asolt 24.02.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Zapytałem wprost - Jeżeli wyliczenia Pana asolta są prawdziwe to zużywa Pan niecałe 1200kg rocznie ekogroszku w domu 210m2 ... Czy to prawda? Skąd znowu 1200 kg ekogroszku rocznie, to ok 23,1 kg tygodniowo (wczesniej było 25 kg). Dlaczego Pan wyciąga te wartosci jak sztukmistrz króliki z cylindra. Po co pytac tak aby udowodnic swoje fantazje? 1200 kg /rok dalej za mało, trzeba dalej zgadywać niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Według mnie jak ktoś zużywa 10000kWh na CO, to: - zużywa 2000-2500 kWh miesięcznie w sezonie, - kaloryczność węgla to jakieś 8 kWh/kg, co przy sprawności spalania na poziomie 60% daje 4,8 kWh/kg (jakość węgla też robi swoje), - zatem ten ktoś zużywa miesięcznie od 416 do 520 kg węgla, - zatem zużywa tygodniowo pomiędzy 100 a 125 kg węgla, - zatem zużywa 4 do 5 worków tygodniowo. Ja srednio na czysto przyjmuję ok 5000 kWh/tona (dla uproszczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 A może poda Pan kogo jak wprowadziłem w błąd przez 24 lata. Kto jest z izolacji niezadowolony? A co, nie ma ich ? Ostatnio pomocy szukał tu użytkownik, któremu władowałes kable i rekuperację. O ile wiem, szukał sposobu, aby obniżyć rachunki, wykorzystując gaz. Tylko, że bez wodnej podłogówki to trochę trudno... Dało sie odczuć, że jest na tyle twoja osoba zmęczony, ze nawet nie chciał wchodzić w dyskusje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.02.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Załozenie prawdziwe dla nieogrzewanej kotłowni i standartowego ocieplenia zasobnika. Jezeli kotłownia/pom. techniczne (jak zwał tak zwał) jest ogrzewane to ok 50% strat nie ma, gdy ocieplimy zasobnik dodatkowo to straty sie jeszcze zmniejszą i obliczenia opłacalnosci trzeba powtórzyć. Z tego co czytałem to były to straty w temp. 20oC przy temp. wody w zasobniku na poziomie 65oC. A czy sądzisz, ze w takiej ilości wody da się wykąpać rodzina? Dla czterech, czy pięciu osób z takiego 100 litrów na ile starczy? Moim zdaniem nie. Chyba, że bojler będzie dogrzewał w trakcie zużywania. Pędzenie tylko w 2 taryfie nie realne. Tylko kszhu ma rodzinkę 3-osobową. To da się łatwo ograniczyć a poza tym to są straty pozostające w mieszkaniu. Tak, ale po co ogrzewać pomieszczenie techniczne w domu pasywnym ? To już lepiej wsadzić zasobnik do łazienki. Ale to i tak tylko na plus w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 24.02.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Jeśli miałyby być dłuższe do generatorek 2-3kWh i 40-60kWh/dobę zapewnia mi prąd na wszystko. I zakup paliwa , 1l benzyny na godzinę pracy za 5,3zł bagatela. I gdzie postawić w zimie śmierdziucha,na zewnatrz ? agregat zasilający dom to poroniony pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Według mnie jak ktoś zużywa 10000kWh na CO, to: - zużywa 2000-2500 kWh miesięcznie w sezonie, - kaloryczność węgla to jakieś 8 kWh/kg, co przy sprawności spalania na poziomie 60% daje 4,8 kWh/kg (jakość węgla też robi swoje), - zatem ten ktoś zużywa miesięcznie od 416 do 520 kg węgla, - zatem zużywa tygodniowo pomiędzy 100 a 125 kg węgla, - zatem zużywa 4 do 5 worków tygodniowo. Kszhu - nie mówię, że kable są złe, bo są wygodne, a jak kto mieszka we Wrocławiu albo Cieplicach to całość nie wychodzi kosmicznie drogo. Ale jak jest zamieć, linię energetyczną trafi szlag i masz perspektywę spędzić święta bez prądu, to grzanie promiennikiem przy uchylonym oknie wydaje się mało atrakcyjne... i to też trzeba rozważyć. Wiadomo, że komfort kosztuje. Każdy robi jak uważa, tylko chodzi o to, żeby mógł rozpatrzyć wszystkie alternatywy. Ale podają sprawność 82-88% Poza tym minimum na podtrzymanie 20% mocy. No i najważniejsze - pytanie było do użytkownika, który nie chce odpowiedzieć jaki jest stan faktyczny - a wie Pan dlaczego? I kolejna kwestia - Nigdy nie uwierzę w to, że w XXI wieku ktoś może być zadowolony, mało tego -wręcz napisał, że tak właśnie chciał - z przerzucania i magazynowania co roku 3 ton węgla i wąchania spalin!! Po prostu nie mieści mi się w głowie, że takie coś jest sensem marzeń! Kolejna sprawa - nikt nie wspomina, że taki kocioł to jeszcze 800kWh prądu - czyli tyle co ogrzanie do temperatury prysznicowej ponad 70m3 wody!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 (edytowane) A co, nie ma ich ? Ostatnio pomocy szukał tu użytkownik, któremu władowałes kable i rekuperację. O ile wiem, szukał sposobu, aby obniżyć rachunki, wykorzystując gaz. Tylko, że bez wodnej podłogówki to trochę trudno... Dało sie odczuć, że jest na tyle twoja osoba zmęczony, ze nawet nie chciał wchodzić w dyskusje... I doczytał Pan do końca ? Jeszcze grzejników nie podłączył ( tej zimy nie były potrzebna) a już Go wystraszyli. Edytowane 24 Lutego 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 (edytowane) Ale podają sprawność 82-88% Poza tym minimum na podtrzymanie 20% mocy. No i najważniejsze - pytanie było do użytkownika, który nie chce odpowiedzieć jaki jest stan faktyczny - a wie Pan dlaczego? I kolejna kwestia - Nigdy nie uwierzę w to, że w XXI wieku ktoś może być zadowolony, mało tego -wręcz napisał, że tak właśnie chciał - z przerzucania i magazynowania co roku 3 ton węgla i wąchania spalin!! Po prostu nie mieści mi się w głowie, że takie coś jest sensem marzeń! Kolejna sprawa - nikt nie wspomina, że taki kocioł to jeszcze 800kWh prądu - czyli tyle co ogrzanie do temperatury prysznicowej ponad 70m3 wody!!! Uzytkownik napisał ze jeszcze w domu nie mieszka, prowadzone są prace wykonczeniowe, ogrzewanie nie działa na 100% bo nie ma takiej potrzeby. Gdyby Pan czytał ze zrozumieniem to tego pytania by nie było. Dziwne, gdy Pan konczył szkołe podstawową i liceum poziom nauczania był znacznie wyzszy, jak mozna czytac i nie rozumec co sie czyta. A ten WAT to juz prawdziwa zagadka. Wrcając do tematu, o jakich stratach na podtrzymanie Pan pisze, bufor jest po to aby pracował kocioł z najwyzsza sprawnoscią i pozniej był wygaszony, skąd te 800 kWh na czas pracy kotła. Pomieszanie z poplątaniem. Kolejna sprawa gdzie kol. Szwedi pisze ze to rozwiazanie jest sensem marzen i skąd te 3 tony węgla? (jeszcze niedawno było 1200 kg) Dzień bez kłamstw to dzien stracony? Edytowane 24 Lutego 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Uzytkownik napisał ze jeszcze w domu nie mieszka, prowadzone są prace wykonczeniowe, ogrzewanie nie działa na 100% bo nie ma takiej potrzeby. Gdyby Pan czytał ze zrozumieniem to tego pytania by nie było. Dziwne, gdy Pan konczył szkołe podstawową i liceum poziom nauczania był znacznie wyzszy, jak mozna czytac i nie rozumec co sie czyta. A ten WAT to juz prawdziwa zagadka. Wrcając do tematu, o jakich stratach na podtrzymanie Pan pisze, bufor jest po to aby pracował kocioł z najwyzsza sprawnoscią i pozniej był wygaszony, skąd te 800 kWh na czas pracy kotła. Pomieszanie z poplątaniem. Kolejna sprawa gdzie kol. Szwedi pisze ze to rozwiazanie jest sensem marzen i skąd te 3 tony węgla? (jeszcze niedawno było 1200 kg) Dzień bez kłamstw to dzien stracony? Może Pan stopkę przeczyta, podziękowania za pomoc ? Dziękowanie za najgorsze rozwiązanie? Nie - musiał inwestor być namówiony, że to najlepsze rozwiązanie !!! A jak jeszcze nie grzany - To Szanowny Szwedi przekona się, że będzie ponad 2 x tyle co Pan wyliczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.02.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 (edytowane) A więc jednakMówiłem, że to burak. "Pan Tomasz" :D:D Edytowane 24 Lutego 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2014 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 (edytowane) Może Pan stopkę przeczyta, podziękowania za pomoc ? Dziękowanie za najgorsze rozwiązanie? Nie - musiał inwestor być namówiony, że to najlepsze rozwiązanie !!! A jak jeszcze nie grzany - To Szanowny Szwedi przekona się, że będzie ponad 2 x tyle co Pan wyliczył. Tylko w socjalizmie (Korea Płn obecnie lub Chiny sprzed 50 lat) jest pełna unifikacja, na jednakowe rozwiazania made in TB nie wszyscy jak widac się godzą. Proszę nie robić z kol. Szwedi niepełnosprawnego. umysłowo. Dlaczego nie 3x jak to jest wyliczone albo i 2,5 raza albo jakakolwiek inna wartość. Edytowane 24 Lutego 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.02.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 [ Jutro zobacze co dzis jeszcze nabajtloczy. Nie ma obawy, jest to nie koncząca sie opera mydlana jednego aktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.02.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 (edytowane) I doczytał Pan do końca ? Jeszcze grzejników nie podłączył ( tej zimy nie były potrzebna) a już Go wystraszyli. to może tak: jeszcze grzejników nie podłączył a już go rachunki wystraszyły tego się nie da INACZEJ ZINTERPRETOWAĆ, ale... Pan wiele potrafi to ten temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223858-Czy-mo%C5%BCna-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-do-instalacji-wentylacyjnej-gazowy-piec-nadmuchowy i dwa wpisy użytkownika: To Pan mi doradzi Panie Tomaszu, bo w sumie to Pana firma robiła mi rekupreacje - co robić? A Ty po prostu nie umiesz czytać - czy ja gdzies napisalem, ze instalacja byla robiona pod kociol? Pan Tomasz jako ze jest fanem nieCO doradzil mi ogrzewanie elektryczne i reku. Mialo byc tanio. oczywiście to MOJA interpretacja wpisów widać szkielecior musiałbyć nieizolowany skoro TB nie doradził swoich "systemów" i nie wyszło Edytowane 24 Lutego 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 24.02.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Może Pan stopkę przeczyta, podziękowania za pomoc ? Dziękowanie za najgorsze rozwiązanie? Nie - musiał inwestor być namówiony, że to najlepsze rozwiązanie !!! A jak jeszcze nie grzany - To Szanowny Szwedi przekona się, że będzie ponad 2 x tyle co Pan wyliczył. Panie kabelek nie pisz Pan bzdur nikt nikogo do niczego nie namawiał. W przeciwieństwie do Pana ludzie wiedzą po co maja szare komórki i umieją ich użyć.Obraża Pan w tym momencie nie tylko mnie ale Wszystkich którzy poszli droga podobna do mojej. Z tego co Pan pisze GÓWN...... Pan wie o paliwach stałych i możliwościach spalania i korzystania z ich energii. O moich marzeniach też niech Pan sie nie wypowiada bo to nie Pana sprawa, już napisałem że to nie Pana problem że spędzę chwilę w kotłowni. Mam dostęp do taniego drewna ale przecież po co skorzystać jak Pan kabelek mógł zarobić, a ja w przyszłości obudził bym się z ręką w nocniku i myślą że mogło być tanio ale sa kabelki i jestem w czarnej dupi..... Pojmij Pan wreszcie że bufor pozwala mi na wszystko i nie jestem uzależniony od jednego rodzaju nośnika energii, jak zechcę podłącze gaz jak nie to pocisnę na drugiej taryfie grzałkami w buforze. A o tym że się przekonam że będzie jak było policzone to niech Pana głowa nie boli, poparte doświadczeniem forowiczów którzy zrobili OZC i potwierdzają się wyniki. A pewien tego jestem bo sam wykonywałem ocieplenie i pisałem że szpilka tam nie wejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 ... a dalej A może Pan napisać - jakie ma rachunki, jaki dom i co za ogrzewanie? - Bo ja na 100% nie doradzę nikomu niecentralnego ogrzewania w domu nieizolowanym. Jak Pan ze mną rozmawiał, to zapewne zauważył, że 90% to rozmowa o izolowaniu. Co do gazu... kWh na kotle to nie to samo co kWh w pokoju. Pan napisze, co jest i jak - może coś w izolacji jest nie tak, lub ogrzewanie źle zrobione? Mam wersję modyfikowaną - 22 cm wełny + 10 styropianu. Dach 40 cm wełny. Na razie nie zamontowałem grzejników na ścianach. Dotychczas starczała sama podłogówka. Temat można zamknąć. Wysłałem już podanie o rozwiązanie umowy. Nie da się, to się nie da. Mam podłogę minimum 30 cm. Panie Tomaszu, wróciliśmy do punktu wyjścia więc naprawdę nie ma co dalej dyskutować. Zrezygnowałem już z gazu. dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam Szkoda, że nie było zużycia - przy takiej izolacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.02.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Na wstępie zakładam wartość opałową gazu na poziomie 31MJ czyli 8,6 kWh/m3 (tak podają)- od 01.01.2012 do 31.12.2012 zużyłem 860m3 gazu, - od 01.01.2013 do 31.12.2013 zużyłem 995m3 gazu, (olałem trochę kominek, bo było cieplej i mi się nie chciało). Od początku maja do końca października zużywam 200m3 gazu na CWU i gotowanie, co oznacza zapewne 400m3 rocznie, więc:- w 2012 zużyłem 460m3 na CO, czyli 4000kWh- w 2013 zużyłem 595m3 na CO, czyli 5100kWh. Uczciwie przyznaję, że palę w kominku i stąd ta różnica - jak palę, to termostat nie odpala kondensata i zużycie gazu spada. Spalam około 2mp niedosuszonego drewna, co daje jakieś 2500-3000kWh. Wydaje mi się, że gdybym miał lepszą izolację i okna, to zużycie ~4000kWh mogłoby być bez tego kominka - szczególnie, że paląc mam 24stC, a połowa tych kWh i tak idzie w komin. Chcę tylko pokazać, że kocioł gazowy w domku ~130m2 może na pewno spalić ~30 kWh/m2*rok, a zapewne i znacznie mniej jak nie będzie musiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 24.02.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Aha wszyscy z wątku o buforach są upośledzeni umysłowo i to w sumie Pana TB pewnie boli bo ileż mniej kabelków sprzedał w swoim sklepiku. Jestem pewien że jak by wszedł na wątek w czasach jego świetności został by zniszczony na dzień dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Panie kabelek nie pisz Pan bzdur nikt nikogo do niczego nie namawiał. W przeciwieństwie do Pana ludzie wiedzą po co maja szare komórki i umieją ich użyć.Obraża Pan w tym momencie nie tylko mnie ale Wszystkich którzy poszli droga podobna do mojej. Z tego co Pan pisze GÓWN...... Pan wie o paliwach stałych i możliwościach spalania i korzystania z ich energii. O moich marzeniach też niech Pan sie nie wypowiada bo to nie Pana sprawa, już napisałem że to nie Pana problem że spędzę chwilę w kotłowni. Mam dostęp do taniego drewna ale przecież po co skorzystać jak Pan kabelek mógł zarobić, a ja w przyszłości obudził bym się z ręką w nocniku i myślą że mogło być tanio ale sa kabelki i jestem w czarnej dupi..... Pojmij Pan wreszcie że bufor pozwala mi na wszystko i nie jestem uzależniony od jednego rodzaju nośnika energii, jak zechcę podłącze gaz jak nie to pocisnę na drugiej taryfie grzałkami w buforze. A o tym że się przekonam że będzie jak było policzone to niech Pana głowa nie boli, poparte doświadczeniem forowiczów którzy zrobili OZC i potwierdzają się wyniki. A pewien tego jestem bo sam wykonywałem ocieplenie i pisałem że szpilka tam nie wejdzie. Wchodzi Pan na wątek o domach izolowanych - dowiaduje się Pan, że Pana dom do izolowanych nie należy - to pretensja do założyciela wątku!! Doradzono Panu fatalnie, nie dość, że najdroższe ogrzewanie to jeszcze obsługowe i mnie Pan jeszcze obwinia!!! Obudzi się Pan z ręką w nocniku - bo w najbliższym czasie Panu kominy zaplombują a Pana kocioł i tak bez prądu nie pochodzi. http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia akcyza i podatek kominowy zablokują takie palenie. Szkoda nawet pisać - a to że będzie ponad 90kWh/m2 - a nie 45 - to mogę Panu zagwarantować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Aha wszyscy z wątku o buforach są upośledzeni umysłowo i to w sumie Pana TB pewnie boli bo ileż mniej kabelków sprzedał w swoim sklepiku. Jestem pewien że jak by wszedł na wątek w czasach jego świetności został by zniszczony na dzień dobry. To, że Pan nie rozumie o czym piszę to nie znaczy, że wszyscy są upośledzeni umysłowo ! Napisałem, że centralnego nie daje się w domach izolowanych, a nie w ogóle! Trzeba rozróżnić - czy grzejemy dom czy izolujemy - w wątku o buforach są ludzie, którzy nie chcą izolować a ogrzewać. Zużywać dużo jak najtańszej energii!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Na wstępie zakładam wartość opałową gazu na poziomie 31MJ czyli 8,6 kWh/m3 (tak podają) - od 01.01.2012 do 31.12.2012 zużyłem 860m3 gazu, - od 01.01.2013 do 31.12.2013 zużyłem 995m3 gazu, (olałem trochę kominek, bo było cieplej i mi się nie chciało). Od początku maja do końca października zużywam 200m3 gazu na CWU i gotowanie, co oznacza zapewne 400m3 rocznie, więc: - w 2012 zużyłem 460m3 na CO, czyli 4000kWh - w 2013 zużyłem 595m3 na CO, czyli 5100kWh. Uczciwie przyznaję, że palę w kominku i stąd ta różnica - jak palę, to termostat nie odpala kondensata i zużycie gazu spada. Spalam około 2mp niedosuszonego drewna, co daje jakieś 2500-3000kWh. Wydaje mi się, że gdybym miał lepszą izolację i okna, to zużycie ~4000kWh mogłoby być bez tego kominka - szczególnie, że paląc mam 24stC, a połowa tych kWh i tak idzie w komin. Chcę tylko pokazać, że kocioł gazowy w domku ~130m2 może na pewno spalić ~30 kWh/m2*rok, a zapewne i znacznie mniej jak nie będzie musiał. Może Pan przeczyta co tam napisałem - przytoczę z pamięci kocioł gazowy chodząc na minimum spali w sezonie grzewczym 800m3 gazu - Opisywałem też mieszkania na Kochanowskiego w W-wie ( taki jamnikowiec ) od 42 do 120m2 ogrzewane kondensacyjnym junkersem każde - że zużycie w tych 42 m2 było około 800m3 a w tych 120m2 nie przekraczało 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts