Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlatego ludzie dają 2x10cm a nie 1x20cm. Ponadto pomyśl teraz do czego nadają się twoje rady jeżeli z uporem maniaka chcesz dawać styropian, a sam widzisz co dzieje się z materiałem kilka klas lepszym od zwykłego styropianu. I jeszcze jedno, od kiedy to wszyscy mają w swoich domach stały napór wody, że tak nagle doczepiłeś się do tej jednej, jedynej wartości lambdy w całym opracowaniu?

Ludzie robią różne rzeczy nawet głupie - np dawanie mniej jak 30 cm styro od gruntu.

Poza tym z praktyki i doświadczeń wyszło mi, ze programy do liczenia napisał informatyk - i nie są rzetelne.

Podobnie jest w temacie wentylacji - jest spora ilość błędów u Pana Maksymiliana Malickiego.

Jeżeli Pana interesuje jak grunt odbiera ciepło - to mogę Panu przygotować dwa ( lub więcej) identyczne zestawy z kabla samoregulującego . Włoży Pan identyczne odcinki np. 0.5 m czy 1 m kabla w identyczną izolację termiczną. Puści zasilanie przez podlicznik wkładając jeden zestaw w piach drugi zostawiając w powietrzu - przy identycznej delta T .

Ludzie robią różne rzeczy nawet głupie - np dawanie mniej jak 30 cm styro od gruntu.

Poza tym z praktyki i doświadczeń wyszło mi, ze programy do liczenia napisał informatyk - i nie są rzetelne.

Podobnie jest w temacie wentylacji - jest spora ilość błędów u Pana Maksymiliana Malickiego.

Jeżeli Pana interesuje jak grunt odbiera ciepło - to mogę Panu przygotować dwa ( lub więcej) identyczne zestawy z kabla samoregulującego . Włoży Pan identyczne odcinki np. 0.5 m czy 1 m kabla w identyczną izolację termiczną. Puści zasilanie przez podlicznik wkładając jeden zestaw w piach drugi zostawiając w powietrzu - przy identycznej delta T .

Setny raz powtarzana bzdura. W takim wieku robić z siebie pajaca... A co na to rodzina?

Nie wiem, czy zauważył Pan, że przy 20 cm styroduru C gdy odbiornikiem jest grunt - lambda wynosi 0.046W/m2 xK - Co oznacza: by uzyskać zalecane domach 15kWh/m2 rocznie 0.1W/m2xK należy dać 50 cm styroduru C .

Rzuci Pan łaskawie okiem na dane BASF http://www.basf.de/basf2/img/produkte/kunststoffe/styrodur/downloads2/pl/styrodur_dane_techniczne.pdf

str. 3.2 styrodur C w kontakcie z gruntem

Szanowni Państwo,

Proszę uważać na powoływanie się na wyrwane dane bez spojrzenia na wszystkie zalecenia łącznie.

Firma Basf, posiadająca z pewnością jedne z najlepszych na świecie badań i wyników w tym względzie i nie dopuszcza stosowania grubszych warstw styroduru pod płytą jak 30 cm. Proszę zwrócić uwagę, że w swoich tabelach wyniki kończą się na 300mm grubości. W innym dokumencie pisze to wprost!

Przytaczane TU: przez Tomasza Brzęczkowskiego dane dotyczą izolacji obwodowej, a nie płyty fundamentowej.

Parametry dla płyty fundamentowej są nieco lepsze.

Proszę również zwrócić uwagę, że parametry przewodności zależą od wilgotności i temperatury styroduru, w których pracuje.

( tabele poniżej w przytoczonym dokumencie ).

Na poprzedniej stronie wątku przytoczyłem niniejsze badania i wyniki firmy Basf niejako na potwierdzenie ( ale tylko ) pewnych tez pana Brzęczkowskiego.

Interpretowanie ich w taki sposób jest przykładem czytania bez zrozumienia i wprowadzania forumowiczów w błąd.

Nie każdy jest biegły w tych współczynnikach i potrafi szybko znaleźć niepoprawność toku myślenia i mógłby przyjąć te interpretacje za słuszne.

A nie są!

Dzięki właściwościom technicznym Styrodur może być wielowarstwowo układany pod płytą fundamentową. Zewnętrzna izolacja płyty fundamentowej gwarantuje montaż ścian bez mostków ciepła. Styrodur C można układać w maksymalnie trzech warstwach. Łączna grubość warstwy izolacji cieplnej jest ograniczona do 300 mm.
To styurodur i pod płytę fundamentową. Nie każdy robi płytę.

Może mi Pan podać ile styroduru potrzeba do izolacji od gruntu, by było 0.1W/m2 xK ???

A tu Szanowny Panie http://www.isover.se/konstruktionsl%C3%B6sningar/grund+och+k%C3%A4llare/g-c3-201+platta+p%C3%A5+mark+%28styrofoam%29 Styrofarm 250 - ile trzeba styroduruC ?

Pod podłogę na fundamentach już jest w BASFie

Wielowarstwowa izolacja zewnętrzna elementów konstrukcyjnych w kontakcie z ziemią redukuje straty ciepła w dolnej części budynku: Styrodur C może być układany pod płytami nienośnymi oraz na ścianach piwnic w maksymalnie 3 warstwach do łącznej grubości 400 mm. Możliwe jest przy tym zagłębienie Styroduru C w wodę gruntową na nawet 3,5 m.
40 cm Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Szanowni Państwo,

proszę o zwrócenie uwagi, czym jest opaska obwodowa, płyta fundamentowa, a czym płyta nienośna i ściany piwnicy oraz jak ma się izolacyjność płyty vs. fundamentów w kontekście mostków termicznych.

Każdy kto ma nieco determinacji i potrafi czytać ze zrozumieniem poradzi sobie z interpretacją tych danych.

Ponadto pozostaje jeszcze odpowiedzialność konstruktorów, którzy podpisują się pod projektami i na końcu zdrowy rozsądek.

Później już tylko prokurator!

Osobiście wyłączam się z tego wątku.

Dalsza dyskusja w taki sposób nie ma sensu.

Mozna tez sprobowac jego taktyki... ;)

Tak rekreacyjnie... Bo kto wybudowal lub planuje budowe domu stricte wedlug teorii TB.

Np ogrzewane domy pasywne... <15kWh/m2....

Tych 0kWh/m2 tez nie pokazal a o tych 2000kWh/ rok na CO i CWU

po prostu belkotal ... Jakas utopia z jego rownoleglego swiata

Wydawało mi się, że dość prosto, tłumaczę, Ogrzewanie podłogowe kablami a powietrze dogrzewane i chłodzone z invertorowej pompy ciepła z powietrznym GŹ z bezpośrednim skraplaniem - w tańsze wersji tak:pompa ciepła dystrybucja.jpg w droższe ze splitami przy podłodze lub pod sufitem ... Przepraszam, że Pan nie zrozumiał. Prościej nie byłem w stanie wytłumaczyć.

Domyślnie

Dom pasywny nie zaklada systemu ogrzewania... Cieplo bytowe powinno wystarczyc.

To Pan otworzy taki wątek . Korzystanie z ciepła bytowego ( bez automatyki ) w domu izolowanym - to masakra. Ja wolę 3-6 kWh dziennie z automatyką i chłodzeniem -

Gdybym chciał z 3-6kWh zrobić "zero" to prosty wiatrak 400-500W i ogniwo PV - załatwiają mi sprawę. Mój dom pasywny ma ogrzewanie i to nie z jednego źródła - w razie awarii.

A odpowiedzi Pan nie czyta.

CWU zależnie od zużycia - małe termy i baterie + prysznic bezdotykowe, lub zasobnik z pci.

Niech pan zamknie nas wszystkich raz na zawsze...

Przedstawi ta technologie domow 0-20kWh/m2

Przedstawi grubosci izolacji, technologii.... A potem obliczy ten sam dom co zalozmy potrzebuje 10kWh/m2 z 20cm izolacja zamiast 30.

Ma pan okazje sie wykazac i udowodnic a nie belkotac o ogrzewanych kablami domach pasywnych... I zapotrzebowaniu z kosmosu.

A tak osobno :

Zalozmy 30cm dookola calego domu... Jakie beda straty scian, stropu, podlogi?

Czekamy!

Jezeli nie ma pan odpowiedzi smiem teierdzic tak jak wiekszosc, ze nie wie pan ci pisze i co gorsze... robi.

Pan będzie bełkotał zawsze - taki "rozum" i natura.

Co do przekrojów - podawałem linki - firm, które doszły do takich samych jak ja wniosków na temat izolowania:

http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/?Page=46

http://www.dahl.se/dokument/Komplett_husgrund.pdf

Może jeszcze raz - nie będę liczył, bo program do obliczeń jest oparty na błędnych założeniach

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Nie chodzi o oszustwa tylko o jednego, jedynego, może nawet maleńkiego ale za to zadowolonego inwestora któremu zbudowałeś dom według tych teorii.:yes:

Piszecie Panowie o oszukiwaniu, o wpuszczaniu w maliny... więc proszę o dowody. Zadowoleni nie wchodzą na fora . Niezadowoleni OWSZEM.

Może Pan też założyć, ze przez ćwierć wieku mama mnie utrzymuje.

Nie podam adresów na forum - już były niewybredne ataki. Łącznie z ubliżaniem projektantom.

Wrzucamy monete i jedziemy dalej.

Mnie nie intetesuja linki innych, firm, przedsiebiorstw , ludzi.

Prosilem o Pana konstrukcie i osobiste wyliczenia... Jak programy klamia to moze pana kalkulator nie...

Nie jasno sie wyrazam?

Roznica strat pomiedzy 20 i 30cm izolacji w kWh!

Przyklad konstrukcji i izolacji domow przez pana stworzonych 0-20kWh/m2

Nie potrafi pan podac... ?

Tylko linka z COP zapodac PC 350W

Dlaczego Isover nie ma wiecej izolacji w gruncie anizeli scianach...

Z definicja domu pasywnego pan sie zapoznal?

A i w sierpniu 2013 dr Duda napisal ze 20 vs 30cm izolacji to tylko 2.4kWh/m2

On przynajmniej policzyl... A pan...

Sam chyba juz nie wie co robi..,

On policzył a ja sprawdziłem licznikiem - On (dr Duda) uważa, że tylko głupiec lub łajdak daje mniej jak 30 cm, a ja, że nie zbuduje Pan domu izolowanego na 20 cm !

Dr Duda - uważa tak po swoim liczeniu a mnie wyszło znacznie więcej.

On policzył a ja sprawdziłem licznikiem - On (dr Duda) uważa, że tylko głupiec lub łajdak daje mniej jak 30 cm, a ja, że nie zbuduje Pan domu izolowanego na 20 cm !

Tyle tylko ze obliczenia dr Dudy są wiarygodne, a Pana pomiary juz nie za bardzo

za wikipedią:

"Dokładność, precyzja, powtarzalność i odtwarzalność to atrybuty metody pomiaru.

Dokładność metody pomiaru – stopień zgodności wartości rzeczywistej ze średnią arytmetyczną wyników uzyskanych dla oznaczanej wielkości. Im dokładniejsza metoda pomiaru, tym uzyskiwane wyniki są bliższe wartości prawdziwej, ewentualnie wzorcowej lub przewidzianej teoretycznie. W serii pomiarów o dużej dokładności tej samej wielkości fizycznej lub chemicznej większość wyników będzie zbliżona do wartości prawdziwej, ewentualnie wzorcowej lub przewidzianej teoretycznie, a wyniki obarczone błędem przypadkowym będą od niej większe lub mniejsze.

Precyzja metody pomiaru – stopień zgodności między wynikami uzyskanymi w określonych warunkach z wielokrotnych pomiarów tej samej wielkości.

Precyzja wyników otrzymanych przez tego samego analityka przy użyciu tego samego sprzętu pomiarowego to powtarzalność wyników, podczas gdy precyzja wyników otrzymanych przez różnych analityków w odmiennych warunkach otoczenia to odtwarzalność wyników.

Precyzja i dokładność metody pomiaru są od siebie niezależne. Metoda może być mało precyzyjna, gdy uzyskane wyniki mają duży rozrzut, ale mimo to dokładna, jeżeli średnia tych wyników odpowiada wartości prawdziwej, ewentualnie wzorcowej lub przewidywanej teoretycznie. Z kolei, gdy rozrzut wyników jest nieduży, ale ich średnia jest odległa od wartości prawdziwej, ewentualnie wzorcowej lub przewidywanej teoretycznie, wówczas metoda jest precyzyjna, ale niedokładna."

Nigdy nie przedstawił Pan wiarygodnych wyników pomiarów (protokoły, zdjęcia, dokładny opis metody pomiaru). Pojedyncze pomiary na dodatek nie wykonywane dokładnie w ten sam sposób nie mogą dac wyników które potwierdzą lub nie obliczenia teoretyczne. Czy kiedykolwiek pomierzył Pan takie same budynki umieszczone obok siebie mające rózne izolacje (szczególnie do gruntu). Licznik energii elektrycznej to nie jedyne urządzenie pomiarowe, czego Pan zdaje sie nie zauwazac.

To samo dotyczy sprawnosci wydajności kotłow gazowych, gdzies Pan słyszał, cos poczytał (na pewno nie mierzył), ale wnioski jakie wysnuwa to dogmat nie do obalenia.

Wydawało mi się, że dość prosto, tłumaczę, Ogrzewanie podłogowe kablami a powietrze dogrzewane i chłodzone z invertorowej pompy ciepła z powietrznym GŹ z bezpośrednim skraplaniem - w tańsze wersji tak: w droższe ze splitami przy podłodze lub pod sufitem ... Przepraszam, że Pan nie zrozumiał. Prościej nie byłem w stanie wytłumaczyć.

Dużo tego ciepła nie będzie w pasywniaku - 15 kWh/m2*rok musisz dać ze źródła - nie koniecznie rozpatrywałbym dodatkowo PCi, choć to wszystko zależy od jej ceny.Trzeba całość maksymalnie "uprościć" kosztowo i technicznie, zarówno inwestycyjnie jak i eksploatacyjnie.

Jednak sam ten pomysł ogólnie masz wg mnie ok- - nic dziwnego w tym nie ma.

Pzrd

Może jeszcze raz - nie będę liczył, bo program do obliczeń jest oparty na błędnych założeniach

Rozumiem że wszystkich którzy mieli wyliczone, zgodnie z tym zrobione dopadła jakaś pomroczność albo zaćma na oczy im padła i nie widzą że zostali wpuszczeni w kanał i zużywają więcej niż wynikało z tych obliczeń.

Spokojnie, nie tylko Ty sprawdzałeś z licznikiem, a czy się da z 20 cm pasywny pod posadzką to może i nie, jednak dużo zależy od reszty konstrukcji więc ta pewność jest zbyt przesadzona wg mnie.

pzdr