perm 20.08.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 ...Wróciłem do pisania więcej o tym systemie, ze względu na "luki w fizyce" części czytających, ogrzewanie podłogi podczerwienią czyli ogrzewanie sufitowe jest nie do intelektualnego łyknięcia....Jakiż filuterny jest ten nasz forumowy Machiavelli. Takie subtelne nawiązanie do własnej umysłowej przewagi. Mistrz intelektu, zaiste. Ten temat, jak i to co Brzęczkowski wypisuje zdecydowanie nadaje się w Hyde Parku. Z budownictwem niewiele ma to wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.08.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Ale co ...luki w fizyce i niedoskonalosc wszelkich programow obliczeniowych.... Znaczy ze ci co beda budowac zostana skazani na teorie i doswiadczenie TB i jego liczniki przenikania ciepla Myślisz że znajdą się tacy którzy mu zaufają? Wystarczy posłuchać by stwierdzić że Brzęczkowski i logika wykluczają się nawzajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.08.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Myślisz że znajdą się tacy którzy mu zaufają? Wystarczy posłuchać by stwierdzić że Brzęczkowski i logika wykluczają się nawzajem. Na tym forum pewnie nie, ale na forumbudowlanym.pl mogą sie tacy znaleźć. Tam jest słaba opozycja i TB tam bryluje, praktycznie nie działu i wątku gdzie by sie nie udzielał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.08.2013 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Szanowny Panie, Im mniejsze zużycie czyli np do 20kWh/m2 jak Pan pisze, nawet zła uszczelka pod drzwiami lub oknem zwiększy zapotrzebowanie domu na ciepło o kilkadziesiąt procent. Dlatego błędy 300% będą wynikały z błędów wykonawczych a nie obliczeniowych. Domy pasywne należą do najtrudniejszych w wykonaniu, bo sama grubość izolacji nie załatwi tu sprawy i Pan to wie. Decydują detale wykonawcze, dlatego gros inwestorów budujących takie domy elementy decydujące o szczelności domu wykonuje własnoręcznie, itd, Przecież jest audyt obowiązkowy. Dodam Panu jeszcze, że wiedząc 3 rzeczy - ile jest izolacji od gruntu -jaka jest wentylacja -jaki jest system ogrzewania - Podam Pan od razu zużycie i nie pomylę się nawet o 10% Widzi Pan Z definicji - nie można podawać współczynnika przenikania ciepła przegrody, gdy: ciepło idzie inaczej niż prostopadle, gdy jest ruch powietrza czy wilgoci w przegrodzie - a tu się podaje!!! nawet zła uszczelka pod drzwiami lub oknem zwiększy zapotrzebowanie domu na ciepło o kilkadziesiąt procent. Dlatego błędy 300% Bardzo Panu dziękuję za tę słuszną uwagę Jak już napisałem - programy do liczenia zakładają, że straty ciepła są proporcjonalne - a ja uważam jak Pan, że diabeł tkwi w szczegółach. nawet zła uszczelka pod drzwiami lub oknem zwiększy zapotrzebowanie domu na ciepło o kilkadziesiąt procent. Dlatego błędy 300% Bardzo Panu dziękuję za tę słuszną uwagę Od 2000 roku wprowadzono PN 13829 ( test szczelności domu) - tłumaczyłem Szanownemu Panu asolt, że nie można uczciwie zrobić audytu bez testu szczelności!!! Audytor powinien od tego zaczynać! A jak nie ma narzędzi... to niech zmieni zawód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 20.08.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 TB, a jaki jest twój wyuczony zawód? Bo jak na razie znamy twój wykonywany zawód ( kto nie wie może zgadywać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.08.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Przecież jest audyt obowiązkowy. Dodam Panu jeszcze, że wiedząc 3 rzeczy - ile jest izolacji od gruntu -jaka jest wentylacja -jaki jest system ogrzewania - Podam Pan od razu zużycie i nie pomylę się nawet o 10% Widzi Pan Z definicji - nie można podawać współczynnika przenikania ciepła przegrody, gdy: ciepło idzie inaczej niż prostopadle, gdy jest ruch powietrza czy wilgoci w przegrodzie - a tu się podaje!!! Bardzo Panu dziękuję za tę słuszną uwagę Jak już napisałem - programy do liczenia zakładają, że straty ciepła są proporcjonalne - a ja uważam jak Pan, że diabeł tkwi w szczegółach. Bardzo Panu dziękuję za tę słuszną uwagę Od 2000 roku wprowadzono PN 13829 ( test szczelności domu) - tłumaczyłem Szanownemu Panu asolt, że nie można uczciwie zrobić audytu bez testu szczelności!!! Audytor powinien od tego zaczynać! A jak nie ma narzędzi... to niech zmieni zawód. Przechwalac to się mozna, to nie zweryfikowania, 10% błądu bez obliczen i to przy braku danych odnosnie scian stropów i okien. Nadaje sie Pan na bajkopisarza, jest Pan mitomanem i wydaje sie ze to Panu wcale nie przeszkadza. Co do testu szczelnosci, istotnie zwiekszyłby on precyzję obliczen, ale nie potrafi Pan podac procentowego błedu spowodowanego przyjeciem wg norm a nie fizycznym pomiarem wsp n50. Ow test ma za zadanie wykrycie ewentualnych nieszczelnosci i to jest jego podstawową rolą, sam wynik pomiaru ma mniejsze znaczenie bo nie zmienia w niczym własnosci budynku. Cały czas mówimy o stratach na infiltrację. O uczciwosci moze Pan niech sie lepiej nie wypowiada, bo nie jest temat wygodny dla Pana. Jezeli chodzi o narzędzia to nie problem, problem jest kosztach tego testu, prosze podac swoje ceny na takie testy, Pan który zajmuje sie budownictwem pasywnym i izolowanym musi takie testy wykonywac. Czy inwestorzy wierzą Panu tylko na słowo, ja wiem ze szybciej i prosciej jest odczytac licznik energii elektr., ale ten pomiar jest znacznie bardziej skomplikowany. Prosze zdradzic jak Pan przekonuje swoich klientów o bezwględnej koniecznosci wykonania tego testu i wyłozenia co najmniej 2000 zł, oczywiscie w ramach taniego pasywnego budownictwa. Aha na koniec, prosze wytłumaczyć jak sie wykonuje test szczelnosci budynku projektowanego, widocznie nie doczytałem Pana tłumaczenia w tej kwestii, w ogole nie wiem jak sie za to zabrać, w dostępnej mi literaturze fachowej tez nie doczytałem, zatem czekam na wyjasnienia. Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.08.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Dodam Panu jeszcze, że wiedząc 3 rzeczy - ile jest izolacji od gruntu -jaka jest wentylacja -jaki jest system ogrzewania - Podam Pan od razu zużycie i nie pomylę się nawet o 10% To ja poproszę 20cm EPS200 mechaniczna z odzyskiem ogrzewanie podłogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.08.2013 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Pan który zajmuje sie budownictwem pasywnym i izolowanym musi takie testy wykonywac. Czy inwestorzy wierzą Panu tylko na słowo, ja wiem ze szybciej i prosciej jest odczytac licznik energii elektr., ale ten pomiar jest znacznie bardziej skomplikowany. I zapewne to robią - Od projektu jest kto inny nie ja. Ja też nie muszę się tłumaczyć ze szczelności. koniecznosci wykonania tego testu i wyłozenia co najmniej 2000 zł, Tyle Pan bierze za test?? No chyba, że wypożycza Pan narzędzia!!! Audytor ma narzędzia i nie widzę powodu, by brać tyle za test. Aha na koniec, prosze wytłumaczyć jak sie wykonuje test szczelnosci budynku projektowanego, widocznie nie doczytałem Pana tłumaczenia w tej kwestii, w ogole nie wiem jak sie za to zabrać, w dostępnej mi literaturze fachowej tez nie doczytałem, zatem czekam na wyjasnienia. Budynki projektowane są w 100% szczelne. Nie ma więc konieczności ich testować . Czy inwestorzy wierzą Panu tylko na słowo, ja wiem ze szybciej i prosciej jest odczytac licznik energii elektr., ale ten pomiar jest znacznie bardziej skomplikowany. Nie mnie! Ja nie projektuję, więc nie muszą mi wierzyć. Ja robię instalacje w domach izolowanych. I jak dotąd prze 23 lata nikt się na zużycie nie skarżył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.08.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Sorry, ale nie mogłem już wytrzymać. W sprawie audytu opinia jest niezmienna. Gość: T. Brzęczkowski post 15.09.2006, 10:16Post #2Audytu energetycznego Ci nikt nie zrobi, bo poprostu tego się z punktu widzenia fizyki zrobić nie da. Robi się tylko ,oczywiście dla kasy Pisma podpisane "audyt energetyczny" Biznes termorenowacji się kręci, choć więcej z tego krzywdy,( choroby , przemęczenie, apatia, czy nawet agresja), niz zysku. Ale lobby trzyma się mocno!! Pozdrawiam i radzę izolować nie "audytować"Tomasz Brzęczkowski "TANIE GRZANIE" 7 lat temu, a nie 23 /24?/ było 40 kW/m2 Gość: T. Brzęczkowski post 15.09.2006, 13:28Post #4Co znaczy" wszystkich"?? Izolacja zgodna z normą 2006' wraz ze skuteczną wentylacją i wkomponowanym w to ogrzewaniem , zapewnią niskie opłaty (40kW/m2 rocznie) niższe koszty budowy, zdrowie , komfort i wypoczynek. To chyba tyle co mozna i nalezy od domu wymagać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.08.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Budynki projektowane są w 100% szczelne. Nie ma więc konieczności ich testować . Nie mnie! Ja nie projektuję, więc nie muszą mi wierzyć. Ja robię instalacje w domach izolowanych. I jak dotąd prze 23 lata nikt się na zużycie nie skarżył. A skąd to wiadomo ze budynek projektowany po wybudowaniu bedzie w 100 % szczelny, 100% szczelnosci to n50=0 ? Projekt projektem a wykonanie wykonaniem. Proszę pokazać mi projekt budynku dla którego mozna przyjąc n50=0 To ze Pan nie projektuje juz wiem, ale cały czas mam wrazenie ze Pan doradza jak taki budynek wybudować czyli projektant wykonuje projekt wg Pana wytycznych. Nie czuje sie Pan zobowiązany wykonac taki test aby potwierdzic słusznosć swoich wytycznych? Fakt ze sie nikt nie skarzył na zuzycie nie przekonuje nikogo znając Pana prawdomówność. Co do kosztów testu prosze wytłumaczyc to wszystkim firmom wykonującym takie testy ze zle skalkulowali ich koszt. Pan ma taki dar przekonywania, moze się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.08.2013 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Sorry, ale nie mogłem już wytrzymać. W sprawie audytu opinia jest niezmienna. Gość: T. Brzęczkowski post 15.09.2006, 10:16 Post #2 Audytu energetycznego Ci nikt nie zrobi, bo poprostu tego się z punktu widzenia fizyki zrobić nie da. Robi się tylko ,oczywiście dla kasy Pisma podpisane "audyt energetyczny" Biznes termorenowacji się kręci, choć więcej z tego krzywdy,( choroby , przemęczenie, apatia, czy nawet agresja), niz zysku. Ale lobby trzyma się mocno!! Pozdrawiam i radzę izolować nie "audytować" Tomasz Brzęczkowski "TANIE GRZANIE" 7 lat temu, a nie 23 /24?/ było 40 kW/m2 Gość: T. Brzęczkowski post 15.09.2006, 13:28 Post #4 Co znaczy" wszystkich"?? Izolacja zgodna z normą 2006' wraz ze skuteczną wentylacją i wkomponowanym w to ogrzewaniem , zapewnią niskie opłaty (40kW/m2 rocznie) niższe koszty budowy, zdrowie , komfort i wypoczynek. To chyba tyle co mozna i nalezy od domu wymagać. W tamtych czasach przy ogrzewaniu elektrycznym podawało się całkowite zużycie a nie na ogrzewanie, na cwu ... itp Chodziło o to, by inwestor wiedział czy nie został oszukany . Nie musiał "rozbijać" na ogrzewanie itd. Jak dom 150 m2 to maksymalnie 6000kWh na wszystko z oświetleniem tv i cwu. Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.08.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 p. Tomaszu post 779 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.08.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 p. Tomaszu post 779 Jaki on pan? Jest trollem, bezmyślnym do bólu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.08.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Na tym forum pewnie nie, ale na forumbudowlanym.pl mogą sie tacy znaleźć. Tam jest słaba opozycja i TB tam bryluje, praktycznie nie działu i wątku gdzie by sie nie udzielał.Na forum budowlanym jest w ogóle polka. Fakt jest faktem że są tam tacy, którzy wygląda na to dali się na banialuki Brzęczkowskiego nabrać. Nie mniej to bardzo specyficzne forum opanowane przez "fachowców" typu naszego zbig-eng czy jakoś tak. Ktoś tam, proszący o pomoc w izolacji fundamentów dostał kilka podobnych odpowiedzi od "rekomendowanych doradców" i "superdoradców". Jedna z nich była taka: ...kolego know-how to jak dla mnie wartość wymierna jakaś jedynka i może z sześć zer przed przecinkiem - zobaczę wpływ na konto i nie ma problemu opiszę , a potem zmienię branżę http://www.forumbudowlane.pl/images/smiles/icon_smile.gif. Zapłać to ci pomogę. Tam jest tak że wypowiadają się sprzedawcy i dealerzy, którzy spierają się między sobą jaki wyrób jest lepszy. Każdy chwali swój, każdy przedstawia świadectwa, certyfikaty itp. Kompletnie jest to niewiarygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.08.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 A co przedstawia TB? Teorie bez certyfikatow? Trudno powiedzieć co on przedstawia bo nie ma w tym ładu i składu. Ja mam swoją teorię że przedstawia on szkodliwy wpływ alkoholu na organizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.08.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Ciekawe te forum budowlane. Brzęczkowski popuszcza tam wodze fantazji: ... A dom zeroenergetyczny ( nad którym obecnie pracujemy ) nazwaliśmy ADD autonomiczny dom dostępny! Tylko wrogowie oszczędzania energii piszą o wyższych kosztach budowy - by wystraszyć! Prym w tym wiedzie Murator oraz sprzedawca energii - Państwo. (podkreślenie moje) Tu już Brzęczkowski jest współtwórcą ADD. . Jakoś chemik Duda o nim nie wspomniał, o innych tak. Do tego Brzęczkowski uważa że Murator jest wrogiem oszczędzania energii! To sobie dopiero redakcja zaprosiła doradcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.08.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Tu już Brzęczkowski jest współtwórcą ADD. . Jakoś chemik Duda o nim nie wspomniał, o innych tak. nie chemik tylko alchemik. a brzęczykowski to jest kuzelnik ...czyt czarodziej po słowacku i budują domek na kurzej łapce ... tak panicznie boi się gruntu. Z popielnika na formułowicza iskiereczka mruga choć brzeczykowski ci opowie bajeczkę ... bajka będzie długa ... Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.08.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Ale... Text sie urwal... Net sie skonczyl. Hm... ADD... Slyszalem o ADHD ale nie w tym kontekscie. TB musi byc 1 wrogiem racjonalnego myslenia... W tym ten strach... Paniczny strach przed odpowiadaniem na pytania... Moze jakas zrzuta aby mu ten pojazd miedzygalaktyczny naprawic... Aby mogl wrocic do domu...Pojazd międzygalaktyczny? Chyba szybciej furmankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 20.08.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 " Budynek posadowiony jest na płycie fundamentowej wylewanej w szalunku traconym wykonanym z 20cm styropianu ekstrudowanego"To cytat ze "szkodnika" Dudy nt. jego ADD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.08.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 perm, firewall - po 100pkt. dla Was ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts