rafał2011 14.02.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 A kto mówi o opłacalności lub nie? Chodzi o komfort użytkowania. Przez wiele lat mieszkałem w poniemieckiej kamienicy z grubymi ścianami i murowanymi stropami. Zawsze była w nim ta sama temperatura. Czy to w lato czy to w zimie zawsze było tak jak trzeba. W zimie ciepło, w lecie przyjemnie chłodno. Bez żadnych elektronicznych bajerów. Mieszkałem też w domu bez żadnej akumulacji z nadmuchowym systemem klimatyzacji i ogrzewania. Gówno to warte. Pierwszą rzeczą o którą zadbam w domu to będzie możliwie jak największa akumulacja. Raczej robi się żeby to się opłacało, albo jeździmy tico w gazie albo mercedesem pięćsetką... ale tak samo jest z domami pasywnymi i z ich izolacją co z kamienicą to nie akumulacja tylko izolacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.02.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Raczej robi się żeby to się opłacało, albo jeździmy tico w gazie albo mercedesem pięćsetką... ale tak samo jest z domami pasywnymi i z ich izolacją co z kamienicą to nie akumulacja tylko izolacja...No nie wiem. Pierwsza rzecz to komfort. Trzeba czasem zrezygnować bo za drogo wychodzi. Akumulacja jest, w budynku murowanym gratis. W pasywnym też będzie gratis przy takiej technologii. Reguluje temperaturę lepiej niż jakikolwiek system elektroniczny. Nie zmieniamy przyzwyczajeń z godziny na godzinę. Taki Brzęczkowski twierdzi, że najlepszy dom to taki w którym grzeje się tylko pomieszczenia w których ktoś aktualnie przebywa. Stąd jego pomysł o zerowej akumulacji. Jak rozwiązać problem osoby która w takim domu chciałaby na chwilę wejść do chłodniejszego pomieszczenia i nie odczuwać przy tym zimna nie mówi. Żaden system elektroniczny takiego warunku nie spełni mimo iż kosztuje. Akumulacja nie kosztuje nic a bez problemu sobie z czymś takim radzi. Brzęczkowski i podobni sklepikarze postawią wszystko na głowie by tylko sprzedać to czym handlują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.02.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 No nie wiem. Pierwsza rzecz to komfort. Trzeba czasem zrezygnować bo za drogo wychodzi. Akumulacja jest, w budynku murowanym gratis. W pasywnym też będzie gratis przy takiej technologii. Reguluje temperaturę lepiej niż jakikolwiek system elektroniczny. Nie zmieniamy przyzwyczajeń z godziny na godzinę. Taki Brzęczkowski twierdzi, że najlepszy dom to taki w którym grzeje się tylko pomieszczenia w których ktoś aktualnie przebywa. Stąd jego pomysł o zerowej akumulacji. Jak rozwiązać problem osoby która w takim domu chciałaby na chwilę wejść do chłodniejszego pomieszczenia i nie odczuwać przy tym zimna nie mówi. Żaden system elektroniczny takiego warunku nie spełni mimo iż kosztuje. Akumulacja nie kosztuje nic a bez problemu sobie z czymś takim radzi. Brzęczkowski i podobni sklepikarze postawią wszystko na głowie by tylko sprzedać to czym handlują. Mnie absolutnie niemożliwe chyba że ileś tam przed wejściem do takiego pomieszczenia będziemy naciskać przycisk żeby nam się nagrzało, komfortu żadnego i bariera psychiczna czy wejść i czy juz ciepło ... jak ktos wymyśli cos takiego że bedzie działało bez wcześniejszego naciśnięcia przycisku to bardzo ciekawe, ale jak ktos powiedział "sztuka dla sztuki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.02.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Tomraider - ja jestem luźny jak garnitur na kaczorku. Ale przesadziłem, bo to w końcu sprawy uczuć. Bądź lepiej bardziej krytyczny wobec "prawd objawionych". Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.02.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 ja tylko jestem przeciwnikiem robionych specjalnie do celów akumulacji - buforów, zasobników, murów itp bo Pan tego nie rozumie. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=242700&d=1392373942 czy Pan rozumie to co Pan zapodaje tu ? gdzie tam jest ciągłe nieprzerwane 30cm od gruntu ? 10cm pod fundamentem w najgorszym miejscu !! I na koniec - akumulacja jest potrzebna, ale jak ze wszystkim OPTYMALNA . Za mała nie dobrze, za duża również. Na takie zyski jakie są u nas - płyta podłogowa jest optymalną akumulacją. im więcej tym lepiej .. ...ponieważ jest lepsza samo regulacja ... Rozumie to Pan ? jak Pan naleje do szklanki wrzątku, a reszta jest w czajniku ... co szybciej ostygnie ... Jak by ziemia miała ... za mało oceanów ... była by lodową pustynią .. to dzięki oceanom ... zima u nas przychodzi ... w połowie listopada .. a nie początkiem września ... Taki Brzęczkowski twierdzi, że najlepszy dom to taki w którym grzeje się tylko pomieszczenia w których ktoś aktualnie przebywa. ponieważ Pan Tomasz ma pseudo izolowane domy !! gdzie właśnie oszukuje się na grzaniu w taki sposób !.. i potem trąbi się iż jest 0-20 kWh... mój dom do remontu też zużywa 0 kWh ... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=242701&d=1392374261 a nie lepiej cieczowy kolektor próżniowy ? z bezpośrednim przepływem ? chodzi w 99% wodę do łapek .. a jakieś resztki ciepła do ogrzewania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.02.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Mnie chodzi o to co może się znajdować w domu ... zamiast ścian z betonu komórkowego ... cegła pełna / drewno .. beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.02.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Myślę iż nie będziesz robił ściany z betonu na 1m grubości ... Piszę iż zamiast jakiś betonów komórkowych lepsze są silikaty czy cegła pełna najlepiej z rozbiórki ... po co przepłacać. Stara cegła jak się jeszcze trafi ... spadnie z 5m na resztę i się nie tłucze ... o czymś to świadczy 99,9 % okna grają rolę czy w lecie będzie jednak ciepło czy zimno ... Kolega ma parterowy ... mało okien od południa ... tylko od północy .. i północnego zachodu .. i w lecie narzeka na chłód .. a ma 10cm izolacji i ścianę z betonu komórkowego ... Sterowanie zacieniem okien ... to jest odpowiedź na Twoje obawy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.02.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Tack så mycket Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.02.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) 하이트? 당신이 떨어질 때 호텔 바닥 절연을 확인하시기 바랍니다 Edytowane 14 Lutego 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.02.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Tak zgadza się .. ale mur ceglany to jest właśnie to co dobrze wpływa na taki dom .. właśnie ... przychodzi -20 .. i dom nie studzi się gwałtownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.02.2014 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 bo Pan tego nie rozumie. czy Pan rozumie to co Pan zapodaje tu ? ponieważ Pan Tomasz ma pseudo izolowane domy !! gdzie właśnie oszukuje się na grzaniu w taki sposób !.. i potem trąbi się iż jest 0-20 kWh... mój dom do remontu też zużywa 0 kWh ... Wie Pan... nic bardziej prymitywnego jak bufor i akumulacja w budownictwie nie wymyślono. Gdzie Pan się spotkał, że podłogowe nie grzeje czy nie jest komfortowe. Czyta Pan posty przygłupów a potem powtarza bez zastanowienia, że ogrzewanie jak światło się zapala. Pan zrobi jak ja: Ta wiadomość jest ukryta ponieważ Värmepumpsägarejest na Liście Ignorowanych. Ta wiadomość jest ukryta ponieważ permjest na Liście Ignorowanych. I będzie czytelniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.02.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Wie Pan... nic bardziej prymitywnego jak bufor i akumulacja w budownictwie nie wymyślono. Gdzie Pan się spotkał, że podłogowe nie grzeje czy nie jest komfortowe. Czyta Pan posty przygłupów a potem powtarza bez zastanowienia, że ogrzewanie jak światło się zapala. Pan zrobi jak ja: I będzie czytelniej.Niezły kazio. Naklepał parę setek postów bez sensu, głupoty które wymyślił ciężko zliczyć. Stary sposób starego matoła. Nie zauważać krytyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.02.2014 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Tak zgadza się .. ale mur ceglany to jest właśnie to co dobrze wpływa na taki dom .. właśnie ... przychodzi -20 .. i dom nie studzi się gwałtownie Przecież jest ciepła płyta podłogowa !Nic się nie wystudza - a w niej jeszcze z precyzyjnym ASIC 70-100W/m2!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.02.2014 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Zapytaj murarza ile weźmie za mur z takich cegieł a ile za taki z bloczków:-) Dlatego przyszłoś jest przed domami z fabryki. Np beton i styropian Mabudo ( pomijam grubośc)https://lh6.googleusercontent.com/Idjm4nACilA2quusJZXuXBsIfFsYbL-XaA2ijlWxRy0=w269-h202-p-no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.02.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Dlatego przyszłoś jest przed domami z fabryki. Np beton i styropian Mabudo ( pomijam grubośc)https://lh6.googleusercontent.com/Idjm4nACilA2quusJZXuXBsIfFsYbL-XaA2ijlWxRy0=w269-h202-p-noJaki ten nasz sklepikarz jest mądry! Tu usłyszy, tam usłyszy, coś mu się przyśni i już mamy rewelację do zamieszczenia na forum. W sumie jak inaczej takie beztalencie może błysnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.02.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Pan zrobi jak ja: I będzie czytelniej. Pan poda całą listę ignorowanych, po dopisywać co pewien czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.02.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Ciekawy pomysł z tą ścianą ale czy realny... Przypomina mi się niestety pomysł HenoKa z prostej konstrukcji solarem czyli pod dachówkami wężyk z wodą. Nie działało krótko mówiąc. Mimo iż temperatura pod dachówkami była wysoka to do nagrzania wody nie wystarczyła. Musiałbyś jakieś założenia poczynić. Zmierzyć temperaturę odsłoniętej ściany z zewnątrz i wewnątrz w zimie przy słoneczku. Średnią z nich założyć jako temperaturę wewnętrzną kanału, policzyć powierzchnię wymiany i temperaturę powietrza wychodzącego dla określonej prędkości przepływu. Jakoś na nosa, bez liczenia wychodzi mi to niezbyt imponująco. Rurka PEXowa zatopiona bezpośrednio w tynku elewacji południowej. W środku glikol, do tego pompka obiegowa sterowana czujnikiem temp. zatopionym w tynku. Tynk zewnętrzny malowany na ciemny kolor. I nawet to nie da takiej sprawności jak kolektor solarny. A czego brakuje ? Szyby, oddzielającej rurki od zimnego powietrza. Jaki ma Pan z tym problem? To się bardzo prosto rozwiązuje !! W zbrojeniu płyty [ATTACH=CONFIG]242700[/ATTACH] Taka płyta to chyba nie do domu izolowanego ? Mostek ! prowadzi Pan pętlę wewnątrz domu kanał np PE zasilanym wentylatorem sterowanym termostatem - I już może Pan pompować ciepło w podłogę ze szczeliny mur izolacja Co masz na myśli ? Skąd te niby ciepłe powietrze ? I skąd taka temperatura powietrza, żeby przekazać jakąkolwiek energię do posadzki ? To tak jakby przewodem 5W grzać 100m2 posadzki ... lub założyć na ścianę kolektory powietrzne [ATTACH=CONFIG]242701[/ATTACH] Pomijając estetykę, to do czego te powietrze wykorzystać ? chyba nie do ogrzewanie podłogi rurką PE ? Z jednej strony podajesz ile to mocy grzewczej należy zapodać żeby ogrzać 100m2 piachu pod izolacją posadzki a z drugiej chcesz ogrzać wylewkę powietrzem z takich kolektorów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.02.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Panie Tomaszu skup się Pan na tym co do Pana piszę.Niech Pan jak czekista nie szuka wrogów izolacji, tam gdzie ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.02.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Pan poda całą listę ignorowanych, po dopisywać co pewien czas Jakby jeszcze kilku dorzucił to mógłby monolog prowadzić. Lepszego słuchacza/czytacza nie znajdzie Ma już w tym doświadczenie - na poparcie własnych tez podawał linki do własnych artykułów Edytowane 14 Lutego 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.02.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Południowe przeszklenia dać pod kątem 25st. Zrobić je duże. Zamiast okien użyć pakietów szybowych. Pomyśleć o mądrym zadaszeniu, co to w zimie wpuści światło, a w lecie zacieni. Myć okna od zewnątrz, bo będą się bardziej brudzić, albo zamontować zraszacze. Ciepło wpada do środka bardzie niż normalnie. Podłogę pod oknami zrobić ciemną, a najlepiej z płytek ceramicznych. Podłogówką na pexach rozprowadzać stamtąd ciepło po domu. ॐ......ॐ.....ॐ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts