Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

To ze to są rózne domy, o róznych ociepleniach lokalizacjach oknach i powierzchniach i liczbie kondygnacji to tylko szczegóły, nieistotne szczególy.

Wazna jest jedynie grubosc izolacji pod podłogą

Niekoniecznie Pan ma rację. Architekci projektujący 30 czy więcej izolacji od gruntu, projektują też inaczej ściany ... inna świadomość i wiedza. Dlatego jeżeli widzę, że w projektant daje tylko 20cm od gruntu, to trudno od niego wymagać, by znał się na ścianach.

Pan zobaczy na ściany -

http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/?Page=46

http://www.dahl.se/dokument/Komplett_husgrund.pdf

http://download.rockwool.dk/media/19431741/den_lille_lune_ROCKWOOL.pdf

I tu WEBER - nawet nie dom mieszkalny - 30 cm izolacji na wentylowanym keramzycie.

http://www.weber.dk/lecareg-produkter/find-den-rigtige-loesning/referencebeskrivelser-leca/ny-boerneinstitution-sikret-mod-radon.html

Coraz więcej architektów zwraca uwagę na izolację.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niekoniecznie Pan ma rację. Architekci projektujący 30 czy więcej izolacji od gruntu, projektują też inaczej ściany ... inna świadomość i wiedza. Dlatego jeżeli widzę, że w projektant daje tylko 20cm od gruntu, to trudno od niego wymagać, by znał się na ścianach.

Pan zobaczy na ściany -

http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/?Page=46

http://www.dahl.se/dokument/Komplett_husgrund.pdf

http://download.rockwool.dk/media/19431741/den_lille_lune_ROCKWOOL.pdf

I tu WEBER - nawet nie dom mieszkalny - 30 cm izolacji na wentylowanym keramzycie.

http://www.weber.dk/lecareg-produkter/find-den-rigtige-loesning/referencebeskrivelser-leca/ny-boerneinstitution-sikret-mod-radon.html

Coraz więcej architektów zwraca uwagę na izolację.

Znowu bełkot.

Wazna jest jedynie grubosc izolacji pod podłogą
Szanowny Panie asolt , chcę dokładnie wyznaczyć ile razy lepiej odbiera ciepło grunt od powietrza - zbadać wpływ wilgoci, ruch powietrza .

Przygotowałem zestawy do badania z kabla samoregulującego, z podlicznikami - przywiozę piach i wentylatory. Interesuje Pana takie badanie?

Można będzie bardzo dokładnie przekonać się czy i jaki wpływ na starty ciepła ma jego odbiornik.

Dlatego jeżeli widzę, że w projektant daje tylko 20cm od gruntu, to trudno od niego wymagać, by znał się na ścianach.

Znacie tego dyletanta co zaprojektował panu Dudzie ten ADD?

Jak TB może firmować ten dom z 20cm styropianu po 140zł/m3 oddzielającego dom od gruntu?

Jakim cudem ma tak małe zużycie energii?

Ale znalazłem listę tych co zaprojektowali ten dom ( czyli w terminologii TB i dr Dudy lista "szkodników i łajdaków")

Jego autorami są:

- dr Ludomir Duda (koncepcja i kierownik zespołu),

- architekci Adam Burski i Jędrzej Cytawa (architektura),

- dr inż. Jarosław Chudzicki (instalacje wodne i kanalizacyjne),

- Dipl. Ing., Dipl. Ökol. Marcin Gąsiorowski (architektura zieleni),

- mgr inż. Jacek Sternowski (technologia),

- mgr inż. Stefan Żuchowski (ogrzewanie i ciepła woda),

- student Jan Duda (grafika).

Z drugiej strony zastanawiam się czy dr Ludomir Duda to ten sam człowiek od stwierdzeń o "łajdakach i szkodnikach" czy tylko przypadkowa zbieżność nazwisk i tytułów.

Tych co nie znają się na ścianach i ogrzewaniu też można poznać z tej listy.

Dziwię sie tylko że wyrugowali z zespołu Tomasza Brzęczkowskiego. Może tym panom nie pasowało to że w/w nie ma żadnych literek przed nazwiskiem?

Szanowny Panie asolt , chcę dokładnie wyznaczyć ile razy lepiej odbiera ciepło grunt od powietrza - zbadać wpływ wilgoci, ruch powietrza .

Przygotowałem zestawy do badania z kabla samoregulującego, z podlicznikami - przywiozę piach i wentylatory. Interesuje Pana takie badanie?

Można będzie bardzo dokładnie przekonać się czy i jaki wpływ na starty ciepła ma jego odbiornik.

Proszę przedstawic metodologię tego badania (moze byc na PW aby nie zasmiecac wątku). NIe jest to takie proste jak by sie wydawało.

Rozumiem ze chce Pan tym badaniem udowodnic ze rodzaj odbiornika ma wpływ na przewodnośc cieplną przegrody i nie jest ten wpływ ujety normami w postaci oporu przejmowania ciepła. Inaczej mówiąc przy zmianie odbiornika zmienia sie przewodnosc cieplna przegrody. Oczywiscie dla uproszczenia pomijamy infiltrację przez przegrody. Jezeli Pan to udowodni będzie to przełom w fizyce budowli.

Proszę przedstawic metodologię tego badania (moze byc na PW aby nie zasmiecac wątku). NIe jest to takie proste jak by sie wydawało.

Rozumiem ze chce Pan tym badaniem udowodnic ze rodzaj odbiornika ma wpływ na przewodnośc cieplną przegrody i nie jest ten wpływ ujety normami w postaci oporu przejmowania ciepła. Inaczej mówiąc przy zmianie odbiornika zmienia sie przewodnosc cieplna przegrody. Oczywiscie dla uproszczenia pomijamy infiltrację przez przegrody. Jezeli Pan to udowodni będzie to przełom w fizyce budowli.

Brzęczkowskiemu się to miesza. Odbiornik ma wpływ na przepływ ciepła przez przegrodę a nie na jej właściwości. Jakoś nie potrafi tego pojąć (nie tylko tego).

...a młodzi ludzie nawet nie zdają sobie sprawy, że w w latach 90-96 gdy robiłem badania - i dochodziłem do prezentowanych wniosków - nie było do tego celu komputerów, programów OZC itp. ...

A były, były, a to co piszesz to wierutne kłamstwo jest.

W roku 1994 otrzymałem program do OZC po szkoleniu w KAN-Thermie na 4 dyskietkach 3,5" za jakąś śmieszną kwotę.

Nie kłam

asolcie, wszyscy znają metodologię TB.

Raz stoi nago na mrozie mając pod stopami styropian, a drugi raz stoi na bosaka w kożuchu i mierzy za każdym razem czas ile wytrzyma. Wyszło mu ze najdłużej stał nago na 30cm styropianu przy bezwietrznej pogodzie ( świadków z przyczyn formalnych nie ma, jak i równiez z w/w powodów nie przedstawia tego w internecie)

Wiecie co ? nasz TB chce udowodnić że im wyższy wodospad tym więcej wody spadnie. Na zasadzie odkurzacza woda w cudowny sposób spadnie.

z 6x szybkością przepływu ... jak wodospad będzie miał 100m bo jak tylko 10 m to nie wypłynie z niego tyle.

Ot taka logika.:jawdrop:

od dziś nie kładę portfela na ziemi ... bo mi kasę wyssie.

Edytowane przez מרכבה

Panie Tomaszu i inni forumowicze. Padł tutaj pomysł wykorzystania powietrznej pompy ciepła do ogrzewania domu. Pewnie coś źle zrozumiałem bo myślałem że chodzi o włączenie PC do wentylacji, i faktycznie to nie jest dobry pomysł (dla wentylacji). Dlatego proszę o nakierowanie mnie o co w tym chodzi bo nie kumam, a może bym zastosował jak mi się spodoba???

Jakie ma znaczenie jakość izolacji termicznej - ważne by była identyczna -

Ano ma, im lepsza tym wpływ odbiornika na straty przez przegrodę mniejszy, najwiekszy gdy jej w ogole nie ma ( Pana sławetne nagie eksperymenty na mrozie). To ze identyczna rozumie sie samo przez się.

Ano ma, im lepsza tym wpływ odbiornika na straty przez przegrodę mniejszy, najwiekszy gdy jej w ogole nie ma ( Pana sławetne nagie eksperymenty na mrozie). To ze identyczna rozumie sie samo przez się.

Była mowa, że odbiornik nie ma wpływu na strumie tylko delta T i U.

Badanie ma na celu wykazać czy identycznej izolacji i różnicy temperatur strumień ciepła do gruntu jest większy/mniejszy/równy jak do powietrza . A jeżeli większy to o ile większy /

30cm styropianu minimum i PC P/P 350W + ogrzewanie podlogowe w domu pasywnym...

Zrob jak uwazasz... Albo poszukaj powaznych zrodel..., w powyzszym mozna sie pogobic ;)

Dlatego swoje pytanie kieruję do poważnych ludzi i wiem, że na FM są tacy. Czołgista wyraził aprobatę dla tego rozwiązania, TB rzuca hasłami i ciężko z tego coś sklecić nawet jak jest to mądre. Proszę o wyjaśnienie, ale widocznie muszę poczekać aż wszyscy się zmęczą udowadnianiem swoich racji. No cóż, mam czas do wiosny, bo później zaczynam budowę :p

Panie Tomaszu i inni forumowicze. Padł tutaj pomysł wykorzystania powietrznej pompy ciepła do ogrzewania domu. Pewnie coś źle zrozumiałem bo myślałem że chodzi o włączenie PC do wentylacji, i faktycznie to nie jest dobry pomysł (dla wentylacji). Dlatego proszę o nakierowanie mnie o co w tym chodzi bo nie kumam, a może bym zastosował jak mi się spodoba???

masz tutaj cały dział o pompach ciepła:

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a

Ponadto w pierwszej kolejności trzeba zrobić bilans zysków i strat.

U mnie zdecydowałem dogrzewać dom prądem, a cwu grzać PCi PW z wentylacji.

P.S.

w tym wątku nie będę rozwijał tematu.