Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W domach nieizolowanych może się sprawdzi centralne. Jak Szanowny asolt pomagał to dom nie jest na 100% izolowany!

W domach nieizolowanych może się sprawdzi centralne. Jak Szanowny asolt pomagał to dom nie jest na 100% izolowany!

Zapewniam że mój dom jest izolowany, sam wykonywałem ocieplenie stropu i podłogi i nie ma tam miejsca na szpilkę, ściany też sam będę ocieplał i wykonam to tak samo dobrze. To że nie ma 30cm w podłodze i potrzebuje 45kWh/(m2·rok) nie oznacza że nie jest izolowany no dla mnie przynajmniej. Jest taki jak chciałem, funkcjonalny, wygodny nawet przy CO i nie potrzebuję baterii bezdotykowych i reszty bajerów. Nie ograniczają mnie także wszystkie te pierdoły związane z pasywniakiem. Pisanie że prund i tylko prund to wprowadzanie ludzi w błąd i zamykanie alternatywnych rozwiązań które też są dobre tylko trzeba z głową, a sam ten wątek pokazuje że opcji jest multum. Czytając Pana wywody w różnych dziedzinach można znaleźć wiele pomocy np.WM ale są kwestie w których uparcie Pan brnie w zaparte i tak ja np. za Pana radami z innego forum nie zapodałem ocieplenia fundamentu od zewnątrz a tu jak byk po tym wątku wychodzi że opaska dookoła jest jak najbardziej wskazana i czeka mnie trochę roboty(poleci proszek od pigeona). ASOLT jak najbardziej pomocny człowiek, roi swoją robotę rzetelnie i z pełną odpowiedzialnością i takie osobiste wycieczki są nie na miejscu. Pozdro posiadacz bufora i kotła DS i domu nie izolowanego. :D

Nie patrz przez pryzmat swojej chałupki tylko rozejrzyj się po mieście

Gwoli ścisłości to ty wybudowałeś chałupkę na wsi którą sam nazwałeś stodołą , ja mam dom w mieście i to w najdroższej uzdrowiskowej dzielnicy z widokiem na Śnieżkę, Zamek Chojnik i przepiękne Karkonosze a nie na obory i stodoły sąsiadów rolników jak ty , no i nie mam problemu z komarami z których słyną wszystkie podwrocławskie wiochy.

Edytowane przez tomraider

:) moze wlasnie tak...

Da nam to 4500-6000kWh + CWU...

Z PC ( a nie jest to juz koszt 70000:- )

Ladujemy na ca 3300kWh

Realnie < 30kWh/m2 z CWU...

Idiotyzm i kompletnie zla droga?

Mamy " normalny" dom bez kombinacji :) czy nie?

Ile kosztuje ekonomiczna pompa P-W? Co to za sprzęt? Co polecasz? Ten Ulrich jest wart polecenia? Ma toto 3,5kW jak się zamontuje za GWC i reku. Warto?

Pompa W-W, albo G-W to za droga zabawa. Pompa P-P odpada, bo lubię podłogówkę.

Zapewniam że mój dom jest izolowany, sam wykonywałem ocieplenie stropu i podłogi i nie ma tam miejsca na szpilkę, ściany też sam będę ocieplał i wykonam to tak samo dobrze. To że nie ma 30cm w podłodze i potrzebuje 45kWh/(m2·rok) nie oznacza że nie jest izolowany no dla mnie przynajmniej. Jest taki jak chciałem, funkcjonalny, wygodny nawet przy CO i nie potrzebuję baterii bezdotykowych i reszty bajerów. Nie ograniczają mnie także wszystkie te pierdoły związane z pasywniakiem. Pisanie że prund i tylko prund to wprowadzanie ludzi w błąd i zamykanie alternatywnych rozwiązań które też są dobre tylko trzeba z głową, a sam ten wątek pokazuje że opcji jest multum. Czytając Pana wywody w różnych dziedzinach można znaleźć wiele pomocy np.WM ale są kwestie w których uparcie Pan brnie w zaparte i tak ja np. za Pana radami z innego forum nie zapodałem ocieplenia fundamentu od zewnątrz a tu jak byk po tym wątku wychodzi że opaska dookoła jest jak najbardziej wskazana i czeka mnie trochę roboty(poleci proszek od pigeona). ASOLT jak najbardziej pomocny człowiek, roi swoją robotę rzetelnie i z pełną odpowiedzialnością i takie osobiste wycieczki są nie na miejscu. Pozdro posiadacz bufora i kotła DS i domu nie izolowanego. :D
Budownictwo kończy się na 30kWh/m2 dalej to zwykły brak wiedzy! I ma Pan wynik! Mało tego - jeszcze Pan się z tak fatalnego wyniku cieszy. Dziwne - ale widac każdy chce się cieszyc! W domach izolowanych nie istnieje możliwośc zamontowania centralnego! Poinformował o tym Pana -Szanowny asolt?

Co do Pana asolta - rolą audytora jest pokazac inwestorowi błędy projektowe w temacie strat ciepła. Doradzic ekonomiczną izolację !!!

Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania (prof. K. Żmijewski) A Pan asolt sprzedaje centralne - to tak jakby adwokat miał płacone tym więcej i więcej dostanie broniony przez niego klient.

To sprzecznośc interesów - i Pan asolt musi zwalczac izolację w budownictwie, co zresztą czyni. NIE DA SIĘ TEGO UKRYĆ

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Ile kosztuje ekonomiczna pompa P-W? Co to za sprzęt? Co polecasz? Ten Ulrich jest wart polecenia? Ma toto 3,5kW jak się zamontuje za GWC i reku. Warto?

Jeżeli już to kupic pompę z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem ze sprężarką na prąd stał - te stare są mało ekonomiczne. Bardzo dobre są np Mitsubishi Daikin.

Ten konkretny Ulrich jest dedykowany do cwu, z pomp na c.o i c.w.u znalazłam Panasonic Aquarea, w sensownej cenie i ma wysokie COP.

Dzięki za info z próbą liczenia kosztów instalacji, chyba muszę szukać innych wykonawców...

Przeginasz Tomaszu.
Przecież to czołowy wróg izolowania !! Pan tego nie widzi? Sprzedaje pompy ciepła do centralnego, więc musi zwalczać izolację.

Audytor to jak adwokat reprezentujący klienta przed architektem a nie przybijacz pieczątek. Poza tym uważam, że trzeba jeszcze znać podstawy fizyki - Nie można liczyć kk na fundamencie ze styropianem na zewnątrz. - ciepło nie idzie prostopadle i brak jest paroizolacji - to taki przykład braku wiedzy. Czy inny przykład - jak można liczyć nie robiąc testu szczelności?? to w ogóle jest nie pojęte!

Rozmowa z Panem Tomaszem kończy się na proszeniu. Potem już można tylko tłuc młotkiem.

A ja zajmuje się tłuczeniem młotkiem. (jakieś znajome to jest).

Panie Tomaszu na jakim świecie Pan żyjesz ? przecież nie widzi Pan że domów 0-20kWh można policzyć na palcach dwóch rąk.

Bardzo dużo domów jest które mają ponad 100.

Tu jest wątek o domach izolowanych - do takich domów nie założy Pan centralnego - wiec po co pisać o starych technologiach pomp ciepła - akurat tu?

Tu jest wątek o domach 0-20. Prawie nikt takich domów nie widział, tylko (tu trzeba uwierzyć na słowo) TB. Założył sobie facet własny wątek żeby się trochę powymądrzać przed gawiedzią, a tu zonk - ludzie myślą i uwagę zwracają.... no jakim prawem?

są ! jeszcze są takie które mają ponad 300 !!

dom 60cm cegły i wystarczy .. przecież taka ściana to szyba okienna.

Według TB z domu ponad 300 robimy dom poniżej 100 montując niecentralne farelki :D

Ciekawe co na to posiadacz takiego domu? Niech go ktoś przekona, że prądem będzie miał w cenie węgla....

System ogrzewania tyle zużywa ! o Boże ! widzisz i nie grzmisz ! Panie Tomaszu

jak dom dla potrzymania temperatury potrzebuje 450 W/K to można tylko oszukiwać jak Pan to robi !

przez nie grzanie tam gdzie nikogo nie ma ! i to jest właśnie ten super system :lol2: właśnie izolowany dom nie potrzebuje takich cudów ...nawet w mysiej dziurze ma być 20st .. a nie system się wyłączy a po godzinie w pomieszczeniu jest już nie 20 st a 15 st.

Ale Pan raczy twierdzić iż ma Pan system 0-20 ,,, grzeje kiedy trzeba ...