Przemek Kardyś 24.02.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Mi się zawsze wydawało, że domy izoluje się po to, żeby obniżyć koszty ogrzewania. Dlatego opłaca się rozważnie robić izolację - nie za mało, bo drogie będzie ogrzewanie i nie za dużo, bo droga będzie ona sama. Przesunięcie kosztów kotłowni, pomniejszonych kable grzewcze (czyli jakieś 5 tyś) na izolacje spowoduje, że możemy dać max 10cm styropianu więcej na całej pow. domu. U spada z dajmy na to z 0,13 do 0,1, a więc o 23%, a przy tym rezygnujemy z taniej taryfy i rachunki rosną o 50%. Tak się składa, że (1-0,23)*1,5=1,15, więc podwyższamy nieco koszty, ale powiedzmy, że sprawność takiego układu rośnie i wychodzimy na to samo. Nie ma możliwości przejścia na alternatywne zasilanie i jak braknie prądu (częste szczególnie na wsiach), to robi się zimno. Nie ma wentylacji, kominów, więc nawet zapalić butlą gazową się nie da.To trzeba dobrze przemyśleć, a nie rzucać na oślep byle mądrością, która rozpada się na proszek po zderzeniu z rzeczywistością. Teorie TB są prawie tak samo mądre jak te od JKM - do zwykłych ludzi nie trafiają, bo wiadomo -większość to głupki, ciepłownicy, szkodnicy, agenci, oszuści, barany, gawiedź, durnie... (niepotrzebne skreślić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Tak się Pan zdenerwował, że ma Pan dom nieizolowany i za większą kasę? To nie moja wina! Trzeba się zawsze decydować - czy izolujemy czy ogrzewamy. Nie da się tego pogodzić z definicji! EKONOMICZNA IZOLACJA TERMICZNA TO TAKA PRZY KTÓREJ NIEEKONOMICZNY JEST CENTRALNY SYSTEM OGRZEWANIA Należy budować ekonomicznie i maksymalnym komfortem. Trafił Pan na sprzedawcę centralnego ( Andrzeja Sołtysa ) to ma Pan dom nieizolowany - trafiłby Pan na tych od niecentralnego - miałby Pan dom izolowany! Czemu Pan się denerwuje? Dla Pana wiadomosci, nie wykonywałem zadnych instalacji u kol. Szwedii ani go tez nie namawiałem na rozwiazania które przyjął do ocieplen i wyboru systemu grzewczego. Wykonałem jedynie dokładne i rzetelne obliczenia ozc i podłogówki wodnej. Nie miałem w zamiarze ani przekonywac ze robi bład zycia budując dom >30 kWh/m2, ani też szukac rozwiązan siłowych w tym samym celu. Jest to decyzja tylko i wyłacznie inwestora który został poinformowany o istnieniu domów izolowanych. Po rozmowie z kol. Szwedi dowiedziałem sie nie jest celem jego zycia wybudowanie takiego domu, a ja uszanowałem jego decyzje ponieważ nie jestem izolowanym fundamentalistą. Uważam ze dobrze się stało ze nie trafił na Pana, ma przynajmniej głowę spokojną i musi sie martwic czy nie został oszukany obietnicami bez pokrycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.02.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Jak to nie da się udowodnić!!! To Panu nie można tego udowodnić - To jest zasadnicza różnica. Domy izoluje się po to by nie instalować centralnego!! Rolą izolacji jest marginalizacja roli ogrzewania. Tylko ktoś źle wykształcony w temacie izolacji - montuje centralne ogrzewanie! Co nie widzi Pan nawet na tym forum tej zależności?? No to przeczytaj to co napisałeś i powiedz szczerze, czy w tej wypowiedzi są jakiekolwiek uzasadnienia ? To znów są puste slogalny, a ja i pewnie całe FM chciałoby kiedykolwiek dowiedzieć się o co chodzi z tą ekonomią w niecentralnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Mi się zawsze wydawało, że domy izoluje się po to, żeby obniżyć koszty ogrzewania. Dlatego opłaca się rozważnie robić izolację - nie za mało, bo drogie będzie ogrzewanie i nie za dużo, bo droga będzie ona sama. Przesunięcie kosztów kotłowni, pomniejszonych kable grzewcze (czyli jakieś 5 tyś) na izolacje spowoduje, że możemy dać max 10cm styropianu więcej na całej pow. domu. U spada z dajmy na to z 0,13 do 0,1, a więc o 23%, a przy tym rezygnujemy z taniej taryfy i rachunki rosną o 50%. Tak się składa, że (1-0,23)*1,5=1,15, więc podwyższamy nieco koszty, ale powiedzmy, że sprawność takiego układu rośnie i wychodzimy na to samo. Nie ma możliwości przejścia na alternatywne zasilanie i jak braknie prądu (częste szczególnie na wsiach), to robi się zimno. Nie ma wentylacji, kominów, więc nawet zapalić butlą gazową się nie da. To trzeba dobrze przemyśleć, a nie rzucać na oślep byle mądrością, która rozpada się na proszek po zderzeniu z rzeczywistością. Teorie TB są prawie tak samo mądre jak te od JKM - do zwykłych ludzi nie trafiają, bo wiadomo -większość to głupki, ciepłownicy, szkodnicy, agenci, oszuści, barany, gawiedź, durnie... (niepotrzebne skreślić). Pod warunkiem, że wyjdziemy na to samo, to jest sens rozpatrywać alternatywę. Niestety sprawność i ekonomia systemów centralnego ogrzewania jest odwrotnie proporcjonalna do izolacji. Im gorsza izolacja to szybszy zwrot nakładów na pompę ciepła i większa sprawność systemu ( starty na pośrednim ogrzewaniu stanowię niewielki % ) A co do alternatywnych rozwiązań - Dużo taniej jest zrobić OZC gdy potrzeba 20kWh dziennie niż gdy potrzeba 70kWh dziennie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.02.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Barth3z już dawno to padło, tylko nie z ust Pana Tomasza. Jego system działa na zasadzie iż grzeje w tedy kiedy trzeba i szybko podnosi temperaturę.Stąd izolacja od środka, aby jeszcze lepiej to zrobić. Wszystko było by cacy.Tylko to jest niczym pudrowanie trupa. Jeśli ściana ma takie U jakie ma ... i do tego pozbawiona jest akumulacji ciepła ,przez wspaniałą izolację od wewnątrz, bardzo szybko się wychłodzi ! super byli goście w pokoju jest 20st .. wychodzą i po godzinie jest już 16 st i mniej!Nie ma ich dobre pół dnia, i jest już 12st .. super system stoi. Przychodzi ktoś do pomieszczenia na chwilę.System łup i 10kW kabli grzeje aby pieronem nagrzać pomieszczenie. Z tego też bierze się jojczenie odnośnie izolacji podłogi.Ponieważ niczym dojdzie te 10kW mocy... bardzo wiele energii ulegnie rozproszeniu.co szósty kW dotrze do powietrza i podgrzeje, stąd mamy teorie zachłannego gruntu.Pomija te fakty, wyolbrzymia zalety i mamy bigos. Można powiedzieć iż kręci i unika prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Dla Pana wiadomosci, nie wykonywałem zadnych instalacji u kol. Szwedii ani go tez nie namawiałem na rozwiazania które przyjął do ocieplen i wyboru systemu grzewczego. Wykonałem jedynie dokładne i rzetelne obliczenia ozc i podłogówki wodnej. Nie miałem w zamiarze ani przekonywac ze robi bład zycia budując dom >30 kWh/m2, ani też szukac rozwiązan siłowych w tym samym celu. Jest to decyzja tylko i wyłacznie inwestora który został poinformowany o istnieniu domów izolowanych. Po rozmowie z kol. Szwedi dowiedziałem sie nie jest celem jego zycia wybudowanie takiego domu, a ja uszanowałem jego decyzje ponieważ nie jestem izolowanym fundamentalistą. Uważam ze dobrze się stało ze nie trafił na Pana, ma przynajmniej głowę spokojną i musi sie martwic czy nie został oszukany obietnicami bez pokrycia To w czym Pan pomógł? Skoro dom jest nieizolowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 24.02.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Szkoda, że Pan nie zrozumiał, ale cóż pewnie muszą być i tacy. A może Pan po prostu chce tak rozumieć, by się lepiej czuć, by być przekonanym, że Pan dobrze wybrał - chyba raczej to drugie. Jakoś muszę z tym żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 To w czym Pan pomógł? Skoro dom jest nieizolowany? O to proszę zapytac kol. Szwedii, jezeli będzie chciał to się wypowie, ale na pewno nie nie było jego celem uzyskanie domu izolowanego za wszelką cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.02.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Dziwne, że Pan nie ma takiej samej pretensji do Szanownego asolta - co zwalcza izolowanie i audyt robi "pod swoje towary" - to jest OK? Nie mam i nie będę miał - chyba że to co zostało obliczone to się nie sprawdzi. Pod swoje towary raczej nie robi bo co prawda tym się zajmuje ale towarami to raczej nie handluje (w przeciwieństwie do Pana) Napiszę jeszcze raz aby do Pana dotarło i będę to powtarzał za każdym razem gdy będzie Pan snuł te bzdurne teorie na temat OZC. Świadomy inwestor robi OZC przed wbiciem pierwszej łopaty na budowie po to aby zorientować się co można zrobić aby jego dom miał jak najniższe potrzeby energetyczne oraz aby dzięki temu dobrać system ogrzewania. I nie ma tu znaczenia czy będzie to węgiel, ekogroszek, gaz, PC, kable czy inne cholerstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Barth3z już dawno to padło, tylko nie z ust Pana Tomasza. Jego system działa na zasadzie iż grzeje w tedy kiedy trzeba i szybko podnosi temperaturę. Stąd izolacja od środka, aby jeszcze lepiej to zrobić. Wszystko było by cacy. Tylko to jest niczym pudrowanie trupa. Jeśli ściana ma takie U jakie ma ... i do tego pozbawiona jest akumulacji ciepła ,przez wspaniałą izolację od wewnątrz, bardzo szybko się wychłodzi ! super byli goście w pokoju jest 20st .. wychodzą i po godzinie jest już 16 st i mniej! Nie ma ich dobre pół dnia, i jest już 12st .. super system stoi. Przychodzi ktoś do pomieszczenia na chwilę. System łup i 10kW kabli grzeje aby pieronem nagrzać pomieszczenie. Z tego też bierze się jojczenie odnośnie izolacji podłogi. Ponieważ niczym dojdzie te 10kW mocy... bardzo wiele energii ulegnie rozproszeniu. co szósty kW dotrze do powietrza i podgrzeje, stąd mamy teorie zachłannego gruntu. Pomija te fakty, wyolbrzymia zalety i mamy bigos. Można powiedzieć iż kręci i unika prawdy. Przecież jest akumulacja w podłodze. zakumulowane ciepło w ścianie nie jest oddawane do pokoju, więc to raczej bezmyślność niż akumulacja!!! Co wg Pana znaczy "szybko" 5h... 19h? Poza tym skąd +12 st. Jak w domu jest +22 +23 ustawione a programowanie obniżki gdy nas nie ma - wynosi 5 st. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Jakoś muszę z tym żyć. Tylko czasem nie mysl o samobójstwie, zrobiłes bład zycia, zdarza sie, inni mają jeszcze gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Jakoś muszę z tym żyć. Doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Nie mam i nie będę miał - chyba że to co zostało obliczone to się nie sprawdzi. Pod swoje towary raczej nie robi bo co prawda tym się zajmuje ale towarami to raczej nie handluje (w przeciwieństwie do Pana) Napiszę jeszcze raz aby do Pana dotarło i będę to powtarzał za każdym razem gdy będzie Pan snuł te bzdurne teorie na temat OZC. Świadomy inwestor robi OZC przed wbiciem pierwszej łopaty na budowie po to aby zorientować się co można zrobić aby jego dom miał jak najniższe potrzeby energetyczne oraz aby dzięki temu dobrać system ogrzewania. I nie ma tu znaczenia czy będzie to węgiel, ekogroszek, gaz, PC, kable czy inne cholerstwo. jak to nie ma znaczenia? Przecież nie zamontuje Pan kotłowni w domu izolowanym - nikomu to się jeszcze nie udało !! Po to się izoluje by nie robić kotłowni. Po to też wymyślono rekuperację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.02.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Jeżeli, mamy pompe ciepła z bezpośrednim parowaniem czy skraplaniem - która bezpośrednio przekazuje "ciepło" czy "zimno" na dom, to mamy ogrzewanie bezpośrednie - lub niecentralne. A kiedyś twierdziłeś inaczej, że centralne jest wtedy, gdy ciepło wytwarzane jest w jednostce centralnej a następnie przekazywane kanałami, rurkami do pomieszczeń. Teraz kanałówka jest niecentralnym ? Tak samo niecentralnym jest podłogówka z elektrozaworami i steronikami w każdym pomieszczeniu. Skoro zajmuję się instalacjami do domów izolowanych - to co mam sprzedawać ? Kotły? Pan uważa, że nie mogę centralnego sprzedawać? Moi instalatorzy świetnie się na tym znają. To Ty łajdak i oszust jesteś i ciepłownik na dodatek. Sprzedajesz centralne zamiast uświadamiać klientów o domach izolowanych ! To Asolt bije ciebie na głowe, bo chociaż prawdę wyliczy dla projektowanego domu. Niestety - w temacie izolacji nie ma kompromisu. Termos jest albo nie. W ogrzewaniu też. jak system pracujący na minimum zużyje w sezonie 8000kWh to podłączanie go do domu potrzebującego 2000kWh - jest raczej głupotą niż kompromisem. To ciekawe. Trzeba zatem chronić okna południowe w zimie przed słońcem, bo to te przecież grzeje z mocą 1000W/m2. To znacznie za dużo jak dla domu izolowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.02.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 jak to nie ma znaczenia? Przecież nie zamontuje Pan kotłowni w domu izolowanym - nikomu to się jeszcze nie udało !! Po to się izoluje by nie robić kotłowni. Po to też wymyślono rekuperację. Kłania się czytanie ze zrozumieniem Świadomy inwestor robi OZC przed wbiciem pierwszej łopaty na budowie po to aby zorientować się co można zrobić aby jego dom miał jak najniższe potrzeby energetyczne oraz aby dzięki temu dobrać system ogrzewania. I nie ma tu znaczenia czy będzie to węgiel, ekogroszek, gaz, PC, kable czy inne cholerstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 jak to nie ma znaczenia? Przecież nie zamontuje Pan kotłowni w domu izolowanym - nikomu to się jeszcze nie udało !! Po to się izoluje by nie robić kotłowni. Po to też wymyślono rekuperację. Dla Pana zadne, oszustwa nie da sie przykryć mając obliczenia w ręce, a tak tylko mamienie inwestora. Wykonałem juz wiele obliczen dla domów bez kotłowni(izolowanych), jedno drugiemu nie przeszkadza, a inwestor jest poinformowany o przyszłych kosztach ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 24.02.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Tylko czasem nie mysl o samobójstwie, zrobiłes bład zycia, zdarza sie, inni mają jeszcze gorzej Spoko mam inny plan,spych ,wjechać, zaorać, do Pana TB do sklepiku po kabelki i kolejny nieudacznik i nie myślący nawrócony. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Kłania się czytanie ze zrozumieniem TB charakteryzuje sie czytaniem bez zrozumienia czytanego tekstu, udowodnił to wiele razy, a dr Duda niech sie spali ze wstydu pisząc o wielkich zdolnosciach TB w zakresie rozumienia słowa pisanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.02.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Popełniacie chłopaki błąd traktując Brzęczkowskiego poważnie. On ma za nic wasze argumenty i jakiekolwiek inne z książkami i badaniami naukowymi na czele. Trzeba się z nim bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Popełniacie chłopaki błąd traktując Brzęczkowskiego poważnie. On ma za nic wasze argumenty i jakiekolwiek inne z książkami i badaniami naukowymi na czele. Trzeba się z nim bawić. Zabawa zabawą, ale na publiczne oszczerstwa muszę odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts