Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Poszukajcie sobie czegoś takiego: Transpired solar collector.

Nie ma w tym rozwiązaniu szkła - a szkło "solarowe" to 150zł/m2. Nawet zwykłe nie jest tanie, a się łatwo tłucze.

Jest taka firma z Poznania czy okolic, chłopaki jeżdżą do Niemcowni na wymianę kolektorów, z powrotem przywożą szyby (1064x2180 i 1710x1180). Na alledrogo wystawiają po 20zł sztuka

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A nie lepiej zamiast szyb zastosować panele PV? Taki amorficzny 1,4m x 1,1m można kupić za 190zł brutto. Zaletą takich paneli PV jest to, że produkują prąd nawet przy zachmurzonym niebie. Przy takiej produkcji wydzielane jest ciepło. Pokrycie południowej ściany (u mnie będzie pokryta cała połać południowa dachu) takimi panelami nie tylko daje prąd, ale też można zrobić efektywny kolektor powietrzny. Taki przepływ powietrza pod panelami to dodatkowy plus dla samych paneli - schładzanie zwiększa ich efektywność pracy.

A nie lepiej zamiast szyb zastosować panele PV? Taki amorficzny 1,4m x 1,1m można kupić za 190zł brutto. Zaletą takich paneli PV jest to, że produkują prąd nawet przy zachmurzonym niebie. Przy takiej produkcji wydzielane jest ciepło. Pokrycie południowej ściany (u mnie będzie pokryta cała połać południowa dachu) takimi panelami nie tylko daje prąd, ale też można zrobić efektywny kolektor powietrzny. Taki przepływ powietrza pod panelami to dodatkowy plus dla samych paneli - schładzanie zwiększa ich efektywność pracy.
A co zrobić z prundem z panela PV?

dokładnie chodziło mi o to co ten Duńczyk powiedział :)
Jak widać nauki Wielkiego Nauczyciela nie poszły w las, ale trafiły na podatny skandynawski grunt :). TB już dawno pisał, że upałem w domu izolowanym wewnątrz nie ma się co przejmować, bo latem wyjeżdża się na urlop :-).

Jak widać nauki Wielkiego Nauczyciela nie poszły w las, ale trafiły na podatny skandynawski grunt :). TB już dawno pisał, że upałem w domu izolowanym wewnątrz nie ma się co przejmować, bo latem wyjeżdża się na urlop :-).
On zawsze ma proste recepty, jak na prosty umysł przystało.

Kiedyś był gwc a teraz klima. Może Pan nie najuważniej czyta. Poza tym izolacja działa i latem.

...Mylisz się - przepływ jest wyczuwalny na małej warstwie, przy większej będzie oczywiście większy.

Taki powolny przepływ w zupełności wystarczy.

...

Jak zawsze optymista :) Nie bardzo rozumiem tę "małą warstwę" A co zrobisz z tym drobiazgiem co grawitacyjnie przeleci? Jak chcesz to dalej wykorzystać?

Tylko 4 rzędy silikatów na palecie, wystawione na słońce, w środku ciepło. Ściana 2,5 metra to nieco większa warstwa.

Jak ściana (kanały) wewnątrz cieplejsze od powietrza mieszkania przy podłodze to wpuszczam te powietrze dołem a górą wylatuje cieplejsze, WM robi resztę czyli "rozgania" po chałupie.

Słup powietrza. Przy takiej średnicy i długości kanału może być problem z ruszeniem tego no ale jak nie sprawdzisz nie będziesz wiedział. Nie wiem dalej jak planujesz to powietrze z wnętrza dostarczyć do podstawy ściany i jak je odebrać. W końcu ściana będzie od chaupy dobrze odizolowana?

Myślę, że zasadniczy błąd popełniasz kszhu przy samych założeniach. Jak słońce przestanie grzać, to ściana się szybko wychłodzi - silka szybko przyjmuje i szybko oddaje, więc większości ciepła i tak nie wykorzystasz. Poza tym silka to nie stal - będzie ciepła tylko z wierzchu.

A jak szukasz pomocnika żeby to sprawdzić, to mnie chłopie nie naciągaj przez całą Polskę - bramek na autostradzie za dużo, a nie lubię mękoli ani DW. Lepiej pod sklepem jakiego typka znaleźć i za jabola zatrudnić.

Czego nie rozumiesz w tym:

- GWC zimą nie pracuje bo nie ma potrzeby,

- jeśli GWC nie pracuje to nie wychładza,

- GWC latem pracuje,

- jeśli GWC latem pracuje to podgrzewa.

???

W skrócie: GWC zimą nie wychładza a latem podgrzewa.

Jeśli to pojmiesz to będzie szansa, że pojmiesz inne głupie rzeczy, które wciskasz ale na szczęście nikt na to się nie nabiera.

Jeśli nie to cóż, nie przejmuj się, nie każdy stał w kolejce po rozum http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/113.gif

Jesteś mistrzem .:lol2:.GWC które jest zimą zbędne. Nie wiem czy ktoś by na to wpadł. GWC na lato,które jest podobno niewydajne.Matrix.

Tak czytam o pomyśle z silką .Powiem masz potencjał. Ty tak celowo żeby nabijać się z ludzi czy wierzysz w to co piszesz. Jeżeli to drugie to na to tabletek nie ma. Temp. tynku w kolorze grafitowym na izolacji ze styropianu to 50 z kawałkiem ale w lipcu. Nie w styczniu. Tynk ma 2-3mm grubości. Silka jakby grubsza ,ale skoro mówisz że w styczniu przez 3-4h efektywnego słońca nagrzała ci się do 50oC ,to ......Właściwie nie wiem co o tym sądzić:confused:

Myślę, że zasadniczy błąd popełniasz kszhu przy samych założeniach. Jak słońce przestanie grzać, to ściana się szybko wychłodzi - silka szybko przyjmuje i szybko oddaje, więc większości ciepła i tak nie wykorzystasz. Poza tym silka to nie stal - będzie ciepła tylko z wierzchu.

A jak szukasz pomocnika żeby to sprawdzić, to mnie chłopie nie naciągaj przez całą Polskę - bramek na autostradzie za dużo, a nie lubię mękoli ani DW. Lepiej pod sklepem jakiego typka znaleźć i za jabola zatrudnić.

W okresie zimowym jest jeszcze taka zależność,że jak jest bezchmurne niebo i ma być słonecznie ,to w nocy jest mróz. Taka ściana musi najpierw się nagrzać do jakiejś użytecznej temp. z minusowej do plusowej .W lipcu kolektor dachowy z betonowym radiatorem ok.800kg, startuje dopiero po 11.oo.Do jedenastej podgrzewa się radiator. A co dopiero mówić o sezonie grzewczym.

Gdzie tak twierdzę? Znów masz zwidy?

Napisałem kiedy były robione; nie doczytałeś?

Tu sie z Krzychem zgodze bo rowniez robilem podobne pomiary i przy -15*C grafitowa ściana miała 35*C

Tu co prawda temp zew +12*C ale ściana faktycznie ponad 45*C zdjecie autentyczne z 05-01-2014 12:57 :)

ale sciana wg mnie byla ciemna .... na 99%

IR_0122_1.jpg

IR_0122_1_info.jpg

IR_0122_2.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB