Przemek Kardyś 14.02.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Słyszał ktoś o szybach fotochromatycznych? Jak są okulary, to może i szyby? Ciekawe ile to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.02.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Pała z praktyki. Zrezygnowałem z akumulacji, bo przy dobrej izolacji zyski są pomijalne a "okiełznanie" ich drogie i powodujące dyskomfort. Nie mam praktyki ale tez tak wywnioskowałem. To tak jak dreamlinerem zrobić beczkę... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.02.2014 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Nie mam praktyki ale tez tak wywnioskowałem. To tak jak dreamlinerem zrobić beczkę... . Sztuka dla sztuki . Dokąd się projektant od akumulacji nie 'odklei, nie zrobi domu o małych potrzebach ciepła . Ani w zasobniku, ani w ścianach, ani w gruncie - masa wylewki a jeszcze jak jest pyta fundamentowa - jak magazyn ewentualnego nadmiaru z nadmiarem wystarczą. A i ciepło w wylewce zakumulowane jest naturalnie odzyskiwane - a w ścianie? JAK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.02.2014 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Słyszał ktoś o szybach fotochromatycznych? Jak są okulary, to może i szyby? Ciekawe ile to kosztuje? To już wolę okiennice . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.02.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Sztuka dla sztuki . Dokąd się projektant od akumulacji nie 'odklei, nie zrobi domu o małych potrzebach ciepła . Ani w zasobniku, ani w ścianach, ani w gruncie - masa wylewki a jeszcze jak jest pyta fundamentowa - jak magazyn ewentualnego nadmiaru z nadmiarem wystarczą. A i ciepło w wylewce zakumulowane jest naturalnie odzyskiwane - a w ścianie? JAK?Nijak się to ma do rzeczywistych doświadczeń użytkowników domów z dużą akumulacją. Stała temperatura, bez żadnych elektronicznych bajerów to coś co dla samopoczucia jest bezcenne. Nie istotne, czy na zewnątrz świeci słońce czy pizga masz w domu tę samą, komfortową temperaturę. Warunkiem dobra izolacja. Misiu kolejny raz obraża zdrowy rozsądek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.02.2014 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ciepło ze słońca to dla mnie, przynajmniej w tę zimę, ogromny bonus. Fakt, że to się w ścianach zewnętrznych za bardzo nie akumuluje bezpośrednio bo słońce ich nie oświetla a tylko podłogi, wyposażenie itp Nie przeczę, że bonus . A co to bonus? Zysk, premia... Jaka? Przy dobrej izolacji - niepowalająca. Jeżeli teraz włożymy kasę w "łapacze" tych bonusów okaże się, że to nie bonus. Podobnie jak z CWU - po zamontowaniu kolektorów w domu jednorodzinnym ( przeciętnym), niewiele spada zużycie kWh a bardzo wzrasta zużycie wody. Inwestycja nie ma ekonomicznego uzasadnienia ( pomijam przypadki ogrzewania wody paliwami stałymi - bo tu by nie palić wszystko jest uzasadnione) dlatego jest dotowana przez sprzedawcę energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.02.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Panie Tomaszu ... Panu obce są domy pasywne to pewne.Mąci Pan w główkach ... kolegom ... w ścianie bez izolacji transparętnej nie da się zachomikować nawet grama energii !Auto jeśli ma ciepły silnik też szybko się w środku nagrzeje ... co z tego jak na -10st .. po 30 minutach jest już mocno zimno.Ale co tam akumulacja ... to wróg miernego sterowania... pytam się co to za elektronika ? lampowa ? czy może jeszcze na tryby ?że musi Pan iść i kręcić ... Tworzy Pan hipotezy ... tak dalekie od prawy że aż boli po oczach.Kolega Nydar też przez Pana zwariował .. i wynalazł wzór na co innego i zastosował do czego innego. Kuma Pan ? że włączenie ogrzewania równa się strata ? czy nie ? Właśnie w budownictwie pasywnym sztuka polega na łapaniu jak najwięcej ze słońca ! i sprowadzeniu sezonu grzewczego do 2 tygoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.02.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Nijak się to ma do rzeczywistych doświadczeń użytkowników domów z dużą akumulacją. Stała temperatura, bez żadnych elektronicznych bajerów to coś co dla samopoczucia jest bezcenne. Nie istotne, czy na zewnątrz świeci słońce czy pizga masz w domu tę samą, komfortową temperaturę. Warunkiem dobra izolacja. Misiu kolejny raz obraża zdrowy rozsądek. Jak można się opierać na doświadczeniach "użytkowników" którzy piszą to co chcesz usłyszeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.02.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Jak można się opierać na doświadczeniach "użytkowników" którzy piszą to co chcesz usłyszeć?Tak można wszystko podważyć. Poczytaj forum, nawet jeżeli część wypowiedzi jest sterowana to takich którym duża akumulacja nie pasuje a ją mają nie znajdziesz. Ja też mam z taką same pozytywne doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.02.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Tak można wszystko podważyć. Poczytaj forum, nawet jeżeli część wypowiedzi jest sterowana to takich którym duża akumulacja nie pasuje a ją mają nie znajdziesz. Ja też mam z taką same pozytywne doświadczenia. To na jakiej zasadzie działa Twoja akumulacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.02.2014 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ale to nie jest dodatkowy wydatek bo ściany są murowane i tyle, bez względu na nasłonecznienie. Przy obecnej izolacji właśnie akumulacja (sensowna) jest plusem ponieważ bez niej wahania temp. powodowane słońcem byłyby o wiele większe (duży skok podczas nasłonecznienia i szybki spadek po zachodzie). _ ja tylko jestem przeciwnikiem robionych specjalnie do celów akumulacji - buforów, zasobników, murów itp. _ Uważam też, że im lepsza izolacja tym zyski są mniejsze w kWh ale mają większy udział w ogrzewaniu. _ I na koniec - akumulacja jest potrzebna, ale jak ze wszystkim OPTYMALNA . Za mała nie dobrze, za duża również. Na takie zyski jakie są u nas - płyta podłogowa jest optymalną akumulacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.02.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 To na jakiej zasadzie działa Twoja akumulacja?Cholera, nie wiem! Cząsteczki poruszają się szybciej, czy jakoś tak. Duże cząsteczki mają większą bezwładność więc trudniej wprowadzić je w drgania ale za to dłużej je utrzymują. Może zresztą coś pomieszałem, może to takie mikre krasnale z wiadrami a w każdym wiadrze piasek i drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.02.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Na takie zyski jakie są u nas - płyta podłogowa jest optymalną akumulacją. Tako rzeką Tomasza Brzęczkowskiego Złote Usta! ॐ... ॐ... ॐ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.02.2014 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Dlatego mi chodzi po łbie aktywna ściana zewnętrzna, z której ciepłe powietrze będę gdzieś do domu zabierał. To najefektywniejsze rozwiązanie bo słońce świeci na nią wprost i po całości a nie gdzieś tam przez okna o wsp. przepuszczalności 0,5 i to jak dobrze pójdzie. Jaki ma Pan z tym problem? To się bardzo prosto rozwiązuje !! W zbrojeniu płyty prowadzi Pan pętlę wewnątrz domu kanał np PE zasilanym wentylatorem sterowanym termostatem - I już może Pan pompować ciepło w podłogę ze szczeliny mur izolacja lub założyć na ścianę kolektory powietrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 14.02.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Tomraider leczy złamane serce.... Sorry... nie wytrzymałem Pękło na pół . Widzę że specjalizujesz się także w kardiologii . TB nie jest żadnym guru, założył wątek by dyskutować o domach , każdy może się wypowiedzieć i nie ma obowiązku się zgadzać z innymi, część się coś dowie, część zmieni swoje zdanie o temacie a część pozostanie przy swoim , nic w tym dziwnego. Nie zgadzanie się poglądami innych nie uprawnia do szydzenia i wyzywania. I to cały powód mojego wstawienia się za TB. Skoro uczestniczysz w tej dyskusji , a zajmuje to czas, to oznacza że nie jest ona dla ciebie bezsensowna i coś wnosi do twojej wiedzy czy innych osób, choćby za to powinieneś być wdzięczny (i nie kpić czy obrażać TB) że takowa ,przez niego zainicjowana ,istnieje. pozdrawiam. ps. kup swojej kobiecie czy swojemu partnerowi kwiaty i czekoladki i to powinno rozładować twoje napięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.02.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Cholera, nie wiem! Cząsteczki poruszają się szybciej, czy jakoś tak. Duże cząsteczki mają większą bezwładność więc trudniej wprowadzić je w drgania ale za to dłużej je utrzymują. Może zresztą coś pomieszałem, może to takie mikre krasnale z wiadrami a w każdym wiadrze piasek i drut. Na podstawie takich wypowiedzi mam uznać że akumulacja energii jest opłacalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.02.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Dlatego mi chodzi po łbie aktywna ściana zewnętrzna, z której ciepłe powietrze będę gdzieś do domu zabierał. To najefektywniejsze rozwiązanie bo słońce świeci na nią wprost i po całości a nie gdzieś tam przez okna o wsp. przepuszczalności 0,5 i to jak dobrze pójdzie.Ciekawy pomysł z tą ścianą ale czy realny... Przypomina mi się niestety pomysł HenoKa z prostej konstrukcji solarem czyli pod dachówkami wężyk z wodą. Nie działało krótko mówiąc. Mimo iż temperatura pod dachówkami była wysoka to do nagrzania wody nie wystarczyła. Musiałbyś jakieś założenia poczynić. Zmierzyć temperaturę odsłoniętej ściany z zewnątrz i wewnątrz w zimie przy słoneczku. Średnią z nich założyć jako temperaturę wewnętrzną kanału, policzyć powierzchnię wymiany i temperaturę powietrza wychodzącego dla określonej prędkości przepływu. Jakoś na nosa, bez liczenia wychodzi mi to niezbyt imponująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.02.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Na podstawie takich wypowiedzi mam uznać że akumulacja energii jest opłacalna?A kto mówi o opłacalności lub nie? Chodzi o komfort użytkowania. Przez wiele lat mieszkałem w poniemieckiej kamienicy z grubymi ścianami i murowanymi stropami. Zawsze była w nim ta sama temperatura. Czy to w lato czy to w zimie zawsze było tak jak trzeba. W zimie ciepło, w lecie przyjemnie chłodno. Bez żadnych elektronicznych bajerów. Mieszkałem też w domu bez żadnej akumulacji z nadmuchowym systemem klimatyzacji i ogrzewania. Gówno to warte. Pierwszą rzeczą o którą zadbam w domu to będzie możliwie jak największa akumulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.02.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Pękło na pół . Widzę że specjalizujesz się także w kardiologii . TB nie jest żadnym guru, założył wątek by dyskutować o domach , każdy może się wypowiedzieć i nie ma obowiązku się zgadzać z innymi, część się coś dowie, część zmieni swoje zdanie o temacie a część pozostanie przy swoim , nic w tym dziwnego. Nie zgadzanie się poglądami innych nie uprawnia do szydzenia i wyzywania. I to cały powód mojego wstawienia się za TB. Skoro uczestniczysz w tej dyskusji , a zajmuje to czas, to oznacza że nie jest ona dla ciebie bezsensowna i coś wnosi do twojej wiedzy czy innych osób, choćby za to powinieneś być wdzięczny (i nie kpić czy obrażać TB) że takowa ,przez niego zainicjowana ,istnieje. pozdrawiam. ps. kup swojej kobiecie czy swojemu partnerowi kwiaty i czekoladki i to powinno rozładować twoje napięcie.A słowa Brzęczkowskiego, że ten co nie daje 30 cm izolacji pod podłogą to łajdak albo oszust są w porządku? A robienie z Asolta oszusta żerującego na klientach to pikuś? Popatrz na to kim jest Brzęczkowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.02.2014 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 To może być drogo. Dlatego kombinuję z max-ami pod wylewką i ścianą z otworami. Może silikat a może też max-y ale te będzie trudniej łączyć ze sobą zaprawą w poziomie aby nie zapchać ich kanałów, może zaprawa tylko na połowę po długości. 50m kanału - 200 zł wentylator i pudło z szybą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts