Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

...
Brzęczkowski kompletnie nie myśli. Legalett prezentuje podobną konstrukcje co Dahl. Płyta z ławami przenoszącymi obciążenia od ścian zewnętrznych. Pod ławami mało izolacji by zapobiec wysadzinom. Zaprzeczenie tego co Brzęczkowski twierdzi o ucieczce ciepła do gruntu. To swojego rodzaju mistrzostwo. Dawać przykłady negujące własne teorie.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może Pan podać - pisałem na pw - bo Pan widzi jak przeszkadza kilka osób . Gdyby zrobił Pan 30 cm termos - miałby Pan 3500kWh z cwu, bez pompy ciepła, przy kablach elektrycznych . Jak duże zużycie wody to zasobnik z pci.

A jakby Pan do kabli w tym "termosie" dołożyłby 800 -1000W ppci ( COP ponad 5 ) z kanałówką - [ATTACH=CONFIG]207648[/ATTACH] takie rozprowadzenie w ścianach - to zszedłby Pan do 1000-1500kWh na ogrzewanie -

Ps - co do guru... Jakby Pan robił ogrzewania w domach codziennie od prawie ćwierć wieku, rozmawiał przez tyle lat z tysiącami ludzi na Bartyckiej - nie musiałby Pan udawąć że liczy.

Niech nie podaje ile by było gdyby było 30 cm, tylko niech Pan poda dla stanu istniejącego. Dla takiego były obliczenia. Chodzi o wartosc projektowego obciązenia cieplnego i zapotrzebowania na ciepło bez uwzgledniania systemu grzewczego. Dwa parametry charakterystyczne budynku, tylko tyle.

Wartosc Ek jest konsekwencją wyboru systemu grzewczego i nie o nia było zapytanie.

Edytowane przez asolt

Skoro TB współbuduje przy ADD pana Dudy i zezwala na 20cm styropianu po 140zł/m3 od gruntu znaczy że jest "szkodnikiem" i "łajdakiem".
Tak na marginesie. Autonomiczny Dom Dostępny znikł gdzieś był. Można było zobaczyć taką ładną stronę o ADD ale wzięła i sobie poszła w niebyt. Chyba nie dało się zarobić a za serwer płacić trzeba.

Hahaha, mojego postu chyba nikt nie zauważył, ale jak tylko Brzęczkowski się odezwał poleciały riposty :D:D:D:D:D. I będzie tak przez kolejne 40 stron :bash:

Bo to taki wątek. :) Dobij Brzęczkowskiego. Powinni zmienić tytuł. Stosujemy jego taktykę. Inna kwestia że on przypomina karalucha. Zawsze gdzieś wylezie.

Tak na marginesie. Autonomiczny Dom Dostępny znikł gdzieś był. Można było zobaczyć taką ładną stronę o ADD ale wzięła i sobie poszła w niebyt. Chyba nie dało się zarobić a za serwer płacić trzeba.

Na twarzoksiążce jest ( w końcu to najbardziej właściwy serwer, cool i tryndy i cośtam, cośtam)

Powiem wiecej jest łajdakiem bez czci i honoru, gdyz widzi drzazgę w oku drugiego a u siebie belki nie widzi.
Nie współpracuję... tylko namówiłem Pana Dudę, by zweryfikował grubość izolacji od gruntu. Po audycie kilku domów izolowanych - zweryfikował !

Namawiam Go teraz na izolowanie od wewnątrz... Tak jak już radzi rockwool, isover legalett thermisol .

Tyle padło już argumentów, że raczej nikt po przeczytaniu tego wątku nie potraktuje poważnie wydumań Pana TB. Oczywiście mówię o myleniu lambdy z U, gruncie co 6x bardziej odbiera ciepło, izolowaniu od środka bez mostków i jeszcze coś pewnie pominąłem. Ale czołgista zauważył, co i mnie zaciekawiło, że TB ma koncepcje połączenia wentylacji z PC. Mnie to interesuje i innych podejrzewam że też, w odróżnieniu do bicia piany przez kolejne strony. To moje zdanie rzecz jasna ;)

Niech nie podaje ile by było gdyby było 30 cm, tylko niech Pan poda dla stanu istniejącego. Dla takiego były obliczenia. Chodzi o wartosc projektowego obciązenia cieplnego i zapotrzebowania na ciepło bez uwzgledniania systemu grzewczego. Dwa parametry charakterystyczne budynku, tylko tyle.

Wartosc Ek jest konsekwencją wyboru systemu grzewczego i nie o nia było zapytanie.

12000kWh bez cwu. Przy tak dużych potrzebach opłaca się pompa ciepła.

Aaa, jest ADD: http://domadd.pl/index.php/budzrown

Próbuje najwyraźniej Duda coś sklecić. Na razie nic tu nie działa oprócz ciekawostek w rodzaju "zamontuj sobie małą elektrownię wiatrową, będziesz mógł napędzać 2 samochody elektryczne, urządzenia AGD a resztę energii sprzedasz"

Fajny jest też zespół ADD:

add - zespół.jpg

Niestety o kimś ważnym Duda zapomniał. Gdzie jest Brzęczkowski?

Na plus trzeba przyznać że odważnie podaje Duda że jest doktorem chemii no i nie przywłaszczył sobie tytułu inżyniera.

add - zespół.jpg

Edytowane przez perm

OK Skoro mam zgodę więc poinformuje wszystkich iż w/g pańskich obliczeń grzejąc czystym prądem zużyję 12000kWh/rok. Według moich wyliczeń oraz kolegi asolta bedzie to o minimum 50% mniej. Biorąc po uwagę PC gruntową w/g pana będzie to 3500 a w/g mnie w okolicach 2000. Mówimy tu oczywiście tylko o CO bez CWU

Już zgłupiałem najpierw pisze o 1000 kWh na ogrzewanie i cwu teraz o 12 000 kWh na samo ogrzewanie. Coś marne domy buduje tandem Duda&Brzęczkowski

Na tym polega urok wątków z TB w głownej roli, po pewnym czasie nie wiadomo o co chodzi, pomieszanie z poplątaniem.

Juz wyjasniam 12000 kWh to szacowane zapotrzebowanie na ciepło domu kol. plusfoto przez TB, projektowego obciązenia cieplnego TB juz nie podał