Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Osobiscie dalbym wiecej na strop niz w podloge... no ale nie jestem TB ? Radzę dawać więcej w dach niż w podłogę, lub tyle samo. Skąd więc to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Nie napisałem "uciekało" a : Radzę dawać więcej w dach niż w podłogę, lub tyle samo - Izolacja termiczna to nie tylko straty ciepła ale i zyski. Jest jeszcze lato. W tym roku w Warszawie było w cieniu 37 st.C . Kiedyś mnie to tak nie obchodziło, ale człowiek robi się coraz starszy i coraz gorzej znosi upały. W starszym wieku - niedogrzanie może być niekomfortowe, upał zabójczy. Zyski słoneczne latem, są bez porównania większe niż straty zimą, przez podłogę, ścianę, dach... Stąd gruba wełna w dachu z wentylacją kalenicowa i termofloty w oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 No żeby zyski zbierać musi być izolacja transparentna. Mieszkałem w domu z cegły gdzie do połowy maja było zimno.Mieszkam w domu z 10cm izolacją i jest już bez grzania początkiem kwietnia.99% zysków pochodzi od okien. Jeśli problemu by nie było to na nic były by potrzebne ściany alla Trombego ...czy jak mu tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 No żeby zyski zbierać musi być izolacja transparentna. Mieszkałem w domu z cegły gdzie do połowy maja było zimno. Mieszkam w domu z 10cm izolacją i jest już bez grzania początkiem kwietnia. 99% zysków pochodzi od okien. Jeśli problemu by nie było to na nic były by potrzebne ściany alla Trombego ...czy jak mu tam. Przepraszam, ale jak widzę ciepło w % to od razu wiem, że autor się nie zna ani na termodynamice ani na statystyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Akumulacja jest zaprzeczeniem automatyki. Im gorsza automatyka tym większa konieczna jest akumulacja. Taki zamek w Malborku nie miał zbyt rozbudowanej automatyki - mosiężne zawory w podłodze i służący je otwierający - dlatego posiała dużą akumulację. Przy małych potrzebach ciepła - tu do 20kWh/m2 rocznie - nadmierna akumulacja - to dyskomfort. O zewnętrznej akumulacji - nie wspominam. Testowałem PPCi Mitsubishi - mają pracować super do -25st. A przy -30 sprawność ma spaść o 15%. Szkoda, że tego nie szło sprawdzić - ale przy - 13 -tu pracowały z COP ponad 3. Ogromną zaletą jest kanałówka mająca 20cm wysokości!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Dobrze, tylko Idź Pan powiedz to mamie ziemi czemu ma takie wredne pojemne oceany ? Nic nie stoi na przeszkodzie korzystać z natury, można śmiało obejść się bez aktywnego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.02.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Panie TB - czy Panu nie chodzi o to, żeby ktoś za Pana zrobił eksperymenty na ludziach? Kszhu się nie boi, ale moralnie nie ma mu czego zarzucić - testuje na sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Grunt ma możliwości akumulacyjne to fakt, nieograniczone dlatego ładować go można bez końca. Kolejny fakt, że jest też kiepskim izolatorem a w fazie suchej domniemuje się, że bywa a nie jest. Dlatego też zalecenia co do parametrów podłogi na gruncie dla domów jak w temacie mówią nawet o U=0,1 a nie o grubości. Czarowanie na wszystkie możliwe sposoby, że jest inaczej, że ITB kłamie, że normy wymyślają lobbyści a tak w ogóle to wszystko reklama EPS-a jest jedną wielką bzdurą i niekończącym się bełkotem. Jądro Ziemi ładuje akumulator gruntowy 6000-mi st. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Panie TB - czy Panu nie chodzi o to, żeby ktoś za Pana zrobił eksperymenty na ludziach? Kszhu się nie boi, ale moralnie nie ma mu czego zarzucić - testuje na sobie. Jak też przetestowałem na sobie - 24 lata temu - i od tego czasu zakładam instalacje innym . Czego mam się obawiać? Kilka tat wystarczy testów. Gdzie Pan widzi eksperymenty - konkretnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.02.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Jak też przetestowałem na sobie - 24 lata temu - i od tego czasu zakładam instalacje innym . Czego mam się obawiać? Kilka tat wystarczy testów. Gdzie Pan widzi eksperymenty - konkretnie! To znaczy mówi Pan, że testował, zakładał i wszyscy są zadowoleni. Ale dla pewności proszę pokazać mi ze 2-3 osoby zadowolone z takiego rozwiązania. Proszę, nie wymagam, bo mnie to niezbyt dotyczy. Bez dowodów to jest teoria, która wymaga eksperymentalnego sprawdzenia. Właśnie tutaj! EDYCJA: Faktycznie nie teoria, tylko hipoteza. Edytowane 3 Lutego 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.02.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 A ty co sie pchasz bez kolejki... co? Ustaw sie i czekaj na swoja kolej. TB ma zalegle pytania... no Ty się chyba nie doczekasz, to pomyślałem, że moje pytanie będzie łatwiejsze, albo może bardziej na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Bez dowodów to jest teoria, która wymaga eksperymentalnego sprawdzenia. Właśnie tutaj! bardzo duży błąd w pojmowaniu i nazewnictwie. Trzeba to wyjaśniać aż się wyruguje, to jest obraza dla teorii. Teoria jest to takie coś co już jest opisane dowiedzione. To natomiast są czyste hipotezy Pana Tomasza. czyt wymysły Pana Tomasza które są tylko w sferze marzeń sennych. a dla nas nocnych koszmarów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Przepraszam, ale jak widzę ciepło w % to od razu wiem, że autor się nie zna ani na termodynamice ani na statystyce. Dr Duda tez czasami podaje straty w %, jaki stąd wniosek: nie zna sie na termodynamice i statystyce. Jeden wielki bełkot bo akurat dr Duda zna sie na obydwóch tych dziedzinach, ale autor stwierdzenia na zadnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Przecież ukazania strat w procentach, w niczym nie przeszkadza, pierwsze aby zrobić procenty trzeba to przeliczyć normalnie. Prawie skończyłem kompletowanie arkusza do liczenie SCHE, Błędy jakie się mogą pojawić to miejsca wymiany ciepła 2D i 3D. Nie wiem czemu przy dzisejszej technice, jak jest SAT do 500 węzłów, Therm 7,2 już nie wyciąć narożnika odliczyć ... od powierzchni i zebrać stratę tego wycinka, bez wyliczania liniowego mostka, który tak naprawdę w wyniku jest. I teraz w odniesieniu do jakiej powierzchni czy wew czy zew ... albo będzie minus albo plus. Minus to jest nadwyżka w stosunku do powierzchni odniesienia np było Q 30 wat ... a z powierzchni większej wyszło 35 ... to 5 wat jest nadmiar podział przez delta i mamy mostek ... tylko pytanie czemu ma służyć ta zabawa? niczemu W drugą stronę mniejsza powierzchnia odniesienia wychodzi 22 waty ... brak 8 ... przez delta i mamy mostek termiczny + ... bo brakuje w odniesieniu 8 wat ... czemu ma to służyć ? nie wiem, program liczy pełną stratę w watach ... odliczamy od powierzchni 1D .. i wyrażamy w W/K dla odniesienia 1st ... to samo z miejscami 3D od.... ponieważ albo zawyża się stratę albo wiele jest zaniechane. http://www.archipelag.pl/projekty-domow/lorenzo-g2/?AreaMinMenu=160 tu jest przykład domu ściemy, Htr i Hve ... akurat przeliczyłem wyszło jeszcze ciut gorzej niż w tym Tak naciąga się pompą ciepła wskaźnik EP ... tylko nijak ma się do tego komfort termiczny takiego domu. http://www.archipelag.pl/files/Project/n40hh9h0aeq04q/File/LorenzoG2.pdf A szczytem tego jest ... danie isobcobry na obwodzie dachu ... bogatemu zabronisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.02.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Tak sobie czytam.Molestowanie praw fizyki to jeszcze jakoś potrafię wytłumaczyć - ale gwałtu już nie.Wiadomo, że nalezy budować (we własnym interesie) tak aby rachunki za ogrzewanie były jak najmniejsze, ale po co dla własnych przemyśleń co do sposobu, podpierać sie chybionymi argumentami co do przepisów norm itp. - nie znając ich zupełnie.Zwracam uwagę dla zwolenników "grubego" ocieplania od wewnątrz, że problem "wilgotności" jest istotnym - na co uwagę zwraca również TB mówiąc o izolacji paroszczelnej. Taka izolacja tez może być niezbędna, przy izolacji od zewnątrz - tym bardziej im jest ona grubsza. Dom wysoce energooszczędny, to nie tylko budowa, to także filozofia i konsekwentność od pierwszego sztuchu łopaty na budowie - a o tym większość zapomina. Marketing wytwórców wełny i styropianu osiągnął apogeum absurdu, a nieświadomi tego inwestorzy, łapią się na lep grubości niczym muchy.Nie zawsze, mając na uwadze całokształt, im grubsza izolacja tym lepsza, to tylko chwyt marketingowy - wystarczy sprawdzić izolancje termiczne stosowane w ekstremalnych warunkach (np. kosmos, Arktyka). Co do kosztów - rację ma TB twierdząc, że wysoce energooszczędne budowanie nie podraża w sposób istotny kosztów budowy - tyle że dotyczy to budownictwa szkieletowego - murowańce będą droższe, także w eksploatacji - bo muszą być i nie jest to kwestia tylko kilkudziesięciu cm styropianu w posadzce lub kilkunastu w ścianach. I jeszcze jedna sprawa. Domy wybudowane z YTONG-a, nawet dodatkowo nieocieplone - są ciepłe, często bardziej od tych ocieplonych 20cm styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.02.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Ps. A dla bezkrytycznych zwolenników , grubej izolacji od wewnątrz, w murowańcach - pytanie:- jak rozwiążecie sprawę stropów i mostków termicznych - wszak izolacja musi być zamknięta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 I jeszcze jedna sprawa. Domy wybudowane z YTONG-a, nawet dodatkowo nieocieplone - są ciepłe, często bardziej od tych ocieplonych 20cm styropianem. A to będzie ciezkie do udowodnienia, prawie ze niemozliwe bo dotyczy bardzo nietypowych grubosci scian z ytonga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.02.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 sSiwy12 - czy po naszemu to oznacza konieczność unikania mostków cieplnych oraz zapewnienia ciągłości izolacji i możliwość budowania na ławach fundamentowych? Ja to tak odbieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 To znaczy mówi Pan, że testował, zakładał i wszyscy są zadowoleni. Ale dla pewności proszę pokazać mi ze 2-3 osoby zadowolone z takiego rozwiązania. Proszę, nie wymagam, bo mnie to niezbyt dotyczy. Bez dowodów to jest teoria, która wymaga eksperymentalnego sprawdzenia. Właśnie tutaj! EDYCJA: Faktycznie nie teoria, tylko hipoteza. Nie mogę podać adresów, czy namiarów bez zgody. A zgody nie mam, ile razy miałem zgodę i podałem - to inwestor dostał bluzgi, a na forum było, że to jak się podszywam. Natomiast zapewniam Pana, że gdyby ktoś był niezadowolony - to by na 100% napisał. Mniej więcej w środku wątku - inwestor przestraszony przez "fachowców" napisał na pw do HenoK i (chyba) asolt - czy to prawda co o mnie wypisują... I się Panowie wycofali. Przypomnę, że chodziło o 20 letni dom - rachunki za gaz 1000zł miesięcznie w sezonie grzewczym - zadanie - zmniejszenie 3x rachunków i poprawa komfortu. Kasa przeznaczona na ten cel - 24 000zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.02.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 sSiwy12 - czy po naszemu to oznacza konieczność unikania mostków cieplnych oraz zapewnienia ciągłości izolacji i możliwość budowania na ławach fundamentowych? Ja to tak odbieram. Nie chodzi o to (przy izolacji od wewnątrz) i upraszczając, że masz w ścianie np. 30cm, w podłodze też 30cm, a na suficie 0cm - to spierdziela Ci więcej ciepła niż przez przez podłogę na gruncie z np. 10cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts