żeby nie wystygł, to wolałbyś, żeby ręcznik był od zewnątrz ciepły czy o temp. pokojowej? Czy jakby był ciepły, to by dla Ciebie oznaczało, że rosół nie stygnie? Z rosołem to nie trafiony przykład bo powietrze w ruchu jest odbiornikiem a nie izolatorem ,przeciwnie do tego uwięzionego między ziarnami suchego piachu. Skoro negujesz sposób liczenia strat przez izolację,to przedstaw prawidłowy model. Dla mnie podstawą jest lambda izolacji,jej grubość i różnica temp. nad i pod izolacją. Może coś się zmieniło w sposobie liczenia i błądzę? Skoro pod izolacją mam dzisiaj 15,5oC ,to oznacza,że dalej występuje taki opór który na to pozwala. Gdybym miał przy 18cm izolacji 5oC, byłby kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Ile drewna idzie Panu w sezonie? Więcej jak 1m3? Przepraszam, ale ja wolę widzieć ile dom zużywa kWh/m2 po "liczniku" nie liczeniu. Drogi TB . Nie liczymy kosztu 1kWh a zużycie kWh. Zużycie m3 drewna powie jedynie o sprawności kominka . 500L x 6oC x 4200J/kgK zużyte w ciągu 8godz. mówi o zużyciu energii cieplnej. Temp. podłogi z wodną podłogówką przy -7oC to 21oC .Kol. jako stary fachowiec nie musi nawet oglądać a po tej temp. wie co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.01.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Z rosołem to nie trafiony przykład bo powietrze w ruchu jest odbiornikiem a nie izolatorem ,przeciwnie do tego uwięzionego między ziarnami suchego piachu. Skoro negujesz sposób liczenia strat przez izolację,to przedstaw prawidłowy model. Dla mnie podstawą jest lambda izolacji,jej grubość i różnica temp. nad i pod izolacją. Może coś się zmieniło w sposobie liczenia i błądzę? Skoro pod izolacją mam dzisiaj 15,5oC ,to oznacza,że dalej występuje taki opór który na to pozwala. Gdybym miał przy 18cm izolacji 5oC, byłby kłopot. Nie pod izolacją, tylko z drugiej strony przegrody! Dla ścian i dachu to średnia temp. powietrza zewnętrznego w sezonie grzewczym. Nie ważne jak masz dach i strop zrobiony - nie możesz liczyć temp. z drugiej strony jako podobnej do tej w środku. Chyba, że mieszkasz w bloku i nie interesuje Cię sąsiad na ostatnim piętrze. A co do gruntu to trochę trudniej z tą temperaturą po drugiej stronie - przyjmij 5stC, bo piach też jest izolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Tia, ściany grubości 0,0_NIC żeby uzyskać pow. 140m2 no i do tego straty przez dach tyle samo! No parodia kompletna http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/24.gif Nie mówiąc o oknach, drzwiach itd. No wiesz okna. Okna przecież dają więcej jak tracą wg.ciebie. A że mam południową ścianę prawie całą przeszkloną ,to co ja tam będę liczył skoro dają a nie tracą.Drzwi szt. 1. Dębowe gr. 80mm. z małym pakietem trzyszybowym.Olejmy te drzwi. Ściany zewnętrzne zajmują 7,2m2 .Drugie tyle w postaci styropianu wisi poza fundamentem .Stąd ta różnica 140m2 i 130m2.Odjąłem sciany (to dobrze czy źle?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Nie pod izolacją, tylko z drugiej strony przegrody! Dla ścian i dachu to średnia temp. powietrza zewnętrznego w sezonie grzewczym. Nie ważne jak masz dach i strop zrobiony - nie możesz liczyć temp. z drugiej strony jako podobnej do tej w środku. Chyba, że mieszkasz w bloku i nie interesuje Cię sąsiad na ostatnim piętrze. A co do gruntu to trochę trudniej z tą temperaturą po drugiej stronie - przyjmij 5stC, bo piach też jest izolacją. Temp piachu -gruntu pod izolacją ułożoną na chudziaku to 15,5oC a nie 5oC. I nie jest ważne czy jest to warstwa 1cm czy 20cm. Ma 15,5oC i determinuje przepływ ciepła przez izolację. Przy dachu nie interesuje mnie temp.zewnętrzna ponieważ granicą do przekazywania energii jest sufit. On decyduje o stratach z przestrzeni użytkowej. W domu jest 20-22oC w zależności jaka pora dnia, a na strychu 18oC i wentylacja wyporowa.Nie mieszm powietrza i nie schładzam a wypuszczam na strych .Jakie straty ? Toż to jakbym miał sąsiada w bloku nad sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.01.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Temp piachu -gruntu pod izolacją ułożoną na chudziaku to 15,5oC a nie 5oC. I nie jest ważne czy jest to warstwa 1cm czy 20cm. Ma 15,5oC i determinuje przepływ ciepła przez izolację. Przy dachu nie interesuje mnie temp.zewnętrzna ponieważ granicą do przekazywania energii jest sufit. On decyduje o stratach z przestrzeni użytkowej. W domu jest 20-22oC w zależności jaka pora dnia, a na strychu 18oC i wentylacja wyporowa.Nie mieszm powietrza i nie schładzam a wypuszczam na strych .Jakie straty ? Toż to jakbym miał sąsiada w bloku nad sobą Ale za tego sąsiada też płacisz:D A jak masz 15 stopni pod posadzką niezależnie od izolacji, to może się wybudowałeś na jakim gorącym... no może ciepłym źródle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Drodzy koledzy. Za to co na strychu to płaci GWC i RSŚ.A 15,5 oC pod chudziakiem nie jest niezależne od izolacji. Wynika z grubości 18cm EPs-a i lambdy suchego piachu. Byłby mokry było by 5oC .Taka zależność .Sucha izolacja-dobra izolacja( choć piach nie wybitna). Mokra izolacja -zła izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.01.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Drodzy koledzy. Za to co na strychu to płaci GWC i RSŚ. A 15,5 oC pod chudziakiem nie jest niezależne od izolacji. Wynika z grubości 18cm EPs-a i lambdy suchego piachu. Byłby mokry było by 5oC . Taka zależność .Sucha izolacja-dobra izolacja( choć piach nie wybitna). Mokra izolacja -zła izolacja. Dobra, niech i tak będzie. Zatem masz 134m2 ścian i po 130m2 podłogi i dachu (możesz mieć i płaski). Temp. powietrza daję -7stC, a pod podłogą 15 (WTF?) - ale co mi tam. Powiedzmy że masz U izolacji 0,1. Strop dla uproszczenia wywalam, bo nie daje zbyt wiele - mieszam powietrze nad i pod nim i przyjmuję 19st. Teraz mamy 134+130= 263m2 z delta t=26K i 130m2 z delta t=4K, co daje przy dobrej izolacji: 0,1*26*263=683W - moc by pokryć straty do powietrza + 0,1*4*130=52W do gruntu, razem 735W 735W*24=17,64kWh na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Dobra, niech i tak będzie. Zatem masz 134m2 ścian i po 130m2 podłogi i dachu (możesz mieć i płaski). Temp. powietrza daję -7stC, a pod podłogą 15 (WTF?) - ale co mi tam. Powiedzmy że masz U izolacji 0,1. Strop dla uproszczenia wywalam, bo nie daje zbyt wiele - mieszam powietrze nad i pod nim i przyjmuję 19st. Teraz mamy 134+130= 263m2 z delta t=26K i 130m2 z delta t=4K, co daje przy dobrej izolacji: 0,1*26*263=683W - moc by pokryć straty do powietrza + 0,1*4*130=52W do gruntu, razem 735W 735W*24=17,64kWh na dobę. Jak mogę liczyć straty przez dach , skoro przegrodą dla strat jest sufit .Pod nim temp.20-22oC a nad nim 18oC. Straty przez dach wynikają z grubości izolacji 36cm i spadku temp. na poddaszu z 22oC do 18oC ale nie obciążają budynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.01.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Jak mogę liczyć straty przez dach , skoro przegrodą dla strat jest sufit .Pod nim temp.20-22oC a nad nim 18oC. Straty przez dach wynikają z grubości izolacji 36cm i spadku temp. na poddaszu z 22oC do 18oC ale nie obciążają budynku . U Ciebie strop, poddasze i dach w całości są izolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Faktycznie te GWC to dostarcza potężne porcje energii... a RŚŚ pobiera energię kosmiczną bo przecież nie z domu:) Lepiej się zdecyduj czy jako izolację traktujesz sam EPS czy EPS+piach. Jak to drugie to po cholerę badasz temp. w środku a nie na krawędziach izolacji i po cholerę liczysz straty do połowy izolacji a nie do otoczenia poza nią? ps. dasz radę odp. na to czy za trudne? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6338218&viewfull=1#post6338218 Wiesz ludzie myją się,kąpią,piorą,gary myją. Zużywają ciepłą wodę .To nie energia z kosmosu. To działa podgrzej-zużyj.No ale jeśli twierdzisz ze z kosmosu ,to kto wie . Czy GWC pobiera potężne ilości? Trochę przesadziłeś ,małe ale dla domu energooszczędnego spore. Jasiek na samym GWC dzisiaj ma 10-11oC. Co niektóre rekuperatory tyle nie dają. Co do izolacji .wiem ile jej mam i wiem jaką ma lambdę. Znam też temp. nad nią i pod nią.Wiem w związku z tym ile energii przepuszcza,chyba że to zmowa ciepłowników aby na podstawie tych danych liczyć. Nie wiem natomiast jaka gruba jest warstwa piachu o temp.15,5oC . Ważne że jest . Co do danych dot. przegród to wybacz ale nie będę za ciebie liczył. Przyjmij ściany 15cm EPS 0,035W/mK i 15cm celulozy. Podłogę znasz. Dach 1ocm EPS i 26cm celulozy. Sufit odpady styro i celulozy 18cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 U Ciebie strop, poddasze i dach w całości są izolacją. Tak. Z przerwą na małego chłopa w najwyższym punkcie . Dach prawie płaski,jednospadowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.01.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Tak. Z przerwą na małego chłopa w najwyższym punkcie . Dach prawie płaski,jednospadowy. To przyjmij do obliczeń temp. po drugiej stronie CAŁEJ izolacji - czyli nad dachem qrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Tak bym musiał przyjąć gdybym nie wpuszczał zużytego powietrza .Było by 0,278kWh /140m2A że wpuszczam i powietrze pokrywa straty to wychodzi 0,115kWh /140m2 ,co jest tylko teoretyczne i zawyżone bo nie mam wentylacji mieszającej .Z drugiej strony ja niespotykanie spokojny człowiek jestem i jak cię satysfakcjonuje 0,278kWh .na dach 140m2 ? Ale ja qrwa tam podaje powietrze o temp. 22oC które się schładza do 18oC i idzie precz wyrzutnią. Całe 18oC idzie na mróz bo jeszcze mi się kominek nie znudził i nie mam PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.01.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Tak bym musiał przyjąć gdybym nie wpuszczał zużytego powietrza .Było by 0,278kWh /140m2 A że wpuszczam i powietrze pokrywa straty to wychodzi 0,115kWh /140m2 ,co jest tylko teoretyczne i zawyżone bo nie mam wentylacji mieszającej . Z drugiej strony ja niespotykanie spokojny człowiek jestem i jak cię satysfakcjonuje 0,278kWh .na dach 140m2 ? Ale ja qrwa tam podaje powietrze o temp. 22oC które się schładza do 18oC i idzie precz wyrzutnią. Całe 18oC idzie na mróz bo jeszcze mi się kominek nie znudził i nie mam PC. Wywalasz 18st C i piszesz o energooszczędnym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 No nareszcie. To teraz wyobraź sobie jak przestanę . No i czy to starczy na CO i CWU przy PC pędzonej tym powietrzem a jak za mało to ciut z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 28.01.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Drodzy koledzy. Za to co na strychu to płaci GWC i RSŚ. A 15,5 oC pod chudziakiem nie jest niezależne od izolacji. Wynika z grubości 18cm EPs-a i lambdy suchego piachu. Byłby mokry było by 5oC . Taka zależność .Sucha izolacja-dobra izolacja( choć piach nie wybitna). Mokra izolacja -zła izolacja. Gdybyś miał 30cm EPS'a to pod chudziakiem miałbyś 10*C a nie 15,5*C. Z tego wynika, że 5,5*C to Twoja stała strata ciepła do gruntu. Gdybyś miał podłogę bezpośrednio na chudziaku, to miałbyś temperaturę podłogi czyli ok. 20*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts