gentoonx 16.02.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Poszukajcie sobie czegoś takiego: Transpired solar collector. Nie ma w tym rozwiązaniu szkła - a szkło "solarowe" to 150zł/m2. Nawet zwykłe nie jest tanie, a się łatwo tłucze. Jest taka firma z Poznania czy okolic, chłopaki jeżdżą do Niemcowni na wymianę kolektorów, z powrotem przywożą szyby (1064x2180 i 1710x1180). Na alledrogo wystawiają po 20zł sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Jest taka firma z Poznania czy okolic, chłopaki jeżdżą do Niemcowni na wymianę kolektorów, z powrotem przywożą szyby (1064x2180 i 1710x1180). Na alledrogo wystawiają po 20zł sztukaCoś musi być z tymi szybami nie tak skoro sa wymieniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.02.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Coś musi być z tymi szybami nie tak skoro sa wymieniane? nie napisałem, że to super nówki nie wymieniają szyb - wymieniają kolektory całe - wiesz od ilu to lat w Niemcowni mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.02.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 A nie lepiej zamiast szyb zastosować panele PV? Taki amorficzny 1,4m x 1,1m można kupić za 190zł brutto. Zaletą takich paneli PV jest to, że produkują prąd nawet przy zachmurzonym niebie. Przy takiej produkcji wydzielane jest ciepło. Pokrycie południowej ściany (u mnie będzie pokryta cała połać południowa dachu) takimi panelami nie tylko daje prąd, ale też można zrobić efektywny kolektor powietrzny. Taki przepływ powietrza pod panelami to dodatkowy plus dla samych paneli - schładzanie zwiększa ich efektywność pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 A nie lepiej zamiast szyb zastosować panele PV? Taki amorficzny 1,4m x 1,1m można kupić za 190zł brutto. Zaletą takich paneli PV jest to, że produkują prąd nawet przy zachmurzonym niebie. Przy takiej produkcji wydzielane jest ciepło. Pokrycie południowej ściany (u mnie będzie pokryta cała połać południowa dachu) takimi panelami nie tylko daje prąd, ale też można zrobić efektywny kolektor powietrzny. Taki przepływ powietrza pod panelami to dodatkowy plus dla samych paneli - schładzanie zwiększa ich efektywność pracy.A co zrobić z prundem z panela PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.02.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 A co zrobić z prundem z panela PV? Przetworzyć na 230 i zużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 16.02.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Nie ma co sobie głowy zawracać "super" szybką "pryzmatyczną" z kolektora, która ma za zadanie teoretycznie więcej światła "pobrać", a tak naprawdę przysłania całe pełne innowacji wnętrze kolektora. Kto rozbierał ten wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.02.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 dokładnie chodziło mi o to co ten Duńczyk powiedział Jak widać nauki Wielkiego Nauczyciela nie poszły w las, ale trafiły na podatny skandynawski grunt . TB już dawno pisał, że upałem w domu izolowanym wewnątrz nie ma się co przejmować, bo latem wyjeżdża się na urlop . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Jak widać nauki Wielkiego Nauczyciela nie poszły w las, ale trafiły na podatny skandynawski grunt . TB już dawno pisał, że upałem w domu izolowanym wewnątrz nie ma się co przejmować, bo latem wyjeżdża się na urlop .On zawsze ma proste recepty, jak na prosty umysł przystało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.02.2014 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Jak widać nauki Wielkiego Nauczyciela nie poszły w las, ale trafiły na podatny skandynawski grunt . TB już dawno pisał, że upałem w domu izolowanym wewnątrz nie ma się co przejmować, bo latem wyjeżdża się na urlop . Kiedyś był gwc a teraz klima. Może Pan nie najuważniej czyta. Poza tym izolacja działa i latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 ...Mylisz się - przepływ jest wyczuwalny na małej warstwie, przy większej będzie oczywiście większy. Taki powolny przepływ w zupełności wystarczy. ...Jak zawsze optymista Nie bardzo rozumiem tę "małą warstwę" A co zrobisz z tym drobiazgiem co grawitacyjnie przeleci? Jak chcesz to dalej wykorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.02.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 A ja się obawiam, że ze względu na swoją dużą pojemność cieplną silki temperatura którą przyjmie tynk zewnętrzny nie dotrze do kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 A ja się obawiam, że ze względu na swoją dużą pojemność cieplną silki temperatura którą przyjmie tynk zewnętrzny nie dotrze do kanałów.To może być problem, zanim się nagrzeje to już słońca nie będzie. Chyba bez małego eksperymentu nie da się tego stwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Tylko 4 rzędy silikatów na palecie, wystawione na słońce, w środku ciepło. Ściana 2,5 metra to nieco większa warstwa. Jak ściana (kanały) wewnątrz cieplejsze od powietrza mieszkania przy podłodze to wpuszczam te powietrze dołem a górą wylatuje cieplejsze, WM robi resztę czyli "rozgania" po chałupie.Słup powietrza. Przy takiej średnicy i długości kanału może być problem z ruszeniem tego no ale jak nie sprawdzisz nie będziesz wiedział. Nie wiem dalej jak planujesz to powietrze z wnętrza dostarczyć do podstawy ściany i jak je odebrać. W końcu ściana będzie od chaupy dobrze odizolowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.02.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Myślę, że zasadniczy błąd popełniasz kszhu przy samych założeniach. Jak słońce przestanie grzać, to ściana się szybko wychłodzi - silka szybko przyjmuje i szybko oddaje, więc większości ciepła i tak nie wykorzystasz. Poza tym silka to nie stal - będzie ciepła tylko z wierzchu. A jak szukasz pomocnika żeby to sprawdzić, to mnie chłopie nie naciągaj przez całą Polskę - bramek na autostradzie za dużo, a nie lubię mękoli ani DW. Lepiej pod sklepem jakiego typka znaleźć i za jabola zatrudnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.02.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Czego nie rozumiesz w tym: - GWC zimą nie pracuje bo nie ma potrzeby, - jeśli GWC nie pracuje to nie wychładza, - GWC latem pracuje, - jeśli GWC latem pracuje to podgrzewa. ??? W skrócie: GWC zimą nie wychładza a latem podgrzewa. Jeśli to pojmiesz to będzie szansa, że pojmiesz inne głupie rzeczy, które wciskasz ale na szczęście nikt na to się nie nabiera. Jeśli nie to cóż, nie przejmuj się, nie każdy stał w kolejce po rozum http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/113.gif Jesteś mistrzem ..GWC które jest zimą zbędne. Nie wiem czy ktoś by na to wpadł. GWC na lato,które jest podobno niewydajne.Matrix. Tak czytam o pomyśle z silką .Powiem masz potencjał. Ty tak celowo żeby nabijać się z ludzi czy wierzysz w to co piszesz. Jeżeli to drugie to na to tabletek nie ma. Temp. tynku w kolorze grafitowym na izolacji ze styropianu to 50 z kawałkiem ale w lipcu. Nie w styczniu. Tynk ma 2-3mm grubości. Silka jakby grubsza ,ale skoro mówisz że w styczniu przez 3-4h efektywnego słońca nagrzała ci się do 50oC ,to ......Właściwie nie wiem co o tym sądzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.02.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Myślę, że zasadniczy błąd popełniasz kszhu przy samych założeniach. Jak słońce przestanie grzać, to ściana się szybko wychłodzi - silka szybko przyjmuje i szybko oddaje, więc większości ciepła i tak nie wykorzystasz. Poza tym silka to nie stal - będzie ciepła tylko z wierzchu. A jak szukasz pomocnika żeby to sprawdzić, to mnie chłopie nie naciągaj przez całą Polskę - bramek na autostradzie za dużo, a nie lubię mękoli ani DW. Lepiej pod sklepem jakiego typka znaleźć i za jabola zatrudnić. W okresie zimowym jest jeszcze taka zależność,że jak jest bezchmurne niebo i ma być słonecznie ,to w nocy jest mróz. Taka ściana musi najpierw się nagrzać do jakiejś użytecznej temp. z minusowej do plusowej .W lipcu kolektor dachowy z betonowym radiatorem ok.800kg, startuje dopiero po 11.oo.Do jedenastej podgrzewa się radiator. A co dopiero mówić o sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.02.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 To mówisz że w styczniu ściana i to jasna pod 50oC. Może ty w czepku urodzony i jaka geotermia podgrzewa. Grafit nagrzewa mi się do ok.30-tu. Musi być nieprofesjonalny grafit. 50-ąt to już w łapki parzy . No nie wierzę,że takie rzeczy można wypisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.02.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 To twierdzisz że zimą mróz jest anomalią?Coraz ciekawiej się robi .Brnij dalej.Będzie śmiesznie.A te IR to z lipca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 16.02.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Gdzie tak twierdzę? Znów masz zwidy? Napisałem kiedy były robione; nie doczytałeś? Tu sie z Krzychem zgodze bo rowniez robilem podobne pomiary i przy -15*C grafitowa ściana miała 35*C Tu co prawda temp zew +12*C ale ściana faktycznie ponad 45*C zdjecie autentyczne z 05-01-2014 12:57 ale sciana wg mnie byla ciemna .... na 99% Edytowane 16 Lutego 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts