Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to może tak:

jeszcze grzejników nie podłączył a już go rachunki wystraszyły

tego się nie da INACZEJ ZINTERPRETOWAĆ, ale... Pan wiele potrafi :lol:

to ten temat

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223858-Czy-mo%C5%BCna-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-do-instalacji-wentylacyjnej-gazowy-piec-nadmuchowy

i dwa wpisy użytkownika:

oczywiście to MOJA interpretacja wpisów

widać szkielecior musiałbyć nieizolowany skoro TB nie doradził swoich "systemów" i nie wyszło :bash:

Niezłe jaja! Najlepsze jest zakończenie:

Mam podłogę minimum 30 cm. Panie Tomaszu, wróciliśmy do punktu wyjścia więc naprawdę nie ma co dalej dyskutować. Zrezygnowałem juz z gazu.

dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

Wcisnął biedakowi ogrzewanie i rekuperację i facet ma dość rachunków. Z 30 cm styro pod podłogą :D :D:D

Wchodzi Pan na wątek o domach izolowanych - dowiaduje się Pan, że Pana dom do izolowanych nie należy - to pretensja do założyciela wątku!!

Doradzono Panu fatalnie, nie dość, że najdroższe ogrzewanie to jeszcze obsługowe i mnie Pan jeszcze obwinia!!!

Obudzi się Pan z ręką w nocniku - bo w najbliższym czasie Panu kominy zaplombują a Pana kocioł i tak bez prądu nie pochodzi. http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia akcyza i podatek kominowy zablokują takie palenie.

Szkoda nawet pisać - a to że będzie ponad 90kWh/m2 - a nie 45 - to mogę Panu zagwarantować!

Prosze sie nie bawic w jasnowidza, drugiego Jackowskiego, gdyby Pan gwarantował notarialnie ze będzie > 90 a byłoby mniej i w zwiazku z tym kary umowne to gwarancja zakonczyła by sie zanim by sie zaczeła. A kominy tak szybko nie zaplombują. Jest w tym kraju cos takiego jak wybory i wyborcy, czyli polityka, są tez biedni wyborcy i ich przybywa najwiecej

Prosze sie nie bawic w jasnowidza, drugiego Jackowskiego, gdyby Pan gwarantował notarialnie ze będzie > 90 a byłoby mniej i w zwiazku z tym kary umowne to gwarancja zakonczyła by sie zanim by sie zaczeła. A kominy tak szybko nie zaplombują. Jest w tym kraju cos takiego jak wybory i wyborcy, czyli polityka, są tez biedni wyborcy i ich przybywa najwiecej
Mogę notarialnie!

Przez palenie w kominku skrócił się znacznie sezon grzewczy . Tak naprawdę w dwóch ostatnich zimach sezonu grzewczego było po 40 dni!

Tej zimy nie liczyłem, ale włączyłem CO gdzieś w okolicach wszystkich świętych. Jak długo grzał, tego nie wiem, bo generalnie nie obchodzi mnie to za bardzo. Grzanie w kominku oznacza podniesienie temperatury, co oznacza dłuższy okres utrzymywania się stanu powyżej górnej pętli histerezy, a więc nie załączenie kotła, a to w konsekwencji oznacza niższe rachunki.

Co za równica czy kocioł nie załącza się bo jest ciepło, bo ktoś czymś lub sobą grzeje, w stosunku do stanu, kiedy jest ciepło,bo nie ma strat?

U mnie U przegród to jakeś 0,3. Jak zrobię 0,1 to straty będą mniejsze...prawie 3x

Wchodzi Pan na wątek o domach izolowanych - dowiaduje się Pan, że Pana dom do izolowanych nie należy - to pretensja do założyciela wątku!!

Doradzono Panu fatalnie, nie dość, że najdroższe ogrzewanie to jeszcze obsługowe i mnie Pan jeszcze obwinia!!!

Obudzi się Pan z ręką w nocniku - bo w najbliższym czasie Panu kominy zaplombują a Pana kocioł i tak bez prądu nie pochodzi. http://instalacjeb2b.pl/wydarzenia/gospodarka/5084-budownictwo-zeroenergetyczne-bedzie-trudne-do-wprowadzenia akcyza i podatek kominowy zablokują takie palenie.

Szkoda nawet pisać - a to że będzie ponad 90kWh/m2 - a nie 45 - to mogę Panu zagwarantować!

Wchodzę na wątek o domach izolowanych i dowiaduje się że istnieje Pan kabelek i jego bzdurne teorie, dowiaduje się również że kompletnie nie umie czytać ze zrozumieniem i cały czas powiela swoje bzdury i brnie w zaparte w ślepy zaułek.

Mój kocioł nie potrzebuje prądu to pompa CO potrzebuje ale jakoś nie pomyślał Pan że Pana kabelki też nie pocisną bez prądu a mnie pan coś zarzuca. Artykuł który Pan przytacza nic wielkiego nie wnosi, po za tym że są plany i będzie je bardzo ciężko zrealizować. Jak by Pan nie doczytał MOJE ROZWIĄZANIE POZWALA MI NA SKORZYSTANIE Z INNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII. Na koniec proszę mi zagwarantować na papierze że zużyje 90kwh/m2r jak Pan taki wszech wiedzący i dokładnie przedstawić wyliczenia dlaczego tak a nie inaczej. Tak jak Pan napisał szkoda nawet pisać, głową muru nie przebiję.

Nie zajmuję się teoriami a instalacjami w domach izolowanych. To nie są teorie. A Pana frustrację doskonale rozumiem.

MOJE ROZWIĄZANIE POZWALA MI NA SKORZYSTANIE Z INNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII.
Doczytałem... i jest zupełnie odwrotnie . Poza tym skoro wchodzi standard zeroenergetyczny - to jakie źródła ma Pan na myśli?

Tej zimy nie liczyłem, ale włączyłem CO gdzieś w okolicach wszystkich świętych. Jak długo grzał, tego nie wiem, bo generalnie nie obchodzi mnie to za bardzo. Grzanie w kominku oznacza podniesienie temperatury, co oznacza dłuższy okres utrzymywania się stanu powyżej górnej pętli histerezy, a więc nie załączenie kotła, a to w konsekwencji oznacza niższe rachunki.

Co za równica czy kocioł nie załącza się bo jest ciepło, bo ktoś czymś lub sobą grzeje, w stosunku do stanu, kiedy jest ciepło,bo nie ma strat?

U mnie U przegród to jakeś 0,3. Jak zrobię 0,1 to straty będą mniejsze...prawie 3x

Ale gdyby założył Pan ogrzewanie gazowe przy 0.3 i 0.1 - koszty grzania nie różniłyby się 3x

Poza tym... NIE PO TO SIĘ IZOLUJE BY ROBIĆ KOTŁOWNIĘ!

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Doczytałem... i jest zupełnie odwrotnie . Poza tym skoro wchodzi standard zeroenergetyczny - to jakie źródła ma Pan na myśli?

A srakie źródła mam na myśli:

-kocioł mam przystosowany do spalania biomasy a to jest OZE

-w buforze mam wężownicę przeznaczoną pod kolektory słoneczne

-w buforze mam grzałki

- w buforze mam króćce pod PC

-mam WM z rekuperacją

mam biologiczną POŚ z tego też coś można wymyślić mało??????????????????

Aha na tym wątku dowiedziałem się także że mój dom nie jest izolowany bo nie ma 30cm styro w podłodze.

A srakie źródła mam na myśli:

-kocioł mam przystosowany do spalania biomasy a to jest OZE

-w buforze mam wężownicę przeznaczoną pod kolektory słoneczne

-w buforze mam grzałki

- w buforze mam króćce pod PC

-mam WM z rekuperacją

mam biologiczną POŚ z tego też coś można wymyślić mało??????????????????

Aha na tym wątku dowiedziałem się także że mój dom nie jest izolowany bo nie ma 30cm styro w podłodze.

Lepiej było izolować, DALEJ UWAŻAM Niż... (lista na górze ) Biomasy odpadają ! A Pompa ciepła zamiast kotłowni!!! Droga zabawka, ale nie będzie innego wyjścia.

Ale nawet tak "ocieplony" dom - ogrzewany niecentralnie + chłodzenie i grzanie z 2kW PPci - wyszedłby rachunek za zimowy miesiąc około 250zł.

Lepiej było izolować, DALEJ UWAŻAM Niż... (lista na górze ) Biomasy odpadają ! A Pompa ciepła zamiast kotłowni!!! Droga zabawka, ale nie będzie innego wyjścia.

Ale nawet tak "ocieplony" dom - ogrzewany niecentralnie + chłodzenie i grzanie z 2kW PPci - wyszedłby rachunek za zimowy miesiąc około 250zł.

Dobra nie mam już siły, poddaje się. Co by nie napisać i tak wracamy do punktu wyjścia.