Krzysiek_BB 29.01.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Mnie zastanawia fakt, że czasowo zmiany temperatury chudziaka następują w tym samym momencie a nawet wcześniej niż zmiany temperatury powietrza. 10 cm EPS jakiś tam opór cieplny stawia, powinno być lekkie opóźnienie. Nie grzejesz przypadkiem czujnika kabelkiem? Ten wykres dobrze ilustruje tezę o oporze cieplnym gruntu. Gdyby teoria o "nieograniczonej ucieczce ciepła do gruntu" była prawdziwa skoki temperatury pod podłogą byłyby dużo większe. Tak przy okazji, jak długo stoi dom? to niejest temp powietrza tylko 1 cm nad podłogą, a 2 cm w podłodze temp 23,5 *C natomiast dolna część wylewki to 25,5*C po pełnym nagrzaniu czyli u mnie 1g : 30min, wylewka 12cm wraz z płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.01.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 to niejest temp powietrza tylko 1 cm nad podłogą, a 2 cm w podłodze temp 23,5 *C natomiast dolna część wylewki to 25,5*C po pełnym nagrzaniu czyli u mnie 1g : 30min, wylewka 12cm wraz z płytkami.No to tym bardziej. Jak masz poprowadzony kabelek do czujnika? No i ile stoi dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 29.01.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Ale dobra - jak jest przy 10cm styro +15C na chudziaku , to straty są 0,04*7/0,1=2,8W/m2A jakby dać 25cm, to będzie 0,04*10,5/0,25=1,68W/m2A jakby dać 40cm, to będzie 0,04*14/0,4=1,4W/m2 Jednak ten styropian jest tam potrzebny. Wydaje Wam się, że grunt trzyma ciepło, ale on oddaje na zewnątrz większą powierzchnią niż przyjmuje. Nie lepiej dodać styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.01.2014 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Do wszystkich amatorów ciepłego chudziaka. Rozważcie taką sytuację. 1) Ściana zewnętrzna ze styropianu 20cm - i nic więcej: dT=40K, U=0,04/0,2=0,2, strata 40*0,2=8W/m2 2) Ściana zewnętrzna ze styropianu 40cm - i nic więcej: dT=40K, U=0,04/0,4=0,1, strata 40*0,1=4W/m2 3) Ściana zewnętrzna ze styropianu 2x20cm, a temperaturę mierzymy pod pierwszą warstwą: dT=20K, U=0,04/0,2=0,2, strata 20*0,2=4W/m2 4) Ściana zewnętrzna ze styropianu 20cm, i BK 20cm (lambda 0,16) a temperaturę mierzymy pod pierwszą warstwą. Spadek temp. w pierwszej warstwie wyniesie 80% - 32K, a w drugiej 8K (co na to OZC - nie wiem - palnąłem na czuja) Bierzemy dT=32K, U (styro)=0,2 i liczymy stratę 32*0,2=6,4W A teraz dla całej ściany: U1=0,2 R1=5, U2=0,8, R2=1,25 R=6,25, U= 0,16 dt=40K , strata 40*0,16=6,4W Teraz tak. Jeśli powietrze zewn. ma -20st, to niezależnie od izolacyjności ścian się go nie podgrzeje i różnica zostaje. Ale jeśli jest za mało styropianu od gruntu, to on się nagrzewa i spada dT, a więc i straty (???) Czy wynika z tego wniosek, że wcale nie należy dawać styropianu od gruntu? Czy może tylko troszkę? Jak się grunt nagrzeje to dobrze? Tylko, że jeszcze nikt nie wybudował domu izolowanego na 20 cm styropianu - bo 20 cm styropianu od gruntu - TO NIE JEST IZOLACJA! http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CC8QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.itb.pl%2Fnf%2FPDF%2Fb10.pdf&ei=qrDoUuyOJtCWyQPe3IGAAw&usg=AFQjCNERx8sglk8jlWrFfwOOfaMtO9la5w&sig2=PgwgETvCJeFuoD5ytnTSUw&bvm=bv.60157871,d.bGQ Oficjalnie zgodnie z PN i podręcznikiem prof Pogorzelskiego - wartości obliczeniowe - z metodami liczenia, założeniami mogę dyskutować - z wartościami raczej nie wypada - Piach ma 2W/m2 xK i by nagrzać i m3 o jeden stopień i utrzymać ten stan przez sezon grzewczy - potrzeba 400kWh!!!! Ps. Tak przy okazji - proszę zobaczyć, że opór dyfuzyjny XPS jest podobny do sklejki, czy wapnia i setki razy mniejszy od bitumów czy tworzyw sztucznych !!! Tyle, że XPS dużo gorzej oddaje wodę - dlatego pod wylewkę lepiej dawać EPS Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 29.01.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Panie Tomku - wszyscy przyjmują inne wartości, a Pan się upiera, że Pana dane są dobre. Skąd ta pewność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.01.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Panie Tomku - wszyscy przyjmują inne wartości, a Pan się upiera, że Pana dane są dobre. Skąd ta pewność? Wszyscy inni są ciepłownikami i albo sie mylą, albo co bardziej prawdopodobne są na usługach lobby energetycznego i gazowego, możliwe ze są równiez zwykłymi łajdakami oszukującymi zwyczajnych inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 29.01.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Wszyscy inni są ciepłownikami i albo sie mylą, albo co bardziej prawdopodobne są na usługach lobby energetycznego i gazowego, możliwe ze są równiez zwykłymi łajdakami oszukującymi zwyczajnych inwestorów. Ja już zostałem przed Panem ostrzeżony Panie Andrzeju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.01.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Ja już zostałem przed Panem ostrzeżony Panie Andrzeju. Chyba już niedługo rodzice zaczną mną straszyć dzieci gdy one beda niegrzeczne, i tak sie dorobiłem czarnego PR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 29.01.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Chyba już niedługo rodzice zaczną mną straszyć dzieci gdy one beda niegrzeczne, i tak sie dorobiłem czarnego PR. Zrobić zdjęcie i przy cukierkach postawić, żeby nie jadły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.01.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 I w ten sposób zmniejszymy choc częsciowo otyłosc wsród dzieci, bo młodzież raczej sie nie przestraszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.01.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Jednak ten styropian jest tam potrzebny. Wydaje Wam się, że grunt trzyma ciepło, ale on oddaje na zewnątrz większą powierzchnią niż przyjmuje. Nie lepiej dodać styro? Otóż to. Tylko, że dodatkowa opaska pozioma lub pionowa ogranicza te straty. Chodzi o to w jakim stopniu można traktować pospółkę jako izolator. Tylko, że jeszcze nikt nie wybudował domu izolowanego na 20 cm styropianu Dziwisz się ? Przecież to twoja wyimaginowana klasyfikacja. Oficjalnie zgodnie z PN i podręcznikiem prof Pogorzelskiego - wartości obliczeniowe - z metodami liczenia, założeniami mogę dyskutować - z wartościami raczej nie wypada - Piach ma 2W/m2 xK i by nagrzać i m3 o jeden stopień i utrzymać ten stan przez sezon grzewczy - potrzeba 400kWh!!!! Skąd prof. Pogorzelski może wiedzieć jaki mam piach pod domem ? Następny mistyk Nie mówiąc już o PN. Czy zdajesz sobie sprawę, że to są założenia a założenia biorą wartości bardziej pesymistyczne? A tak wygląda lambda piachu w zależności od zawilgocenia. Jak widać, można zejść do wartości ok 0,4W/mK: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=238415&d=1390985985 Tyle, że XPS dużo gorzej oddaje wodę - dlatego pod wylewkę lepiej dawać EPS A co ma XPS oddać, skoro nie ma skąd przyjąć ? Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.01.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Może się zdecyduj. Piszesz, że teoretycznie da się (pomijam koszty tego kuriozalnego pomysłu) ale nie będzie to pewne. Czyli co? Raz będzie to energooszczędne a jak coś się wydarzy to już nie. To jaki sens w pakowaniu się w takie coś? ...Gdybyś ze zrozumieniem czytał to co piszę nie musiałbyś pytać. Lepiej dać izolację niż ogrzewać glebę czy piach tym bardziej, że warunki są nieprzewidywalne. Zawsze tak twierdziłem. Nieprawdą jest jednak to, że pod podłogą są takie same warunki jak za ścianą zewnętrzną tj nieograniczony odbiornik ciepła. Inna jest delta T a co więcej z czasem będzie ona coraz mniejsza. Zostało to udowodnione choćby w pracy o sensie izolowania hali. Można to uwzględnić planując grubość izolacji. Pokazują to symulacje przepływu ciepła nawet dla warunków wyjściowych czyli większej delty a z czasem będzie ona coraz mniejsza. 30 cm wystarczy by zbudować dom pasywny. 40 cm niewiele tu zmienia. O ile w twoim przypadku jest to zwykły EPS to pod płytę trzeba na to już wydać sporo więcej a zysk energetyczny jest tak naprawdę pomijalny. Uwzględniając malejącą deltę T, 20 cm styropianu spokojnie pozwoli postawić dom energooszczędny. Podobnie jest w przypadku zwykłych fundamentów, piachu i izolacji fundamentów tylko od zewnątrz oraz pod podłogą. Dużo większymi problemami są okna, ich osadzenie czy zaizolowanie mostków na styku stropu i ścian w domu murowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.01.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Uwzględniając malejącą deltę T, 20 cm styropianu spokojnie pozwoli postawić dom energooszczędny. Podobnie jest w przypadku zwykłych fundamentów, piachu i izolacji fundamentów tylko od zewnątrz oraz pod podłogą. Ale mistrz twierdzi inaczej: "Tylko, że jeszcze nikt nie wybudował domu izolowanego na 20 cm styropianu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.01.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Ale mistrz twierdzi inaczej: "Tylko, że jeszcze nikt nie wybudował domu izolowanego na 20 cm styropianu"Mistrz cymbałów. Primus inter pares. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.01.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Pokazują to symulacje przepływu ciepła nawet dla warunków wyjściowych czyli większej delty a z czasem będzie ona coraz mniejsza. 30 cm wystarczy by zbudować dom pasywny. 40 cm niewiele tu zmienia. Chyba, że ma się GWC pod posadzką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.01.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Chyba, że ma się GWC pod posadzką No to jest inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 29.01.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Powinno się rozmawiać o U ale jakoś tak się przyjęło . Wzrost temperatury jest więcej niż pewny. Co do GWC pod posadzką to, moim zdaniem jest tak wiele niewiadomych, że ciężko cokolwiek założyć, policzyć itp. Chyba jedynie eksperymentalnie. Może się udać, może się nie udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.01.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 kszhu, napisz jakie masz teraz temp. z GWC. Teraz troszkę przycisnęło mrozem, więc pewnie korzystasz z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 29.01.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 W weekend jak były mrozy, przy ok 100m3/h było ~9stC. Wieczorem mogę wkleić badania termowizyjne. Zrób kilka fotek detali. Tych co ostatnio. No i posadzki oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 29.01.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Pan nie wybudowal na 30 cm... I nadal nie przedstawil nam konstrukcji domu "izolowanego" z dowodem ze taki jest ani pasywnego z tymi kablami 100W/m2 i PC do dogrzewania. Ciekawe czy jest różnica między "izolowany", a "zaizolowany". I dlaczego izolowany izolacją izolującą U=0,2 to nie dom izolowany a już na pewno nie zaizolowany. A jak tak, to jaki jest taki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts