Przemek Kardyś 06.02.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Maja dachy... Nie maja izolacji od gruntu... Szyb tez nie... Nie mają dachów: https://www.google.pl/search?q=house+without+roof&client=firefox-a&hs=6H4&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=iXTzUpv7Luz07Aal5ICgAQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1696&bih=784 Wszędzie się tak buduje i jest ciepło, tylko Polska 30 lat za murzynami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.02.2014 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 izolacji istniejącego domu mam taki iż ... od keramzytu 24cm keramzytu + 14 cm styropianu 0.29W/m2 xK - to raczej keramzyt izolatorem nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.02.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 0.29W/m2 xK to jest u przegrody !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 06.02.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 (edytowane) Panie Tomku jak tam napar mądrości? Nie wiem czy te Farelki kupować... Ale ciekawa sprawa - chciał Pan liczyć, tylko danych nie podałem. Rozumiem, że CO gazowe i węglowe ma Pan w małym palcu, choć się nimi nie zajmuje, ale ogrzewanie elektryczne... oooo... to cza... prosze ja ciebie... policzyć Edytowane 6 Lutego 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.02.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 EPS nie jest izolacją !!! Tu się z Panem w 100% zgadzam Izolacja to minimum 30 cm EPS-u No normalnie PDS to jedziemy przez analogię: woda nie jest płynem, szklanka wody jest płynem - ale jajcarz dawaj jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.02.2014 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 A może zamiast się sprzeczać, skupmy się na tym jak dobrze policzyć a potem wykonać taki domek jak w temacie. Zgadzam się, że samo liczenie nic nie da jak wykonanie będzie do d... ale też samo idealne wykonanie nic nie da jak policzy się kiepskie przegrody. Może coś konstruktywnego z tego wyjdzie, można podyskutować, przynajmniej do czasu aż nie pojawi się oszołom 18cmEPS Wolę sprawdzone technologie niż policzone! Nie dobrze jest potem świecić oczami przed inwestorem i czy czytać, że coś nie wyszło. Zwłaszcza w temacie, w którym margines błędu w liczeniu jest większy od zużycia. A wszelkie niedokładności w wykonaniu ( których policzyć nie sposób) mają ogromne znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.02.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 A może zamiast się sprzeczać, skupmy się na tym jak dobrze policzyć a potem wykonać taki domek jak w temacie. Zgadzam się, że samo liczenie nic nie da jak wykonanie będzie do d... ale też samo idealne wykonanie nic nie da jak policzy się kiepskie przegrody. Może coś konstruktywnego z tego wyjdzie, można podyskutować, przynajmniej do czasu aż nie pojawi się oszołom 18cmEPS kszhu, to nie ten watek. Tutaj mowa o domach bez dachu. Załóż wątek z tym kszowym domkiem. Tam podyskutujemy, bo mam kilka pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 06.02.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 A może zamiast się sprzeczać, skupmy się na tym jak dobrze policzyć a potem wykonać taki domek jak w temacie. Zgadzam się, że samo liczenie nic nie da jak wykonanie będzie do d... ale też samo idealne wykonanie nic nie da jak policzy się kiepskie przegrody. Próbuję przefiltrować głupoty i wycisnąć co się da. Chciałbym, żeby to było bardziej merytoryczne, ale jak zadaję pytanie ile mi bufor zeżre kWh, to dostaje odpowiedź, że tego nikt nie robi: - bo to nie ma sensu, - bo tak się nie robi, - bo to technologia z lat 90-tych, - bo to drogie, - bo to niekomfortowe, - bo ........., po czym jest wpis, że nie podałem danych do obliczeń, kurde do gazu i węgla nie potrzeba danych. na początku pytałem jak zrobić to i owo w moim przyszłym domku - 150 stron i odpowiedzi brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 06.02.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Wolę sprawdzone technologie niż policzone! Nie dobrze jest potem świecić oczami przed inwestorem i czy czytać, że coś nie wyszło. Zwłaszcza w temacie, w którym margines błędu w liczeniu jest większy od zużycia. A wszelkie niedokładności w wykonaniu ( których policzyć nie sposób) mają ogromne znaczenie. Ja Panu proponuje inaczej podawać przepis na dom izolowany: Należy wybudować dom z izolacji - pudełko styropianowe o grubości 30-70cm w zależności od zasobności portfela i ewentualnie obudować jakim murem (nie zalecane). Amen! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.02.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 ... 150 stron i odpowiedzi brak. No popatrz, ale zdziwko Nie przejmaj się, nie jeden jesteś - w kupie raźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 06.02.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Dobra - merytorycznie. Rozmawiałem wczoraj z konstruktorem na temat mojego projektu. Proponowałem ławę fundamentową na głębokości 50cm i XPS pod murłatą. Obydwa pomysły uznał za kiepskie i oświadczył, że się pod tym nie podpisze. XPS w tym miejscu zły bo dach mocno pracuje i to się pokruszy/ zepsuje/ zapadnie, a ławy fundamentowe taniej zrobić głębiej, niż badać grunt. I na pewno głębiej jest stabilniej. Nie wiem co o tym sądzić. 50cm głębsze ściany fund. to koszt 10m3 betonu. Warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.02.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Dobra - merytorycznie. Rozmawiałem wczoraj z konstruktorem na temat mojego projektu. Proponowałem ławę fundamentową na głębokości 50cm i XPS pod murłatą. Obydwa pomysły uznał za kiepskie i oświadczył, że się pod tym nie podpisze. XPS w tym miejscu zły bo dach mocno pracuje i to się pokruszy/ zepsuje/ zapadnie, a ławy fundamentowe taniej zrobić głębiej, niż badać grunt. I na pewno głębiej jest stabilniej. Nie wiem co o tym sądzić. 50cm głębsze ściany fund. to koszt 10m3 betonu. Warto? Zmien konstruktora na innego który podpisze, informacji szukaj u TB, on zna wielu takich projektantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.02.2014 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Ja Panu proponuje inaczej podawać przepis na dom izolowany: Należy wybudować dom z izolacji - pudełko styropianowe o grubości 30-70cm w zależności od zasobności portfela i ewentualnie obudować jakim murem (nie zalecane). Amen! Wszystko było opisywane kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.02.2014 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Zmien konstruktora na innego który podpisze, informacji szukaj u TB, on zna wielu takich projektantów. Oczywiście! Jak Pa sobie wyobraża bez nadzoru i podpisów? A tu też same głąby 60 cm EPS... http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDkQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.plastkemiforetagen.se%2FMaterial%2FEPS%2520Bygg%2520Grundboken.pdf&ei=u4rzUsGuI-TQygO7-YGoAg&usg=AFQjCNFS1PCxYk2RnkoCZo7FLTyo6d4w_w&sig2=ffIgO0jsJpuRK31sv3FTbQ&bvm=bv.60799247,d.bGQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.02.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Rozmawiałem wczoraj z konstruktorem na temat mojego projektu. Proponowałem ławę fundamentową na głębokości 50cm i XPS pod murłatą. Obydwa pomysły uznał za kiepskie i oświadczył, że się pod tym nie podpisze. Ława taka płytko niczego nie zmienia jak już jest. Jeśli miało by coś być to płyta fu. Proste pytanie czemu daje się 1,2 m w głąb ziemi. czemu nie 5m ... Wstyd mi za inż.... takich co nie potrafią szukać. Chyba by się pohrastał żyletkami jeśli miał by zrobić do na bagnie. Jest zadanie → yes sir ajaj sir i robi . Zapytaj czy zna normę PN EN ISO 13 793 . I czy jego edukacja skończyła się na zrobieniu zanajomości papierologii tj uprawnień papierniczych ... miśko bijnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.02.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 No sprowadzasz samą płytę do porównania z fundamentem .. weź całość pod uwagę, ponieważ nie minie Cię robienie wylewek itp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 06.02.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Nie no gość normę zna, tylko powiedział, że on takiego budynku nie zaprojektuje. Twierdzi, że taki fundament nie jest do końca stabilny i powstają pęknięcia ścian i się to rysuje. Można według niego robić na tym kurnik, albo warsztat, ale w domu to nie za dobry pomysł. Twierdzi, że już widział takie domy i to jest z doświadczenia. A płytę bym sobie zafundował, gdybym nie chciał podnieść domu (ryzyko powodziowe) - a nie chcę górki wokół domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.02.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 A płytę bym sobie zafundował, gdybym nie chciał podnieść domu (ryzyko powodziowe) - a nie chcę górki wokół domu. A takie ładne wały przeciwpowodziowe na Wisłoce wam zafundowali i dalej ryzyko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.02.2014 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 EPS 70 - 1200kg/m2 100 - 2000kg/m2 200 - 3000kg/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.02.2014 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 To na dobrą sprawę na 70 (elewacyjny po 120zł/m3) można spokojnie posadzkę lać/sypać a na niej ścianki działowe stawiać i podłogą pokrywać. http://www.isover.cz/en/thermal-insulation-of-a-floor-on-the-ground XPS googlowałem od gruntu - i nic się nie zmieniło ISOVER nie poleca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts