nydar 23.02.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Ja piszę o czymś takim jak ... dom który przy -5 zachowuje się tak niczym zwykły dom przy +18 st ! zyski bytowe równoważą potrzeby na ogrzewanie a słońca nie potrzeba wcale. Jeśli jest -30 ... to w 98% świeci słońce i to na takie warunki się nastawiam iż będę łapał słońce .. inaczej mi nie jest potrzebne. Mówię o trzymaniu w domu +20 st ! nawet jeśli nie było by słońca przy -15 z 3 -4 dni .. nic się stanie dom ostygnie co najwyżej do 17st nie więcej ! zwłaszcza iż stygnięcie z +20 na +10 przy -30 trwać będzie około 80-90 godzin ! Trudno mówić o jakimkolwiek komforcie jak w domu jest +17oC. Moim zdaniem to nie jest realne aby nie magazynować i oczekiwać komfortu. Komfort kończy się poniżej 20oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 23.02.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 już jest rozwiązany. Zdradzisz szczegóły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.02.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Na razie milczę jak grób.Nydar 17st ? to dla mnie w sam raz ... mnie wystarczy +10 śpi mi się w tedy idealnie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 23.02.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Na razie milczę jak grób. Nydar 17st ? to dla mnie w sam raz ... mnie wystarczy +10 śpi mi się w tedy idealnie !! Nie boj, nie bój, ożenisz się , urodzi się dzidziuś i czar pryśnie, i okaże się że przy 23C będziesz oblewał się potem a żona na kanapie obok bedzie siedziała owinięta w koc i będzie pytać czy nie da się coś zrobić w tą temp bo jak po prysznicu z łazienki wychodzi to marznie . Zobaczysz jak nakręci ci rachunki za prąd i wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.02.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Nie boj, nie bój, ożenisz się , urodzi się dzidziuś i czar pryśnie, i okaże się że przy 23C będziesz oblewał się potem a żona na kanapie obok bedzie siedziała owinięta w koc i będzie pytać czy nie da się coś zrobić w tą temp bo jak po prysznicu z łazienki wychodzi to marznie . Zobaczysz jak nakręci ci rachunki za prąd i wodę. To czołgista kawaler? A to rozumiem + 10 do spania. Jakąś eskimoskę trzeba mu naraić,wtedy da radę. Problem w tym że 99,9% społeczeństwa uważa za dolną granicę komfortu 20oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.02.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Nie boj, nie bój, ożenisz się , urodzi się dzidziuś i czar pryśnie, i okaże się że przy 23C będziesz oblewał się potem a żona na kanapie obok bedzie siedziała owinięta w koc i będzie pytać czy nie da się coś zrobić w tą temp bo jak po prysznicu z łazienki wychodzi to marznie . Zobaczysz jak nakręci ci rachunki za prąd i wodę. chyba bym na główkę upadł jak bym dziecko trzymał w 23 st .. nie mówię o niemowalku ale . Akurat miałem miałem koło 9 miesięcy jak trafił się styczeń 87 roku ... gdzie było za je bi sicie zimno. Żona też wspomina iż lepiej było zimniej jak cieplej Problem w tym że 99,9% społeczeństwa uważa za dolną granicę komfortu 20oC nie bardzo literatura pokazuje że to środek .. dla mnie optimum to 16 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 23.02.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Ty, społeczeństwo, A ty co nie lubisz 20C ? też oszczędzasz? zaraz się dowiemy że robisz herbatę z wody po pierogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.02.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 chyba bym na główkę upadł jak bym dziecko trzymał w 23 st .. nie mówię o niemowalku ale . Akurat miałem miałem koło 9 miesięcy jak trafił się styczeń 87 roku ... gdzie było za je bi sicie zimno. Żona też wspomina iż lepiej było zimniej jak cieplej nie bardzo literatura pokazuje że to środek .. dla mnie optimum to 16 st Przy 16-tu to już trzeba sól do syfonów sypać coby nie zamarzły. No może ciut przesadziłem. Dla mnie to jest absolutnie nie akceptowalna temperatura.Gradient za duży i żreć by trzeba więcej.No i z kąpielą problem. RSŚ by padł a znim cały układ wentylacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.02.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) To nie jest oszczędność ! właśnie tacy jesteśmy różni ! teraz jest 20st i jest mi bardzo ciepło ! dobrze mi się oddycha chłodniejszym powietrzem.Myślę iż to rozmowa o bardzo subiektywnych kwestiach.A przy braniu prysznica powietrze może być w nawet tak ciepłe jak woda ... tylko w tedy potrzebuję ciepła Edytowane 23 Lutego 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.02.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Wiesz ,ale siedzieć przed TV, nic nie robić , to 20oC minimum. Po niedzieli w nieogrzewanym biurze mam 16-17 i wszyscy klną na chłód choć przekrój wiekowy od 20-tu lat gdzie krew nie woda. Coś na rzeczy jest z tymi 20-ma oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 23.02.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 W biurze jak było 8-10 st to się siedziało w . Dobre bo urasta to do znamion epopei. 20st chcę trzymać - piszę iż nie straszne mi nawet 10st do spania. Lubię się zakopać głęboko kołdry koce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 23.02.2014 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 piszę iż nie straszne mi nawet 10st do spania. Lubię się zakopać głęboko kołdry koce To jakie ma U twoja pierzyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.02.2014 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 chyba bym na główkę upadł jak bym dziecko trzymał w 23 st .. nie mówię o niemowalku ale . Akurat miałem miałem koło 9 miesięcy jak trafił się styczeń 87 roku ... gdzie było za je bi sicie zimno. Żona też wspomina iż lepiej było zimniej jak cieplej nie bardzo literatura pokazuje że to środek .. dla mnie optimum to 16 st aaaa, ty merkava młodziak jeszcze, to takie temperatury w sam raz dla ciebie, a jak za zimno to z żonką poswawolisz i już działa pasywniak jak trza będziesz w moim wieku (piszta za siebie) to zobaczysz - latka lecą, to i chęci na takiego pasywniaka jak twój odchodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Heh, to czekam na wytyczne jak zbudować taki dom bez ograniczeń typu, brak balkonów, parterowy czy z użytkowym poddaszem, garaż w bryle czy nie, okno od północy czy nie itd. Różne ludzie mają potrzeby i nie obrażaj Pan i nie wyzywaj od mało myślących bo to raczej Pana można do takich zaliczyć przez klapki na oczach z napisem PRĄD. Z resztą sam się zastanawiam po co ta gadka jak i tak to jest walka z wiatrakami. Co ma do tego bryła czy balkony? Teksty o bryle pojawiają się wśród tych co domów izolowanych w ogóle nie budowali i nie projektowali. Tu ma Szanowny Pan opis domu ( poniżej 20kWh/m2) sprzed 15 lat - gdzie bryła jest mocno "rozbudowana" http://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/ile-kosztuje-oszczedzanie-energii co widać na projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.02.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Co ma do tego bryła czy balkony? Teksty o bryle pojawiają się wśród tych co domów izolowanych w ogóle nie budowali i nie projektowali. Tu ma Szanowny Pan opis domu ( poniżej 20kWh/m2) sprzed 15 lat - gdzie bryła jest mocno "rozbudowana" http://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/ile-kosztuje-oszczedzanie-energii co widać na projekcie.Misiu linkuje własne teksty! :D:D Równie idiotyczne jak to co tu wypisuje. Dawaj misiu, dzień bez wica dniem straconym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Dla mnie 100m3 to huragan będzie ,ciężko byłoby dobrać ppci o takiej wymianie i zadowalającym COP. Dlatego myślę nad GWC do rekuperatora i od reku kanały o średnicy uwzględniającej wyższe temperatury w lato tak jak i niższe w zimie czyli średnice kanałów uwzględniające straty tak jak i zyski przez okna ponieważ ogrzewanie jak i chłodzenie planuję zrobić powietrzem. 100m3/h na 10-ciu anemostatach - to huragan? A co do pompy - wykluczam starego typu pompy ON/OF ze sprężarkami AC - współczesne pompy ciepła mogą pobierać i 10-20W one pracują non stop A najmniejsze mają maksymalną moc 230W . Poza tym - gwc nie ogrzeje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Jak by nie patrzył temperatura to jedna z danych do obliczania mocy chłodniczej . Szanowny Pan był uprzejmy założyć 400m3/h.Iloczyn tych dwóch to jakby moc chłodnica. Co do słońca,to nie ten wątek. My tu o domach od 0-20kWh ,a to z definicji wyklucza grzanie szyby 1000W/m2( mniej ale niech tam).W lecie Szanowny Pan też nie może zużywać chłodu więcej jak 10W/m2. I koniecznie nie zapomnieć dodać do zużycia ciepła zimą. No więc ile grzeje przez szybę? U szyby uwzględnia wg Pana podczerwień? Jaką delta T pan przyjmuje między Słońcem a pokojem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Takie coś: http://klima-sklep.pl/klimatyzacja/1103-klimatyzator-scienny-panasonic-e7pke.html myślałem zamontować w skrzynce jakiej ocynkowanej na dolocie powietrza z reku do domu. Klima będzie działać, bo zimne powietrze opada, a co z grzeniem? A jakby zrobić anemostaty wyciągowe tuż nad ziemią? Powinno przeciągać to ciepłe powietrze po skosie przez chałupę, więc grzanie będzie efektywne. Pozostaje jeszcze kwestia zimnych płytek - to można olać, jak kto chce, albo zamontować te 30m2 kabli. To musi być oddzielana instalacja z anemostatami na ścianie i zamiast splita kanałówka - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 60 I Póki co dla mnie przynajmniej, liderem jest pomysł na zwiększenie strat przez ściany nośne poprzez izolowanie ścian fundamentowych od środka i od wewnątrz ,bez izolacji stopy fundamentowej . Taki śliczny,wzorcowy mosteczek made in kszhu. 40 m takiego mostka wg KAPE - to 3000kWh I proszę sobie wygooglować podręcznik w pdf "EPS i grund och mark" i zobaczyć czy jest coś takiego jak ława bez izolacji - to jak dom bez izolacji . z wystawy ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 To jest taki magazyn jak za komuny - do magazynu ciągle dowożono i choć nie wywożono to w nim nigdy więcej nie było Chyba Pan nie pamięta tamtych czasów! W sklepi mogło nic nie być, ale w magazynie... ZAWSZE. nawet to co do magazynu nigdy nie przyszło ( magazynier z magazynierem się wymieniali atrakcyjnymi towarami) Podobnie było z zarobkami - każdy wydawał więcej niż przychody, by na to wskazywały - to nie dobry przykład dla gmc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts