asolt 04.02.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Szanowny Panie - wiedza w tym temacie jest niesłychanie wymierna - więcej jak 30kWh/m2 rocznie i kotłownia - to brak wiedzy i szkodnictwo - umie Pan policzyć gdzie się kończy wiedza? Dodałem "kotłownia" - bo niezależnie od izolacji - kotłownia spowoduje przekroczenie 30kWh/m2 rocznie. Pan sie wypowie na temat co powinien programista a nie zbaczac na temat kotłowni (własnej obsesji zresztą). Wiedza jest wymierna, ale trzeba ją najpierw posiadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.02.2014 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 No to 5, 6 czy 600 W/m2? W sumie to tylko 2 rzędy wielkości...najważniejsze, żeś Pan rad! I gitara! Grzałka 6W na 10 lirów piasku zabudowanego styropianem 5cm /40cm/50 cm Odpowiada 60kW grzejącym 100m3 piachu pod domem . 5 to źle trafiony klawisz. Nie chce Pan się przekonać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Pozwolisz, że wtrącę swoje trzy grosze. To prawda, ale w przypadku gruntu - niekoniecznie. Jest zbyt wiele uwarunkowań zmiennych (gruntu). Nieogrzewany budynek w Cieplicach, będzie miał zupełnie inną temperaturę (stałą) pod nim, niż taki sam budynek postawiony w Udryniu. Różnie też ułożą się temperatury w warstwach co do "grubości" warstwy. Nie można też pominąć strumienia cieplnego ziemi. Problem jest w tym, ze tych wartości nie można jednoznacznie "zcyferkować". Zwróć uwagę również na to, że nikt nie bierze pod uwagę temperatury posadzki - do obliczeń przyjmuje się temperaturę powietrza w pomieszczeniach, a przecież, przy ogrzewaniu podłogowym, delta t może być dość wysoka, dużo wyższa niż wynika z przyjętej metodologi. Spróbuj policzyć (zweryfikować) istniejący budynek z ogrzewaniem podłogowym, uwzględniając wyższą deltę i skonfrontuj to z rzeczywistym zużyciem energii przez ten budynek Problem w tym, że termika gruntu nie jest zamkniętym działem nauki i raczej sporo w niej "przypuszczeń". Wszystkim co chcieli by choć trochę "zajarzyć" w tym temacie polecam publikacje Jana Szewczyka. Ps. Jest też "teoria", że pod ogrzewaniem podłogowym styropian "przeszkadza" (system OCTOPUS + zalecany sposób ocieplenia ścian i fundamentów) Oczywiscie ze termika gruntu jest jest jeszcze dziedziną która sie rozwija badawczo i teoretycznie, ale zuzycia rzeczywiste budynków pokazują ze przyjęte załozenia i metody obliczeniowe nie generują istotnego błedu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.02.2014 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Pan sie wypowie na temat co powinien programista a nie zbaczac na temat kotłowni (własnej obsesji zresztą). Wiedza jest wymierna, ale trzeba ją najpierw posiadać Też tak uważam - głównie o tym piszę i o jej brak mam do Pana pretensję. Jeżeli to nie jest brak wiedzy - to robi Pan "audyty" pod Swoją firmę a nie w interesie inwestora. Jeszcze raz - wiedza się kończy na 30kWh/m2 ! Dalej to naciąganie inwestora! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.02.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Czerpaniem podgrzanego powietrza ze strychu (aby był czysty i nie śmierdzący) to rewelacyjne rozwiązanie. Nie wiem jakie tam temp. osiągasz ale ja u siebie przy zewn. ~0stC miałem do ~20stC pod rozgrzanym dachem.. Ale w przypadku kiedy nie ma słońca, a temperatura na zewnątrz mocno minusowa, to takie rozwiązanie powoduje dodatkowe wychłodzenie pod czapka, jaką jest strych - o skutkach letnich nie wspominając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.02.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Głównie od wielu lat izolowane domy są na płycie fundamentowej. Nie wiem skąd te ławy? A skąd ten bzdurny rysunek ze spieprzonym fundamentem? Skąd pod płytą styropian EPS100 za 120zł za m3? i.t.d. Jasno z tego widać że zawsze jest rozpatrywany tradycyjny fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosio 04.02.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 [quote=kszhu;Sprecyzuj dokładnie te okolice bo jak to Lądek-Zdrój to tam jeszcze śniegu po kolana jak we Wro dziewczyny już w mini... spódniczkach, nie autach:).Mieszkam właśnie 7km od Lądka Zdr a budowa będzie 30 km na północ od Wrocka okolice Twardogóry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Jeszcze raz - Po co zabiera Pan głos jak się na tym nie zna! Rolą audytora ( po to ten zawód powołano ) jest, być "adwokatem" inwestora w sprawach izolacji. Rolą zaś izolacji jest marginalizacja ( najlepiej do zera ) ogrzewanie. A Pan jest i "audytorem" i sprzedawca centralnego ogrzewania - to sprzeczność interesów - to jakby adwokat w sądzie dostawał tym większą kasę im większy wyrok dostanie broniony!!! Pan nie jesttym który okresla i co najwazniejszą zna role audytora i poznac tej roli nie chce, przyjął Pan swoje załozenia i sie ich kurczowo trzyma. Ja sprzecznosci interesów nie widzę a swoich klientów zawsze rzetelnie w odróznieniu od Pana informuje i nie obiecuję im gruszek na wierzbie. Edytowane 4 Lutego 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Też tak uważam - głównie o tym piszę i o jej brak mam do Pana pretensję. Jeżeli to nie jest brak wiedzy - to robi Pan "audyty" pod Swoją firmę a nie w interesie inwestora. Jeszcze raz - wiedza się kończy na 30kWh/m2 ! Dalej to naciąganie inwestora! Nie sobie pan daruje te cudzysłowy, nie rozumiem co oznacza ze pod swoją firmę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.02.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Asoltowe obliczenia sprawdzają się z pewnym, niewielkim jak dla modelu, marginesem i to jest najważniejsze. Żle mnie zrozumiałeś - być może niezbyt celnie napisałem. Chodzi mi tylko o to, że przecenia się ilość ciepła "pochłanianego" przez grunt pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosio 04.02.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Ale w przypadku kiedy nie ma słońca, a temperatura na zewnątrz mocno minusowa, to takie rozwiązanie powoduje dodatkowe wychłodzenie pod czapka, jaką jest strych - o skutkach letnich nie wspominając. Myślę że temperatura na strychu zawsze będzie wyższa niż na zewnątrz chociażby z powodu strat ciepła przez strop na na lato, opisałem - druga czerpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Żle mnie zrozumiałeś - być może niezbyt celnie napisałem. Chodzi mi tylko o to, że przecenia się ilość ciepła "pochłanianego" przez grunt pod domem. A kto tę ilosc przecenia?, wiadomo kto, mistrz we własnej osobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.02.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Wydawało mi się że klimatyzator da radę utrzymać zadaną temperaturę i to różną w określonych porach dnia. ustrzyma bez niczego mam to wiem . na pilota, chce aby było 22st to ładnie grzeje i czuwa jak pies aby tyle było. Pan Tomasz te strzałki namalował telepatycznie therm 7,2 beta http://windows.lbl.gov/software/therm/therm.html może być 6,3 ... pod liczenie windowsów itp ps te strzałki to wektory zaiwania ciepła out z hałpci Chodzi mi tylko o to, że przecenia się ilość ciepła "pochłanianego" przez grunt pod domem. grunt stanowi opór ... zgodnie z definicją d/lambda ... i tyczy się od grafenu po areogel . Edytowane 4 Lutego 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosio 04.02.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Panowie fachowcy od wentylacji wypowiedzcie się czy rekuperator będzie schładzał gorące powietrze czy to działa tylko w jedna strone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.02.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Tak dla zobrazowania (do tego co napisałem wyżej) Mapa strumienia cieplnego na obszarze Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.02.2014 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Pan nie jesttym który okresla i co najwazniejszą zna role audytora i poznac tej roli nie chce, przyjął Pan swoje załozenia i sie ich kurczowo trzyma. Ja sprzecznosci interesów nie widzę a swoich klientów zawsze rzetelnie w odróznieniu od Pana informuje i nie obiecuję im gruszek na wierzbie. Pan sugeruje, ze któryś z Pana klientów ma dom izolowany - zużycie poniżej 30kWh/m2 ? Dlaczego nie mam pisać - jaka jest rola audytora i po co ten zawód powołano??? Należy o tym pisać! Audytor jest po to, by pokazał inwestorowi błędy w izolacji !!! By dom był ekonomiczny!!! Czyli jak to określił twórca "tego zamieszania" z oszczędzaniem energii i audytorami prof K. Żmijewski : Ekonomiczna izolacja termiczna, to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. A to właśnie określa, że izolacja kończy się na 30kWh/m2 rocznie!!! A Pan... Pan się raczy zajmować ogrzewaniem nie izolacją - wypacza Pan więc cel powołania audytorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.02.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Zapomniałeś o bardzo istotnym fakcie - głębokości na jakiej to występuje:) Mapy takie znam więc dodam, że to temp. na głębokościach kilkadziesiąt do kilkuset m. Strumień cieplny - nie temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.02.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) http://www.imgw.pl/klimat/# tu można zobaczyć jak lokalna jest temperatura. Ostatnio tj w niedzielę w Rzeszowie było -1 a w okolicy krosna +8 niesamowite zjawisko. reku o tyle w lecie schłodzi o ile w domu będzie zapas chłodu lub przez gwc przejdzie powietrze zasysane do hałpci Panowie jeśli śnieg spanie lipa nawet 1cm nie przymarznie grunt ! wiem nie raz po paru dniach -30 pod śniegiem było błoto. Na to też trzeba mieć baczenie. Tak jak ostatnio było znowu bez śniegu to złapało przeszło 1m w parę dni. Pan sugeruje, ze któryś z Pana klientów ma dom izolowany - zużycie poniżej 30kWh/m2 ? Dlaczego nie mam pisać - jaka jest rola audytora i po co ten zawód powołano??? Należy o tym pisać! Audytor jest po to, by pokazał inwestorowi błędy w izolacji !!! By dom był ekonomiczny!!! Czyli jak to określił twórca "tego zamieszania" z oszczędzaniem energii i audytorami prof K. Żmijewski : Ekonomiczna izolacja termiczna, to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. A to właśnie określa, że izolacja kończy się na 30kWh/m2 rocznie!!! A Pan... Pan się raczy zajmować ogrzewaniem nie izolacją - wypacza Pan więc cel powołania audytorów. Pan niemoże skumać jednego, że 99,99% budynków ma grubo ponad 30kWh. I wiele wody w Wiśle upłynie nim to się zmieni. Czemu to tak trudno pojąć? ja absolutnie tego nie popieram, 30kWh czy ile tam to uważam też że to kres potem już jest źle. Bardzo wiele domów istnieje ... i nie pomogą cuda z pompami ciepła ... jeśli w domu grozi grzyb itp. Edytowane 4 Lutego 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Pan sugeruje, ze któryś z Pana klientów ma dom izolowany - zużycie poniżej 30kWh/m2 ? Dlaczego nie mam pisać - jaka jest rola audytora i po co ten zawód powołano??? Należy o tym pisać! Audytor jest po to, by pokazał inwestorowi błędy w izolacji !!! By dom był ekonomiczny!!! Czyli jak to określił twórca "tego zamieszania" z oszczędzaniem energii i audytorami prof K. Żmijewski : Ja nie sugeruję ja twierdze ze wielu moich klientów ma takie domy. A dlaczego ma Pan nie pisac o roli audytora? dlatego ze Pan nie wie jaka ta rola jest, i tyle w temacie. Nigdzie nie zapisano ze audytor ma sie zajmowac budynkami ponizej 30 kWh, a co z pozostałymi?Audytor ma sie zajmowac wszystkimi budynkami, prosze to ozrozumiec o ile jest Pan w stanie to zrozumiec, trudne to nie jest. Przeciez to dr Duda napisał o Panu ze ma Pan niezwykle lotny umysł, a tu tak prostych informacji nie jest w stanie przyswoic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.02.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Strumień cieplny jak Wielki Brat - dociera wszędzie i ma istotny wpływ na to co pod budynkiem.Temperatury średnie są dla nieosłoniętego gruntu. Ps. Gdyby m.inn. nie strumień cieplny ziemi, to TB miałby rację (co do 6x wiecej, a nawet 40kWh/rok z 1mb) Edytowane 4 Lutego 2014 przez sSiwy12 dopisałem Ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts