nydar 22.02.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Kolejna śmieszna teza nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością. Bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.02.2014 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Jak by nie patrzył temperatura to jedna z danych do obliczania mocy chłodniczej . Szanowny Pan był uprzejmy założyć 400m3/h.Iloczyn tych dwóch to jakby moc chłodnica. Co do słońca,to nie ten wątek. My tu o domach od 0-20kWh ,a to z definicji wyklucza grzanie szyby 1000W/m2( mniej ale niech tam).W lecie Szanowny Pan też nie może zużywać chłodu więcej jak 10W/m2. I koniecznie nie zapomnieć dodać do zużycia ciepła zimą. Grzanie przez szyby latem jest wiiielokrotnie silniejsze większe niż straty zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.02.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Takie coś: http://klima-sklep.pl/klimatyzacja/1103-klimatyzator-scienny-panasonic-e7pke.html myślałem zamontować w skrzynce jakiej ocynkowanej na dolocie powietrza z reku do domu.Klima będzie działać, bo zimne powietrze opada, a co z grzeniem? A jakby zrobić anemostaty wyciągowe tuż nad ziemią? Powinno przeciągać to ciepłe powietrze po skosie przez chałupę, więc grzanie będzie efektywne. Pozostaje jeszcze kwestia zimnych płytek - to można olać, jak kto chce, albo zamontować te 30m2 kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 22.02.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 A to nie forma grzania? Poza tym to chodzi o to, że 100m3/h powietrza nie przeniesie energii wystarczającej do ogrzewania. Tak tylko że grzałka nie da Ci COPa. Zależy jak będzie skonstruowany wymiennik, czy będzie dawał powietrze bliskie temp. CWU czy dużo niższe... trzeba przetestować aby się przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 22.02.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Jakoś jak potrzebuję podyskutować, szczególnie na temat na którym się nie do końca wyznaję to tu zaglądam. Zrobiłem to oczywiście dzisiaj i zaniemówiłem.T.B. założył sobie temat na portalu na który pluje przy każdej okazji. Pewnie doszedł do wniosku , że i tu trzeba głosić kaganek oświaty, wszak jego teorie są nie do przebicia. A najlepsze jest to, ze jest sobota a facet już napisał około 40 postów, pisząc po tym, ze od 23 lat jest praktykiem, który coś tam sprawdził, wdrożył.A więc ja cicho zamykam po sobie drzwi i wychodzę.P.S.Zastanawiało mnie to czemu nasz Tomek tak mało udziela się na forum budowlanym, teraz już wiem, ze przeniósł swój ciężar zainteresowania na fm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.02.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Tylko wara mi go zabierać .Za rok dopiero. Kszhu jeszcze się uczy i samodzielnie nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.02.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Czytać nie potrafisz? Ponieważ: Czasami przygniata mnie twoja inteligencja. Pozwolisz że dopytam. Bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.02.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Takie coś: http://klima-sklep.pl/klimatyzacja/1103-klimatyzator-scienny-panasonic-e7pke.html myślałem zamontować w skrzynce jakiej ocynkowanej na dolocie powietrza z reku do domu. Klima będzie działać, bo zimne powietrze opada, a co z grzeniem? A jakby zrobić anemostaty wyciągowe tuż nad ziemią? Powinno przeciągać to ciepłe powietrze po skosie przez chałupę, więc grzanie będzie efektywne. Pozostaje jeszcze kwestia zimnych płytek - to można olać, jak kto chce, albo zamontować te 30m2 kabli. Jeśli klimę to tylko LG Prestige: http://www.aleklima.pl/klimatyzatory/lg/klimatyzatory-nascienne-lg/klimatyzator-scienny-h09ak-lg-prestige-komplet,p992747239#.Uwj68Pl5Ph4 Lepszej i tańszej nie znalazłem. Co do grzania "po skosie" to polecam wątek nydara. W jego koncepcji nawiew jest w miejscu centralnym przy podłodze a wyciąg we wszystkich pomieszczeniach - zgodnie z teorią, że ciepło się unosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.02.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Jakoś jak potrzebuję podyskutować, szczególnie na temat na którym się nie do końca wyznaję to tu zaglądam. Zrobiłem to oczywiście dzisiaj i zaniemówiłem. T.B. założył sobie temat na portalu na który pluje przy każdej okazji. Pewnie doszedł do wniosku , że i tu trzeba głosić kaganek oświaty, wszak jego teorie są nie do przebicia. A najlepsze jest to, ze jest sobota a facet już napisał około 40 postów, pisząc po tym, ze od 23 lat jest praktykiem, który coś tam sprawdził, wdrożył. A więc ja cicho zamykam po sobie drzwi i wychodzę. P.S. Zastanawiało mnie to czemu nasz Tomek tak mało udziela się na forum budowlanym, teraz już wiem, ze przeniósł swój ciężar zainteresowania na fm. Tam już nikomu nie chce się z matołkiem polemizować więc znalazł sobie nowe poletko. Na szczęście tu, inaczej jak na forum budowlanym jak próbuje proszącym o pomoc wciskać swoje teorie dostaje bana. Szkoda, że nie na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.02.