Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Jeśli możesz to policz o 7:00 dnia dzisiejszego +20,1*C aktualnie po 14 godz i 35 min +18,6*C

Za 14,5 godz masz dT=1,5K w chudziaku. Processing...done:

Cpbetonu=840 J/kg*K - porównywalne z piachem. = 840 000 J/tona*K = 1 848 000 J/m3*K

Na początku grzałeś z dT=(24-20,1)=3,9K

U=0,04/0,1=0,4

P=0,4*3,9=1,56W - i temperatura chudziaka była stała, wiec tyle samo oddawał, co przyjmował

Potem wyłączyłeś ogrzewanie i miałeś temp. w przedpokoju jaką? Powiedzmy niższą, niż 20,1C, więc nie grzałeś chudziaka wcale. Chudziak grzał. Z mocą 1,56W.

1,56W=1,56 J/s

Spadek temp. o 3,9K trwał 14 godz. 35 min = 52 500 s

W tym czasie chudziak oddał 1,56*52 500 = 81 900 J

81 900/ 1 848 000 = 0,044, a więc zdaje się, że tylko 4,4 cm zdołały się rozładować. Ale, ale... po wyłączeniu ogrzewania, powierzchnia oddawania ciepła wzrosła dwukrotnie - co oznacza, że to raczej 9cm.

Ja na początku uznałem, że nagrzewa się 1m wgłąb i stąd ten tydzień. Bo (tydzień=168 godz)/14,5godz = 11,6; 11,6*9cm=104,4cm (~metr).

Stąd wniosek, że tylko górne 10cm pod styropianem jest izolatorem?

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A niech te dziesięć cm będzie dobrym izolatorem .Jakieś 0,25W/mK ,ale każdy następny cm ciut więcej aż do wilgotnego z lambdą 2W/mK. Tyle ,że ty Przemku Kardysiu nie wiesz jaka ta warstwa gruba jest i jaka jest średnia lambda tej warstwy, bo wszyscy mają to w doopie aby wiedzieć . Nie wiesz to asekuracyjnie dajesz 30 i więcej cm . Wiesz ,to dajesz mniej a z nadwyżki kochanej kupujesz pierścionek. co niewątpliwie lepszą korzyścią jest ,przynajmniej w ciągu najbliższej doby.Wiem co mówię bo z korzyści nie omieszkałem skorzystać.

Paczka tych z Castoramy z dziurką w środku ciemnobrązowe z wierzchu wystarczy na dobę dla CO i CWU.

Musisz trochę wyluzować .

10 kg 19MJ/kg - dziennie to 53kWh, w sezonie grzewczym 8000kWh, z czego wszystko do CO, bo masz odzysk z CWU.

8000/137= 58 kWh/m2*rok. Sprawność kominka jakieś 65%, co daje 38 kWh/m2*rok. Spoko.

Luz!

Za 14,5 godz masz dT=1,5K w chudziaku. Processing...done:

Cpbetonu=840 J/kg*K - porównywalne z piachem. = 840 000 J/tona*K = 1 848 000 J/m3*K

Na początku grzałeś z dT=(24-20,1)=3,9K

U=0,04/0,1=0,4

P=0,4*3,9=1,56W - i temperatura chudziaka była stała, wiec tyle samo oddawał, co przyjmował

Potem wyłączyłeś ogrzewanie i miałeś temp. w przedpokoju jaką? Powiedzmy niższą, niż 20,1C, więc nie grzałeś chudziaka wcale. Chudziak grzał. Z mocą 1,56W.

1,56W=1,56 J/s

Spadek temp. o 3,9K trwał 14 godz. 35 min = 52 500 s

W tym czasie chudziak oddał 1,56*52 500 = 81 900 J

81 900/ 1 848 000 = 0,044, a więc zdaje się, że tylko 4,4 cm zdołały się rozładować. Ale, ale... po wyłączeniu ogrzewania, powierzchnia oddawania ciepła wzrosła dwukrotnie - co oznacza, że to raczej 9cm.

Ja na początku uznałem, że nagrzewa się 1m wgłąb i stąd ten tydzień. Bo (tydzień=168 godz)/14,5godz = 11,6; 11,6*9cm=104,4cm (~metr).

Stąd wniosek, że tylko górne 10cm pod styropianem jest izolatorem?

w przedpokoju temp. utrzymuje sie aktualnie na poziomie 21,3 - 21,6*C wylewka ma 12cm grubości i lezy jak juz wiece na 2x5xm styro. jestem juz lekko "bulknięty" wiec jak mozesz napisz ile traci niegrzana podloga na dobe w kWh bo ciezko mi to przeliczyc, a umysl juz nie ten :) podłoga cały czas OFF

PS. czas na termostacie zgodny z licznikie GŁ dlatego taka rozbieżność.

temp_01-02-2014.JPG

PP_temp.JPG

Edytowane przez Krzysiek_BB

w przedpokoju temp. utrzymuje sie aktualnie na poziomie 21,3 - 21,6*C wylewka ma 12cm grubości i lezy jak juz wiece na 2x5xm styro. jestem juz lekko "bulknięty" wiec jak mozesz napisz ile traci niegrzana podloga na dobe w kWh bo ciezko mi to przeliczyc, a umysl juz nieten :)

To znaczy, że cały czas grzejesz, a temperatura chudziaka spada. Już mam dość - procek mi się grzeje.

Ale...dam radę... 81 900 J *24/14,5= 135 558 J na dobę; 135 558*12=0,45 kWh przez całą podłogę, gdybyś jej nie grzał. Ale grzejesz z dT=~2,8K, więc

0,04/0,1*2,8*24*100/1000=2,69 kWh

Razem 2,69+0,45=3,14 kWh dziennie, czyli 471 kWh przez sezon grzewczy. Nie wiem sam, co mam o tym myśleć.

To znaczy, że cały czas grzejesz, a temperatura chudziaka spada. Już mam dość - procek mi się grzeje.

Ale...dam radę... 81 900 J *24/14,5= 135 558 J na dobę; 135 558*12=0,45 kWh przez całą podłogę, gdybyś jej nie grzał. Ale grzejesz z dT=~2,8K, więc

0,04/0,1*2,8*24*100/1000=2,69 kWh

Razem 2,69+0,45=3,14 kWh dziennie, czyli 471 kWh przez sezon grzewczy. Nie wiem sam, co mam o tym myśleć.

Teraz to poszles na calosc ..... myslisz ze ja w moim aktualnym stanie to zrozumie :) na zewnątrz mam +6*C cale ogrzewanie jest na STOP do 5:00 .... poźniej sie wlaczy tylko przedpokój jest na OFF i na termostacie > co widac na zdjeciu jak i na S-ce wiec odczyt wychodzenia (QRWA) = wychłodzenia bedzie ~ 30 godzin ..... ide zapalic bo sam przestaje rozumiec co pisze .... :D

PS. nie doczytałem ...... podłogi nie grzeje mam na OFF

10 kg 19MJ/kg - dziennie to 53kWh, w sezonie grzewczym 8000kWh, z czego wszystko do CO, bo masz odzysk z CWU.

8000/137= 58 kWh/m2*rok. Sprawność kominka jakieś 65%, co daje 38 kWh/m2*rok. Spoko.

Luz!

Lubię jak liczysz bo co wyliczysz to z czapy.Wszystko do CO .Ciekawe. Nawet sprawność kominka znasz. TB jest niczym wobec twoich zdolności poznawczych per domyślam się. Ja bym zapytał się o temp. spalin chociaż. Sprawność by można mniej więcej określić.No i mam odzysk z CWU 100%. Nie podlizuj się.Aż taki dobry w te klocki to nie jestem. A kominek z płaszczem wodnym jak to kominek ma komin a komin to rura ( w moim przypadku ).Tą rurę obowiązują prawa fizyki .Choćby konwekcja z powodu szybra który szczelny nie jest.Wiesz zimne w dół ,ciepłe w górę.Ile nie wiem nie liczę bo opał darmowy :p.Ale. Temp. posadzki przy -5/7 na zewnątrz to 21oC.Z tego policz..

Luzik

Dam chyba 20cm - jak miało być na początku. Ale skąd wiedziałeś jaka jest ta lambda - nydarze?

Bo ja dociekliwe bydle jestem i jak ktoś mówi że 2+ 2 jest ok.5 ,to ja wolę sprawdzić.

Doświadczenie.

Zamrozić kubek wody po jogurcie .( jakieś -18/19 będzie).

Między dwie płytki szklane nasypać piachu z budowy w ramce ze styropianu.

Całość taśmą szarą owinąć po krawędzi.

Płytki z piachem na kubku postawić i mierzyć co 5 min. temp. górnej.

To samo uczynić ze styropianem tej samej grubości

Porównać temp. styropianu i piachu po czasie np. X.

Wyciągnąć wnioski,które są powalające.

No i że zamrożona woda ma -18oC,nie oznacza,że dolna płytka ma tyle samo.

To jest taki real fundamentowy ale w kubku po jogurcie.

:D

:D.Witaj .Fajnie że zaszczyciłeś. Cóż za wiedza i ogłada .Aż miło poczytać . Mówisz,że masz dzisiaj 9oC .No i dobrze że tyle masz . Ile neuronów czynnych takie decyzje. Ty masz przy 30cm izolacji 9 ja mam przy 18cm 15,5 a krzysiek bb przy 10-ciu 19oC. Wszyscy zadowoleni z wyboru. Choć twój to nie zanadto chyba,no bo przez ściany nośne jakby nie liczył to gradient 4 u kszyśka bb a u ciebie 12oC . No ale ty energię czerpiesz z pyłu kosmicznego ,to inny wymiar.

NIE !!! 1,7*C / 14,5h moze tak ?

Ja bym uważał z decyzją o kłótni z prezydentem-uzurpatorem kszhu. Błotem obrzuci a bana nie dostanie bo jedynie słusznej drogi broni.

Wredny typek.

Nie tak dawno po Szanownym TB jeździł jak po dzikiej ś... . A teraz patrz Pan jaki przyjacielski.

TB kontrowersyjny bo nie kuma ale żeby aż tak jak kszhu go obrabiał to normalne hamstwo. Słoma z butów i tyle.

Co też ta kasa z ludzi robi.Zgroza.

OK, odczytałem po 14 "godzinie" a nie "godzinach". Co nie zmienia faktu, że STRASZNIE duża to różnica.

Po tym jak napisałeś o swoich 8.200kWh na ogrzewanie zrobiłem kolejny odczyt więc cały okres 25.09.13-30.01.14 dla II taryfy to 2.273kWh. W II taryfie działa całe ogrzewanie i CO plus zmywarka każdej nocy oraz wszystko inne co w to wpadnie. Innych mediów poza prądem do domu nie mam doprowadzonych.

Licznik nie okłamuje, nie mataczy, nie wymyśla bzdur, nie unika odpowiedzi - tego bezdusznego urządzenia się nie da oszukać ale pokazuje drogę do energooszczędności.

Stany liczników juz podawałem na ogrzewajacych sie prądem :)

PS 17 godzin bez grzania .... chudziak stan ....

stany_31-01-2014.jpg

temp_02-02-2014.JPG

To ciekawe jest. 27kWh średnia .No niech urośnie do kwietnia na 30. I to przy 15cm na ścianie ,10cm w podłodze i wentylacji grawitacyjnej,A chłopaki przekonują że przy 30cm w ścianie ,18cm w posadce i 54 cm nad głową mam zużycie bliskie 50kWh/m2. Opiły się te chłopaki czego ,czy sprzedały duszę za jakie srebrniki? A może część neuronów dysfunkcyjne?Ciekawe.

To ciekawe jest. 27kWh średnia .No niech urośnie do kwietnia na 30. I to przy 15cm na ścianie ,10cm w podłodze i wentylacji grawitacyjnej,A chłopaki przekonują że przy 30cm w ścianie ,18cm w posadce i 54 cm nad głową mam zużycie bliskie 50kWh/m2. Opiły się te chłopaki czego ,czy sprzedały duszę za jakie srebrniki? A może część neuronów dysfunkcyjne?Ciekawe.

Cała dyskusja sie toczy jak zamiast 2200 PLN na ogrzewaniu zjechac do 900 PLN :) czyli licząc ~ 8kkWh zrobić 3kkWh ... wszstko w II taryfie ..

1300 PLN rocznie lekka manipulacja dla taryfy G11 i do 30kWh / m2 to koszt ~ 3000 x 0,66 = 1960 PLN ..... ja mam G12 i 2200 PLN....czy warto się tam masakrować dla nawet 1300 PLN / 12 msc to jakies 108 zł w skali roku

ale WM musze zrobic .......

Akurat to co wytykałem w ostry sposób, uważam, że TB zmienił w swoim zachowaniu. Czasami za ostro i głupio mi z tego powodu ale potrafię się do tego przyznać!

Wiem, że nic z tego nie zrozumiesz to może więc chociaż coś z tego pojmiesz

No i widzisz, grzejemy tak samo więc bez oszustwa/mataczenia, porównywalny okres, chałupka masz nieco mniejszą a zużycie na CO ok. 2x większe. Nie twierdzę, że tylko przez posadzkę ale stanowi ona niewątpliwie znaczny udział strat.

Co do chudziaka, to spadek jest ogromny! Niech będzie zaledwie tylko 1K/dzień (bo to funkcja nieliniowa) ale widać wyraźnie, że utrzymanie stałej temp. gruntu to ogromny koszt, którego można uniknąć dokładając głupiego EPS-a. Nie na darmo ustanawia się rygorystyczne normy U=0,1 dla posadzki.

Chyba nie widziałeś wczesniejzej tabeli ... mnie doładowanie gruntu rocznie kosztuje ~ 1000kWh to jakieś 270 PLN spadek jaki obserwuje wg mnie jest bardzo niski.

Zobacz w tabeli co sie dzije jak DT masz na poziomie wg ksiazki .... czy li ze niby pod gruntem masz ~ 8 lub 10*C

EDIT

Ostatni scan i ide spać stygniecie chudziaka 17 godzin i 40 minut stan:

straty_podoga_10&30.JPG

temp_02-02-2014.JPG

No niby nie warto ,bo i nie warto o tym myśleć jak chałupę ogrzejesz garścią chrustu.Ale tu chodzi bardziej chyba o coś innego a nie rachunek ekonomiczny.No bo np. taki kszhu-manipulator. Mówi,że ma pod chudziakiem 9oC. czyli na m2 traci co godzinę jakieś 1,2W. Ja mam 18cm i tracę co godzinę1,07W. Nie tracę przez ściany nośne bo szkielet. On traci drugie tyle bo murowany.Ale czy to oznacza,że 30cm jest lepiej jak 18?Niby nie ale wg. kszhu odwrotnie,bo on żuci okiem i wie.Rośnie następca oj rośnie .No i te neurony .Czym mniej tym gorzej.Może co wącha a może grzybki na cienkiej nóżce?A może po prostu tak ma że 2+2 to 5

c

W takim razie kszhu niedościgniony wzorze przezorności masz EPSa o niespotykanych właściwościach. Zakładam ,że temp .posadzki to 20oC. Wiem,że pod posadzką jest 9oC,bo podałeś,a komu jak komu ale tobie należy wierzyć. No i wychodzi że nawet niech ten EPS ma 0,032 bo ty wszystko z najwyższej półki bierzesz, to 0,032/0,3 x 11 =1,17.Tyle watów ucieka przez m2 a drugie tyle przez ściany nośne.

Prawdopodobnie robisz rewolucję w obliczeniach strat. A może po prostu łżesz jak pies.

No i to liczenie:1,2W/h * 127dni to 3,6MWh

Mi wychodzi ciut inaczej .1,2 Wh * 24h * 140m2 * 127dni =512,o64kWh( drugie tyle przez ściany nośne)

Niech kto bystrzejszy rozsądzi czy dobrze policzyłeś,ale jak budujesz jak liczysz to drżyjcie narody.No i wiemy skąd dane z termowizji dla 48roninów.

Ja coś ci powiem .Ty szukaj miejsca w polityce. Tam dla oszołomów jest miejsce,a nie w budownictwie,gdzie ludzie z krwawicy domy budują.

I zapamiętaj albo zapisz .100W to 0,1kW a 1000W to 1kW.Więcej powtarzać nie będę.

Ale z tym 3,6 - 2,3 to trafiłeś. Faktycznie jest 1,3. Czyli co? Opanowaliśmy tabliczkę dodawania i odejmowania do dziesięciu?:D

Fajny z ciebie wrocławianin . Tylko co o tym myślą wrocławianie?

Ciekawe jak ty się z tego wyłżesz.Zwalisz na gorzałę ,grzybki czy kalkulator ?

....
Masz klapki na oczach. Dajesz na ścianę 40 cm styro i na podłogę 40 cm styro. U przegrody takie same, w przybliżeniu 0.1. Co oznacza, że straty, przy takiej samej różnicy temperatur będą takie same dla obu przegród niezaleznie od tego co jest na zewnątrz. Pod podlogą masz stałe 8 st (niech będzie, że nie ma akumulacji co jest bzdurą) za ścianą masz średnio w 3 miesiącach zimowych - 3 st. Straty energii będą takie same? Gdzie sens gdzie logika?