Krzysiek_BB 16.02.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) A jakby tak z konkretnego GWC wtłaczać powietrze pomiędzy ścianę a izolacje budynku powiedzmy takie nawiewy płaskie od dołu co 1m o średnicy ~ 40mm2, a górą to powietrze zbierać i doprowadzać do REKU to w zimie sprawnosc była by duzo wieksza (+straty przez sciane) a latem chłodziłaby budynek .... czy to głupi pomysł ? Taka hardcorowa burza mózgów Musze jakims sposobem zmierzyc temp podczas mrozow pomiedzy ścianą a izolacja budynku Edytowane 16 Lutego 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.02.2014 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 To, że nie pisałem ostatnio na Forum, nie znaczy, że się wycofałem. Wątpię, czy temu inwestorowi będzie chciało się jeszcze pisać na Forum. Na razie oprócz dwóch informacji na PW żadnego posta nie napisał. Przecież ten inwestor nigdy nie pisał na forum. Ale gdyby był rozczarowany, zapewne by napisał. W piątek uruchomiliśmy instalację w domu 1000m2 ( 40 cm styropianu od gruntu ytong i wełna z folią od środka) - ogrzewanie podłogowe (maty pod terakotą woodtec pod panelami mi i parkietami - 10kW Mitsubishi kanałówka + kilka splitów. CWU 270l atlantic explorer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Przecież ten inwestor nigdy nie pisał na forum. Ale gdyby był rozczarowany, zapewne by napisał. W piątek uruchomiliśmy instalację w domu 1000m2 ( 40 cm styropianu od gruntu ytong i wełna z folią od środka) - ogrzewanie podłogowe (maty pod terakotą woodtec pod panelami mi i parkietami - 10kW Mitsubishi kanałówka + kilka splitów. CWU 270l atlantic explorer1000m2:lol2::lol2: Co za fantazja! Czemu nie 10 tyś? Ten styropian to pewnie od tego domu: Brawo misiu, tak trzymać. Co dzień dawka surrealistycznego humoru by Brzęczkowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.02.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Perm - nie wiem tylko ile taka ściana tego ciepła ma w sobie. Południowa niech ma nawet 50m2. Pojemność cieplna silki 1600 kJ/m3*K, czyli m2 o gr. 15cm, to 0,066kWh/K, a w całej ścianie będzie około 3 kWh/K, więc max 60 kWh przy dT=20K, bo do wyższej temp. niż 40C się nie rozgrzeje. Chyba nie warto się o to bić, bo czy to na pewno cokolwiek daje? W wersji transpired solar collector masz w cenie kolektora wykończenie elewacji. Wyobraźcie sobie mur dwuwarstwowy 7,5+7,5cm silikatu, z pustką 5cm między nimi. Da się coś z tej pustki wyssać? Chyba nie ciepłe powietrze... Edytowane 16 Lutego 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 A jakby tak z konkretnego GWC wtłaczać powietrze pomiędzy ścianę a izolacje budynku powiedzmy takie nawiewy płaskie od dołu co 1m o średnicy ~ 40mm2, a górą to powietrze zbierać i doprowadzać do REKU to w zimie sprawnosc była by duzo wieksza (+straty przez sciane) a latem chłodziłaby budynek .... czy to głupi pomysł ? Taka hardcorowa burza mózgów Musze jakims sposobem zmierzyc temp podczas mrozow pomiedzy ścianą a izolacja budynku Izolację zewnętrzną? I w zimie i w zimie będziesz ściany wychładzał. W lecie ok ale w zimie? Przy izolacji od wewnątrz w zimie powinno się nagrzać ale tylko gdy jest słońce a reku musi działać cały czas. Chyba z GWC nie ma co tego łączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.02.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 A jakby tak z konkretnego GWC wtłaczać powietrze pomiędzy ścianę a izolacje budynku powiedzmy takie nawiewy płaskie od dołu co 1m o średnicy ~ 40mm2, a górą to powietrze zbierać i doprowadzać do REKU to w zimie sprawnosc była by duzo wieksza (+straty przez sciane) a latem chłodziłaby budynek .... czy to głupi pomysł ? Taka hardcorowa burza mózgów Musze jakims sposobem zmierzyc temp podczas mrozow pomiedzy ścianą a izolacja budynku Przyjmując że temp. ściany niewiele się różni od temp. powietrza wewnątrz domu ,to wtłaczanie tam powietrza z GWC było by zimą niefortunne .Prędzej latem w upały. Ten sam efekt można by osiągnąć dodając do podstawowej izolacji warstwę styropianu ryflowanego sprzężonego z GWC. W lecie by chłodziło w zimie grzało.Przeniesiono by chałupę w inną strefę klimatyczną,no może z wyjątkiem okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 16.02.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Przyjmując że temp. ściany niewiele się różni od temp. powietrza wewnątrz domu ,to wtłaczanie tam powietrza z GWC było by zimą niefortunne .Prędzej latem w upały. Ten sam efekt można by osiągnąć dodając do podstawowej izolacji warstwę styropianu ryflowanego sprzężonego z GWC. W lecie by chłodziło w zimie grzało.Przeniesiono by chałupę w inną strefę klimatyczną,no może z wyjątkiem okien. Izolację zewnętrzną? I w zimie i w zimie będziesz ściany wychładzał. W lecie ok ale w zimie? Przy izolacji od wewnątrz w zimie powinno się nagrzać ale tylko gdy jest słońce a reku musi działać cały czas. Chyba z GWC nie ma co tego łączyć. W sumie racja .... głupi pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Perm - nie wiem tylko ile taka ściana tego ciepła ma w sobie. Południowa niech ma nawet 50m2. Pojemność cieplna silki 1600 kJ/m3*K, czyli m2 o gr. 15cm, to 0,066kWh/K, a w całej ścianie będzie około 3 kWh/K, więc max 60 kWh przy dT=20K, bo do wyższej temp. niż 40C się nie rozgrzeje. Chyba nie warto się o to bić, bo czy to na pewno cokolwiek daje? W wersji transpired solar collector masz w cenie kolektora wykończenie elewacji. Wyobraźcie sobie mur dwuwarstwowy 7,5+7,5cm silikatu, z pustką 5cm między nimi. Da się coś z tej pustki wyssać? Chyba nie ciepłe powietrze...Ja w ogóle mam wątpliwości czy jest sens się w to bawić. Moim zdaniem tak ale tylko jeżeli będzie to tanie i nie zużywające dodatkowej energii rozwiązanie. Ja planuję u siebie ogród zimowy na całej południowej ścianie. Chcę mieć zieleń za oknami przez cały rok, to przede wszystkim, mogę od tej strony zrobić zwykłe pakiety szybowe w oknach a będą na całą ścianę co też jest jakąś oszczędnością no i co dla kosztów najważniejsze konstrukcję zrobię sam z drewna. W innym przypadku, przy zastosowaniu dedykowanych rozwiązań byłoby to bardzo kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.02.2014 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 A jakby tak z konkretnego GWC wtłaczać powietrze pomiędzy ścianę a izolacje budynku powiedzmy takie nawiewy płaskie od dołu co 1m o średnicy ~ 40mm2, a górą to powietrze zbierać i doprowadzać do REKU to w zimie sprawnosc była by duzo wieksza (+straty przez sciane) a latem chłodziłaby budynek .... czy to głupi pomysł ? Taka hardcorowa burza mózgów Musze jakims sposobem zmierzyc temp podczas mrozow pomiedzy ścianą a izolacja budynku Przy współczesnych wymiennikach - to tylko kłopot. - praktycznie, tyle ile podgrzejemy powietrze przed wymiennikiem tyle cieplejsze wyrzucimy (co może się wiazac z zamarzaniem wyrzutni. - powietrze wentylacyjne jest od razu odczuwalne - tak więc nie jest komfortowym grzanie go bez automatyki -powietrze wentylacyjne ma zbyt mały strumień by odebrac chwilowe zyski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.02.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 To co powinien potwierdzić te dane u miejscowego księdza żebyś uwierzył? a jaka jest pewność że twoje dane są prawdziwe? Takim podważaniem wszystkiego co ktoś tu napisze daleko nie zajedziesz. nie bądź adwokatem Pana Tomasza. Nie raz nie dwa pomijał fakty, nie musi ich naciągać... wystarczy iż starym zwyczajem je pominie. Nydar oczywiście że trzeba więcej danych, przynajmniej parę punktów charakterystycznych. Jak rozkład teraz temperatury. To że wklepię iż jest -5 na zewnątrz i 21 w środku to niczego nie pokaże ... po za tym iż musiał by być taki stan dość długo. Stąd lepiej zbadać to co jest stabilne czyli grunt, temp gruntu się szybko nie zmienia ... i jak dziś podasz temp ... jutro będzie bardzo bardzo podobna. Program to widzi tak jak by całe wieki było -5 na zewnątrz ... ale w tym roku mamy zimę lekką to średnia dla stycznia taka nie była ... Stąd trzeba się opierać na tym co jest w gruncie i na tym co w domu i da się wyliczyć .. i będzie koło tego co norma podaje ... 0,7. Cytat Napisał מרכבה Zobacz post Pan jest dokładnie niepoważny. Wyskoczy Pan niczym filip z konopi znamy tylko tylko parę wartości .. i mamy Panu wierzyć na słowo ? Pan nie raz już błądził niczym pijany zając w kapuście. Ja też mam kaprys bardziej grzać .. i co to ma wspólnego z stratami budynku ? Tworzy Pan hipotezy niczym fakt "fakty" Niepoważne jest podawac nieprawdziwe dane. brawo w końcu się Pan przyznał dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 To mamy domek z 100kW kabli... Dlaczego Mitsu i to 10kW...i kilka splitow? Dlaczego nie skraplajaco parujace 350W PC do dogrzewania. 10kW to bardzo duze zuzycie. No i te kable... A i te 1000m2 to przyklad taniego i komfortowego domku ...Bądź wyrozumiały, Brzęczkowski najwyraźniej jeszcze nie wytrzeźwiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.02.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 W piątek uruchomiliśmy instalację w domu 1000m2 ( 40 cm styropianu od gruntu ytong i wełna z folią od środka) - ogrzewanie podłogowe (maty pod terakotą woodtec pod panelami mi i parkietami - 10kW Mitsubishi kanałówka + kilka splitów. CWU 270l atlantic explorer Piękne się obłowiłeś na nieświadomym inwestorze ... Cały TB. Poza tym jaki to ma związek z tematem wątku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.02.2014 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 nie bądź adwokatem Pana Tomasza. Nie raz nie dwa pomijał fakty, nie musi ich naciągać... wystarczy iż starym zwyczajem je pominie. Może Pan nie doczytał - nie zajmuję się teorią a praktyką, co w tym przypadku można nazwa "faktami" Nie robię instalacji sobie a innym, więc ocena jest nieporównywalnie bardziej faktyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.02.2014 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Piękne się obłowiłeś na nieświadomym inwestorze ... Cały TB. Inwestorów mam praktycznie, wyłącznie z polecenia. A sukces - mierzy się ilością wrogów. Skoro Szanowny asolt i HenoK czy inni pompiarze i ciepłownicy atakują, to dowód, że mam rację również dla tych co z polecenia nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.02.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Inwestorów mam praktycznie, wyłącznie z polecenia. A sukces - mierzy się ilością wrogów. Skoro Szanowny asolt i HenoK czy inni pompiarze i ciepłownicy atakują, to dowód, że mam rację również dla tych co z polecenia nie są. W czym ty masz rację ? We wciskaniu ludziom nieekonomicznych rozwiązań ? " ... ogrzewanie podłogowe (maty pod terakotą woodtec pod panelami mi i parkietami - 10kW Mitsubishi kanałówka + kilka splitów. CWU 270l atlantic explorer" Podaj ceny tych urządzeń i materiałów. Niech wszyscy się przekonają jakie to tanie i komfortowe rozwiązania proponujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 ... Nie można zapominać o jej podstawowej funkcji - to ma być ściana nośna więc te jej parametry są kluczowe. Trudno od pustaków wentylacyjnych oczekiwać wytrzymałości. Nie wiem jednak co mogłoby je zastąpić. Silikat - jak zdaje się planowałeś pierwotnie ma zbyt małą powierzchnię kanałów. Pchanie tam wentylatorami powietrza to i koszt i efekt niewiadomy, choćby hałas, przy tej szybkości przepływu. Chyba, że tak jak Przemek sugerował, tę jedną ścianę zrobić ze słupów żelbetowych i wypełnić np pustakami wentylacyjnymi lub nawet pustymi w środku panelami. ... Ogród zimowy jest niezłą barierą ale też blokuje bezpośrednie ogrzewanie promieniami mieszkania, zimą to wada. Poza tym koszt materiałów na ogród mały nie jest. Rozważ to wszystko.Chcę mieć ogród zimowy Znajomy ma i dla mnie to bajka w zimie. Koszty, przy samodiele chyba do strawienia. Sposób wykorzystania tego ciepła do przemyślenia jak i sposób ocienienia w lecie. Jeszcze jedna rzecz, na ścianie południowej będziesz miał duże przeszklenia. Gdzie zatem "wsadzisz" tę ścianę z wentylacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 W czym ty masz rację ? We wciskaniu ludziom nieekonomicznych rozwiązań ? " ... ogrzewanie podłogowe (maty pod terakotą woodtec pod panelami mi i parkietami - 10kW Mitsubishi kanałówka + kilka splitów. CWU 270l atlantic explorer" Podaj ceny tych urządzeń i materiałów. Niech wszyscy się przekonają jakie to tanie i komfortowe rozwiązania proponujesz.Policzmy: maty woodtec: 65 zł/m2 (http://www.sklep.elar.com.pl/Elektra-maty-grzejne-WoodTec) 10 kW Mitsubishi kanałowy: 3900 Eur czyli około 16 tyś (http://coolmaxserwis.com.pl/admin/600389169) kilka splitów (5?), średnio po 2500 zł to 12 tyś. Razem dom 1000 m2 około 100 tyś. Plus robocizna. Niech będzie - 50 tyś? 150 tyś za dom 1000m2. Za metr wychodzi, jakby nie patrzeć 150 zł. 15 tyś za ogrzewanie dla domu 100m2. Zajebiście tanio. Za ogrzewanie prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.02.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Policzmy: maty woodtec: 65 zł/m2 (http://www.sklep.elar.com.pl/Elektra-maty-grzejne-WoodTec) nie 65 a 130zł /m2 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.02.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Ale moze jest komfortowo... Jakbym miał świadomość, że dom 1000m2 ogrzewam prądem to nie czyłbym się komfortowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.02.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Trudno powiedzieć czy to są małe czy duże: Trochę się pomyliłem. Wg http://www.abud.pl/product-pol-1298-Bloczek-silikatowy-Silka-E-15.html średnica kanałów wynosi 4cm. To czy jest to sensowne, czy nie zależy od dalszego wykorzystania tego ciepła. Jednak zastąpiłbym powietrze glikolem. Można w kanały wstawić rurkę pex fi 16mm i zalać je rzadką zaprawą cementową. Nawet przy sporej ścianie instalacja nie musi być droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts