Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

pisałeś że nie ładowałeś w poprzednie lato gruntu i zużycie masz o wiele większe niż przy ładowaniu,więc jakie to "jednorazowe stworzenie izolacji" ?

Takie doświadczenie na żywym domu.Nie ładowałem przez pexy ani przez RSŚ. Wiesz. paliwo darmowe ,to i na eksperymenty stać.:D

W tym roku całe powietrze nie pójdzie baypasem a przez RSŚ. Czy odnowi temp.pod posadzką nie wiem .Dowiem się na jesień.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zmolestuj j-j'a to chociaż fotki przywróci i w kilku słowach ideę. Ew. poszperaj po sieci a znajdziesz fragmenty wpisów. Naprawdę nic niezwykłego poza może nadzwyczajną starannością.

Może to jest miedzy innymi "spinanie" nie mówiąc o obmyśleniu wszystkiego i zrobieniu tak aby wszystko działało po myśli.

Oj daj spokój, szczegółów się czepiasz! Nie wiesz, że nydar pisze to co akurat pasuje pod daną dyskusję tak aby zawsze "moje było najmojsze":D

Jak będziesz w kółko powtarzał że moje najmojsze,to w końcu uwierzę,a wtedy wiesz. Per Pan Nydar.

ps. Poluzuj warkoczyk.Moje jest jednym z . Twoje jest jednym z. Do wyboru do koloru .Wystarczy uruchomić neurony i wybrać czy robić GWC z którego się korzysta czy robić takie aby mieć i nie korzystać a udowadniać że GWC to idiotyzm.

Klasyczna ucieczka aby nie odpowiadać na temat. Leszcz...

Co do GWC to zimą do niczego on nie potrzebny bo rekuperator radzi sobie bez niego świetnie więc leży odłogiem jako dobry izolator i czeka do lata. A latem daje ~300m3/h przyjemnego powietrza o temp ~17stC i... grzeje grunt pod domem. Na zimę:D I tak rok w rok będzie już robił... szkoda, że taki mały:/

dlaczego nie wybudowałeś ścian z ceramiki jeżeli to dobry izolator?

W takim razie Pan Nydar pyta o co chodzi z tym pytaniem na temat?

Kszhu zada konkretnie bez wyzwisk ,Pan Nydar odpowie po namyśle,bo zakłada,że pytanie raczej tendencjonalno -podchwytlwo- bezsensowne.

No i ten rekuperator .UUUUUUUUU .I to GWC. Zrobił sobie kszhu i nie używa.:lol2::lol2:

Na uczelnie chodzi na fuchy.Ja pierdzielę.To znaczy poziom tej uczelni. Tylko czy to chodzi o glazurę,czy prawdy objawione kszhu dla słuchaczy. Pokolenie skrzywionych wyrośnie po takim lektorze.

Nydar, Kszhu - po co się kłócicie? Jak jeden drugiemu udowodni, że głupszy to będziecie mieli z tego pożytek? Dla siebie jesteście debilami, albo manipulantami i niech tak zostanie. Jakbyście się tak na rynku kłócili, to by policja do was przyjechała... i o co? O rację? III odział, nie ma co!

kto ma dom 15kWh x 1m^2 rok ? łapka w górę i 10 wat mocy szczytowej i szczelność 0,6 ?

lub chce taki mieć .

A nie że moje auto jedzie lepiej na wprost niż bolid f1 ... super , ale czy skręca ?

Ty widzę lubisz duże rzeczy - metrowe ściany, czołgi, co się do samolotu nie mieszczą... ja chcę mieć taki dom, jeśli to się opłaca. Komfort jest pojęciem względnym. Raz na 3 dni mogę nawet z koszyk drewna spalić. Powiedz lepiej, co łatwo spieprzyć w moim projekcie i jak tego nie zrobić. A ten link mi dalej nie działa...

Nie wiem ... pożarli się obaj Koledzy z forum .. to mnie troszkę boli iż się tak zajadle kłócą .. :(

Jednego i drugiego lubię poczytać ... nie zgadzam się czasem z jednym czy z drugim ...

Moje starania są tu ukierunkowane na rozwój .. nie trzeba być dr hab inż aby coś osiągnąć i zaprezentować w budownictwie.

Zamykanie sobie furtek jedną ma zaletę tylko ... nie boli głowa od nadmiaru pomysłów.

Ty widzę lubisz duże rzeczy - metrowe ściany, czołgi, co się do samolotu nie mieszczą... ja chcę mieć taki dom, jeśli to się opłaca. Komfort jest pojęciem względnym. Raz na 3 dni mogę nawet z koszyk drewna spalić. Powiedz lepiej, co łatwo spieprzyć w moim projekcie i jak tego nie zrobić. A ten link mi dalej nie działa...

zdecyduj się albo energo albo pas...

Przemek no ... już pisałem iż amnezja mnie dopadła.

Troszkę myślałem nad Twoim przypadkiem , powodzi ewentualnej. hmm.... wypadało by ściany zrobić z czegoś co po zalaniu ... dadzą się użytkować.

To mi przyszło do głowy.

Jestem zaprzęgnięty w projekt swój ... jeszcze złodziej forum mnie z czasu okrada .. no cóż lubię pisać :)

zdecyduj się albo energo albo pas...

Ja się nie mogę zdecydować. A może być pasywniak energooszczędny?

Tak serio, to ma być najbardziej energooszczędny jak się da. A przy tym chcę mieć możliwość przejścia na tańsze paliwo w razie półsukcesu. Jak się uda 20 kWh to super. Jak 15 to już mega. A jak 30, to będę zadowolony.

Ja się nie mogę zdecydować. A może być pasywniak energooszczędny?

Tak serio, to ma być najbardziej energooszczędny jak się da. A przy tym chcę mieć możliwość przejścia na tańsze paliwo w razie półsukcesu. Jak się uda 20 kWh to super. Jak 15 to już mega. A jak 30, to będę zadowolony.

Jak dla mnie zbyt duża rozbieżność,projekt który wrzuciłeś nie pozwoli Ci zejść poniżej 30 takie jest moje zdanie.

Moje też ale szczerze wątpię, że kiedykolwiek będę miał tyle pewności, żeby przyznać, że wskazówki co do pasywności to bzdura, albo, że publikacje ITB to absurdy albo żeby na podstawie widzimisię wiedzieć jaką lambdę ma piasek pod moim domem.

We wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek!:D

Poza tym z natury nienawidzę fałszywych typów, co to unikają niewygodnych sytuacji, pytań, uciekają, udają nierozgarniętych, czarują i kombinują żeby tylko wciskać swoje.

To mniej więcej tak jakbym wciskał non-stop, że całe te pasywne zabawki o kant dupy... bo JA MAM zyski słoneczne takie, że tę dupę urywają i montujcie wszyscy wielkie, energooszczędne okna od południa i aktywne ściany bo tylko to wam da pasywność a wszystkie inne pomysły to ściema PassivInstitute i innych ITB:D

Masz problem.Czekam na konkretne pytanie,którego nie potrafisz zadać.Zadaj .Odpowiem, a FM oceni.

No i że ty chcesz z marketu a ja hand made za ułamek cen.Chcesz to masz..

No i kto stwierdził,że Passivinstitute to wiedza objawiona i jedyna. Gdyby faktem było ,że jedyna,to po co kombinować aby taniej i lepiej było.?