Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Pan ładując w kable i beton ... bardzo dużo traci na rozpraszaniu energii w betonie.

Niczym sam beton zacznie grzać cenne minuty biegną !! ale nie to cygan grunt kradnie ciepło ....

Nie to Pana chory system ogrzewania kradnie prąd na startowaniu od np 16 st ponieważ pomieszczenie się tak wychłodziło.

Izolacja ma zapewnić iż kable włączone 24h nie zjedzą prądu więcej niż 15 kWh .. rok m2.

Ciężko pojąć ? Pan grzejąc raz na dzień 10min zrobi z każdego dom od 0-20 kWh...

komfort zerowy !

Ciężko pojąć? Co? Że kable z domu 10kWh/m2 zużyją 10kWh/m2 ? I to niezależnie czy będzie 20 czy 100W/m2 przy ASIC w każdym pomieszczeniu To oczywiste, przynajmniej dla mnie.

Nie wyobrażam sobie by po domu kręcił się palacz. Podobnie zresztą moja mama . Ale pomijając człowieka na dochodne - ile palacz kosztuje?

Może nie 150m2 tylko 110, i może nie 1200kg tylko 1500, ale Piczman na tym forum opisywał, że tyle spalił w I sezonie. Zima nie taka, jak teraz.

Na 110m2 to niecałe 250kg - by zmieścić się w temacie

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prądem nie opłaca się grzać lichych domów! Węglem nie opłaca się grzać domów jak j-j'a.

W 1990 za 1 kWh można było kupić 1m3 gazu , 0.8 litra oleji opałowego i 4 kg węgla

W 1995 za 1 kWh można było kupić 0.55m3 gazu 0.33 litra oleju opałowego i 3kg węgla

Dziś za 1 kWh ( 0.53 zł ostatnia FV ) można kupić 0.2 m3 gazu 0.15l oleju i 1 kg węgla

A w latach 1990-1995 robiliśmy tak, że prądem było najtaniej!!!

I chyba dlatego tak mało jest domów pasywnych. Po co się tak męczyć, żeby potem grzać prądem za 500zł, jak można kupić tonę węgla...

Gdzie te męczarnie? Chyba sztucznie tworzone przez sprzedawców węgla czy gazu!!! Porównywanie położenia na styropianie kabli grzewczych ( 150m2 dom w jedno popołudnie jedna osoba robiąca to pierwszy raz ) ze zrobieniem kotłowni węglowej, składu, rurek zaworów komina odbiorów - kontroli ... i obaw kiedy zabronią? To co jest męczarnią?

Odrobiłem swoją pracę domową, jestem zadowolony ale wiem, że można jeszcze lepiej
każdy przerabiał ten etap ...

ja doszedłem do etapu iż samogrzejeność to jest to.

Tak aby budynek w swojej obudowie potrafił przechować dość energii aby dogrzać to ciut słońcem ciut samym sobą ... bez aktywnego grzania

i szarymi ściekami... czyste zero kasy na grzanie domu.

Z wodą ciepłą jest gorzej ...

Ale nikomu nie będę mówił jak mieszka się w domu gdzie nie trzeba grzać tj dla większości okres bez upałów od maja do października.

Jeśli dom który potrzebuje Eu 200 kWh.. i 10.5 kW mocy przy 0 st ... jest wstanie ochłodzić się o 3 st przez noc która ma -10.

to mój potrzebujący przy 0 st 0 wat .. będzie jeszcze długo stygł .. przy -30 bez żadnych zysków wytrzyma tak

koło tygodnia !!! niczym zleci do z 20 do 10 st.. ale mamy zyski od słońca :) to nie zleci ...

sam Kszhu wiesz że działa ... a niewiara zamieniła się w wiarę i chcesz więcej .. ja Cię rozumie do puki się nie wsiądzie do bolidu F1 to nie wie się co to jest przyśpieszenie.

Kto oglądał TOP gera... ? gdzie bolidem przejechał okrążenie ich toru bolidem renulat w 58 s i to mokrym ...

auto GT1 w 1min 09 st .. bugati mocniejszy o 300 KM od GT 1 ... w 1min 19 s!! przepaść.

Jak ktoś pisze iż ma dom pasywny ... dobre powierzchnia razy zjadana energiia .. wyszło 1170 dla kolegi Nydara ...

a zjada dużo więcej ..

Wróciłem z pracy i wklejam wykresik z odczytami grunt zew jak i wew constant zew. +2,3*C wew. 15,3*C temp atmosferyczna +7,5*C

EDIT: moge przełozyc czujke zew np. 60cm od fundamentu ... bliżej sie nie da bo jest opaska drenarska z zwiru.

A jeszcze jedno czujnik zew w gruncie jest owiniety tylo taśmą izolacyjna ale chyba weszla tam wilgoc bo na wykresie gubi dane ....

EDIT II:

Czujnik przełożony 60cm od fundamentu ~ 50cm w grunt (dotyka podbudowy opaski drenarskiej, głębiej nie włoze kamienie) temp +4,1*C

pomiar_07-02-2014.jpg

60cm_pomiar_07-02-2014.JPG

Edytowane przez Krzysiek_BB

Chociaż są tacy co się zaprą jak baran i nie przetłumaczysz...

Co do budowy i budowania to zgoda w całej rozciągłości. Przed tą coś budowałem, na tej spędziłem duuużo czasu, znam każdy szczegół i detal, powiedziałem, że nigdy więcej... dlatego planuję kolejną ale o wiele prościej, szybciej i taniej:)

Ale do własnych błędów ciężko się przyznać. Twój nowy dom niewiele będzie się różnił od poprzedniego, może będzie oszczędniejszy o te1000 kWh, ale będę ciekawy Twoich rozwiązań, bo dotychczasowe to przyniosły dodatkowe straty ciepła, które można było uniknąć.

bo dotychczasowe to przyniosły dodatkowe straty ciepła, które można było uniknąć.
w domyśle nie montowałeś na kotwach i zrobiłeś masę mostków termicznych ...

oj misiu uszatku

Wróciłem z pracy i wklejam wykresik z odczytami grunt zew jak i wew constant zew. +2,3*C wew. 15,3*C temp atmosferyczna +7,5*C
zrobim symulację i zobaczym izotermy :)

jak zagłębisz się w to jakim materiałem jest drewno to zobaczysz iż okna da się budować z drewna co szło na opał.

Jadę na skład kupuję metrówki opałowe za grosze i obrabiam.

Drewno musi być klejone warstwowo.

Na dom biorę same deski z tartaku i to calówki ... tylko do szalunku 32 mm

No i tylko fantazja mnie ogranicza jaką ramę zrobię z takiego drewna.

Uwielbiam dłubać w drewnie, mam już troszkę maszyn.

:) Przez kilka lat miałem stolarnię. Coś tam o drewnie wiem. Dlatego, jak już ci pisałem uważam, że to masę roboty. Sam się tego boję choć wiem jak to zaplanować by szło w miarę sprawnie. Komuś kto w drewnie nie robił wydaje się, że to takie hobby. Trochę postrugasz, trochę potniesz i już. Guzik. Jak ma być dobrze, to roboty jest masę.

Drewno na opał :) Okorki, zakorki, zgnilizna, pokręcone słoje. Nie wiem co sprzedają u ciebie ale na opał idą gałęzie albo syf z pnia. Pytanie jeszcze z czego chcesz to robić bo to też ma znaczenie. Sosnę kupisz w miarę suchą choć do wyrobu stolarki otworowej z reguły trzeba ją jeszcze dosuszyć ale już dąb czy jesion to loteria. Polecam stary sposób dosuszania tarcicy wymagający w miarę ciepłego pomieszczenia (może być w lato) czyli sztapel z przekładkami i duży wentylator. Po miesiącu nawet dębina 50 dochodzi do 8 - 10%. Robiłem tak galanterię dla szwedów :)

Edytowane przez perm

Dlatego olej ramy, olej drewno a poszukaj tworzywowych uszczelek i wstaw same pakiety.

Gdybym jeszcze miał sam sobie okna robić to wolałbym od dobrego developera mieszkanie w bloku:)

W ogrodzie zimowym nie mogę olać ram :) Drzwi też będę robił sam, takoż meble. Ciągle to lubię choć jak trzeba było na tym zarabiać to nie raz kość w gardle.

Komuś kto w drewnie nie robił wydaje się, że to takie hobby. Trochę postrugasz, trochę potniesz i już. Guzik. Jak ma być dobrze, to roboty jest masę.
wiem, że masa roboty, tylko ja to lubię ... pradziadek był cieślą, dziadek stolarzem ociec ..się wyłamał.

Sosnę kupisz w miarę suchą choć do wyrobu stolarki otworowej z reguły trzeba ją jeszcze dosuszyć ale już dąb czy jesion to loteria

Do tej pory obrabiałem najgorsze drewno jodłę, masa sęków itp .

Meble klejone robiłem z tego... bardzo doskwierał mi brak piły formatowej. Inaczej czegoś co można użyć do szybkiego przycinania desek bez prowadzenia po blacie. Komu deska nie przyszpanowała do piły ten nie wie jak można przy pile zginąć ... 3 pasy silnik 7,5 kW ... robi swoje ...

wał w tym silniku ma fi 36 mm siła ...

Polecam stary sposób dosuszania tarcicy wymagający w miarę ciepłego pomieszczenia (może być w lato) czyli sztapel z przekładkami i duży wentylator. Po miesiącu nawet dębina 50 dochodzi do 8 - 10%. Robiłem tak galanterię dla szwedów

O dzięki :) jak wy googluje przekrój okna co bodaj raz czy dwa widziałem z drewna klejonego ... raczej sieczka drewniana ...

W ogrodzie zimowym nie mogę olać ram Drzwi też będę robił sam, takoż meble. Ciągle to lubię choć jak trzeba było na tym zarabiać to nie raz kość w gardle.
szkoda drugi kraniec Polski.

Oczywiście że drzwi trzeba samemu zrobić. U mnie ten plus iż drzwi to jest taka bariera przed chłodem ...

bardzo rzadki przypadek aby ktoś chciał je siłą wywalić ... o tyle łatwiej.

Ale moje mają mieć koło 20cm grubości. Niech się śmieją ... ci głupcy co mają pod oknami żelastwo ... :D

Edytowane przez מרכבה

To będzie jeszcze jedna ciekawa rzecz ładujesz w posadzkę ogrzewanie.

Grunt nasycił się ciepłem ustabilizowała się pod nim temperatura itp co widać.

Kwestia oporu cieplnego. Liczyłem na piechotę i lambda gruntu plus jaka warstwa pionowa izolacji fundamentu.

Plus jeszcze przy przejściu wylewka izolacja może być większy gradient.

Liczy się rdzeń wylewki, ile ciepła dostarcza do gruntu aby utrzymać temp 15 st ..

I tak przy okazji ,jaka jest różnica w cm między poziomem pomiaru 19,2oC a 15,3oC. Można by się pokusić o określenie orientacyjne lambdy tej warstwy.Czyli generalnie suchego piachu pod posadzką- poziomej warstwy z ciepłym nieruchomym powietrzem między drobinami piach. Ciekawie może być. Bo to ciepłe powietrze 19,2 u góry pod chudziakiem,a to chłodniejsze 15,3 ,na dole .Myślę,że kluczem jest właśnie to powietrze.

W końcu wełna mineralna to stopione włókna bazaltowe,a lambda 0,04.

...
Piła jak odbije to... Tym bardziej taki potwór jak piszesz :) Można by napisać, że bez klina nie podchodź ale przy pokręconych słojach czasem nawet klin za piłą nie pomoże.

Nie wiem jakie planujesz drzwi (20 cm???) ale ja zrobię skrzynkowe. Zapomniano o nich a są skutecznym i tanim sposobem na ciepłe drzwi.

24h pomiar temp zew +7,3*C

Krzysiek - dla mnie niezrozumiałe jest to, że masz przez 10cm betonu i 10cm styropianu dT=3,6K , a poniżej przez 10cm chudziaka i 20cm piachu 3,9K.

Z tego wynika, że albo czujniki są w miejscu mało reprezentatywnym - za blisko ścian zewnętrznych, albo jest tam jeszcze COŚ, bo nie wierzę, że 20cm piachu lepiej izoluje niż 10cm styropianu, albo... no coś nie pasuje do teorii.

Poniżej rysunek - nie wiem, czy jest dokładnie tak, jak u Ciebie. Styro w podłodze 10cm, w ścianach 15cm, lambda 0,044, ale nie wiem, jak masz fundamenty docieplone.

krzysiek.jpg

Nie do końca się to zgadza z Twoimi pomiarami. Ja mam wątpliwości co do tej temp. 15,3C (jakoś dziwnie stabilna). Druga sprawa, to mierzenie pod styropianem. Przez styropian jest duża dT i się może ten czujnik rozgrzewa od wyższej warstwy (???).