Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Ciekawe czy jest różnica między "izolowany", a "zaizolowany". I dlaczego izolowany izolacją izolującą U=0,2 to nie dom izolowany a już na pewno nie zaizolowany. A jak tak, to jaki jest taki?
Nie zadawaj kolego trudnych pytań. Brzęczkowski i tak ma problem z ogarnięciem swoich dziwnych teorii a ty zamiast pomóc mu to wszystko usystematyzować tylko mieszasz mu w główce. Przecież to wszystko jest proste. "Izolowany" to dom na rurach z zawiasami stojący na terenie zalewowym. Rury izolują od wody a woda izoluje od gruntu który, jak to mówią w maglu z którego Brzęczkowski najwyraźniej z upodobaniem korzysta odbiera 6 x więcej ciepła. Chyba nic nie pomieszałem? Aaa, zapomniałem. To wszystko jest tanie i komfortowe.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko powiedz po co tracić czas i energię wciąż na to samo jak są typy co kompletnie nie rozumieją takich zdjęć a tylko widzą to co chcą?

Praca z kamerą to przede wszystkim ciągły podgląd a nie zdjęcia.

Z tą posadzką to żart. Mnie interesują detale na które muszę zwrócić uwagę przy budowie swojego domu. Zdjęcia tych detali mówią o tym, czy warto nad nimi popracować.

Co do GWC pod domem to mam podobne zdanie jak perm - czyli nie mam zdania :) Zbyt trudne do ogarnięcia bez zrobienia badań. Szkoda czasu dywagować. Jeśli natomiast zdecydowałbym się na taką realizację to na pewno zastanowiłbym się nad "rozbiegówką", czyli odcinkiem GWC który podgrzałby powietrze zanim wprowadziałbym go do GWC maxowego pod chałupą. A to tylko z tego względu, że folia nad takim gwc powoduje gromadzenie się wody nad nią a zimne powietrze może zmrozić tą wodę i narobić szkody.

Ciekawe czy jest różnica między "izolowany", a "zaizolowany". I dlaczego izolowany izolacją izolującą U=0,2 to nie dom izolowany a już na pewno nie zaizolowany. A jak tak, to jaki jest taki?

Tę różnicę wyznaczył w 1990 prof. Krzysztof Żmijewski - 3 lata później założył KAPE -

Rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania . Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.

Jak Pan widzi, w domach izolowanych nieekonomiczne jest centralne.

To coś jak Rubikon.

Rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania . Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania.

To już wiemy - co najmniej raz na każdej stronie to zdanie występuje.

Poprosimy o coś nowego. Oby to nie było tylko zalecenie stosowania EPS100 lub nawet mniej pod płytę i to jeszcze ułożony warstwowo.

Raczej bzdura.

Ogrzewanie kontra izolacja - jest po prostu granica ekonomiczna - Nie da się mieszkać w domu izolowanym z centralnym ogrzewanie - bo i duża inwestycja i niski komfort. Stad wojna i "Rubikon" - ci co żyją z centralnego ogrzewania - będą zwalczać izolację ile sił.

A Pan, którą stronę wybierze zużycie > 30kWh/m2 czy centralne?

Ogrzewanie kontra izolacja - jest po prostu granica ekonomiczna - Nie da się mieszkać w domu izolowanym z centralnym ogrzewanie - bo i duża inwestycja i niski komfort. Stad wojna i "Rubikon" - ci co żyją z centralnego ogrzewania - będą zwalczać izolację ile sił.

A może mi Pan w końcu wytłumaczyć jaką zaletę w stosunku do PEX-ów mają te kable grzejne?

Proszę podać tyle zalet, ile Pan zna.

U mnie ich nie znajdziesz bo mam bardzo prosty dom więc jedyne drobne niedociągnięcia już wyeliminowane (szpary w drzwiach, wkładki itp.) albo nie do wyeliminowania (nieocieplony styk posadzki i kanału GWC>requ).