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Kolejna śmieszna teza nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością. Ja akurat w pełni zgadzam się z nydarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.02.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 60 IQ szału nie robi ale zawsze.,,Rzeczywistość tego nie potwierdza" To jest teza. Udowodnij że masz rację a nie jak zwykle prawda objawiona. Tobie wystarczy jeszcze dorobić dobrą teorię o wyższości izolacji od środka nad izolacją od zewnątrz i TB wyprzedzisz. Póki co dla mnie przynajmniej, liderem jest pomysł na zwiększenie strat przez ściany nośne poprzez izolowanie ścian fundamentowych od środka i od wewnątrz ,bez izolacji stopy fundamentowej . Taki śliczny,wzorcowy mosteczek made in kszhu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.02.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Ja akurat w pełni zgadzam się z nydarem. Nie podlizuj się.Nie chcesz zrobić mojego RSŚ. Nie jesteś lubiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 22.02.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Nie podlizuj się.Nie chcesz zrobić mojego RSŚ. Nie jesteś lubiany. Twoje jak i moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.02.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Jeśli klimę to tylko LG Prestige: http://www.aleklima.pl/klimatyzatory/lg/klimatyzatory-nascienne-lg/klimatyzator-scienny-h09ak-lg-prestige-komplet,p992747239#.Uwj68Pl5Ph4 Lepszej i tańszej nie znalazłem. Co do grzania "po skosie" to polecam wątek nydara. W jego koncepcji nawiew jest w miejscu centralnym przy podłodze a wyciąg we wszystkich pomieszczeniach - zgodnie z teorią, że ciepło się unosi. Jak mówi klasyk, z wyjątkiem kowadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.02.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Jeśli klimę to tylko LG Prestige: http://www.aleklima.pl/klimatyzatory/lg/klimatyzatory-nascienne-lg/klimatyzator-scienny-h09ak-lg-prestige-komplet,p992747239#.Uwj68Pl5Ph4 Lepszej i tańszej nie znalazłem. Co do grzania "po skosie" to polecam wątek nydara. W jego koncepcji nawiew jest w miejscu centralnym przy podłodze a wyciąg we wszystkich pomieszczeniach - zgodnie z teorią, że ciepło się unosi. A na lato zamienić kanały nawiewny z wywiewnym w WM? Powietrze powinno przenieść przy 100m3/h i dT=40K jakieś 32 kWh dziennie. W dobrze ocieplonym domku powinno to wystarczyć, ale rozwiązanie jest mocno eksperymentalne i raczej na granicy funkcjonalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.02.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Nie podlizuj się.Nie chcesz zrobić mojego RSŚ. Nie jesteś lubiany. nydar ... no daj spokój ... przecież robie WMG. Lub mnie! chociaż w połowie .. np. od pasa w góre, albo w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.02.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 A na lato zamienić kanały nawiewny z wywiewnym w WM? Na lato działa jeszcze lepiej. Ciepło zawsze prze do góry, więc taka wentylacja będzie bardziej efektywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 22.02.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 A na lato zamienić kanały nawiewny z wywiewnym w WM? Powietrze powinno przenieść przy 100m3/h i dT=40K jakieś 32 kWh dziennie. W dobrze ocieplonym domku powinno to wystarczyć, ale rozwiązanie jest mocno eksperymentalne i raczej na granicy funkcjonalności. dT=40 to jest różnica temperatur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.02.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 dT=40 to jest różnica temperatur? Tak - zakładam temp. na nawiewie jakieś 60st. Nie wiem tylko, czy ta klima tyle z siebie da. A to nie jest wysoka temperatura wbrew pozorom - mam DGP z kominka a tam nierzadko dmucha ok. 90st i nic złego się nie dzieje. Kanały muszą wytrzymać do 150stC zdaje się, a niektórzy piszą, że powinny znieść ponad 200. Naprawdę nie dzieje się nic złego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 22.02.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Tak - zakładam temp. na nawiewie jakieś 60st. Nie wiem tylko, czy ta klima tyle z siebie da. A to nie jest wysoka temperatura wbrew pozorom - mam DGP z kominka a tam nierzadko dmucha ok. 90st i nic złego się nie dzieje. Kanały muszą wytrzymać do 150stC zdaje się, a niektórzy piszą, że powinny znieść ponad 200. Naprawdę nie dzieje się nic złego. Możesz obliczyć jaka będzie dT aby uzyskać 28,8kWh na dobę przy przepływie 100m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts