asolt 03.02.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Pośrednie i bezpośrednie ogrzewanie - może łatwiej Pan załapie - niż centralne i niecentralne. To jest chłodzenie! Dlaczego nie wykorzystać zalet pompy ciepła do dogrzewania powietrza!!! Dodam, że w omawianym 20-letnim domu 280m2 2kW ppci LG pokryła zapotrzebowanie w 100% - inna sprawa, że był najniżej -15... ale to i tak warto! Przypominam ze spór dotyczył braku pompy do 3 krotnego zmniejszenia rachunków, o pompie wtedy nie było mowy, a teraz nagle sie pojawiła. Tak wyglądaja wszystkie z Panem dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Trudno. Napisałem tylko, że jak ktoś podaje straty w % to nie zrozumie. Ale dr Duda podaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.02.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Pan Duda raczej nie jest ani wszechwładnym, ani autorytetem w tym zakresie. A tak na marginesie - jest gdzieś dostepna ta rzekoma publikacja Pana Dudy, co to niby potwierdza, ze 1mb fundamentów zżera xxxxxx kWh rocznie ?Jeżeli nie wiesz to Duda jest doktorem termodynamiki chemicznej (nie mylić z fizyczną). Jego największym osiągnięciem jest opracowanie sposobu gaszenia pożarów nowatorską metodą. Audytem zajął się bo widocznie z gaśnic wyżyć się nie dało. Jego poglądy, prezentowane tu kilkakrotnie wzbudzają uśmiech. Próbuje gdzie może zaistnieć jako specjalista od domów energooszczędnych ale z marnym skutkiem bo raczej jest fantastą niż specjalistą w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.02.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Ale dr Duda podaje I również podpisuje się pod projektami, które niewiele mają wspólnego z lansowaną tu teorią - ba nawet nagrodzony został (jako współautor) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.02.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 No i bardzo dobrze !!! Po to od tyyylu lat piszę by powstawały - 30cm styro od gruntu ( minimum ) kable w podłodze, ściana bez mostka termicznego do gruntu. - Cieszę się bardzo, że są efekty pisania! Merkava, obawiam się, że jak wybudujesz swój dom będziesz musiał podziękować TB za to, że wymyślił takie budownictwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 03.02.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 W zależności od tego jak się wypowiesz to sam zobaczysz czy jesteś specjalistą czy zwykłym mąciwodą. - okna z zewnątrz, 1m, prostopadle Przyjmuję Twój zakład i Twoich świadków. Poniżej masz zdjęcia termowizyjne okna FIX i drzwi balkonowych w ramie barwionej VEKA 90 trzyszybowej. Osadzenie okien jest w systemie AD w warstwie ocieplenia 15 cm PU co odpowiada 18,5 cm styropianu grafitowego. Zdjęcia są zrobione w temperaturze poniżej - 8*C. Temperatura ramy to - 6,7*C, więc strata ciepła wynosi tylko 1,5 - 1,8*C. Gdyby te zdjęcia były zrobione w Twoich warunkach +1*C jak piszesz to strata ciepła by się mieściła w granicy 1 - 1,2*C, a u Ciebie ta strata wynosi średnio 5,6*C, a na trzecim zdjęciu nawet 6,4*C. To wszystko wskazuje że Twój montaż okien przynosi 5x więcej strat ciepła, mimo że ocieplenie muru to 30cm styropianu a okna odsadziłeś o 2cm od muru nośnego. Gdyby te okna zrobić z profilu białego jak u Ciebie, to straty ciepła byłyby jeszcze o 30% mniejsze. Tak to jest jak się robi osadzenie okien na stalowych mostkach termicznych i łączy nimi ramę z z dobrze ocieplonym murem. http://files.tinypic.pl/i/00496/xnjofuw4f02z.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Tyle, że to nie ja powoływałem się na jego (rzekome) badania w tej materii, a na dodatek to własnie Pan zapowiadał (jakiś rok temu) tą publikację. Powoływałem się, bo zwróciłem się osobiście - dlatego nie szukałem publikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.02.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Zdjęcia są zrobione w temperaturze poniżej - 8*C. Temperatura ramy to - 6,7*C, więc strata ciepła wynosi tylko 1,5 - 1,8*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Przypominam ze spór dotyczył braku pompy do 3 krotnego zmniejszenia rachunków, o pompie wtedy nie było mowy, a teraz nagle sie pojawiła. Tak wyglądaja wszystkie z Panem dyskusje. Dziwne - może Pan nie czytał korespondencji do HenoKa? Było - wentylacja - założenie reku -uszczelnienie domu - test szczelności - ogrzewanie i chłodzenie -powietrzna pompa ciepła - podłączona pod istniejący a nie używany nawiew DGP i małe (400W) grzejniki z ASIC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.02.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Powoływałem się, bo zwróciłem się osobiście - dlatego nie szukałem publikacji. Czyli nie ma tych takich badań - a wszystko to tylko pic na wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Dziwne - może Pan nie czytał korespondencji do HenoKa? Było - wentylacja - założenie reku -uszczelnienie domu - test szczelności - ogrzewanie i chłodzenie -powietrzna pompa ciepła - podłączona pod istniejący a nie używany nawiew DGP i małe (400W) grzejniki z ASIC Byc moze nie doczytałem, moze nie było tej informacji. Jezeli miała byc pompa to faktycznie spór bezprzedmiotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) No i bardzo dobrze !!! Po to od tyyylu lat piszę by powstawały - 30cm styro od gruntu ( minimum ) kable w podłodze, ściana bez mostka termicznego do gruntu. - Cieszę się bardzo, że są efekty pisania! Ale to nie jest Pana zasługa. Ja Kamila utwierdziłem iż lepsza jest płyta i izolacja to jest to. Pan zakłóca moje fale w ten sposób iż podważa Pan to co dokonała nauka ... tworzy Pan coś co nie ma miejsca. Co widać na przykładzie tego domu ... nic tam nie jest w sprzeczności z nauką. Właśnie dzięki niej można było stwierdzić iż to jedyna droga. to nie jest 30cm od gruntu ... po przeliczeniu oporu cieplnego wyjdzie Uekwialente .... blisko 2x tego !! Grunt ma swój opór cieplny .... mniejszy 35 razy niż styropian, jednak w funkcji grubości daje spory opór cieplny. Czy nie da się przewidzieć straty domu bez testu szczelności, nie . ściśle. Ale można pokazać skutki tej nieszczelności Panie Tomaszu gdzie ja negowałem potrzebę testu szczelności ? Dla mnie jest to być albo nie być. Jednak nie będę płakał jeśli tego nie będzie powiem iż na każdą wymianę dodakowo dom traci tyle W/K ... Test szczelności uściśla tylko ten stan. Edytowane 3 Lutego 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Merkava, obawiam się, że jak wybudujesz swój dom będziesz musiał podziękować TB za to, że wymyślił takie budownictwo Przecież pisze o tym od początku - brak mostka do gruntu, 30cm styro od gruntu, kable+ reku ... Co Pan ma za problem sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.02.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) W skrócie taki dom to obudowanie styropianowego pudełka ścianami i dachem albo inaczej wyłożenie murowanej i zadaszonej hali styropianem od środka. mistrzu Wielki - czyli dom musi mieć większą kubaturę, o tą grubość izolacji na suficie Edytowane 3 Lutego 2014 przez sSiwy12 dopisałem cytat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Ale to nie jest Pana zasługa. Ja Kamila utwierdziłem iż lepsza jest płyta i izolacja to jest to. Pan zakłóca moje fale w ten sposób iż podważa Pan to co dokonała nauka ... tworzy Pan coś co nie ma miejsca. Co widać na przykładzie tego domu ... nic tam nie jest w sprzeczności z nauką. Właśnie dzięki niej można było stwierdzić iż to jedyna droga. to nie jest 30cm od gruntu ... po przeliczeniu oporu cieplnego wyjdzie Uekwialente .... blisko 2x tego !! Grunt ma swój opór cieplny .... mniejszy 35 razy niż styropian, jednak w funkcji grubości daje spory opór cieplny. Czy nie da się przewidzieć straty domu bez testu szczelności, nie . ściśle. Ale można pokazać skutki tej nieszczelności Panie Tomaszu gdzie ja negowałem potrzebę testu szczelności ? Dla mnie jest to być albo nie być. Jednak nie będę płakał jeśli tego nie będzie powiem iż na każdą wymianę dodakowo dom traci tyle W/K ... Test szczelności uściśla tylko ten stan. I kable Pan pierwszy w Polsce montował i reku... I na 30 cm styro namówił! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Ponieważ Ta Osoba z Panem nie miała kontaktu. Z moją sobą tak.Nie montowałem ... i nie zachęcam do montowania. Zachęcam do jeszcze lepszej izolacji niż Pan o czym raczy Pan notorycznie zapominać.T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Byc moze nie doczytałem, moze nie było tej informacji. Jezeli miała byc pompa to faktycznie spór bezprzedmiotowy. Rekuperatorem - mogę zmniejszyć zużycie ( pod warunkiem sterowalnego systemu ogrzewania) o 4000kWh - uszczelnieniem - trudno określić ale na ogół to jest od 1000 do 3000kWh - czyli jeszcze trzeba z 10000kWh zrobić niecałe 4000 - a tu sprawę załatwiła 2kW ppci - przeznaczona do klimatyzacji. Opłaty za gaz 1000 zł - czyli 5500 zł w sezonie - czyli zużycie 16000kWh - minus 5000-6000kWh odzysk i uszczelnienie - to 10000kWh z inverorową pompą ciepła pozwoliło zejść na około 3600kWh x 0.53 zł = 1900zł - czyli 3 x taniej . Tylko nie liczyłem i audytu nie zrobiłem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.02.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 I również podpisuje się pod projektami, które niewiele mają wspólnego z lansowaną tu teorią - ba nawet nagrodzony został (jako współautor)Jedną z nagród dał sam sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Ponieważ Ta Osoba z Panem nie miała kontaktu. Z moją sobą tak. Nie montowałem ... i nie zachęcam do montowania. Zachęcam do jeszcze lepszej izolacji niż Pan o czym raczy Pan notorycznie zapominać. T I nie musiała... Przecież o reku, kablach i 30 cm styropianie - pisałem jako pierwszy - a nie jedyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Ręce mi już opadają... wymiary wewnętrzne i zewnętrzne się nie zmienią bo nie mogą. Czy to będzie ściana składająca się z 15cm muru i 30 cm izolacji czy w odwrotnej kolejności, to nadal będzie ona miała 45cm grubości. Ze stropem i innymi rzeczami to samo - wczoraj pisaliśmy o tym z Permem, poszukaj kilka stron wstecz, jest nawet jakiś nabazgrany szkic. Ale jak Pan da 30 cm muru a 15 cm izolacji... to wtedy zmniejszy Pan przestrzeń życiową zwierząt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts