Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

OK Skoro mam zgodę więc poinformuje wszystkich iż w/g pańskich obliczeń grzejąc czystym prądem zużyję 12000kWh/rok. Według moich wyliczeń oraz kolegi asolta bedzie to o minimum 50% mniej. Biorąc po uwagę PC gruntową w/g pana będzie to 3500 a w/g mnie w okolicach 2000. Mówimy tu oczywiście tylko o CO bez CWU

Dokładnie - bez cwu - poniżej 3500 kWh mógłby Pan zejść przy naprawdę lekkiej zimie. Bardzo się cieszę, że się tak różnimy.

Jaką Pan będzie miał pompę?

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na tym polega urok wątków z TB w głownej roli, po pewnym czasie nie wiadomo o co chodzi, pomieszanie z poplątaniem.

Juz wyjasniam 12000 kWh to szacowane zapotrzebowanie na ciepło domu kol. plusfoto przez TB, projektowego obciązenia cieplnego TB juz nie podał

Pytanie było izolację domu - a więc o zużycie na ogrzewanie . Izolacja od gruntu, czy wentylacja nie mają na zużycie ciepłej wody wpływu. A ponieważ ciepłej wody można zużywać mało ( mam prysznic i baterie bezdotykowe i małe termy w kuchni i łazience ) a można 400litrów dziennie czy więcej . A to spora różnica

Pytanie było izolację domu - a więc o zużycie na ogrzewanie . Izolacja od gruntu, czy wentylacja nie mają na zużycie ciepłej wody wpływu. A ponieważ ciepłej wody można zużywać mało ( mam prysznic i baterie bezdotykowe i małe termy w kuchni i łazience ) a można 400litrów dziennie czy więcej . A to spora różnica

Mieszania c.d., prosze czytac dokładnie wpisy na tym watku, kol. firewall poddał w watpliwośc tak duze zapotrzebowanie na ciepło 12000 kWh domu ADD, tymczasem chodziło o dom kol. plusfoto to jedno, po drugie mowa była o zapotrzebowaniu na ciepło na ogrzewanie totez do tego sie odniosłem i o tym wspomniał równiez kol plusfoto.

Skoro chwali Pana dr Duda za niewiarygodną zdolnośc czytania ze zrozumieniem to niech Pan nie zawodzi swojego mentora

Edytowane przez asolt

Mieszania c.d., prosze czytac dokładnie wpisy na tym watku, kol. firewall poddał w watpliwośc tak duze zapotrzebowanie na ciepło 12000 kWh domu ADD, tymczasem chodziło o dom kol. plusfoto to jedno, po drugie mowa była o zapotrzebowaniu na ciepło na ogrzewanie totez do tego sie odniosłem i o tym wspomniał równiez kol plusfoto.

Skoro chwali Pana dr Duda za niewiarygodną zdolnośc czytania ze zrozumieniem to niech Pan nie zawodzi swojego mentora

Szanownego frajewalla postów nie czytam ( od jakiegoś czasu) a Szanowny plusfoto - wydaje mi się, że pytał się dokładnie o to co odpowiedziałem -

Pytanie było konkretne - margines błędu 10 % - są dwie odpowiedzi 2000kWh i 3500kWh - przyjdzie poczekać przez zimę i wyjdzie kto był bliżej .

Po co więc Pan miesza?

Szanownego frajewalla postów nie czytam ( od jakiegoś czasu) a Szanowny plusfoto - wydaje mi się, że pytał się dokładnie o to co odpowiedziałem -

Pytanie było konkretne - margines błędu 10 % - są dwie odpowiedzi 2000kWh i 3500kWh - przyjdzie poczekać przez zimę i wyjdzie kto był bliżej .

Po co więc Pan miesza?

Nie wiem jaka bedzie pompa u plusfoto ale przyjmowanie COP a własciwie SCOP = 4 jest zbyt optymistyczne.

Pytanie było o zapotrzebowanie na ciepło i to powinno byc porównywane, czyli 8000 i 12000 kWh, plusfoto nie pytał o Ek.

Nie wiem jaka bedzie pompa u plusfoto ale przyjmowanie COP a własciwie SCOP = 4 jest zbyt optymistyczne.

Pytanie było o zapotrzebowanie na ciepło i to powinno byc porównywane, czyli 8000 i 12000 kWh, plusfoto nie pytał o Ek.

No i... przecież podałem 12000kWh . A wg plusfoto Pan podał 6000kWh nie 8000.

Można wiedzieć jaka ( model ) będzie pompa lub do jakiej się przymierzacie Panowie?

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Szanownego frajewalla postów nie czytam ( od jakiegoś czasu)

O jak cieszę się! Czyli już nie będę dostawał wiadomości od TB na priva!

Kochani, jest światełko w tunelu!

Może i na "szkodnika" i "łajdaka" Dudę też obrazi się. Bo pan dr Duda zaczyna powoli przypominać dr Natanka ( inna profesja, ale podobne symptomy )

No i... przecież podałem 12000kWh . A wg plusfoto Pan podał 6000kWh nie 8000.

Można wiedzieć jaka ( model ) będzie pompa lub do jakiej się przymierzacie Panowie?

Wg obliczen zapotrzebowanie na ciepło plusfoto to 6844 kWh, Pan podał 12000 kWh, rozbieznosc za duza, ale na podstawie tylko grubosci warstwy izolacyjnej pod posadzką rodzaju wentylacji i ogrzewania wiecej wywnioskowac sie nie da.

Wg obliczen zapotrzebowanie na ciepło plusfoto to 6844 kWh, Pan podał 12000 kWh, rozbieznosc za duza, ale na podstawie tylko grubosci warstwy izolacyjnej pod posadzką rodzaju wentylacji i ogrzewania wiecej wywnioskowac sie nie da.
podał ... chyba wyssał z palca :)

jest niesamowity ! pierwsze pytanie czy już rozróżnia lambdę od U...

następne jakie zioła lub oraz grzybki zjada ... bo tylko tak można tłumaczyć jego hipotezy !

Przyznam, że śmieszą mnie te 44kWh w aspekcie tak różnych zim .Ale mniejsza o to.

Dach wszyscy izolują podobnie, a ściany... Przy bk ocieplonym od zewnątrz "przewiewnym" materiałem - gdy włączy się nadciśnienie z reku - tak spadnie opór cieplny, że sumarycznie ( zyski - starty) okno może mieć lepsze parametry .

Jak Pan liczy spadek oporu przegrody przy infiltracji powietrza - np. 1/2m3/h/m2 czy 1m3/h /m2 ...

Nie mogłeś tego wcześniej napisać?:rolleyes: Specjalnie wybrałem się do domu aby nie pisać z pamięci a tu informacja już poszła.

Jak Pan liczy spadek oporu przegrody przy infiltracji powietrza - np. 1/2m3/h/m2 czy 1m3/h /m2 ..
jaką ty masz tam infiltrację ?

weź się opanuj ... bo z drugiej beczki zaczynasz zjadać te kiszone grzyby.

gdy włączy się nadciśnienie z reku - tak spadnie opór cieplny, że sumarycznie
jakie nadciśnienie ?

co wywiew 50m^3 nawiew ... 150 ? no nie wydaje mi się aby to było dobre.

powinno być po równo ...

Przyznam, że śmieszą mnie te 44kWh w aspekcie tak różnych zim .Ale mniejsza o to.

Dach wszyscy izolują podobnie, a ściany... Przy bk ocieplonym od zewnątrz "przewiewnym" materiałem - gdy włączy się nadciśnienie z reku - tak spadnie opór cieplny, że sumarycznie ( zyski - starty) okno może mieć lepsze parametry .

Jak Pan liczy spadek oporu przegrody przy infiltracji powietrza - np. 1/2m3/h/m2 czy 1m3/h /m2 ...

Równie dobrze moze smieszyc całkowita wartośc, szkoda ze Pana nie smieszy te 12000. Ja nie twierdze ze 6844 będzie kazdej zimy, bo nie ma identycznych zim.

Trzeba znac metodologię obliczen zapotrzebowania na ciepło i wtedy mozna uzyskane wyniki poprawnie zinterpretować.

Nie uwzględniam spadku oporu przy nadcisnieniu, nie przewiduje tego norma. Jezeli zmieni Pan normy to sie do nich zastosuję.

Kolejne bajanie z cyklu z mchu i paproci (i grzybków). Ściany z BK 150m2 czyli tyle ile w przeciętnym domku przez godzinę przepuszczają wg TB 150m3 powietrza. Coś mi się wydaje że takie ciśnienie rozsadziło by domek w pizdu. Został by tylko karaluch.

jaką ty masz tam infiltrację ?

weź się opanuj ... bo z drugiej beczki zaczynasz zjadać te kiszone grzyby.

jakie nadciśnienie ?

co wywiew 50m^3 nawiew ... 150 ? no nie wydaje mi się aby to było dobre.

powinno być po równo ...

Skoro jest wilgoć w ścianie to i przepływ powietrza - oczywiście przy braku paroizolacji lub izolacji termicznej nieprzepuszczającej powietrza.

Co do nadciśnienia przy reku... wywiew 150m3/h powietrza +25st.C spod sufitu w kuchni i łazienek a nawiew 150m3/h powietrza znacznie chłodniejszego - dogrzewanego za za wentylatorami. Stąd nadciśnienie.

Nie uwzględniam spadku oporu przy nadcisnieniu, nie przewiduje tego norma
wiem, że nie przewiduje norma... bo definicja współczynnika przewodzenia ciepła - wyklucza ruch powietrza czy pary w przegrodzie. Ja dlatego radzę zawsze dawać paroizolację!

Ale jest norma PN 13829 - test szczelności budynku - to ta norma rozumiem jest za droga czy nie bardzo obowiązkowa.

Bo jak tu bardzo trafnie napisał Szanowny byggmol :

Im mniejsze zużycie czyli np do 20kWh/m2 jak Pan pisze, nawet zła uszczelka pod drzwiami lub oknem zwiększy zapotrzebowanie domu na ciepło o kilkadziesiąt procent. Dlatego błędy 300% będą wynikały z błędów wykonawczych a nie obliczeniowych. Domy pasywne należą do najtrudniejszych w wykonaniu, bo sama grubość izolacji nie załatwi tu sprawy i Pan to wie. Decydują detale wykonawcze, dlatego gros inwestorów budujących takie domy elementy decydujące o szczelności domu wykonuje własnoręcznie, itd,

- 20cm EPS200

- mechaniczna z odzyskiem

- ogrzewanie podłogowe

Proszę o podanie zużycia. Porównam z tym, co ma plusfoto...

Ja mam z kolei troszeczkę inaczej, niż koledzy, dlatego chętnie porównam obliczone metodą TB zużycie.

U mnie jest:

- 10cm XPS Basf pod płytą, 10 cm EPS nad płytą

- mechaniczna z odzyskiem

- ogrzewanie podłogowe

Z góry dziękuję.

Edytowane przez fotohobby

wiem, że nie przewiduje norma... bo definicja współczynnika przewodzenia ciepła - wyklucza ruch powietrza czy pary w przegrodzie. Ja dlatego radzę zawsze dawać paroizolację!

Ale jest norma PN 13829 - test szczelności budynku - to ta norma rozumiem jest za droga czy nie bardzo obowiązkowa.

Bo jak tu bardzo trafnie napisał Szanowny byggmol :

Cóz za dedukcja, skąd Pan wie dlaczego norma tego nie przewiduje, ma Pan oficjalne uzasadnienie tego faktu, rozmawiał Pan z twórcami tej normy?

Czy test szczelnosci jest obowiązkowy? nie jest, nie ma ze nie bardzo obowiazkowa, nie jest obowiązkowa. Jezeli ktos chce miec dom pasywny i certyfikat do niego to taki

test jest obowiazkowy ale nie z normy a wymagan uzyskania tego certyfikatu. Co wiąże sie z ceną owego testu, ten kto decyduje sie na pasywnosc wie ze to kosztuje i koszt testu jest wkalkulowany w budzet budowy. Powszechnośc wynikająca z obowiązkowosci takiego testu powinna obniżyc ceny, ale na to musimy poczekać

Edytowane przez asolt

Ale TB nie liczy... on wie... ale nadal nie podal roznicy strat 20 vs 30 cm... od gruntu...

A dr. Duda niestety nie odpisal tak jak sie spodziewal...:p

A ja mysle ze sie niedługo dowiemy, kol fotohobby zadał pytanie o zapotrzebowanie na ciepło ale z 20 cm styro pod podłogą. Wynik dla 30 cm juz mamy (12000)

teraz tylko poczekac a pozniej tylko odjąc roznica obliczona.

To ze to są rózne domy, o róznych ociepleniach lokalizacjach oknach i powierzchniach i liczbie kondygnacji to tylko szczegóły, nieistotne szczególy.

Wazna jest jedynie grubosc izolacji pod podłogą