Chciałbym popatrzeć jak wyglądają ramy okienne w takim wykonaniu jakie masz u siebie przy temp. mocno minusowych. Chciałbym mieć pkt. odniesienia dla osadzenia samych pakietów, które chciałbym mieć u siebie.

Ogrzewanie kontra izolacja - jest po prostu granica ekonomiczna -

Święte słowa z którymi się w 100% zgadzam.

Nie da się mieszkać w domu izolowanym z centralnym ogrzewanie - bo i duża inwestycja i niski komfort. Stad wojna i "Rubikon" - ci co żyją z centralnego ogrzewania - będą zwalczać izolację ile sił.

Już Ci kiedyś tłumaczyłem, że to jest kompletna bzdura. W domach poniżej 20kWh/m2 nie ma czegoś takiego jak precyzyjne sterowanie ! Tym bardziej przy wentylacji mechanicznej wykonanej w sposób "typowy" - nawiew w pom. czystych wyciąg w pomieszczeniach brudnych. Co Ci daje te sterowanie skoro wentylacja i tak Ci przeniesie temp. z jednego pomieszczenia do drugiego? A co z zyskami słonecznymi ? Czy to jest ogrzewanie centralne czy nie centralne ?

Jak to na forum to rozumiem, że mogę też?:)

W pierwszej grupie zalet to genialna sterowalność

i po co ? Podaj przykład tej genialnej sterowalności, której brakuje PEX'om i która jest tak bardzo potrzebna w domu pasywnym.

, bezawaryjność

OK.

i niski koszt zakupu i instalacji.

Nieprawda.

A ma to cudo jakieś wady?

Pobór prądu (nie zasilisz tego fotowoltaiką), drogie w eksploatacji i jesteś "uziemiony" tylko na ogrzewanie prądem - nie zmienisz źródła ciepła na inne np. PC.

Poza tym jeśli "niby" wykorzystasz tą genialną sterowalność, to nie w drugiej taryfie, więc nie korzystasz z akumulacji. To nie jest dobre nawet do domków weekendowych...

Chciałbym popatrzeć jak wyglądają ramy okienne w takim wykonaniu jakie masz u siebie przy temp. mocno minusowych. Chciałbym mieć pkt. odniesienia dla osadzenia samych pakietów, które chciałbym mieć u siebie.

Święte słowa z którymi się w 100% zgadzam.

Już Ci kiedyś tłumaczyłem, że to jest kompletna bzdura. W domach poniżej 20kWh/m2 nie ma czegoś takiego jak precyzyjne sterowanie ! Tym bardziej przy wentylacji mechanicznej wykonanej w sposób "typowy" - nawiew w pom. czystych wyciąg w pomieszczeniach brudnych. Co Ci daje te sterowanie skoro wentylacja i tak Ci przeniesie temp. z jednego pomieszczenia do drugiego? A co z zyskami słonecznymi ? Czy to jest ogrzewanie centralne czy nie centralne ?

Nabierze Pan doświadczenia z domami izolowanymi, to się Pan przekona jak ważna jest precyzja a jakie problemy są z okiełznaniem nadmiernej akumulacji. Tego się nie wyliczy przy małych potrzebach i dużej dynamice zmian - ASIC + duża moc - to komfort i oszczędność.

Pobór prądu (nie zasilisz tego fotowoltaiką), drogie w eksploatacji i jesteś "uziemiony" tylko na ogrzewanie prądem - nie zmienisz źródła ciepła na inne np. PC.

Poza tym jeśli "niby" wykorzystasz tą genialną sterowalność, to nie w drugiej taryfie, więc nie korzystasz z akumulacji. To nie jest dobre nawet do domków weekendowych...

Jeżeli dom jest zaizolowany to jaka droga eksploatacja? 100m2 x 10kWh= 1000kWh!

A dlaczego mam nie dogrzać powietrza ( a latem schłodzić ) powietrzną pompą ciepła - opłaty jeszcze spadną.

Rozmawiałem z klientem o którym było głośno wcześniej ( 20-letni dom 280m2) - wyrzucony gaz bo rachunki 1000zł miesięcznie zimą!!!!

Przypomnę - założyliśmy reku, uszczelniliśmy ( test szczelności ) + 2kW inwerter i kanałowe rozprowadzenie + w miejsce kaloryferów precyzyjne 500W grzejniki z ASIC . I jak Szanowny inwestor donosi - grzejniki przy tych mrozach jeszcze się nie załączały - i już wiadomo, że opłaty za ogrzewanie będą 3 x niższe!

a skupił się na posadzce, działówkach itd.
Akumulacja zysków w podłodze jest najprostsza w odzyskaniu, odzyskujemy ją w jak największym procencie i najbardziej komfortowo. Nie wyobrażam sobie magazynowanie ciepła poza domem, w domu w zasobnikach, w ścianie czy w suficie!!

Dowolne dostarczanie dowolnej porcji energii do dowolnych obwodów. Szczególnie małych porcji przez dłuższy okres czasu, np. chłodne noce przed słonecznym dniem. Zrób to rurkami:)

Po pierwsze - bezwładność w domach pasywnych. Ile przez dobę zmieni Ci się temp. w domu ? Co Ci da ta dowolna porcja ? Dom pasywny nie potrzebuje CO z reakcją na spadek temp. o 0,1oC.

Co do chłodnych dni przed słonecznym dniem ... Słońce wali Ci przez okna w salonie. Zgadnij, gdzie więcej jesteś w stanie tego ciepła przyjąć ? W pokoju, który się przegrzeje, czy dom z wodną podłogówką, która potrafi te nadmierne ciepło przyjąć i oddać do pomieszczeń gdzie te słońce nie wpada. To jest komfort i lepsze zagospodarowanie ciepła słonecznego.

"Nie bo nie i już!" - jak ja lubię takie wyczerpujące wyjaśnienia!

2400zł za kompletny system grzewczy dla domu ~141m2 - obal to:)

Podaj link gdzie takie ceny, bo przy takiej kwocie rzeczywiście ciężko będzie z PC ...

Dlaczego nie PV? Tu akurat nie widzę żadnych problemów, co więcej, znam takie instalacje.

140m2 przy mocy kabelków 100W/m2 = 14kW. Pewnie że można zbudować taką farmę fotowoltaiczną, ale to kompletnie nie ma sensu...

Drogie w eksploatacji? Dokładnie tyle ile kosztuje prąd. Wodna i kociołek elektryczny tak samo drogie.

Dlaczego uziemiony? PC na kanały WM, indywidualne, kominki, kozy, piece - jaki problem, zwłaszcza, że inwestycja w kable to "grosze" przy budowie domu?

Jeśli precyzyjne grzanie to nie w drugiej taryfie, więc drogie.

Uzupełnianie instalacji o pc na kanały (choć wentylacji nie powinno się mieszać z ogrzewaniem) powoduje, że taka instalacja staje się droższa od wodnej podłogówki z PC, którą możesz zasilić tanią instalacją PV. Niższe zapotrzebowanie na moc szczytową to również niższa kwota za przyłącze do energetyki, tańsza instalacja przyłącza itp. (kabel, zabezpieczenia) a i ewentualny kominek może zasilić bufor co.

Jeżeli dom jest zaizolowany to jaka droga eksploatacja? 100m2 x 10kWh= 1000kWh!

Jeśli PV, to moc chwilowa lub szczytowa. A nie zużycie...

A dlaczego mam nie dogrzać powietrza ( a latem schłodzić ) powietrzną pompą ciepła - opłaty jeszcze spadną.

No właśnie. Jeśli już dążyć do taniego domu pasywnego, to tylko ppci jako główne i jedyne źródło CO. Bez żadnych kabli, rurek w podłodze. Wtedy można posługiwać się sloganem "Rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania."

Rozmawiałem z klientem o którym było głośno wcześniej ( 20-letni dom 280m2) - wyrzucony gaz bo rachunki 1000zł miesięcznie zimą!!!!

Przypomnę - założyliśmy reku, uszczelniliśmy ( test szczelności ) + 2kW inwerter i kanałowe rozprowadzenie + w miejsce kaloryferów precyzyjne 500W grzejniki z ASIC . I jak Szanowny inwestor donosi - grzejniki przy tych mrozach jeszcze się nie załączały - i już wiadomo, że opłaty za ogrzewanie będą 3 x niższe!

Kwestia kasy - inwestycja musi się zwrócić w max. 15 lat. Jeśli tak mu wyszło to super.

Wydaje mi się, że instalacja z buforem i grzałką el. w II taryfie ma kilka zalet nad kablami:

1) Jest tańsza w eksploatacji - nie jest możliwe, żeby kable zużyły 40% mniej energii niż taki układ.

2) Jest bardziej elastyczna - jak piszecie, można podpiąć pod to praktycznie wszystko,

3) Można tego użyć do przepływowego podgrzewania CWU - też w drugiej taryfie,

4) Jest bezpieczniejsza energetycznie - jak dom nie wyjdzie "izolowany", to opłaty nas nie zjedzą,

5) Elementy, które mogą się zepsuć są na wierzchu,

A wady są takie:

1) Wyższe koszty inwestycyjne,

2) Niższa precyzja sterowania,

Z tego wynika, że trzeba się trochę uprzeć na kable, ale idiotyzm to to nie jest. Tyle tylko, że prąd będzie coraz droższy i w końcu wyjdzie nawet w pieniądzach przewaga bufora.

Do wszystkich amatorów ciepłego chudziaka. Rozważcie taką sytuację.

1) Ściana zewnętrzna ze styropianu 20cm - i nic więcej:

dT=40K, U=0,04/0,2=0,2, strata 40*0,2=8W/m2

2) Ściana zewnętrzna ze styropianu 40cm - i nic więcej:

dT=40K, U=0,04/0,4=0,1, strata 40*0,1=4W/m2

3) Ściana zewnętrzna ze styropianu 2x20cm, a temperaturę mierzymy pod pierwszą warstwą:

dT=20K, U=0,04/0,2=0,2, strata 20*0,2=4W/m2

4) Ściana zewnętrzna ze styropianu 20cm, i BK 20cm (lambda 0,16) a temperaturę mierzymy pod pierwszą warstwą. Spadek temp. w pierwszej warstwie wyniesie 80% - 32K, a w drugiej 8K (co na to OZC - nie wiem - palnąłem na czuja)

Bierzemy dT=32K, U (styro)=0,2 i liczymy stratę 32*0,2=6,4W

A teraz dla całej ściany: U1=0,2 R1=5, U2=0,8, R2=1,25 R=6,25, U= 0,16

dt=40K , strata 40*0,16=6,4W

Teraz tak. Jeśli powietrze zewn. ma -20st, to niezależnie od izolacyjności ścian się go nie podgrzeje i różnica zostaje.

Ale jeśli jest za mało styropianu od gruntu, to on się nagrzewa i spada dT, a więc i straty (???)

Czy wynika z tego wniosek, że wcale nie należy dawać styropianu od gruntu? Czy może tylko troszkę? Jak się grunt nagrzeje to dobrze?

Nie bardzo wiem ,co chcesz udowodnić tymi cyframi .

Jeżeli to,że styropian przy grubości 40 cm i dT 40K ma 4W/m2 a styropian w dwóch warstwach z mierzoną temp. pod pierwszą warstwą czyli pod 20-oma cm też ma 4W/m2 ,to przecież prawidłowe . W czym problem?

Nie bardzo wiem ,co chcesz udowodnić tymi cyframi .

Jeżeli to,że styropian przy grubości 40 cm i dT 40K ma 4W/m2 a styropian w dwóch warstwach z mierzoną temp. pod pierwszą warstwą czyli pod 20-oma cm też ma 4W/m2 ,to przecież prawidłowe . W czym problem?

To nie problem. Przeczytaj jak jest z podłogą.