Krzysiek_BB 01.02.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Krzysiek - teoretycznie spadek temperatury o 1K powinien trwać tydzień. Perm - mniej styro w podłogę niż ściany, bo jest tam w sezonie grzewczym wyższa temperatura. Zatoczyliśmy koło. Ja trochę więcej rozumiem. A czy akumulator się rozładuje - loteria. Powiedzcie lepiej jak zrobić izolację murłaty. Mam mieć nad stropem 1 pustak, na to murłata i od środka minimum 30cm ocieplenia. Dlaczego powinna to być wełna? Poświece się dziś dla nauki a raczej praktyki ..... ogrzewania gdzie jest czujka DS18B20 nie będzie załączone .... przynajmniej do jutra do 13:00 S-ką wycinam obwód. Myśle że rano temp chudziaka spadnie do 18*C tydzień to przegięcie... krioterapia nie jest mi potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.02.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Krzysiek - teoretycznie spadek temperatury o 1K powinien trwać tydzień. ...Jak tydzień skoro grunt jest tak dobrym odbiornikiem ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.02.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Krzysiek - teoretycznie spadek temperatury o 1K powinien trwać tydzień. Perm - mniej styro w podłogę niż ściany, bo jest tam w sezonie grzewczym wyższa temperatura. Zatoczyliśmy koło. Ja trochę więcej rozumiem. A czy akumulator się rozładuje - loteria. Powiedzcie lepiej jak zrobić izolację murłaty. Mam mieć nad stropem 1 pustak, na to murłata i na stropie minimum 30cm ocieplenia. Dlaczego powinna to być wełna? A masz w tej izolacji jakie rury z parą przegrzaną? Jeśli tak to wełna mineralna. Jeśli nie to coś organicznego . Trociny, słoma,torf czy celuloza.Bo? Bo w warunkach budowy zapomnij o poprawnie wykonanej paroizolacji .Bez poprawnej paroizolacji wełna jest izolacją ,,inaczej".Zresztą paroizolacja z folii to tyle co 20m powietrza . Aluminium da radę ale jak zrobić to szczelnie? Różnica ciśnień party wodnej zimą między domem a zewnętrzną atmosferą to kilka hPa. Próbę szczelności robisz przy 0,5hPa i jak jest w normie to cieszysz się jak głupi ,a życie dostarcza kilka razy więcej dla pary wodnej. No tak tyle że trociny,słoma,czy torf to hardkor. Co by sąsiedzi powiedzieli .Trzeba przeanalizować i wybrać. Sąsiada czy kWh z ich ceną. ups. ty masz opał za darmo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.02.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Chudziak po 14 godzinach 18,6*C NYDAR PRIV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.02.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Jak tydzień skoro grunt jest tak dobrym odbiornikiem ciepła? Jak dobrym? Zacytuj mnie! A jest na tyle dobrym, żeby odebrać E=0,04/0,1*5=2W nie podnosząc swojej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.02.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Czyli wynika z tego,że te nędzne waty które uciekają przez twoje 10cm EPSa utrzymują tam 19oC . Ale jaja .A trio każe 30 .Lider-prezydent tego wątku kszhu nawet więcej a TB jeszcze więcej( honorowy tytuł by się przydał). Przemuś bardziej roztropny ale nie przekonany.Wątpiący jakby ale bez przekonania. Ile to kasy trzeba wziąć z lobby izolacyjno-styropianowego żeby z siebie i innych idiotę zrobić . Ciekawe. Wiesz ja tak mam,że możesz mi w pysk napluć ale jak powiesz że jestem idiotą to coorwy dostaję.Wtedy gryzę.Skończyło się te osiem oddziałów szkoły powszechnej co łatwe nie było, to idiotą być niemożliwe. Trio uważa że Polacy to jednak gęsi,mimo że wieszcz przeciwnie twierdził. Musi być że był powód że jest wieszczem a trio ....... Żeby umieli chociaż śpiewać jak trzech tenorów, ale tu tylko fałsz zakłamanie i prywata.Idę pawia puścić .Wybacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.02.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Jest cały czas. Po mniej więcej roku. Przy 30 cm też będzie ale po np 2 latach. Tę energię i tak do gruntu dostarczysz tyle, że będzie to trwało dłużej. Ty jednak uważasz, że trzeba się od tych + 15 stopni izolować tak jak od - 10 w ścianach zewnętrznych. To absurd. Co jest tu istotne to fakt, że raz dostarczona energia w większości w gruncie pozostaje czego Brzęczkowski uparcie nie zauważa a ucieczka jest uzależniona tylko od izolacji od powietrza zewnętrznego i ewentualnie od zmieniającego się poziomu wód gruntowych. Gdyby ziemia była skutecznym odbiornikiem ciepła nie doszłoby do nagrzania się ziemi pod domem. Temperatura ziemi na każdej głębokości byłaby podobna, tak jak jest przy powietrzu zewnętrznym, wodzie, czy bloku metalu. Tutaj troszkę przesadzasz z tą pojemnością cieplną gruntu. Pewnie widziałeś rozkład izoterm w rozbiciu rocznym: Ładnie na nich widać jak grunt na większej głębokości wchłania te "gromadzone" ciepełko pod domem. Znasz też pewnie przykład bachusa, który całe lato ładował ciepło z solarów między fundamenty i praktycznie nie zachował nic. A z wykresów KrzyskaBB bardzo łatwo obliczyć jakie ma straty jak grzeje i jak szybko grunt odbiera ciepło z pod styro jak nie grzeje. Edytowane 1 Lutego 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.02.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Pokaż ten rozkład izoterm ale nie pod piwnicą a pod odwróconą donicą ze styropianu. ps.Analizowałeś R dla gładzi ,bk ,styropianu i tynku? To takie pouczające jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.02.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Poświece się dziś dla nauki a raczej praktyki ..... ogrzewania gdzie jest czujka DS18B20 nie będzie załączone .... przynajmniej do jutra do 13:00 S-ką wycinam obwód. Myśle że rano temp chudziaka spadnie do 18*C tydzień to przegięcie... krioterapia nie jest mi potrzebna Chłopaki, Krzysiek mierzy temp. chudziaka, nie gruntu/piachu. Jego pomiary są mniej wiarygodne, bo chudziak szybciej przyjmie wyższą temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.02.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Tutaj troszkę przesadzasz z tą pojemnością cieplną gruntu. Pewnie widziałeś rozkład izoterm w rozbiciu rocznym: Ładnie na nich widać jak grunt na większej głębokości wchłania te "gromadzone" ciepełko pod domem. Znasz też pewnie przykład bachusa, który całe lato ładował ciepło z solarów między fundamenty i praktycznie nie zachował nic. A z wykresów KrzyskaBB bardzo łatwo obliczyć jakie ma straty jak grzeje i jak szybko grunt odbiera ciepło z pod styro jak nie grzeje. Jeśli możesz to policz o 7:00 dnia dzisiejszego +20,1*C aktualnie po 14 godz i 35 min +18,6*C Edytowane 1 Lutego 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.02.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Pokaż ten rozkład izoterm ale nie pod piwnicą a pod odwróconą donicą ze styropianu. Odbiór energii w dół będzie prawie identyczny. Mniej ucieknie na boki. ps.Analizowałeś R dla gładzi ,bk ,styropianu i tynku? To takie pouczające jest. To nie ma związku nydar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.02.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Tutaj troszkę przesadzasz z tą pojemnością cieplną gruntu. Pewnie widziałeś rozkład izoterm w rozbiciu rocznym: http://www.youtube.com/watch?v=qv5Nc4_kOx4 Ładnie na nich widać jak grunt na większej głębokości wchłania te "gromadzone" ciepełko pod domem. Znasz też pewnie przykład bachusa, który całe lato ładował ciepło z solarów między fundamenty i praktycznie nie zachował nic. A z wykresów KrzyskaBB bardzo łatwo obliczyć jakie ma straty jak grzeje i jak szybko grunt odbiera ciepło z pod styro jak nie grzeje.Dla idealnych warunków pewnie tak to wygląda ale takie często się nie zdarzają. Nie sugeruję by nie izolować wcale, co piszę tu już chyba z trzeci raz. Powinno się jednak zjawisko akumulacji brać pod uwagę przy projektowaniu grubości izolacji pod podłogą. Ja tu akurat nie myślę o płycie choć przy niej każdy centymetr, ze względu na wymagane parametry kosztuje. Ważniejszym jest chyba fakt, że powszechnie stosowana u nas technologia czyli ławy i ściany fundamentowe izolowane z zewnątrz wraz z podłogą na gruncie na izolacji dają szansę na dom energooszczędny. Dla mnie to było zaskoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.02.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Chłopaki, Krzysiek mierzy temp. chudziaka, nie gruntu/piachu. Jego pomiary są mniej wiarygodne, bo chudziak szybciej przyjmie wyższą temp. To nie jest odkrywcze. Wybacz. To mówi ile kWh potrzeba aby było 19oc a to z kolei świadczy o tym ile grunt i w jakim czasie jest w stanie te kWh rozproszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.02.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Chłopaki, Krzysiek mierzy temp. chudziaka, nie gruntu/piachu. Jego pomiary są mniej wiarygodne, bo chudziak szybciej przyjmie wyższą temp. ..... w poniedziałek wiertam dziure przez garaz (obnizony -120cm w stosunku do domu) wejde ponizej chudziaka ........ bede wiarygodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 01.02.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Czyli wynika z tego,że te nędzne waty które uciekają przez twoje 10cm EPSa utrzymują tam 19oC . Ale jaja .A trio każe 30 .Lider-prezydent tego wątku kszhu nawet więcej a TB jeszcze więcej( honorowy tytuł by się przydał). Przemuś bardziej roztropny ale nie przekonany.Wątpiący jakby ale bez przekonania. Ile to kasy trzeba wziąć z lobby izolacyjno-styropianowego żeby z siebie i innych idiotę zrobić . Ciekawe. Wiesz ja tak mam,że możesz mi w pysk napluć ale jak powiesz że jestem idiotą to coorwy dostaję.Wtedy gryzę.Skończyło się te osiem oddziałów szkoły powszechnej co łatwe nie było, to idiotą być niemożliwe. Trio uważa że Polacy to jednak gęsi,mimo że wieszcz przeciwnie twierdził. Musi być że był powód że jest wieszczem a trio ....... Żeby umieli chociaż śpiewać jak trzech tenorów, ale tu tylko fałsz zakłamanie i prywata. Idę pawia puścić .Wybacz. 1) Zachowaj swoją fizjologię dla siebie... Już Ci lepiej? Najadłeś się czegoś niestrawnego? Nydar, ty chyba chory jesteś z wściekłości. 2) Nazwałem Cie raz zdrobniale, bo mi się Twoje pomysły z przedszkolem skojarzyły. Potem Ty odpowiedziałeś tak samo. Pozwoliłem Ci się zrewanżować z nawiązką, ale od jakiegoś czasu przesadzasz. Lepiej Ci z tym? Czujesz się mocniejszy? Normalnie nie dajesz rady? 3) Widzę, że nie lubisz wychodzić na idiotę. To normalne. Tyle, że ja o to dbam przed a nie po. 4) Boli Cię kasa? Odstąpię Ci 200% tego co dostałem od lobby. A co mi tam. 5) Ile zużyłeś drewna - przyznaj się tchórzu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 01.02.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Naładowales grunt za 2000kWh ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.02.2014 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 To nie zadowoli purystów - ma być zakopane z 2x po 10m3 w metrowej izolacji.Zapewniam, ze jak ja to zrobię to i to nie zadowoli niektórych. Jak na początku wątku - napisali, ze odbiornik nie ma wpływu na strumień ciepła przez izolator a tylko delta T... to już tak zostanie. Kontakt bryły ( człowieka ) z gruntem - to 0.8 % kontakt bryły (domu) to 20 % - Można sobie postać w kożuchu i futrzanej czapce i... bez lub ze słabą izolacją od gruntu. - Przecież kiedyś się ziemia pod stopami zagrzeje ! A może latem stając na plaży - to zatrzymamy ciepło przez zimę. Przykrywajmy plaże styropianem !!! Wygrzejemy kości zimą nad Bałtykiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.02.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 ..... w poniedziałek wiertam dziure przez garaz (obnizony -120cm w stosunku do domu) wejde ponizej chudziaka ........ bede wiarygodny Ja bym uważał z tym wierceniem bo diabli wiedzą kto po drugiej stronie będzie. Chiny to potęga gospodarcza i militarna.Jak wiertło zejdzie,to kto wie jak się skończy.Atom mają a my nie .No ale mamy kszhu,TB i w odwodzie Przemusia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 01.02.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Ja bym uważał z tym wierceniem bo diabli wiedzą kto po drugiej stronie będzie. Chiny to potęga gospodarcza i militarna.Jak wiertło zejdzie,to kto wie jak się skończy.Atom mają a my nie .No ale mamy kszhu,TB i w odwodzie Przemusia. Pożycze wiertlo SDS+ i nawierce ..... mam jeszcze z 5 czujek DS18B20 wiertne sie w chudziaka (hmmm rurek tam chyba zadnych niemam zobacze na arch. fotach) pozniej ponizej jakies 30cm i kolejne 30cm w przyszłym tygodniu dam znać ........ nie róbcie ze mnie debila bo ja juz leciwy jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.02.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 1) Zachowaj swoją fizjologię dla siebie... Już Ci lepiej? Najadłeś się czegoś niestrawnego? Nydar, ty chyba chory jesteś z wściekłości. 2) Nazwałem Cie raz zdrobniale, bo mi się Twoje pomysły z przedszkolem skojarzyły. Potem Ty odpowiedziałeś tak samo. Pozwoliłem Ci się zrewanżować z nawiązką, ale od jakiegoś czasu przesadzasz. Lepiej Ci z tym? Czujesz się mocniejszy? Normalnie nie dajesz rady? 3) Widzę, że nie lubisz wychodzić na idiotę. To normalne. Tyle, że ja o to dbam przed a nie po. 4) Boli Cię kasa? Odstąpię Ci 200% tego co dostałem od lobby. A co mi tam. 5) Ile zużyłeś drewna - przyznaj się tchórzu! Ok. Przepraszam za notorycznego Przemusia. Wybacz zagalopowałem się . ale wiesz to w kontekście idioty i tej coorwy. Obiecuję,że więcej Przemusia nie będzie. Drogi Przemku z tym wyjściem na idiotę to nie jest tak jak sugerujesz że ty myślisz o tym przed a reszta po. Zanim rozpocząłem budowę, to poczytałem co nie co,przeanalizowałem co marketing a co prawda. No i wyszło mi że 20cm to optimum. Ale wyszło jak wyszło że 18 bo więcej nie dało rady . Majster się machnął. Zbyt poważnie słowa ważysz. Kasa to taki żarcik .Jaki żartowniś to taki żarcik.Aczkolwiek w przypadku kszhu i TB to no nie wiem. Tchórz to brzydkie określenie człowieka,ale nie idiota ,to zniosę.Wolał bym borsuk,może doopa wołowa.Co mam ci napisać z tym drewnem .Co nie napiszę, to zakwestionujesz. Paczka tych z Castoramy z dziurką w środku ciemnobrązowe z wierzchu wystarczy na dobę dla CO i CWU. Musisz trochę wyluzować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts