Przemek Kardyś 21.02.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 (edytowane) doszłam do podobnych wniosków, ale robiąc obliczenia będąc laikiem, i bez liczenia zysków słonecznych i wszelkich strat. Nie opłaca się przy domu ok. 190m2 ~15kWh/m2*rok inwestować w c.o (czas zwrotu instalacji wodnej podłogówki pędzonej powietrzną pompą ciepła to 15 lat)., ale opłaca się inwestycja w małą pompę ciepła do cwu. Taka pompa zwróci się w 9 lat (do 8900zł, czyli tańsza niż wymieniony aristonek), a jeśli wynegocjujemy dobrze albo zastosujemy coś tańszego, to mój typ: http://http://www.ulrich.com.pl/pl/oferta-urzadzenia-urzadzenia_grzewcze-pompy_ciepla_powietrzewoda-pompa_ciepla_hpw_do_cwu-1480,1,17.html to zwrot kosztów może nastąpić po 6 latach. Twój link mi nie działa. http://www.ulrich.com.pl/uploads/urzadzenia/hpw/ulotka%20HPW.pdf http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=ulrich+pompa+ciep%C5%82a&sourceid=Mozilla-search To pompa powietrze - woda. Ciekawe co zrobisz z tą wodą bez podłogówki?... to 300 litrów! Nie wiadomo ile to cudo zużywa powietrza, które musi mieć -5C albo +5C (raczej to - bo zależy który link się otworzy:D), więc trzeba ją zamontować za reku i GWC, które musi być oooogroooooomneeeeee! Rozważam użycie tego w moim układzie buforowym zamiast kotła - za bardzo elektryczne, skomplikowane i wymagające ciepłego powietrza. Ale jest podobne cenowo do kotła+komina i tylko troszkę droższe w eksploatacji... jak ktoś ma miękką dupkę to można myśleć - tylko potrzebna druga (albo i trzecia) nitka GWC. Edytowane 21 Lutego 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.02.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 doszłam do podobnych wniosków, ale robiąc obliczenia będąc laikiem, i bez liczenia zysków słonecznych i wszelkich strat. Nie opłaca się przy domu ok. 190m2 ~15kWh/m2*rok inwestować w c.o (czas zwrotu instalacji wodnej podłogówki pędzonej powietrzną pompą ciepła to 15 lat)., ale opłaca się inwestycja w małą pompę ciepła do cwu. Taka pompa zwróci się w 9 lat (do 8900zł, czyli tańsza niż wymieniony aristonek), a jeśli wynegocjujemy dobrze albo zastosujemy coś tańszego, to mój typ: http://http://www.ulrich.com.pl/pl/oferta-urzadzenia-urzadzenia_grzewcze-pompy_ciepla_powietrzewoda-pompa_ciepla_hpw_do_cwu-1480,1,17.html to zwrot kosztów może nastąpić po 6 latach. My o takim aristonku: http://www.ariston.com/pl/NUOS_EVO_80_110 więc to chyba nie ta bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.02.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Rafał: Nie myśl, tylko rób. How hard could it be? Krzyhu: Jak zrobisz wybieraną czerpnię do reku, to będzie ona od razu wybieraną czerpnią do PC. Średnia temp. powietrza w okresie grzewczym to jednak 0C. Z GWC poleci normalnie 5C a tak więcej. W sumie może lepiej to ciepło po prostu wyjebać. Mało w mieście Ferdka Kiepskiego się opłaca... Robić tego nie będę, dlatego bo chcę mieć RSŚ izolowany i rurę od RSŚ do rekuperatora też. Izolowanie całej długości rury tam gdzie będzie syfon się nie kalkuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Nie opłaca się przy domu ok. 190m2 ~15kWh/m2*rok inwestować w c.o . Zakłdam, że położenie kabli grzewczych to koszt 5000zł w takim domku. Wprost: 15*190*0,55= 1567,50zł rocznie CO gazowe - robi firma za dodatkowe 10 tyś. ---> 15*190*0,25= 712,50zł + ~300zł abonamentu = ~1000 zł rocznie, różnica 570zł rocznie, zwrot po 17 latach(*), nie opłaca się - robi mąż za dodatkowe 5 tyś ---> zwrot po 8 latach(*), można myśleć Należy uwzględnić dwufunkcyjność kotła gazowego CO - okres zwrotu ulegnie skróceniu. CO z buforem i II taryfa - robi firma za doatkowe 10 tyś. ---> 15*190*0,35= ~1000 zł rocznie, różnica 570zł rocznie, zwrot po 17 latach(*), nie opłaca się - robi mąż za dodatkowe 5tyś ---> zwrot po 8 latach(*), można myśleć Należy uwzględnić dwufunkcyjność takiego rozwiązania - okres zwrotu ulegnie skróceniu. CO z buforem i kotłem stałopalnym - robi firma za dodatkowe 12 tyś. ---> 15*190*0,1= ~300 zł rocznie, różnica ~1250 zł rocznie, zwrot po 10 latach(*), prawie się opłaca - robi mąż za dodatkowe 7 tyś ---> zwrot po 6 latach(*), opłaca się Należy uwzględnić dwufunkcyjność takiego rozwiązania - okres zwrotu ulegnie skróceniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 21.02.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Mówimy o tym samym- Ulrich też służy do podgrzania cwu; może być z zasobnikiem 300l, ale może być bez, i wtedy dobiera się oddzielnie zasobnik o pożądanej pojemności. W moim przypadku 300l to tak akurat.Ariston to "podgrzewacz z pompą", ten konkretny model ma małą pojemność zasobnika- dla mnie, tj mojej 4 osobowej rodziny to za mało, dla mniejszej będzie ok. Nie czepiam się Aristona, bo ma bardzo dobrą opinię, ale przy podejściu do dofinansowania odpada, ma za niskie COP, może przy dogrzaniu wody poza sezonem grzewczym sprawdza się najlepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 (edytowane) Robić tego nie będę, dlatego bo chcę mieć RSŚ izolowany i rurę od RSŚ do rekuperatora też. Izolowanie całej długości rury tam gdzie będzie syfon się nie kalkuluje. Do rekuperatora przecież to podłączasz bez problemu - temu to służy. Gdzieś znajdziesz schemat Izolować tego nie trzeba, bo mały gradient z powietrza do gruntu - już o tym pisałem. Poniżej całość. W moim przypadku 300l to tak akurat. Ariston to "podgrzewacz z pompą", ten konkretny model ma małą pojemność zasobnika- dla mnie, tj mojej 4 osobowej rodziny to za mało, dla mniejszej będzie ok. Moja 3 osobowa rodzina zużywa dziennie 250 l wody. Ile w tym ciepłej to nie wiem, ale chyba nie więcej jak połowa. Przy 4 osobach 200 L zasobnik powinien być aż zbyt duży. Nie czepiam się Aristona, bo ma bardzo dobrą opinię, ale przy podejściu do dofinansowania odpada, ma za niskie COP, może przy dogrzaniu wody poza sezonem grzewczym sprawdza się najlepiej? Życzę Ci, żebyś to dofinansowanie dostała, ale realnie jest to ok. 30-35 tyś, przy znacznie większych kosztach budowy. Opłacalność jest pod znakiem zapytania. Edytowane 21 Lutego 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.02.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Do rekuperatora przecież to podłączasz bez problemu - temu to służy. Gdzieś znajdziesz schemat Izolować tego nie trzeba, bo mały gradient z powietrza do gruntu - już o tym pisałem. Poniżej całość. [ATTACH=CONFIG]244292[/ATTACH] Ciepło będzie tak samo odbierane jak oddawane, wszystko przez powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 21.02.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Przemek, ja liczyłam dużo wyższe koszty wykonania c.o., przy założeniu że to robi firma. Uwzględniam koszty "warszawskie", i tak wyszło mi przy 190m2:- koszt położenia kabli grzejnych w posadzce z materiałami: 11 165zł (do negocjacji jakieś 10-15% w dół), kable policzone na całych powierzchniach posadzek oprócz stref wanien, przysznicy, itp.- koszt położenia wodnej podłogówki z materiałem: 16 000zł (do negocjacji, finalnie może jakieś 3 tys mniej)- pompa ciepła do c.w.u : liczę 8850zł lub jeśli np. Ulrich się nada: 6000zł- pompa ciepła do c.o. i cwu: 15500zł- bojler z 300l zasobnikiem: 3000złW takich wyliczeniach pompa do cwu zwraca się po 9 latach ( a po 8 z planowaną dotacją), a jeśli będzie tańsza- to po ok 6 latach.Pompa do co i cwu zwraca się po 15 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.02.2014 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 (edytowane) O gazowe - robi firma za dodatkowe 10 tyś. ---> 15*190*0,25= 712,50zł + ~300zł abonamentu = ~1000 zł rocznie, różnica 570zł rocznie, zwrot po 17 latach(*), nie opłaca się - robi mąż za dodatkowe 5 tyś ---> zwrot po 8 latach(*), można myśleć Należy uwzględnić dwufunkcyjność kotła gazowego CO - okres zwrotu ulegnie skróceniu. Nie robi się instalacji na stalowych przewodach - nawet producent renowentu to wyklucza - nie mogli sobie sprawdzic u nich na stronie? Nie da się mieszkac w domu zaizolowanym z pośrednim ogrzewaniem. Przecież taki system "nie potrafi" tak mało produkowac! Popatrzcie na dom "pasywny" Lipinskich - 137m2 16000kWh na wszystko - kolektory i pompy ciepła ... i 30 cm izolacji nie pomogło. Edytowane 21 Lutego 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.02.2014 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Koszmarniejszej fantastyki, delikatnie mówiąc, dawno nie czytałem. Taki brak dla takiego obszaru to gorzej niż wojna! Nie patrz przez pryzmat swojej chałupki tylko rozejrzyj się po mieście - poczynając od infrastruktury (woda, ścieki, sygnalizacja) przez administrację (urzędy, instytucje) na głupiej konsumpcji (sklepy, banki) kończąc wszystko przestaje istnieć. A Putin to chyba nie analityk a polityk straszący zakręceniem gazu więc... nie fantazjuj:) Szczerze ... Prąd musi byc, bez niego i gaz i olej nie chodzi - dlatego dom robi się by był na prąd - doprowadzanie gazu to generowanie kosztów, zabieranie kasy z izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 (edytowane) Ciepło będzie tak samo odbierane jak oddawane, wszystko przez powietrze. dT z wody do powietrza to jakieś 20K dt z powietrza do gruntu to jakieś 0,5-2K. koszt położenia kabli grzejnych w posadzce z materiałami: 11 165zł (do negocjacji jakieś 10-15% w dół), kable policzone na całych powierzchniach posadzek oprócz stref wanien, przysznicy, itp. Pogadaj z Kszhu - założe się, że za te pieniądze to przejedzie się nawet do Warszawy:D koszt położenia wodnej podłogówki z materiałem: 16 000zł (do negocjacji, finalnie może jakieś 3 tys mniej). Rozumiem, że to bez żródła ciepła. Podaj namiary, w poniedziałek zaczynam jeśli tak płacisz. Zwrot po 6-8 latach w przypadku domu to nie jest zły okres. Edytowane 21 Lutego 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.02.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 dT z wody do powietrza to jakieś 20K dt z powietrza do gruntu to jakieś 0,5-2K. Nie znam się na tym, na logikę biorę że strata jakaś będzie, styk rury z gruntem będzie większy niż syfonu z powietrzem. Chcę zaizolować RSŚ i rurę do rekuperatora aby nic nie stracić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Nie znam się na tym, na logikę biorę że strata jakaś będzie, styk rury z gruntem będzie większy niż syfonu z powietrzem. Chcę zaizolować RSŚ i rurę do rekuperatora aby nic nie stracić. Jeśli dT będzie 20x mniejsze, a powierzchnia 4x większa, to straty będą na poziomie 20%. Czyli wywalisz jakieś 10zł miesięcznie (50zł rocznie), nie robiąc izolacji za kilka stów. Do przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.02.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Jeśli dT będzie 20x mniejsze, a powierzchnia 4x większa, to straty będą na poziomie 20%. Czyli wywalisz jakieś 10zł miesięcznie (50zł rocznie), nie robiąc izolacji za kilka stów. Do przemyślenia. Zainwestuję w izolację i będę czekał 10lat aż się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 21.02.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Szczerze ... Prąd musi byc, bez niego i gaz i olej nie chodzi - dlatego dom robi się by był na prąd - doprowadzanie gazu to generowanie kosztów, zabieranie kasy z izolacji. Hmmm czytam i czytam ten wątek nie udzielając się ale to jest naciąganie, tylko na swoje widzi mi się. Wcale nie musi być na prąd. można się obyć bez gazu i oleju. Można zrobić tak jak Przemek pisze, bufor by Adam_Mk i mieć kilka możliwości do wykorzystania, spokojnie przy takim rozwiązaniu obejdzie się bez prądu, no trzeba spełnić jeden podstawowy warunek, CO na grawitacji, a bardzo często bez problemu da się to spokojnie zrobić. Jeszcze jedno pisanie że w domu energooszczędnym CO nie ma racji bytu bo nie jest się w stanie wyprodukować tak mało energii też jest jak dla mnie naciągane, kocioł spala na max, energia idzie w bufor ,straty nie są jakieś masakryczne jak się go mądrze opatuli, a z bufora poprzez zawór 3D lecimy na dom do tego sterowanie np. termostatami po pokojach i nie ma problemu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.02.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Hmmm czytam i czytam ten wątek nie udzielając się ale to jest naciąganie, tylko na swoje widzi mi się. Wcale nie musi być na prąd. można się obyć bez gazu i oleju. Można zrobić tak jak Przemek pisze, bufor by Adam_Mk i mieć kilka możliwości do wykorzystania, spokojnie przy takim rozwiązaniu obejdzie się bez prądu, no trzeba spełnić jeden podstawowy warunek, CO na grawitacji, a bardzo często bez problemu da się to spokojnie zrobić. Jeszcze jedno pisanie że w domu energooszczędnym CO nie ma racji bytu bo nie jest się w stanie wyprodukować tak mało energii też jest jak dla mnie naciągane, kocioł spala na max, energia idzie w bufor ,straty nie są jakieś masakryczne jak się go mądrze opatuli, a z bufora poprzez zawór 3D lecimy na dom do tego sterowanie np. termostatami po pokojach i nie ma problemu. PozdroNie wziąłeś pod uwagę siły wyższej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.02.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 (edytowane) Hmmm czytam i czytam ten wątek nie udzielając się ale to jest naciąganie, tylko na swoje widzi mi się. Wcale nie musi być na prąd. można się obyć bez gazu i oleju. Można zrobić tak jak Przemek pisze, bufor by Adam_Mk i mieć kilka możliwości do wykorzystania, spokojnie przy takim rozwiązaniu obejdzie się bez prądu, no trzeba spełnić jeden podstawowy warunek, CO na grawitacji, a bardzo często bez problemu da się to spokojnie zrobić. Jeszcze jedno pisanie że w domu energooszczędnym CO nie ma racji bytu bo nie jest się w stanie wyprodukować tak mało energii też jest jak dla mnie naciągane, kocioł spala na max, energia idzie w bufor ,straty nie są jakieś masakryczne jak się go mądrze opatuli, a z bufora poprzez zawór 3D lecimy na dom do tego sterowanie np. termostatami po pokojach i nie ma problemu. Pozdro Uuuuuuuuuu.. ON Ci tego nie daruje! U ciebie działa bez prądu.........uuuuuuuuuuuu. Co ty możesz wiedzieć jako praktyk? Dygresja: Czy ktoś by się tego spodziewał: https://www.google.pl/search?q=astana&client=firefox-a&hs=v4w&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=jKMHU4WPDISRtQb944CoCA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1536&bih=719 https://www.google.pl/search?q=washington+pentagram&client=firefox-a&hs=g7w&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=N6QHU8HXOMGWtQbmhYD4Cg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1536&bih=719 Edytowane 21 Lutego 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.02.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Najlepiej w domach energooszczędnych i pasywnych nie używać w ogóle prądu, wtedy nie będzie zużycia energii elektrycznej, zostaną kominy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 21.02.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Najlepiej w domach energooszczędnych i pasywnych nie używać w ogóle prądu, wtedy nie będzie zużycia energii elektrycznej, zostaną kominy...Idąc dalej, domów pasywnych nie powinno się używać. C.b.d.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.02.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Idąc dalej, domów pasywnych nie powinno się używać. C.b.d.o. Nawet budować, żeby nie zużywać prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts