מרכבה 18.02.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 KWh kosztuje ze wszystkim 0.53zł ... a wynik wyszedł z miernika wody i podlicznika. A palenie i zbieranie... ile panowie za to liczą? wynik wyszedł z pod-licznika no to nie dość że zakrzywia Pan rzeczywistość to jeszcze lewe kable do grzania nie da się oszukać. 1m^3 wody do 55 =52,5 kWh (delta t 45 st) stąd różnica między wyliczeniami Przy temp. zewn. poniżej 0oC mocno spada sprawność takiej pompki. na to mam panaceum GWC ale bardzo ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.02.2014 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 wynik wyszedł z pod-licznika no to nie dość że zakrzywia Pan rzeczywistość Nie u mnie - u użytkowników. Ja mam małe termy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.02.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Ile panowie liczą za palenie drewnem? Ja na przykład z lewej kieszeni przekładam sobie do prawej 100 zł za godzinę. Fakt - trochę drogo, ale wszystko zostaje w tych samych spodniach BTW: to grzanie i chłodzenie 1000m2 domu. Niech to będzie 50 pomieszczeń po średnio 20m2. http://allegro.pl/przenosny-klimatyzator-apm-09ccm-od-loombard-i3982725673.html to niecałe 25 tyś bez zniżek. Jak się robi centralnie, to chyba powinno wyjść taniej i lepiej, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.02.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Chyba przy "bardzo małym" zużyciu. Przy "małym" dalej opłaca się bojler centralny grzany prądem w drugiej taryfie. Te "bardzo małe" zużycie w przypadku TB, to jest jedna osoba z wylewkami bezdotykowymi, kąpielą 3-minutową i do tego perlatory. No, nie wiem ta 3 minutowa kapiel taka krótka nie jest gdyby skrócic do 2 minut to mamy 33% oszczednosci na kapieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.02.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 No, nie wiem ta 3 minutowa kapiel taka krótka nie jest gdyby skrócic do 2 minut to mamy 33% oszczednosci na kapieli.A do 1 minuty? Po co stać tyle pod prysznicem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.02.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) 1 minuta to może i tanio, ale już lekko niekomfortowo - jak na łodzi podwodnej. Tylko, że jak ktoś nie ma tej sprawności, to zdąży się tylko namydlić... Edytowane 18 Lutego 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.02.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 1 minuta to może i tanio, ale już lekko niekomfortowo - jak na łodzi podwodnej. Tylko, że jak ktoś nie ma tej sprawności, to zdąży się tylko namydlić... Ale namydlic sie mozna przed puszczeniem wody, wystarczy tylko mydło w płynie lepiej rozcieńczyć. Chcieć to móc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.02.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Pomysłów na oszczędności jest sporo. Można się wcale nie kąpać. Niektórzy tak robią. Poza tym nie mają domów i ciuchy tylko jedne...w ogóle bardzo oszczedni ludzie.Ale jak ma być komfort, to komfort! 3 minuty orgazmicznych ablucji pod prysznicem, tylko wcześniej należy pamiętać o włączeniu kabelków w sypialce... bo się można zapalenia płuc nabawić! Ale komfort! Ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.02.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Ja myślę, że przy wylewkach bezdotykowych można je zaprogramować na cykle 10-sekundowe. Pierwsze 10 sekund do namoczenia, żeby łatwiej było się namydlić. Drugie 10sekund na spłukanie. Można zaszaleć i włączyć sobie na kolejne 10 sekund - dla komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.02.2014 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 e panowie liczą za palenie drewnem? Ja na przykład z lewej kieszeni przekładam sobie do prawej 100 zł za godzinę. Fakt - trochę drogo, ale wszystko zostaje w tych samych spodniach Ja nie napalę, tym bardziej moja mama. Pan myśli, ze będzie całe życie zdrowy i silny? - Poza tym, nie dostanie Pan w mojej okolicy pozwolenia na budowę domu na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.02.2014 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Wydziwiacie Deszczownia kilka min. z myciem łba włącznie to max naście litrów. Perlator jest przyjemniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.02.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Zwykły pryszniczny wąż i do łapy i w tedy najmniej wody idzie. Ponieważ spłukuje się to co trzeba.A nie masę wody bokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.02.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) Przy niskich temp. nie masz tego powietrza - np. 100m3/h o temp. 0stC nie wiele pompie da, już lepiej ją wesprzeć kanalizacyjnym. Z GWC będzie zawsze powyżej 5oC. A pionu kanalizacyjnego nie wykorzystam, bo robię syfon jaśkowy... Mi cały czas wychodzi taniej to drugie czy jest nas trójka czy czasami więcej. Ja mam 3 kobiety w domu ... Wydziwiacie:) Deszczownia kilka min. z myciem łba włącznie to max naście litrów. 6 litrów na minutę trzeba liczyć. Edytowane 18 Lutego 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.02.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Co kraj, to obyczaj. W Warszawie sprzątaczka zarabia lepiej niż na Podkarpaciu większość inżynierów, więc ludzie muszą się jakoś ratować i grzeją drewnem. Instalacja pompy ciepła do CWU za 3500zł + kable 2500zł to 6 tyś bez robocizny.Wodna podłogówka + bufor + kocioł + grzałki + komin to 9 tyś bez robocizny. Jak mnie najdzie na solary, to mogę tanio podłączyć. Jak mnie najdzie na palenie, to mogę zaoszczędzić. Jak mnie się nie będzie chciało, albo jak mnie nie będzie - to prund w II taryfie i też całkiem niedrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.02.2014 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Co kraj, to obyczaj. W Warszawie sprzątaczka zarabia lepiej niż na Podkarpaciu większość inżynierów, więc ludzie muszą się jakoś ratować i grzeją drewnem. Instalacja pompy ciepła do CWU za 3500zł + kable 2500zł to 6 tyś bez robocizny. Wodna podłogówka + bufor + kocioł + grzałki + komin to 9 tyś bez robocizny. Jak mnie najdzie na solary, to mogę tanio podłączyć. Jak mnie najdzie na palenie, to mogę zaoszczędzić. Jak mnie się nie będzie chciało, albo jak mnie nie będzie - to prund w II taryfie i też całkiem niedrogo. To po co Pan raczy pisać w tym wątku? Współczuję tym co muszą palić drewnem - ja bym nie dał rady, mimo, ze piec stoi ( jest zaplombowany ) Moja mama, też by nie napaliła. To nie jest wątek o ludziach, których stać na palenie drewnem czy węglem. To jest wątek o domach izolowanych - w takich domach - nawet nie da się ogrzewać paląc drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.02.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Taaa... nie da się... Piszę, bo chcę mieć dom subiektywnie tani, komfortowy i obiektywnie zużywający 0-20 kWh/m2*rok. A współczuć nie trzeba - tych ludzi stać na kąpiel i nie boli głowa o rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.02.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Panie Tomaszu mama i mama. Wnioskuję że żony niema. Więc to wiele spraw o których tutaj pan pisze wyjaśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.02.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Lepiej zawczasu powstrzymajcie się od wjazdu na tematy uczuciowe, bo się może niesmacznie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.02.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Lepiej zawczasu powstrzymajcie się od wjazdu na tematy uczuciowe, bo się może niesmacznie zrobić. TB i tak ma ignora na Varme.. Ale zgadzam się, forum nie jest po to, żeby kogoś obrażać! Varme... wyluzuj troszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.02.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 A gdyby tak zrobić całą południową elewację szklaną? W części gdzie nie ma być okien postawić działówkę z wężownicą w środku, a całość zrobić pod żaluzją, w takim układzie, żeby między nią, a szybą była przerwa umożliwiająca swobodny przepływ powietrza. Ktoś potrafi policzyć bilans energetyczny takiej ściany o wymiarach 10x2,5m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts