Przemek Kardyś 05.02.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (...) I jak idzie spać to po 8h , bufor traci na 500- 600L 6oC przy niewielkim mrozie na zewnątrz.Dalej dacie z pewnością porachować. Processing...done: Biorę 550L średnio, bo nie wiem jaki masz cykl pływów, co przy dT=6K oznacza 3,85 kWh przy lekkich mrozach przez noc. Noc jest znacznie zimniejsza od dnia, więc za całą dobę zużyjesz 3,85x3x0,8(+-~?)=9,24 kWh Niewielkie mrozy to warunki poniżej średniej w sezonie grzewczym, który trwa niechby 150dni - choć pewnie w tak ciepłym domku krócej, ale niech tam! Dlatego: 9,24*150*0,9(+-~?)=~1250 kWh 1250/137= 9,12 kWh/m2*rok co czyni Cię mega przehoojem od domów izolowanych... no może bez tego prze. p.s. Popraw ten kominek, bo masz sprawność 15%... ale - skoroś rad...to gitara! Czym grubsz izolacja,tym większy gradient, jak cieńsza to mniejszy . Chodzi o znalezienie optymalnej grubości. Nie rozumiem niekonsekwencji...przy zerowej grubości gradient masz najmniejszy... ale! Gitara! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.02.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Jeszcze coś w temacie dla perm-a: http://www.budujemydom.pl/fundamenty-i-piwnice/10059-oszczednosciowe-lawy-fundamentowe-co-to-takiego Po co przepłacać jak nie widać różnicy;)To nie mój pomysł z tym przemarzaniem. Dobrze ktoś napisał. Jak dostaniesz PNB to pogadamy. W ogóle takie samozadowolenie z ciebie bije aż miło popatrzeć. Co tam wysadziny, co tam pożar, co tam woda pod uszczelką, co tam akustyka. Może tak trzeba by być szczęśliwym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.02.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Nie robi się buforów w domu jak w temacie - po co więc liczyć? A jeszcze bez danych! A po co Panu dane? Do CO gazowego i węglowego nie potrzeba, a do elektrycznego trzeba? I jeszcze raz - nie prosiłem o liczenie! Maszyna losująca się Panu zepsuła? Marysia się rozchorowała i losów nie wyciągnie? To monetą rzucać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.02.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 No no przehoojem w liczeniu to jesteś na pewno. Drugi dzień słońca. Posadzka od tego ciepła.Ogrzewanie w 3/4 domu wyłączyło się, Wieczorem coś tam się włączyło.Ale Przemuś wie i wyliczył. Od tych programów darmowych cię pogięło czy co od Szanownego TB dostałeś. Nie rozumiesz prostej jak drut zasady a za liczenie się bierzesz. Styropian 0,035 , bez styropianu 1 . Kumasz styropian większy opór tak z 28,5 raza. Licz . Ładnie liczysz. I do tego tak śmiesznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.02.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 No no przehoojem w liczeniu to jesteś na pewno. Staram się. Skoro Ty w swoim własnym domu nie potrafisz. Drugi dzień słońca. Posadzka od tego ciepła.Ogrzewanie w 3/4 domu wyłączyło się, Wieczorem coś tam się włączyło.Ale Przemuś wie i wyliczył. Od tych programów darmowych cię pogięło czy co od Szanownego TB dostałeś. Wieczorem coś tam się włączyło, ale w nocy nie grzało? Przecież to jest liczone od zużycia nocnego! Musisz trochę lepiej kombinować. Nie rozumiesz prostej jak drut zasady a za liczenie się bierzesz. Styropian 0,035 , bez styropianu 1 . Kumasz styropian większy opór tak z 28,5 raza. Licz . Ładnie liczysz. I do tego tak śmiesznie. Styropian 28,5 raza większy opór, ale jak jest go więcej, to gorzej? Tylko precyzyjnie 18cm, albo 50 jak ktoś nie ma co z kasą zrobić, tak? A rozumiesz, że bez styropianu masz minimalny gradient? Może to się bardziej opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.02.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Oj koleżko ty to tak na serio,przekonany jesteś że to co wypisujesz to nie ośmiesza twojej zacnej osoby? Aby było bez styropianu całkiem ,musiał by gradient 28,5 raza mniejszy być. Przy chudziaku 1ocm i styropianie 10cm ,gradient 28,5 razy mniejszy .Jak Krzysiek BB ma przy 10cm styro gradient 4oC to przy 10cm chudziakla musiał by mieć? Podaj do tego cud darmowego programiku i pochwal ile wyszło. Spadam na chwilę ,muszę chrustu nazbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.02.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 No jeśli byśmy grzali grunt ? jak Nydar to chyba nie za bardzo dużo tam izolacji dać trzeba to by nie wiem dać nie dać tylko ile plama ciepła wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.02.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) Nie robi się buforów w domu jak w temacie - po co więc liczyć? A jeszcze bez danych! No poda Pan tą wielkość, czy nie? Podaj do tego cud darmowego programiku i pochwal ile wyszło. Tyle: Na poziomie -15m temperatura +10C. Nad podłogą wszędzie 24stC. Liczona temperatura na górnej pow. betonu, zaraz pod betonem, pod styropianem i na głębokości 40cm pod nim. Od lewej kolejno 10cm betonu, a potem 10cm betonu na 10cm, 18cm, 30cm, 50cm styropianu (lambda 0,035) Na górze przeliczona strata PRZEZ SAM BETON. Lambda betonu 1,6. Pozdrawiam Cie nydar! I gitara! POPRAWIŁEM BŁĄD - TERAZ STRATA PRZEZ BETON=STRATA PRZEZ STYRO! Rysunki opisane jako załączone zdjęcia są nieaktualne -ale nie wiem jak je usunąć. Edytowane 5 Lutego 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 05.02.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 ... Bo jak mi rachunek w taryfie budowlanej za prąd przyjdzie, to mi się zrobi słabo Kszhu, czy ty czasem nie pisales gdzies, ze da sie podlaczyc taryfe niebudowlana wczesniej ? Jakis link z elektrody chyba zapodawales ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.02.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 To nie mój pomysł z tym przemarzaniem. Dobrze ktoś napisał. Jak dostaniesz PNB to pogadamy norma na to jest coś PN EN ISO 137770 czy jak tam ... sprawdzę później dokładny numer. I mówi ta norma o zabezpieczaniu przed wysadzinami. Posadowienie budynku wedle starych metod ma zapewnić iż będzie sobie stał ... jako że kiedy te średniowieczne metody były używane i są .. Ale trzeba sobie zdać sprawę ile to jest nawet 2 cm EPS'a w porównaniu do gruntu. I tylko przez słabą izolacyjność gruntu te 1-1,4 m mają miejsce .. jak w GUNB ... są otępiali to cóż ... a to nie jest takie nie wykluczone ... Normalnie jak byś miał płytę CD z betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.02.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 No poda Pan tą wielkość, czy nie? Tyle: [ATTACH=CONFIG]240942[/ATTACH] Na poziomie -15m temperatura +10C. Nad podłogą wszędzie 24stC. Liczona temperatura na górnej pow. betonu, zaraz pod betonem, pod styropianem i na głębokości 40cm pod nim. Od lewej kolejno 10cm betonu, a potem 10cm betonu na 10cm, 18cm, 30cm, 50cm styropianu (lambda 0,035) Na górze przeliczona strata PRZEZ SAM BETON. Lambda betonu 1,6. Pozdrawiam Cie nydar! I gitara! POPRAWIŁEM BŁĄD - TERAZ STRATA PRZEZ BETON=STRATA PRZEZ STYRO! Rysunki opisane jako załączone zdjęcia są nieaktualne -ale nie wiem jak je usunąć. I całe szczęście ,że nie wiesz jak je wyłączyć, bo to ewidentny dowód na to że jak manipulator podstawi wymanipulowane dane to i wynik śmieszny wyjdzie.Nadal twierdzę że śmiesznie liczysz ale licz. Zawsze jakaś rozrywka przy tej pyskówce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.02.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 I całe szczęście ,że nie wiesz jak je wyłączyć, bo to ewidentny dowód na to że jak manipulator podstawi wymanipulowane dane to i wynik śmieszny wyjdzie.Nadal twierdzę że śmiesznie liczysz ale licz. Zawsze jakaś rozrywka przy tej pyskówce . Ja poprawiam - i jest dowód, a ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 05.02.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2579654&highlight= Ja zmieniłem na takiej zasadzie, że gdy podpisywałem umowę na C, warunki zmiany na G były inne a o ich zmianie mnie nie poinformowano, nie poszanowano moich praw konsumenckich itp. itd. Dzieki. A jak juz przypominasz, to polecales jakies konkretne czujniki NTC. Zakladki mi szlag trafil.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.02.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Powiedz czarnowidzu dlaczego urząd mógłby NIE wydać PnB? Wymyślasz pierdylion nierealnych kompletnie problemów, nie potrafisz ich obronić i jednocześnie nic nie proponujesz. Rozumiem, że olać wytyczne dla pasywnych, liczyć na to że grunt zdziała cuda a w ogóle to wybudować klasycznie jak za tow. Gierka i kopcić w śmieciuchu aby napędzić bufor, który traci więcej niż energooszczędny dom:D Ja tej drogi nie wybieram, ja mieszkam już w którymś tam domu, dopiero co jeden energooszczędny wybudowałem i wiem prawie wszystko co i jak zrobić aby było jeszcze lepiej, taniej i lepiej.Niezły jesteś misiu. Puszcza ci żyłka? Nie pytać więcej? OK. Porozmawiaj sobie z Brzęczkowskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.02.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 A jakieś argumenty może masz czy tak piszesz dla podtrzymania wątku tylko?A ty masz jakieś argumenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.02.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Wiecie, widzę tutaj zmasowany atak na chcących ocieplać od wewnątrz. Nie jest przy tym ważne czy u siebie, czy kogoś. Jak TB zaleca komuś i nie podaje dowodów, że będzie dobrze, to jest sprawa do mocnego zastanowienia. Ale jak ktoś chce u siebie i zwyczajnie mówi odczepcie się - zrobię po swojemu, to może się odczepcie. Chcącemu nie dzieje się krzywda. Tak sobie myślę, że skoro ludzie ocieplają od środka, to to chyba działa. Tylko od środka trudno docieplać istniejące domy - syf w całym środku, dużo pierdzielenia się z mostkami termicznymi, i... może presja producentów styropianu, bo na zewnątrz idzie go więcej. Nie mówię, że wewnątrz jest lepiej, ale może nie jest źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.02.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Akurat to co liczy odpowiada prawdzie. Zalecenia dla pasywnych też już podważyłeś czy dopiero się zbierasz? Dziwne, że jak nie masz argumentów lub giną one w gruzach to zaczynasz obrażać, wyzywać od mataczy itd. Złodziej najgłośniej krzyczy "łapać złodzieja"? A z rzeczywistością się przeprosiłeś czy nie uwierzyłeś i pomijasz niewygodne tematy jak zwykle milczeniem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6352671&viewfull=1#post6352671 Np. http://termoplus.pl/produkt/czujniki-i-przetworniki/ntc-10k/ ale szukaj zdecydowanie tańszych (tme.eu, conrad itp), tamci na łeb upadli... chyba ludzie z forum zaczęli kupować Akurat na tym wątku najbardziej twarz drzesz ty. ,,Obrażasz ,mataczysz":lol2: Ja przy tobie to Siostra Teresa. Nigdy nie dorównam w wyzywaniu i obrażaniu. J-J potwierdził jedynie,że przy grubej izolacji jest pod fundamentem zimno .Choć nie wiemy czy to temp u niego w chudziaku czy głębiej. Wbij sobie do główki . Nie jestem przeciwnikiem cm-rów styropianu .Jestem przeciwnikiem dawania tak grubej izolacji ,która powoduje że tam jest zimno. A to przekonanie wynika z zależności strat od gradientu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.02.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Wiecie, widzę tutaj zmasowany atak na chcących ocieplać od wewnątrz. Nie jest przy tym ważne czy u siebie, czy kogoś. Jak TB zaleca komuś i nie podaje dowodów, że będzie dobrze, to jest sprawa do mocnego zastanowienia. Ale jak ktoś chce u siebie i zwyczajnie mówi odczepcie się - zrobię po swojemu, to może się odczepcie. Chcącemu nie dzieje się krzywda. Tak sobie myślę, że skoro ludzie ocieplają od środka, to to chyba działa. Tylko od środka trudno docieplać istniejące domy - syf w całym środku, dużo pierdzielenia się z mostkami termicznymi, i... może presja producentów styropianu, bo na zewnątrz idzie go więcej. Nie mówię, że wewnątrz jest lepiej, ale może nie jest źle? Nie jest źle, nikt tak nie twierdzi. Czasem inaczej się nie da, np w domach zabytkowych. W takim domu jak planuje kszhu trudno wyobrazić sobie inne rozwiązanie. Taka koncepcja jest możliwa tylko z ociepleniem od wewnątrz. Mimo wszystko nie zaleca się izolowania od wewnątrz domu murowanego z kilku powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.02.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 No jeśli byśmy grzali grunt ? jak Nydar to chyba nie za bardzo dużo tam izolacji dać trzeba to by nie wiem dać nie dać tylko ile plama ciepła wytrzyma Wytrzyma.Wytrzyma.Leniwa jest. Luty a tam 15,5oC.Ty akurat umiesz liczyć ,to porachuj co ci się opłaci 20cm i 15,5 w lutym ,czy 30+ i 9oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.02.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Ja mam udowadniać, że nie jestem wielbłądem??? Jak coś zarzucasz to udowodnij to albo choć się staraj! ...Stosuję twoją metodę, już ci to pisałem. Tak mniej więcej odpowiadasz na pytania dlaczego wg ciebie grunt jest zawsze bardzo dobrym odbiornikiem ciepła i nie istnieje zjawisko akumulacji. Twoim szczytowym argumentem było źródełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts