Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Przecież ukazania strat w procentach, w niczym nie przeszkadza, pierwsze aby zrobić procenty trzeba to przeliczyć normalnie Szanowny Panie - jak ktoś podaje straty ciepła w procentach - to nie zna ani termodynamiki ani statystyki - Zmniejszenie start w kWh na jednym elemencie powoduje procentowy wzrost strat na pozostałych - Straty nie są proporcjonalne. Trudno jest tłumaczyć podstawy komuś kto popełnia np. takie rysunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.02.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Nie mogę podać adresów, czy namiarów bez zgody. A zgody nie mam, ile razy miałem zgodę i podałem - to inwestor dostał bluzgi, a na forum było, że to jak się podszywam. No łatwo Pan nie ma... Ale Pan jest zwolennikiem jednego rozwiązania i broni go Pan pięściami przeciwko kamieniom. Ja nie wiem, czy to jest warte obrony, ale czy nie lepiej się dozbroić i jakiś dom pokazać? Mało kto chce mieć szkieleciora, a rozwiązanie Kszhu jest tak egzotyczne, że można tylko patrzeć z rozdziawioną paszczą. Poza tym czasem Pan ugryzie kogoś z kamieniem, a potem zdziwiony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Zwracam uwagę dla zwolenników "grubego" ocieplania od wewnątrz, że problem "wilgotności" jest istotnym - na co uwagę zwraca również TB mówiąc o izolacji paroszczelnej. Taka izolacja tez może być niezbędna, przy izolacji od zewnątrz - tym bardziej im jest ona grubsza. Problem wilgoci występuje dokładnie tak samo przy braku paroizolacji i ociepleniu od zewnątrz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Natomiast zapewniam Pana, że gdyby ktoś był niezadowolony - to by na 100% napisał. Mniej więcej w środku wątku - inwestor przestraszony przez "fachowców" napisał na pw do HenoK i (chyba) asolt - czy to prawda co o mnie wypisują... I się Panowie wycofali. Przypomnę, że chodziło o 20 letni dom - rachunki za gaz 1000zł miesięcznie w sezonie grzewczym - zadanie - zmniejszenie 3x rachunków i poprawa komfortu. Kasa przeznaczona na ten cel - 24 000zł . Z niczego sie nie wycofałem i zdanie swoje dalej podtrzymuję, chodziło o to o ile sobie przypominam ze to zmniejszenie miało byc bez termodernizacji i wymiany okien bez pompy ciepła, a miała byc zainstalowana wm i ogrzewanie elektryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Szanowny Panie - jak ktoś podaje straty ciepła w procentach - to nie zna ani termodynamiki ani statystyki - Zmniejszenie start w kWh na jednym elemencie powoduje procentowy wzrost strat na pozostałych - Straty nie są proporcjonalne. Trudno jest tłumaczyć podstawy komuś kto popełnia np. [ATTACH=CONFIG]240344[/ATTACH] takie rysunki. Zechce Pan pkazac podobny rysunek z opracowań dr Dudy, a jest na pewno gdyz go ktos juz publikował na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.02.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Nie chodzi o to (przy izolacji od wewnątrz) i upraszczając, że masz w ścianie np. 30cm, w podłodze też 30cm, a na suficie 0cm - to spierdziela Ci więcej ciepła niż przez przez podłogę na gruncie z np. 10cm styropianu. To chyba wynika z dT, które, szczególnie przy kaloryferach, jest najwyższe przy suficie. Izolacji od wewnątrz się boję. Może nieracjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Zwracam uwagę dla zwolenników "grubego" ocieplania od wewnątrz, że problem "wilgotności" jest istotnym - na co uwagę zwraca również TB mówiąc o izolacji paroszczelnej. Taka izolacja tez może być niezbędna, przy izolacji od zewnątrz - tym bardziej im jest ona grubsza. to był by problem przy wełnie mineralnej elewacyjnej. EPS' jak donosi BO TOM II FB zmniejsza prężność pary wodnej bo sam w sobie stanowi spory opór dyfuzyjny i "oślepia" jak by kontakt z ciśnieniem pary wodnej z zewnątrz budynku, jeśli wewnątrz jest duże stężenie, a jest w zimie znacznie większe w środku. To 10-15 cm izolacji z EPS'a to jest poważna bariera. Wełna mineralna to co puści mur .... puszcza bez odwłoki pod tynk !! i teraz jeśli jest mineralny problemy są okazjonalne, jeśli akrylowy wysoko paronieprzepuszczalny to zaczyna się jazda. Problemy w domach po termomodernizacji nie biorą się z tego iż ściana "nie oddycha" przed był masa nieszczelności co powodowało utrzymywanie się wilgotności około 20% ... elementy przegrody musiały by mieć temp mniejszą od zera aby nastąpiła kondensacja. Po przyklejeniu i doszczelnieniu, powietrznym budynku ten gratis w wentylacji ustał + szczelne okna i nagle z 20% wilgotności robi się 70% co nie jest rzadkie. I teraz już przy 15 st na powierzchni ... robi się woda ! a to nie jest problemem przy 10cm tylko izolacji i mostkach termicznych aby gdzieś było mniej jak 15 st ... mostki 3D szczególnie stąd od kątów przy suficie robi się ten problem jako pierwszy ... i przy podłogach. Jeśli będzie 40% wilgotności problemu nie ma ... chyba że ściana ma 6,5 st .. Piszę w odniesieniu do temp 20st i taka jest zawsze domyślna ... 40% pary wodnej w 21 to nie jest to samo co 40% w 20 ..... czyli 20st jest dla mnie domyślną wartością jak by się kto pytał. Jeśli nie napiszę inaczej zawsze mam na myśli odniesienie do 20st. To chyba wynika z dT, które, szczególnie przy kaloryferach, jest najwyższe przy suficie. Izolacji od wewnątrz się boję. Może nieracjonalnie. Przy budynku do tego nie przystosowanym czyli 99,9999999% budowli nowych jest to czysta głupota izolacja od wewnątrz !!!!!!! Edytowane 3 Lutego 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Ps. A dla bezkrytycznych zwolenników , grubej izolacji od wewnątrz, w murowańcach - pytanie: - jak rozwiążecie sprawę stropów i mostków termicznych - wszak izolacja musi być zamknięta ? Po pierwsze - dom jak w temacie nie musi być z użytkowym pietrem. Po drugie - Rozwiązania są w katalogach Isover Rockwool knauf ursa... z rozszerzeniami krajów gdzie izoluje się od wewnątrz dk, fr se no cz fi .... A tu przykłady: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Ach to są wybitne przykłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Zajol sie pan domem nie izolowanym! Gdyz musial zuzywac >30kWh/m2. A twierdzi pan nie jednokrotnie ze takimi sie nie zajmuje...Może Pan słabo czyta - twierdziłem, ze w tym wątku nie zajmuje się domami nieizolowanymi!! Czuje Pan tę subtelną różnicę? Tu jest wątek o domach zaizolowanych tak, by zużywały do 20kWh /m2 bez OZC i pompy ciepła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Może Pan słabo czyta - twierdziłem, ze w tym wątku nie zajmuje się domami nieizolowanymi!! Czuje Pan tę subtelną różnicę? Tu jest wątek o domach zaizolowanych tak, by zużywały do 20kWh /m2 bez OZC i pompy ciepła . To co Pan przedstawia to marny popis. Te obrazki niczego nie wnoszą ! Pan zdaje się jak by nie rozumiał iż http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213470-Marzenia-si%C4%99-spe%C5%82niaj%C4%85-Arnika-skazana-na-superenergooszcz%C4%99dno%C5%9B%C4%87/page4&highlight=kamil+basia domy izolowane już powstają i są namacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Zechce Pan pkazac podobny rysunek z opracowań dr Dudy, a jest na pewno gdyz go ktos juz publikował na tym forum Szanowny Panie - Chciałem Panu przesłać na pw materiały dydaktyczne do szkolenia audytorów, łącznie z egzaminami. Ponieważ uważam to za kompletny bezsens i wypaczenie zawodu audytora - czego Szanowny Pan jest najlepszym przykładem - przekazałem wszystkie uwagi dr Dudzie . W których elementach się ze mną zgodził - gdzie nie - zobaczy Pan w Jego aktualnej działalności. Najbardziej Go przekonały audyty gotowych domów. Ps. Poznaliśmy się z dr Dudą, nie dlatego, że się zgadzaliśmy, a dlatego, że się z Nim nie zgadzałem. Edytowane 3 Lutego 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 To co Pan przedstawia to marny popis. Te obrazki niczego nie wnoszą ! Pan zdaje się jak by nie rozumiał iż http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213470-Marzenia-si%C4%99-spe%C5%82niaj%C4%85-Arnika-skazana-na-superenergooszcz%C4%99dno%C5%9B%C4%87/page4&highlight=kamil+basia domy izolowane już powstają i są namacalne. No i bardzo dobrze !!! Po to od tyyylu lat piszę by powstawały - 30cm styro od gruntu ( minimum ) kable w podłodze, ściana bez mostka termicznego do gruntu. - Cieszę się bardzo, że są efekty pisania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.02.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Akumulacja jest zaprzeczeniem automatyki. Im gorsza automatyka tym większa konieczna jest akumulacja. Taki zamek w Malborku nie miał zbyt rozbudowanej automatyki - mosiężne zawory w podłodze i służący je otwierający - dlatego posiała dużą akumulację. Przy małych potrzebach ciepła - tu do 20kWh/m2 rocznie - nadmierna akumulacja - to dyskomfort. O zewnętrznej akumulacji - nie wspominam. Testowałem PPCi Mitsubishi - mają pracować super do -25st. A przy -30 sprawność ma spaść o 15%. Szkoda, że tego nie szło sprawdzić - ale przy - 13 -tu pracowały z COP ponad 3. Ogromną zaletą jest kanałówka mająca 20cm wysokości!!! Ogrzewanie prądem w płaskiej taryfie i montaż niecentralnego, kanałowego systemu dogrzewania nadmuchowego ... Szanowny Panie - Chciałem Panu przesłać na pw materiały dydaktyczne do szkolenia audytorów, łącznie z egzaminami. Ponieważ uważam to za kompletny bezsens i wypaczenie zawodu audytora - czego Szanowny Pan jest najlepszym przykładem - przekazałem wszystkie uwagi dr Dudzie . W których elementach się ze mną zgodził - gdzie nie - zobaczy Pan w Jego aktualnej działalności. Najbardziej Go przekonały audyty gotowych domów. Ty na prawdę nie czujesz absurdu w tym co wypisujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.02.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Pan Duda raczej nie jest ani wszechwładnym, ani autorytetem w tym zakresie. A tak na marginesie - jest gdzieś dostepna ta rzekoma publikacja Pana Dudy, co to niby potwierdza, ze 1mb fundamentów zżera xxxxxx kWh rocznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Ogrzewanie prądem w płaskiej taryfie i montaż niecentralnego, kanałowego systemu dogrzewania nadmuchowego ... Ty na prawdę nie czujesz absurdu w tym co wypisujesz ? Pośrednie i bezpośrednie ogrzewanie - może łatwiej Pan załapie - niż centralne i niecentralne. To jest chłodzenie! Dlaczego nie wykorzystać zalet pompy ciepła do dogrzewania powietrza!!! Dodam, że w omawianym 20-letnim domu 280m2 2kW ppci LG pokryła zapotrzebowanie w 100% - inna sprawa, że był najniżej -15... ale to i tak warto! Edytowane 3 Lutego 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Szanowny Panie - Chciałem Panu przesłać na pw materiały dydaktyczne do szkolenia audytorów, łącznie z egzaminami. Ponieważ uważam to za kompletny bezsens i wypaczenie zawodu audytora - czego Szanowny Pan jest najlepszym przykładem - przekazałem wszystkie uwagi dr Dudzie . W których elementach się ze mną zgodził - gdzie nie - zobaczy Pan w Jego aktualnej działalności. Najbardziej Go przekonały audyty gotowych domów. Tzn. dr Duda juz nie podaje strat w %?, bo nic nie zrozumiałem z panskiego wywodu, oprócz dalszej totalnej krytyki mojej osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Pan Duda raczej nie jest ani wszechwładnym, ani autorytetem w tym zakresie. A tak na marginesie - jest gdzieś dostepna ta rzekoma publikacja Pana Dudy, co to niby potwierdza, ze 1mb fundamentów zżera xxxxxx kWh rocznie ? Najlepiej zwrócić się osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Tzn. dr Duda juz nie podaje strat w %?, bo nic nie zrozumiałem z panskiego wywodu, oprócz dalszej totalnej krytyki mojej osoby Trudno. Napisałem tylko, że jak ktoś podaje straty w % to nie zrozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.02.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Najlepiej zwrócić się osobiście. Tyle, że to nie ja powoływałem się na jego (rzekome) badania w tej materii, a na dodatek to własnie Pan zapowiadał (jakiś rok temu) tą publikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts