Tomasz Brzęczkowski 17.02.2014 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Chcę wykorzystać pompę jako źródło zasilenia wymiennika wodno-powietrznego do ogrzewania domu powietrzem i ciekawy jestem ile w ciągu roku doszło by mi kWh do tych 1320? Przy takim ogrzewaniu 1300W jest do pominięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.02.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Woda z PC do wymiennika własnej roboty wodno-powietrznego i jak trzeba dogrzać to powietrze przez wymiennik i do chałupy. Nie jest to efektywne ogrzewanie, ponieważ woda musiałby mieć znacznie wyższą temp. niż woda w podłogówce. A im wyższa temp. wody tym sprawność PC leci w doł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 17.02.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Aaa... to nie lepiej bezpośrednio powietrze-PC-powietrze? a jak to działa? da mi przy okazji CWU? i dogrzeje chałupę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.02.2014 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Jeżeli mamy dyskutować o OZE Znając wyznawców OZE i samo OZE - nie ma "jeżeli" - Nie jest możliwa wytłumaczenie fizyki czy ekonomii komuś kto wyznaje OZE. Gdy by było top możliwe - to nikt by takiemu ideologii OZE nie wcisnął .OZE ma sens ekonomiczny tylko w makroskali, nie w domach jednorodzinnych. Kto tego nie rozumie nie zna się na OZE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.02.2014 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 a jak to działa? da mi przy okazji CWU? i dogrzeje chałupę? Żaden fachowiec nie łączy ogrzewania domu z ogrzewaniem wody!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 17.02.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Nie jest to efektywne ogrzewanie, ponieważ woda musiałby mieć znacznie wyższą temp. niż woda w podłogówce. A im wyższa temp. wody tym sprawność PC leci w doł. Woda o temperaturze 45*C powinna wystarczyć efektywność to dobra izolacja termiczna budynku ,szczelność i odpowiednie wymiary wymiennika, bynajmniej mi się tak wydaje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.02.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Nie wiem czy chciałeś pomóc czy zaszkodzić tym porównaniem do literackiej postaci niezkodliwego ale niestety nieuleczalnego idioty:-) Hehe Miałem na myśli skutek - walkę z wiatrakami, a raczej z jednym wiatrakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.02.2014 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Hej Don Kichocie, prrr.... wyluzuj Wielu już próbowało. To se neda .. TB to człowiek - termos. Dookoła próżnia, i co ciekawe w środku też próżnia. Nic nie przyjmuje, nic nie oddaje Chmurą i deszczem przepłyną dzieje Pamiętaj, pesymizmu się nie sieje W każdym nadzieja jakaś się telepie Że może jutro będzie znacznie lepiej To nie jest jakaś drętwa mowa trawa Nie wypina się piersi po medale próżno Nie przekona do racji nikogo wrzawa Uśmiechnij się! Jutro może być za późno Mądry Don Kichot, gdy na świat rzucony Okazał się głupcem blachą obleczonym Zaś głupi Sanczo, wierny giermek jego Mędrcem, w wirze z życia codziennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 17.02.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Chcesz PC do CWU ogrzewać chałupę? Na zimne dni musi być potężna aby zaspokoić wszystkie potrzeby. Majątek, który w pozostałym okresie leży odłogiem. Barthez kombinuje lepiej: - PPCi do grzania, tzw. klima, - kable do grzania na tęgie mrozy, - PPCi aristona do CWU. Choć moim zdaniem za drogo nawet jeśli<10.000zł. Właśnie o takim czymś myślę, kabelki tylko w łazience na resztę chcę tylko PC do CWU. Ale najpierw szczelna konstrukcja później testy z baniakami z ciepłą wodą dla bezpieczeństwa bez posadzki aby w razie czego ułożyć kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 17.02.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 A ile ta chałupa ma żreć, że takie kombinacje? ma zmieścić się w pasywnym bez "spinania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.02.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Modlitwa sprzedawcy drogich nowinek ciepłowniczych Od węgla... uchowaj bożeOd gazu... uchowaj bożeOd solarów... uchowaj bożeOd buforów... uchowaj bożeOd drewna... uchowaj bożeOd kominków... uchowaj bożeOd OZE wszelakiego... uchowaj bożeOd pomysłowości inwestorów, handmade'u, szrotu wszelakiego działającego... uchowaj bożeFolię... daj sprzedać bożeWełnę... daj sprzedać bożeStyropian i izolacje tanie... daj sprzedać dużo bożeElektryczne gadżety, najlepiej osobne do CO, CWU, klimatyzacji, wentylacji, a najlepiej to osobne do każdego pomieszczenia, a najlepiej to osobne do każdej funkcji w każdym pomieszczeniu...daj sprzedać bardzo dużo boże,...I OGŁUPIĆ KLIENTA DAJ BOŻE SŁOWAMI: INACZEJ DOMU IZOLOWANEGO ZBUDOWAĆ SIĘ NIE DA,...I WIĘCEJ CIERPLIWOŚCI DAJ BOŻE,...I ŻEBY TO PO MNIE SPŁYWAŁO DAJ BOŻE,...I WIĘCEJ IDIOTÓW DAJ BOŻE.AMEN! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.02.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Nie wiem czy chciałeś pomóc czy zaszkodzić tym porównaniem do literackiej postaci niezkodliwego ale niestety nieuleczalnego idioty:-) Jak na ciebie to i tak trzymać pysk na uwięzi do 20.30 to sukces .Nie był byś sobą jak byś nie zapeplał. Po rękach powinieneś całować ,bo znowu coś byś wybudował czego potem nie używał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 17.02.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 No to nic taniej niż kable nie wyjdzie. CWU w zależności jak lejesz rozważaj osobno. j-j ma 4kW kabli i mieści się w 15ce mam czujkę że to może być wydajniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.02.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Chmurą i deszczem przepłyną dzieje Pamiętaj, pesymizmu się nie sieje W każdym nadzieja jakaś się telepie Że może jutro będzie znacznie lepiej To nie jest jakaś drętwa mowa trawa Nie wypina się piersi po medale próżno Nie przekona do racji nikogo wrzawa Uśmiechnij się! Jutro może być za późno Mądry Don Kichot, gdy na świat rzucony Okazał się głupcem blachą obleczonym Zaś głupi Sanczo, wierny giermek jego Mędrcem, w wirze z życia codziennego czyli mamy próbować ? Może się kiedyś uda ? OK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 17.02.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Właśnie! 2 niedrogie kable i 300-400zł za ogrzewanie rocznie plus bojler 80l. Nic taniej i efektywniej nie wymyślisz. Chcę sprawdzić, wiele nie stracę jedynie czas i ewentualny dołek jak się nie uda, ale kto nie ryzykuję szampana nie pije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.02.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Właśnie o takim czymś myślę, kabelki tylko w łazience na resztę chcę tylko PC do CWU. Ale najpierw szczelna konstrukcja później testy z baniakami z ciepłą wodą dla bezpieczeństwa bez posadzki aby w razie czego ułożyć kable. A o jakiej konkretnie PC myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.02.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Właśnie o takim czymś myślę, kabelki tylko w łazience na resztę chcę tylko PC do CWU. Ale najpierw szczelna konstrukcja później testy z baniakami z ciepłą wodą dla bezpieczeństwa bez posadzki aby w razie czego ułożyć kable. A o jakiej konkretnie PC myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 17.02.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 A o jakiej konkretnie PC myślisz ? Wstępnie Europa 323DK ale dopiero się rozglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.02.2014 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Sprawdzaj jak najbardziej bo na czuja wyjdzie wielkie g... i potem będziesz sam siebie musiał do tego przekonywać... To akurat jest dośc powszechne. Bardzo często widzę, że niektórzy sobie próbują coś wmówic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.02.2014 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Wstępnie Europa 323DK ale dopiero się rozglądam. A dlaczego nie nasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts