perm 04.02.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Tak, zaraz przed tobą ... Wypisujesz takie bzdury, że rzygać się chce. Dziw, że asolt dalej idzie z tobą w polemikę.Wygląda na to, że kłótnia z matołkiem jest, w przewrotny sposób podniecająca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.02.2014 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Audytor ma wstawiac folie w istniejącym i wykonczonym budynku?. Panie Tomaszu co Pan bierze? jest bardzo silne i proponuje zmniejszyc dawkę albo całkiem odstawic. Jak nie wstawi to nie może liczyć - bo U nie jest constans - brak danych ! A wie Pan, że są tacy co wezma kasę i liczą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Wygląda na to, że kłótnia z matołkiem jest, w przewrotny sposób podniecająca . Jakby to Ferdek Kiepski ujał, sa takie rzeczy ze sie fizjologom nie sniło (czy jakos tak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.02.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Mogę Panu wysłać grzałkę 6W - zrobi Pan sobie ze styropianu ramkę 5cm wys. 40 cm /50 cm - wypełni piaskiem przykryje styropianem i włączy te 5W na tydzień dwa - rok ... Zapewniam , że rozproszone będzie te 5W!!! Grzałka 6W na 10 lirów piasku zabudowanego styropianem 5cm /40cm/50 cm Odpowiada 60kW grzejącym 100m3 piachu pod domem . 5 to źle trafiony klawisz. Nie chce Pan się przekonać ? 1) Skąd Pan wziął grzałkę 6W? - już musiało być to pytanie, bo zbytnio oczywiste. Pewnie jakaś świetlówka, tak? 2) Jak Pan tymi 60 cm styro odetnie odpływ ciepła, to co się z nim dzieje, że temperatura się nie podnosi? Słyszał Pan o problemach przy izolowaniu rur? O tym, że zwiększając grubość izolacji znacznie wzrasta powierzchnia i energia jest z niej wypromieniowana? Nie ta skala, panie badaczu. Skąd? 600W /m3 to 6Wna 10litrów Ma Pan pod domem 100m2 metr piachu (100m3) ograniczonego po bokach metrowym fundamentem ze styropianem i od góry podłogą ze styropianem . I w ten 100m3 piachu są wprowadzone rurki z kolektora słonecznego 100m2 x 600W - bez strat na transporcie Co Panu tu nie pasuje? To jest 6W na wiadro piachu! Jak Pan nie chce kabla - to niech Pan wiadro piachu zagrzeje 12V /5W żarówka ze stacji benzynowej Ktoś tu może powiedzieć: Przemek - jaki sens ma, że się trudzisz, weź nie pierdool, to mnie nudzi! Bo to nie ma sensu rozmawiać z człowiekiem, który na zadane pytanie, udziela innej odpowiedzi. Wiadro można sprawdzić i to zadziała - bo nie ta skala. A kto normalny grzeje kolektorami słonecznymi grunt pod domem? Jak znalazł Pan takiego oryginała? To się nie mieści w głowie i kto Panu uwierzy, że to zostało sprawdzone? Edytowane 4 Lutego 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Jak nie wstawi to nie może liczyć - bo U nie jest constans - brak danych ! A wie Pan, że są tacy co wezma kasę i liczą! Liczą i wyliczą, a na dodatek obliczenia zgodzą sie z rzeczywistym zapotrzebowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.02.2014 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Wygląda na to, że kłótnia z matołkiem jest, w przewrotny sposób podniecająca . Oj jaki odważny za nickiem - Człowiek na forum pisze tak jakby się odzywał twarzą w twarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.02.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 1 - zawsze ! 2- po to by wykazać luki projekcie - po to by dom był izolowany 3 - Pan jest inwestorem, więc proszę odpowiedzieć na to pytanie (PROSZĘ!!) po co Pan robi OZC! I to jest pozytyw tego wątku bo zmienił pan zdanie kilkanaście stron wcześniej twierdził pan zupełnie coś innego. Inwestorzy też kupują "papierki" na aledrogo za 25zł sztuka bo takie OZC po budowie to "sztuka dla sztuki". Toż to napisałem również oczywiście nie wszyscy bo część ma to głęboko w d...e i robi to dla papierka. ad1. Zawsze to zbyt ogólnikowe pojęcie. Pierwsze powinno się zrobić przed wbiciem pierwszej łopaty po to aby przejść do punktu drugiego. Drugie po naniesieniu już wszystkich poprawek. I na podstawie tego dopiero można podjąć decyzję o systemie ogrzewania. Potem już prosta droga bo wystarczy patrzeć ekipom na ręce aby nie spieprzyli tego co jest w założeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.02.2014 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Liczą i wyliczą, a na dodatek obliczenia zgodzą sie z rzeczywistym zapotrzebowaniem Nie proszę Szanownego Pana - bardzo często wynik przekracza więcej niż 10% 30kWh/m2 rocznie! Czyli bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.02.2014 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 I to jest pozytyw tego wątku bo zmienił pan zdanie kilkanaście stron wcześniej twierdził pan zupełnie coś innego. A może Pan mnie źle zrozumiał? Pisałem kiedy można liczyć a kiedy się oszukuje. Np nie można liczyć gdy U przegrody nie jest constans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Nie proszę Szanownego Pana - bardzo często wynik przekracza więcej niż 10% 30kWh/m2 rocznie! Czyli bzdura. Tego Pan nie wie i wiedział nie bedzie, do takich twierdzen trzeba miec dane,których Panu nikt nie udostepni. Po drugie wnioskowanie o poziomie błedu na podstawie współczynnika zapotrzebowania czyli tylko jednej danej jest szczytowym osiągnieciem Pana dedukcji i logicznego myslenia, niech sie dr Duda wstydzi ze swoje słowa o mozliwosciach panskiego intelektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.02.2014 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 I na podstawie tego dopiero można podjąć decyzję o systemie ogrzewania. Jak sam Pan widzi - program do ogrzewania a nie izolacji. W domach izolowanych - wyboru nie ma! O czym się każdy przekona, tak jak ci co mają domy izolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.02.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 No trzeba wiedzieć jakie będzie ciśnienie pary wodnej w przegrodzie, a nie z zadka sobie brać ... przypuszczenia iż tam musi być źle.Nie musi trzeba to przeliczyć i wystawić zakres -+ . To widzę ponad Pan siły.Zrozumiał Pan już różnicę między lambda a U? czy nadal w przedszkolu budowlanym siedzimy. Może inaczej, jest Pan starszym ignorantem ponieważ, nie raz nie dwa błysną Pan talentem od wierszy, i nijaki Dr Duda donosi iż Pan z myśleniem problemów nie ma.Ale obrał Pan taktykę idę w zaparte ! Nikt Panu głowy nie urwie jak Pan potwierdzi iż Pan błądzi. Błądzi Pan w pewnych hipotezach.te 6x do gruntu. Po za tym namawianie na izolację przez Pana jest ok. Podałem Panu przykład domu który powstał zgodnie z tym co nauka wypracowała. Ale takich domów jest 1/100 000 !!! bardzo bardzo mało.to jest dom Eu 12 kWh ... Zgadzam się z Panem iż bardzo wielu leśnych dziadków siedzi w epoce gierka gdzie węgiel był za frajer. Ale kompletnie Pan nie dostrzega iż to co Pan pisze o izolowanych domach nie ma potwierdzenia w faktach ... pierwszy pasywny 2006.Może coś tam gdzieś było podobne jakieś te 3 litry. Ale mnie nic nie wiadomo na ziemiach Polskich o domach izolowanych. Jest cała masa domów którym trzeba zrobić termomodernizację, nie czereśniackie przyklejanie 10cm epsa ... bez ciągłości itp ... z masą mostków.Tylko cała bryła domu pod analizę.I dobrze będzie jak taki dom zejdzie z Eu 200 na Eu 70... to już jest wielki sukces.Pan zupełnie ignoruje ten fakt.Pan żyje w jakieś Narnii, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.02.2014 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Tego Pan nie wie i wiedział nie bedzie, do takich twierdzen trzeba miec dane,których Panu nikt nie udostepni. Po drugie wnioskowanie o poziomie błedu na podstawie współczynnika zapotrzebowania czyli tylko jednej danej jest szczytowym osiągnieciem Pana dedukcji i logicznego myslenia, niech sie dr Duda wstydzi ze swoje słowa o mozliwosciach panskiego intelektu Niech Pan się nie martwi o intelekt... mnie nie wcisnęli na szkoleniach z audytu, że przegrodę z przepuszczającego powietrze bk można liczyć!!! To tak jakby Pan liczył jako 0.1W/m2xK 40 cm wełny w dachu bez paroizolacji - kompletna paranoja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.02.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Niech Pan się nie martwi o intelekt... mnie nie wcisnęli na szkoleniach z audytu, że przegrodę z przepuszczającego powietrze bk można liczyć!!! To tak jakby Pan liczył jako 0.1W/m2xK 40 cm wełny w dachu bez paroizolacji - kompletna paranoja! Wrócmy moze do tych błedów, skąd ma Pan dane moich obliczeń i zuzyc rzeczywistych. Ja ich Panu nigdy nie przekazywałem a watpię zeby zainteresowani Panu je przekazali. Czy dalej tak trzeba kłamac i oszukiwać?. Nie mozna tak po prostu uczciwie i rzetelnie?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.02.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Pierwsze jest z projektem i pod to inwestor dobiera ogrzewanie. Większość z obawy o to, że nie wyjdzie tak jak ma być przewymiaruje ogrzewanie i będzie "git". kszhu nie żartuj. To co jest z projektem to jest właśnie z reguły takie za 25 zet z aledrogo.Nie mówię że każde ale 95% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.02.2014 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Wrócmy moze do tych błedów, skąd ma Pan dane moich obliczeń i zuzyc rzeczywistych. Ja ich Panu nigdy nie przekazywałem a watpię zeby zainteresowani Panu je przekazali. Czy dalej tak trzeba kłamac i oszukiwać?. Nie mozna tak po prostu uczciwie i rzetelnie?. Nie można Szanowny Panie - Nie można uczciwie liczyć i sprzedawać centralne - nie można! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.02.2014 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Ale inwestor potrzebuje papierka. I to jest przynajmniej uczciwe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.02.2014 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 A ja nie mówię o jakości tego OZC ale o tym, że pod to statystyczny inwestor dobiera ogrzewanie. Ilu widziałeś inwestorów, którzy do kupionego projektu robią jeszcze rzetelne OZC i za to płacą? A ilu z tych inwestorów jest poinformowanych, że w domach izolowanych nieekonomiczne jest centralne i izolacja nie podnosi przez to kosztów budowy? Zna ktoś takiego AUDYTORA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.02.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) I to jest przynajmniej uczciwe! Ten który potrzebuje papierka na pewno do asolta się nie zgłosi bo za dużo korespondencji i telefonów by musiał wykonać. Taki inwestor właśnie wejdzie na alledrogo za psią kupę taki papierek kupi. To tak jak z prawo jazdy - można kupić ale można mieć legalnie. Różnica tylko taka że przy prawku można iść siedzieć a przy OZC żadne konsekwencje nie grożą. Ilu widziałeś inwestorów, którzy do kupionego projektu robią jeszcze rzetelne OZC i za to płacą? Wiesz nie rozglądałem się więc nie wiem ale myślę że zaczyna ich przybywać i będzie ich przybywać wraz ze wzrostem cen za "energię" Edytowane 4 Lutego 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.02.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 To co jest z projektem to jest właśnie z reguły takie za 25 zet z aledrogo.Nie mówię że każde ale 95% Nie zaprzeczę, ba http://www.archipelag.pl/files/Project/n40hh9h0aeq04q/File/LorenzoG2.pdf proszę sobie zobaczyć na Htr i Hve ... ja to przeliczyłem na zajęcia z SCHE ... 520 Watów na stopień ... jeśli ktoś zobaczy do projektu ... to okna są tak tragicznie wstawione iż wołają o pomstę do nieba. Plus ciut błędów w samym projekcie. pytanie gdzie jest okno O7 ... i czemu w opisie jest wełna 10cm a z wymiaru ściany wychodzi 12 cm i suma tych nawalonych chyba z 50 razy wymiarów grubości ściany 51 cm ... Nie mówię o isobcobrze na całym obwodzie dachu ... Okna winny być w warstwie ocieplenia !! szczególnie w ścianie 3W nie jest to problem. Na nadproża niezachodzi izolacja ..ledwo coś tam ościeża ... a my tu mówimy o domach 20 kWh... ten zjada ... i tak 200... raz dwa Łagodnie potraktowałem jedno, dodatek na kotwy łączące mur ... skąd tam EP 60 pewnie gruntowa pompa Różnica tylko taka że przy prawku można iść siedzieć a przy OZC żadne konsekwencje nie grożą. nawet w legalnym świadectwie można maluczkich zwodzić co podałem przykład ... jak chcą panowie z arch ... naniesienia poprawek to niech zapłacą ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts