Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Maja dachy... Nie maja izolacji od gruntu... Szyb tez nie...

Nie mają dachów:

https://www.google.pl/search?q=house+without+roof&client=firefox-a&hs=6H4&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=iXTzUpv7Luz07Aal5ICgAQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1696&bih=784

Wszędzie się tak buduje i jest ciepło, tylko Polska 30 lat za murzynami.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie Tomku jak tam napar mądrości? Nie wiem czy te Farelki kupować...

Ale ciekawa sprawa - chciał Pan liczyć, tylko danych nie podałem. Rozumiem, że CO gazowe i węglowe ma Pan w małym palcu, choć się nimi nie zajmuje, ale ogrzewanie elektryczne... oooo... to cza... prosze ja ciebie... policzyć

Edytowane przez Przemek Kardyś

A może zamiast się sprzeczać, skupmy się na tym jak dobrze policzyć a potem wykonać taki domek jak w temacie.

Zgadzam się, że samo liczenie nic nie da jak wykonanie będzie do d... ale też samo idealne wykonanie nic nie da jak policzy się kiepskie przegrody.

Może coś konstruktywnego z tego wyjdzie, można podyskutować, przynajmniej do czasu aż nie pojawi się oszołom 18cmEPS;)

Wolę sprawdzone technologie niż policzone! Nie dobrze jest potem świecić oczami przed inwestorem i czy czytać, że coś nie wyszło. Zwłaszcza w temacie, w którym margines błędu w liczeniu jest większy od zużycia. A wszelkie niedokładności w wykonaniu ( których policzyć nie sposób) mają ogromne znaczenie.

A może zamiast się sprzeczać, skupmy się na tym jak dobrze policzyć a potem wykonać taki domek jak w temacie.

Zgadzam się, że samo liczenie nic nie da jak wykonanie będzie do d... ale też samo idealne wykonanie nic nie da jak policzy się kiepskie przegrody.

Może coś konstruktywnego z tego wyjdzie, można podyskutować, przynajmniej do czasu aż nie pojawi się oszołom 18cmEPS;)

kszhu, to nie ten watek. Tutaj mowa o domach bez dachu.

Załóż wątek z tym kszowym domkiem. Tam podyskutujemy, bo mam kilka pytań.

Próbuję przefiltrować głupoty i wycisnąć co się da. Chciałbym, żeby to było bardziej merytoryczne, ale jak zadaję pytanie ile mi bufor zeżre kWh, to dostaje odpowiedź, że tego nikt nie robi:

- bo to nie ma sensu,

- bo tak się nie robi,

- bo to technologia z lat 90-tych,

- bo to drogie,

- bo to niekomfortowe,

- bo .........,

po czym jest wpis, że nie podałem danych do obliczeń, kurde do gazu i węgla nie potrzeba danych.

na początku pytałem jak zrobić to i owo w moim przyszłym domku - 150 stron i odpowiedzi brak.

Wolę sprawdzone technologie niż policzone! Nie dobrze jest potem świecić oczami przed inwestorem i czy czytać, że coś nie wyszło. Zwłaszcza w temacie, w którym margines błędu w liczeniu jest większy od zużycia. A wszelkie niedokładności w wykonaniu ( których policzyć nie sposób) mają ogromne znaczenie.

Ja Panu proponuje inaczej podawać przepis na dom izolowany:

Należy wybudować dom z izolacji - pudełko styropianowe o grubości 30-70cm w zależności od zasobności portfela i ewentualnie obudować jakim murem (nie zalecane). Amen!

Dobra - merytorycznie.

Rozmawiałem wczoraj z konstruktorem na temat mojego projektu. Proponowałem ławę fundamentową na głębokości 50cm i XPS pod murłatą. Obydwa pomysły uznał za kiepskie i oświadczył, że się pod tym nie podpisze. XPS w tym miejscu zły bo dach mocno pracuje i to się pokruszy/ zepsuje/ zapadnie, a ławy fundamentowe taniej zrobić głębiej, niż badać grunt. I na pewno głębiej jest stabilniej. Nie wiem co o tym sądzić. 50cm głębsze ściany fund. to koszt 10m3 betonu. Warto?

Dobra - merytorycznie.

Rozmawiałem wczoraj z konstruktorem na temat mojego projektu. Proponowałem ławę fundamentową na głębokości 50cm i XPS pod murłatą. Obydwa pomysły uznał za kiepskie i oświadczył, że się pod tym nie podpisze. XPS w tym miejscu zły bo dach mocno pracuje i to się pokruszy/ zepsuje/ zapadnie, a ławy fundamentowe taniej zrobić głębiej, niż badać grunt. I na pewno głębiej jest stabilniej. Nie wiem co o tym sądzić. 50cm głębsze ściany fund. to koszt 10m3 betonu. Warto?

Zmien konstruktora na innego który podpisze, informacji szukaj u TB, on zna wielu takich projektantów.

Ja Panu proponuje inaczej podawać przepis na dom izolowany:

Należy wybudować dom z izolacji - pudełko styropianowe o grubości 30-70cm w zależności od zasobności portfela i ewentualnie obudować jakim murem (nie zalecane). Amen!

Wszystko było opisywane kilka razy.

Zmien konstruktora na innego który podpisze, informacji szukaj u TB, on zna wielu takich projektantów.
Oczywiście! Jak Pa sobie wyobraża bez nadzoru i podpisów?

A tu też same głąby 60 cm EPS... http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDkQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.plastkemiforetagen.se%2FMaterial%2FEPS%2520Bygg%2520Grundboken.pdf&ei=u4rzUsGuI-TQygO7-YGoAg&usg=AFQjCNFS1PCxYk2RnkoCZo7FLTyo6d4w_w&sig2=ffIgO0jsJpuRK31sv3FTbQ&bvm=bv.60799247,d.bGQ

Rozmawiałem wczoraj z konstruktorem na temat mojego projektu. Proponowałem ławę fundamentową na głębokości 50cm i XPS pod murłatą. Obydwa pomysły uznał za kiepskie i oświadczył, że się pod tym nie podpisze.
Ława taka płytko niczego nie zmienia jak już jest.

Jeśli miało by coś być to płyta fu. Proste pytanie czemu daje się 1,2 m w głąb ziemi. czemu nie 5m ...

Wstyd mi za inż.... takich co nie potrafią szukać. Chyba by się pohrastał żyletkami jeśli miał by zrobić do na bagnie.

Jest zadanie → yes sir ajaj sir :D i robi . Zapytaj czy zna normę PN EN ISO 13 793 . I czy jego edukacja skończyła się na zrobieniu zanajomości papierologii tj uprawnień papierniczych ... miśko bijnych.

Nie no gość normę zna, tylko powiedział, że on takiego budynku nie zaprojektuje. Twierdzi, że taki fundament nie jest do końca stabilny i powstają pęknięcia ścian i się to rysuje. Można według niego robić na tym kurnik, albo warsztat, ale w domu to nie za dobry pomysł. Twierdzi, że już widział takie domy i to jest z doświadczenia.

A płytę bym sobie zafundował, gdybym nie chciał podnieść domu (ryzyko powodziowe) - a nie chcę górki wokół domu.

To na dobrą sprawę na 70 (elewacyjny po 120zł/m3) można spokojnie posadzkę lać/sypać a na niej ścianki działowe stawiać i podłogą pokrywać.

http://www.isover.cz/en/thermal-insulation-of-a-floor-on-the-ground XPS googlowałem od gruntu - i nic się nie zmieniło ISOVER nie poleca