Tomasz Brzęczkowski 01.02.2014 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Ale my tu o domach na piachu a nie w wodzie.Jak zaczniemy o domach w wodzie,to uwzględnimy te,3,89oC dla max. gęstości wody. Podał Pan "wszystko" - to przypomniałem, że są ruchy konwekcyjne w dół - ku jądru Ziemi ( by Pan nie patrzył z perspektywy antypodów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.02.2014 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Proszę podac typ i rodzaj takiego miernika, o ile sie orinentuję nie ma takich mierników, widziałem juz mierniki lambdy, ale mierniki odbioru ciepła jeszcze nie Mierzę kWh potrzebne do utrzymania jednakowej temperatury wewnątrz izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.02.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Kiedy odpalasz CO? Jaka jest wtedy temp. gruntu? Przyjmuję, że odpalasz CO w listopadzie. Wtedy temp gruntu masz 10C. Na wieczór spróbuję zrobić wyliczenia i zobaczymy co z tego wyjdzie. Teraz wyszło mi, że idzie Ci ponad 900 kWh przez podłogę. A jakbyś miał 40cm, to U=0,1, więc: E=0,1*(21-*12*12*24*150/1000=670 kWh - w praktyce jeszcze mniej, bo ten piach coś tam izoluje. Nie wiem, czy to ma sens ekonomiczny (może nawet, że nie), ale energetyczny - tak. Przemuś ty ciągle źle liczysz .Ty nie szukasz prawdy .Ty chcesz coś na siłę udowodnić. Bo widzisz ja mam rurę pod chałupą,która dostarcza mi powietrze do środka . Po przejściu przez GWC i RSŚ, owa rura biegnie w osi domu na całej długości . Najniższa temp była w zeszłym roku w połowie kwietnia 15,4oC( dzieje się to na 70-ciu cm od chudziaka.) Potem zaczęła rosnąć. Przemuś. 8oC to jest zła temperatura.Nie licz tak .To jest liczenie bzdury a nie stanu faktycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.02.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Mierzę kWh potrzebne do utrzymania jednakowej temperatury wewnątrz izolacji. To pomier posredni i na dodatek porównawczy, wazna jest metodologia a tutaj ona kuleje. Gdyby to było tak prosto to ta wartośc byłaby juz dawno potwierdzona doswiadczalnie i ujeta w normy. Jak widac nikt na taki genialny pomysł z kablami nie wpadł, czy tylko dlatego zeby ukryc spisek producentów energii, czy dlatego ze taki pomiar nie ma sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.02.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Nie wiem co liczy, ale upraszczając to :- sezon grzewczy trwa 5.000 godzin- średnia temperatura pomieszczeń niech będzie 22 stopnie,- średnia temperatura gruntu to 10 stopni, czyli 1m2 posadzki na tym gruncie o U=0,1 powoduje straty 6kWh/rok x (przyjęte) 150m2 = 900kWh/rok " " " " " U=0,2 powoduje straty 12kWh/rok x 150m2 = 1.800kWh/rok " " " " " U=0,3 (ustawowe) powoduje straty 18kWh/rok = 2.700kWh/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.02.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 To nie jest teoria, tylko wynik przeprowadzonego przez TB doświadczenia - na którymś forum opisał je z detalami. Ps. Na marginesie - TB powołuje się że w UE jest "norma" 35l/osobę/dzień - to prawda, ale tam jest mowa o temperaturze CWU 55 stopni, a TB serwuje określenie "temperatura prysznicowa", czyli tak jak sam pisał około 40 stopni. Niby drobnostka....... Podaj jeszcze dokument źródłowy i już udowodniłeś kłamstwo TB ja, gdy tylko będę miał czas, zejdę do piwnicy i odnajdę dyskietki z OZC jeszcze z ubiegłego wieku (mam nadzieję, że nie wypieprzyłem tego kartonu), w Solis też jestem umówiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.02.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Nie wiem co liczy, ale upraszczając to : - sezon grzewczy trwa 5.000 godzin - średnia temperatura pomieszczeń niech będzie 22 stopnie, - średnia temperatura gruntu to 10 stopni, czyli 1m2 posadzki na tym gruncie o U=0,1 powoduje straty 6kWh/rok x (przyjęte) 150m2 = 900kWh/rok " " " " " U=0,2 powoduje straty 12kWh/rok x 150m2 = 1.800kWh/rok " " " " " U=0,3 (ustawowe) powoduje straty 18kWh/rok = 2.700kWh/rok Do tego należy dołożyc straty na styku sciana fundament w przypadku tradycyjnych fundamentów i płyt fundamentowych. Wilekosc tych strat uzalezniona od konkretnego przypadku, a to od materialu z którego wykonane są sciany, od izolacji isomurem lub porotermem zasypanym perlitem, od grubosci izolacji zewnątrz i wewnątrz fundamentu, od grubosci izolacji pod płytą. Nalezy dodac ze U=0,3 (ustawowe dla podłog na gruncie dla temp > 16 oC) nie zmieni się również w 2021 roku Edytowane 1 Lutego 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.02.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 W 1990 postawiłem 120m2 na Bratyckiej - dwie połówki różnie izolowane ( z mostkiem do gruntu i bez mostka) - 60 czujników NTC - elektryczne ogrzewanie podłogowe. To się łatwo mierzy - i skala by Panu nie przeszkadzała. Niestety nie było wtedy internetu i tak naprawdę - nikogo to nie interesowało - bo litr oleju kosztował 0.35 zł m3 gazu 0,2 zł i kWh 0,2 zł . Ale ja wiedziałem już jak i gdzie izolować - by dom był izolowany ( zużycie do 30kWh/m2 rocznie) Przestań wreszcie pieprzyć bzdury, albo napisz konkretnie o co ci chodzi, że nie było ogólniedostępnego w Polsce w tamtym okresie łącza internetowego dla przeciętnego kowalskiego, a nawet dla instytucji Początki internetu to lata 60 XX wieku, a w Polsce właśnie w 1990 r przeprowadzono pierwsza transmisję sieciową masz problem to sobie poczytaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Internet i przestań posługiwać się głupimi frazesami bo wychodzisz na większego durnia niż jesteś ... jeśli to w ogóle możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.02.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Mierzę kWh potrzebne do utrzymania jednakowej temperatury wewnątrz izolacji. Pytanie podstawowe brzmi JAK DŁUGO trwał ten eksperyment? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 01.02.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Nie wiem co liczy, ale upraszczając to : - sezon grzewczy trwa 5.000 godzin - średnia temperatura pomieszczeń niech będzie 22 stopnie, - średnia temperatura gruntu to 10 stopni, czyli 1m2 posadzki na tym gruncie o U=0,1 powoduje straty 6kWh/rok x (przyjęte) 150m2 = 900kWh/rok " " " " " U=0,2 powoduje straty 12kWh/rok x 150m2 = 1.800kWh/rok " " " " " U=0,3 (ustawowe) powoduje straty 18kWh/rok = 2.700kWh/rok Jeżeli średnia temperatura okresu zimowego 2012/2013 wynosi 2*C, to i gruntu trzeba przyjąć w tej wielkości. Wychodzi więc: dla U=0,1 przy 150m2 Q=1500kWh/rok, dla U=0,2 Q=3000kWh/rok i dla U=0,3 (ustawowe) Q=4500kWh/rok. W skrajnym przypadku zaoszczędzić więc można 3000kWh/rocznie o wartości od 1800 zł przy grzaniu kablami do 900 zł przy opalaniu węglem. Koszty można zmniejszyć do 450 zł przy grzaniu PC, ale wcześniej trzeba wyłożyć 30 000 zł na cały układ grzewczy. Zwrot kosztów więc wychodzi po 22 latach, tylko czy pompa tyle wytrzyma, skoro gwarancja ustna na prawidłowe jej działanie to 15 lat. To jest tylko podłoga na gruncie, a gdzie ściany i dach? Z tego wynika, że najprościej jest ocieplać gdzie i jak się da oraz grzać kablami, bo im bardziej skomplikowany układ grzewczy PC tym większy drenaż kieszeni, która na stare lata jest coraz płytsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.02.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Nie wiem co liczy, ale upraszczając to : - sezon grzewczy trwa 5.000 godzin - średnia temperatura pomieszczeń niech będzie 22 stopnie, - średnia temperatura gruntu to 10 stopni, czyli 1m2 posadzki na tym gruncie o U=0,1 powoduje straty 6kWh/rok x (przyjęte) 150m2 = 900kWh/rok " " " " " U=0,2 powoduje straty 12kWh/rok x 150m2 = 1.800kWh/rok " " " " " U=0,3 (ustawowe) powoduje straty 18kWh/rok = 2.700kWh/rok Takie liczenie nic nie daje ,bo zakładasz metodą,, niech będzie" dane które są najistotniejsze dla wyniku. Nie wolno podstawiać 10oC skoro tam jest znacznie więcej. Pytanie ,dlaczego jest przy 10cm izolacji 19oC a przy 18cm 15,5oC. mała bo ledwie 0,3W/m2 różnica sprawia 3,5 stopniową różnicę? Jest jeszcze jeden element zastanawiający. W domach murowanych ściany nośne stykają się z ławami. Jest tej powierzchni styku kilka kilkanaście m2. Jak się policzy przy grubszej izolacji wpływ strat przez ściany dla wyższego gradientu, to ni mniej ni więcej ale wychodzi że czy 10 czy 20 czy 30 cm ,straty prawie identyczne.Gruba izolacja,mniejsze straty przez podłogę,ale większe przez ściany. Przy cienkiej izolacji odwrotnie. Ilościowo i całościowo identycznie . Edytowane 1 Lutego 2014 przez nydar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.02.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Wyliczenia ..... znajdź istotną różnice ! celowo dziś nie odpalam ogrzewania przed pokoju wyłączyło sie o 7:00 zobaczymy ile spadnie do 21:00 (podkreślam w środku domu) Edytowane 1 Lutego 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.02.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Wyliczenia ..... znajdź istotną różnice ! im grubiej tym gorzej, hmmm nie do końca się zgodzę, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.02.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Wyliczenia ..... znajdź istotną różnice ! celowo dziś nie odpalam ogrzewania przed pokoju wyłączyło sie o 7:00 zobaczymy ile spadnie do 21:00 (podkreślam w środku domu) No chłopie straciłeś całe 0,31kWh .Przy twojej cenie za prund, to tak jakbyś w roku podarł 12 zyla. Tak z ciekawości ile kosztuje 20m3 EPS 100 o,o39W/mK? I ile tobędzie lat jak się podzieli przez te zyle?:lol2: Póki co wychodzi,że warto izolować ściany fundamentowe bardziej niż 10cm a dla posadzki 10-20cm to max. Dla płyt opaski ale pionowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.02.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) No chłopie straciłeś całe 0,31kWh .Przy twojej cenie za prund, to tak jakbyś w roku podarł 12 zyla. Tak z ciekawości ile kosztuje 20m3 EPS 100 o,o39W/mK? I ile tobędzie lat jak się podzieli przez te zyle?:lol2: Póki co wychodzi,że warto izolować ściany fundamentowe bardziej niż 10cm a dla posadzki 10-20cm to max. Dla płyt opaski ale pionowe. Ile dałem niewiem tyle jaka była cena wiadomą rzecza jest ze niemożna dac sie podłodze zbytnio wyladować .... dlatego jestem zdania ze sciany fundamentowe oraz elewacyjne izolowac na max-a oraz sufit ale podłoga niema wiekszego znaczenia .... to jest moje zdanie PS. To była jedna strona medalu, a druga jest taka że mając nawet 30cm styro grunt tez sie naładuje ... troche to potrwa i wtenczas to ja bede mial wieksze straty ale nie tyle ile mowicie tylko ~ 6kWh / dobę i tylko tyle. Edytowane 1 Lutego 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.02.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Z tym trochę jest problem bo klimat zmienny i temp obok chałupy też. Przy grubej izolacji nigdy się nie nagrzeje tak jak przy cienkiej . No i nie ,,mówicie" a mówią. . Do kompletu brakuje danych z pod 30-tu cm izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.02.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 140m2 parter z tym ,że minus ściany to 130m2 posadzki .Szkielet,więc ściany to izolacja.Mostków termicznych brak jedynie straty przez posadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.02.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 140m2 parter z tym ,że minus ściany to 130m2 posadzki .Szkielet,więc ściany to izolacja.Mostków termicznych brak jedynie straty przez posadzkę. w sumie nie ważne dołożyłem do wcześniejszej tabeli Twoje wartości temp do pow 100m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.02.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Ciut przesadziłeś z temperaturą. Posadzka to 21oC a nie 24oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.02.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Ciut przesadziłeś z temperaturą. Posadzka to 21oC a nie 24oC. ja mam podłogowe i tyle ma u mnie ..... a pozatym przy wyższej masz wieksze straty wiec nie bede zmieniał bo napiszą ze zaniżam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts