Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

W Polsce domów 0-20 nie ma !! i nie prędko będą ! do 2006 roku nie było nawet pasywnego !!

Tak że niech Pan nie buja ! baja Pan strasznie.

Do gruntu strata jest 2x mniejsza niż do powietrza.

Jeśli Pan nie zna zupełnie podstaw tego co Pan krytykuje to jakim prawem ma Pan czelność zabierać głos ?

Pan się już nauczył co to jest wsp. U ? rozróżnia go Pan od lambdy ? czy jeszcze Pan się uczy tego ?

Rozumie Pan pojęcie oporu cieplnego ? pojemności cieplnej? oporu dyfuzyjnego? z tego co Pan ciągle pisze

to ciężko o lambda vs U .

Z zadka Pan bierze 6x razy do gruntu.

Po samej lambdzie nie jest 6x różnicy a 75 razy między iłem 1,5 W/mK a powietrzem 0,02 W/mK i gdzie tu jest 6x ? w zadku !!!

Dzięki temu że powietrze słabo przekazuje ciepło .... te 0,1 m^2*K/W robi robotę ... że nie ma czystego przewodzenia powietrze grunt.

Po za tym grunt dzięki temu iż ma 1,5 W/mK co daje dla 1m grubości już jakiś opór cieplny !!!! nie jest to grafen ... 1,5 jest wartością bardzo skromną.

Dodatkowo pod domem robi się bania ciepła i gradient jest dużo mniejszy niż do powietrza.

Powietrze niczym woda zmywa ciepło z elewacji ...choć nie z problemami bo jest to 25 W/m^2*K tj 0,04m^2*K/W (wyrażone przez opór)

jest to wartość dla prędkości wiatru 3-4 m/s dla 1 m/s jest 0,08.

tyle ...

warstwa gruntu 1metrowa daje 0,66 m^2*K/w !!! czyli 16,5 więcej niż powietrze !!!

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy 8 st. C różnicy. Przy takiej delta T ogrzewanie się nie załącza - piszemy tu o sezonie grzewczym! Latem to nawet Pana 3 cm jest za dużo!

A skąd wziąłeś deltaT=8oC ? Czemu wymyślasz ?

Tomku

podzielam w pełni

przy okazji wszystkiego najlepszego świątecznie

odpisał.

W sumie co się dziwić człowiekowi, który chce gromadzić ciepło pod podłogą z okresu letniego i wykorzystać do ogrzewania zimą ;) Towarzystwo wzajemnej adoracji snujące własne teorie, własny wymysły, które nie są niczym poparte.

Trzeba takie pomysły wybijać z głowy. Najlepiej pokazując w praktyce jak "działają". Poznałem dr Dudę nie dlatego, że się ze mną zgadzał. Robił audyty w domach izolowanych.

To musiał oszukiwać, takich obliczen nie da się wykonac., ale o tym dr Duda chyba nie wie.

To musiał oszukiwać, takich obliczen nie da się wykonac., ale o tym dr Duda chyba nie wie.
Tylko Pan się nic nie uczy!

Takich obliczeń Pan nie umie wykonywać. Najpierw projektuje się termos który można liczyć! Np. 10 cm wełny z paroizolacją i bez. Dla Pana to to samo!

Ja jak mam wątpliwości to idę do źródła. Do prof Żmijewskiego, czy prof, Roberta Wójcika (prof. Fizyki Budowli - też zwolennik izolowania zamiast przyklejania izolacji ). do dr Dudy, dr Jerzego Sowy... Obieg oficjalny ( za kasę ) nie zawsze pokrywa się z nieoficjalnym.

No, to wie o czym mowi... a nie tak jak pan bajtloczy jak potluczony... 240kWh/m2 dla domu 100m2. zamiast domku 18kwh/m2 wyjdzie moze 18.24kWh/m2 :)

Audyty robil... ujazmil ta dynamike i niepoliczalnosc...

Dobrze panie TB... dobrze. Jedziemy dalej...

Poza sezonem grzewczym - tak wychodzi. Zacznijmy więc od początku. Wie Pan czym w ogrzewaniu różni się sezon grzewczy od sezony poza grzewczego?

Trzeba takie pomysły wybijać z głowy. Najlepiej pokazując w praktyce jak "działają". Poznałem dr Dudę nie dlatego, że się ze mną zgadzał. Robił audyty w domach izolowanych.
W Polsce takich domów jest bardzo mało teraz.

Pierwszy pas 2006 ... to gdzie te 5000 ?

Ja jak mam wątpliwości to idę do źródła. Do prof Żmijewskiego, czy prof, Roberta Wójcika (prof. Fizyki Budowli - też zwolennik izolowania zamiast przyklejania izolacji ). do dr Dudy, dr Jerzego Sowy... Obieg oficjalny ( za kasę ) nie zawsze pokrywa się z nieoficjalnym.

Nie Pan nie ma wątpliwości, to niepodobne do Pana.

Pan ma problem z podstawami... do tego wystarczy student 2-3 roku budownictwa ,a by Panu dał parę lekcji.

Pierwsze już Pan wie co to jest współczynnik przewodzenia ciepła i co to jest współczynnik przenikania ciepła i opór cieplny i pojemność cieplna?

To podstawy.

Właśnie pojemność cieplna decyduje czy dom ostygnie w momencie, nawet dobra izolacja, jednak puszcza ciut tej energii.

Jeśli mamy naście ton nagrzane do 20st to chwilę potrwa niczym odczujemy to co jest na zewnątrz.

Ponieważ ma z czego zabierać tą energię.

Ale to jest widzę poza zasięgiem Pana. Bajdurzy Pan o izolowaniu nie znając podstaw.

Jakoś Panie Tomaszu w Budownictwie Ogólnym Tom II Fizyka Budowli

Pańscy "mentorzy" choć ja bym się do Pana nie przyznał ... bo wstyd.

Oni niczego takiego nie piszą to co Pan tu bajdurzy !!! nic !! bardzo dużo jest tam wiedzy ... ale trzeba poznać podstawy Panie Tomaszu.

grunt różni się od powietrza 75 razy nie 6:P

Edytowane przez מרכבה

Czy pan mysli ze pytalem aby podal roznice strat latem?
Straty podaje się do różnicy temperatur - te były podane do delta T 8 st.!!!

8 stopni różnicy między temperaturą domową a zewnętrzną - to jeszcze nie lato, ale też i ogrzewanie się nie włączy. W domu izolowanym, a nawet nie izolowanym - przy delta T 8 st. wystarczają zyski bytowe.

W Polsce takich domów jest bardzo mało teraz.

Pierwszy pas 2006 ... to gdzie te 5000 ?

Po pierwsze - ten opisywany z 2006 zużył 16000kWh (137m2) w pierwszym lekkim sezonie - dlatego zniknął z "czołówek" i itp. A domy izolowane - na ogół nikt nie pisze, bo nie czyta FM - a jak ktoś napisze, to go zwymyślają albo napiszą, że ja się podszywam.

Doktor Duda stwierdził: "liczymy na to, że taki dom będzie kosztował od 2400 do 2600 zł za m2 w stanie deweloperskim +".

On takiego domu nie widział, więc nie wie z praktyki, że będzie OK, czyli policzył - czyli nieuk?

Praktyka wiele weryfikuje. Może Pan uważać inaczej, ale to też jest w praktyce weryfikowalne !

Oj Panie TB straty przez posadzkę odnosi się do temp zewnętrznej z policzeniem zagłębienia w gruncie.

Nikt tam niepodaje delta t 8st .

Pan uważa, że można liczyć straty bez delta T?

Temperatura gruntu + 8 posadzki +16 - to jaka jest delta T? I naprawdę ortografia Szanownego Pana, powoduje, że resztę uwag traktuje się dystansem.

Praktyka wiele weryfikuje. Może Pan uważać inaczej, ale to też jest w praktyce weryfikowalne !

Mnie Pan krytykuje bo liczyć nie potrafię, sam nie widzi sensu w liczeniu i uważa, że to jest "do bani", a doktora Dudę Pan wychwala pod niebiosa i non stop się na niego powołuje, pomimo że tamten cały swój modelowy dom policzył, bo na oczy nie widział i nie wie nawet ile będzie kosztował. Przecież to są jaja!

Tak, jak napisałem - beczysz Pan jak owca, leziesz Pan jak leming za przywódcą, powtarzasz Pan bez zrozumienia, a może i bez sensu i przy tym czujesz się Pan na miejscu udzielać rad!

Proszę posłuchać jednej: jak chce Pan gadać prawdę to proszę poprzestać na truizmach, a jak Pan chce mówić i pisać z sensem to trzeba zacząć myśleć samodzielnie!