Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szanowny panie TB, dwa pytania.

1. Kiedy w/g pana się robi OZC

2. Po co się to robi? - oczywiście w/g pana

Jak pan odpowie to ja jako w miarę świadomy inwestor panu powiem dlaczego robią to inwestorzy oczywiście nie wszyscy bo część ma to głęboko w d...e i robi to dla papierka.

Strumień cieplny głęboko to jedno a czy on dotrze te dziesiątki/setki metrów do budynku pomimo cieków, wód gruntowych, różnego uwarstwienia skorupy ziemskiej itd. to zupełnie inna sprawa.

Widzę, że znasz się na tym (termika gruntu) jak nikt inny.

Poddaję się.

Nie chodzi mi o ochładzanie domu tylko strumienia zasysanego ze strychu powietrza. Jeżeli reku ma 90% sprawności......

Ale jeśli temperatura powietrza zewnętrznego będzie wyższa od temperatury w pomieszczeniach, to tak czy siak będzie grzał.

Pan niemoże skumać jednego, że 99,99% budynków ma grubo ponad 30kWh.
To znaczy, ze aż tylu projektantów nie potrafi izolować, ale świadczy to też, że zawód audytora nie wypalił - robią więcej krzywdy niż pożytku.

A ja nie jestem bolszewikiem - i nie interesuje mnie większościowe głosowanie, kto umie izolować kto nie. Jest ekonomiczna granica - i łatwo wiedzę sprawdzić!

A w tym wątku - piszemy o domach do 20kWh a nie o 99 czy ilu tam procentach.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Szanowny panie TB, dwa pytania.

1. Kiedy w/g pana się robi OZC

2. Po co się to robi? - oczywiście w/g pana

Jak pan odpowie to ja jako w miarę świadomy inwestor panu powiem dlaczego robią to inwestorzy oczywiście nie wszyscy bo część ma to głęboko w d...e i robi to dla papierka.

1 - zawsze !

2- po to by wykazać luki projekcie - po to by dom był izolowany

3 - Pan jest inwestorem, więc proszę odpowiedzieć na to pytanie (PROSZĘ!!) po co Pan robi OZC!

3 - Pan jest inwestorem, więc proszę odpowiedzieć na to pytanie (PROSZĘ!!) po co Pan robi OZC!

No własnie plusfoto powiedz ze twoim marzeniem od dziecinstwa było wybudowanie domu izolowanego, marzenie od którego spełnienia uzalezniasz swoje powodzenie zyciowe, a ozc było po to aby sie dowiedziec czy Twoje zycie ma nadal sens

Grzałka 6W na 10 lirów piasku zabudowanego styropianem 5cm /40cm/50 cm Odpowiada 60kW grzejącym 100m3 piachu pod domem . 5 to źle trafiony klawisz.

Nie chce Pan się przekonać ?

1) Skąd Pan wziął grzałkę 6W? - już musiało być to pytanie, bo zbytnio oczywiste. Pewnie jakaś świetlówka, tak?

2) Jak Pan tymi 60 cm styro odetnie odpływ ciepła, to co się z nim dzieje, że temperatura się nie podnosi? Słyszał Pan o problemach przy izolowaniu rur? O tym, że zwiększając grubość izolacji znacznie wzrasta powierzchnia i energia jest z niej wypromieniowana?

Nie ta skala, panie badaczu.

Edytowane przez Przemek Kardyś

Inwestorzy też kupują "papierki" na aledrogo za 25zł sztuka bo takie OZC po budowie to "sztuka dla sztuki".

OZC jakie znam to pisanie na podstawie tego co powie/przedstawi inwestor, żadnych badań.

Nie wiem po co to komu poza kolejnym papierkiem do odbioru.

Dlatego zapytałem - po co jest to takiemu inwestorowi jak Szanowny plusfoto - każdy ma jakiś cel za coś płacąc. Większość chce papierek - bo jest wypaczona rola audytora. Mój sąsiad ( producent szafek ) właśnie został audytorem. I liczy... nawet ścianę z BK do OZC wstawia!

Szanowny Panie - wiedza w tym temacie jest niesłychanie wymierna - więcej jak 30kWh/m2 rocznie i kotłownia - to brak wiedzy i szkodnictwo - umie Pan policzyć gdzie się kończy wiedza?

Tak, zaraz przed tobą ...

Wypisujesz takie bzdury, że rzygać się chce. Dziw, że asolt dalej idzie z tobą w polemikę.

Dlatego zapytałem - po co jest to takiemu inwestorowi jak Szanowny plusfoto - każdy ma jakiś cel za coś płacąc. Większość chce papierek - bo jest wypaczona rola audytora. Mój sąsiad ( producent szafek ) właśnie został audytorem. I liczy... nawet ścianę z BK do OZC wstawia!

Jezeli ktos ma dom wybudowany z bk to co ma w ozc wstawic? Dziad swoje baba swoje, lub inaczej gadał dziad do obrazu a obraz....

Jezeli ktos rzetelnie wstawia istniejace materiały w przegrodach to zle, czy ma brac przykład z Pana i od razu oszukiwac?

1) Skąd Pan wziął grzałkę 6W? - już musiało być to pytanie, bo zbytnio oczywiste. Pewnie jakaś świetlówka, tak?

2) Jak Pan tymi 60 cm styro odetnie odpływ ciepła, to co się z nim dzieje, że temperatura się nie podnosi? Słyszał Pan o problemach przy izolowaniu rur? O tym, że zwiększając grubość izolacji znacznie wzrasta powierzchnia i energia jest z niej wypromieniowana?

Skąd? 600W /m3 to 6Wna 10litrów

Ma Pan pod domem 100m2 metr piachu (100m3) ograniczonego po bokach metrowym fundamentem ze styropianem i od góry podłogą ze styropianem . I w ten 100m3 piachu są wprowadzone rurki z kolektora słonecznego 100m2 x 600W - bez strat na transporcie

Co Panu tu nie pasuje? To jest 6W na wiadro piachu! Jak Pan nie chce kabla - to niech Pan wiadro piachu zagrzeje 12V /5W żarówka ze stacji benzynowej

ustrzyma bez niczego mam to wiem . na pilota, chce aby było 22st to ładnie grzeje i czuwa jak pies aby tyle było.

...

Ja mam zdecydowanie negatywne doświadczenia związane z takim sposobem ogrzewania - chłodzenia w domu bez akumulacji. Problemem jest nie utrzymanie temperatury przy stałych warunkach ale utrzymanie jej przy warunkach zmiennych, które się zdarzają. Największy problem był z dniami gdy było chłodno ale pojawiało się słońce. Robiło się odczuwalnie cieplej tyle, że system dostrzegał to z opóźnieniem - pewnie temperatura w pobliżu czujnika była taka sama. Grzało dalej aż zrobiło się za gorąco, wtedy zaczynało chłodzić, tyle, że słońce już się schowało i robiło się zbyt zimno, zanim znowu zaczęło grzać. Podobnie jak otworzyło się okno i to niezależnie od pory roku. Przyznam, że dobrze działało w nocy, pod warunkiem, że się nie otwierało drzwi na korytarz, gdzie nie było żadnego grzania. Do dupy takie coś.