Tomasz Brzęczkowski 26.02.2014 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Wicie, poczytałem proszę ja Was ten wątek na FB o domach samospłacających. Najfajniejsze, że tam nic o takich domach nie ma, a tylko te zawiasy, debile, wodogłowie, nieuki, głupki... jasna cholera! Boś Bank wybrał dom kompletnie nieizolowany i pokazał na jego przykładzie jak inwestycja w pompę ciepła szybko się zwróci. Pompy ciepła zasilane z PV zastosowano w domu 130m2 którego ogrzewanie centralne wynosiło 8500zł rocznie - Jak się dwoma pompami ciepła i ogromną fotovoltaika "zejdzie" do zera - to odpisanie od długu 8500 zł jakoś wygląda odpisanie 850 zł - słabo! Dlatego BOŚ bank - radzi nie izolować a inwestować w ogrzewanie i PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 26.02.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Przypomnę Panu, że kolektory montuje się pionowo lub prawie pionowo na ścianie bo: - mniejszy kłopot jest z nadprodukcją ciepła latem - kolektor i tak pokryje 100% zapotrzebowania - więcej jest zysków zimą - czyli bilans ciepła wykorzystanego jest korzystniejszy - nie zalega śnieg -łatwiej się czyści - nie dziurawi się dachu - niegroźny jest grad - prostszy montaż i doprowadzenie ciepłą do domu. Zgadzam się z tym całkowicie, w każdym punkcie. Ale kolektory mają jedną dużą wadę; czynnikiem przenoszącym ciepło jest ciecz. Szczelność, straty ciepła w transporcie, pompa obiegowa, okresowa wymiana płynu co 5 lat, to już prościej jest przy układzie PV i zwykłego bojlera elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.02.2014 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 No jak umiesz czytać ze zrozumieniem to powinieneś się zorientować że zaszło nieporozumienie: asolt napisał że projekt , wykonał oszust ( bo liczył niepoliczalne) a TB wziął to niepotrzebnie do siebie bo nie o nim była mowa i puściły mu nerwy. Każdemu puszczą tu nerwy jak ktoś inny nazwie go oszustem. Po tylu próbach ośmieszania i bezszczelnych wycieczkach na swój temat T.B ma prawo być nerwowy. Jeszcze raz napiszę: nie zgadzanie się z jego poglądami nie upoważnia do wyśmiewania czy wyzywania. Nie puszczają mi nerwy... Panom szczekającym wydaje się, że piszę tu dla wzrostów słupków sprzedaży. Tak naprawdę to 99 % klientów mam z polecenia a 1 % z Bartyckiej . Gdyby mi zależało na klientach z forum pisałby bym to co np. Szanowny asolt. Dodam więcej - atakujących mnie nie interesują tanie komfortowe domy pasywne - to łatwo sprawdzić o kontakt z projektantem poprosił tylko kerado28 i to dopiero 18 lutego! ( a piszę tu znacznie dłużej ) - i od tego czasu nie widać Szanownego kerado28 na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.02.2014 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Zgadzam się z tym całkowicie, w każdym punkcie. Ale kolektory mają jedną dużą wadę; czynnikiem przenoszącym ciepło jest ciecz. Szczelność, straty ciepła w transporcie, pompa obiegowa, okresowa wymiana płynu co 5 lat, to już prościej jest przy układzie PV i zwykłego bojlera elektrycznego. Ja tylko opisałem dlaczego mam wroga w kolektorz1 czy bachusie na innym forum. Pan kolektor1, zamiast po wytłumaczeniu co źle robi i dlaczego, zacząć robic zgodnie z ekonomia i fizyką - poczuł się obrażony - mnie atakuje. Mali ludzie tak mają i nie należy się małymi ludźmi przejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.02.2014 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Jeśli mówimy o grzaniu wody to zwykłe porównanie sprawności cieczowego i PV, nie mówiąc o kosztach, pokazują zupełnie co innego. kolekto to 1/2 roly za darmo 1/2 roku drożej , Zasobnik z pompą ciepła - to 3/4 roku za darmo a zasobnik z pompą ciepła i PV - to wg mnie jest przyszłość. Zasobnik z PV - jest droższy i mniej skuteczny niż zasobnik z pompą ciepła i PV!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.02.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 No jak umiesz czytać ze zrozumieniem to powinieneś się zorientować że zaszło nieporozumienie: asolt napisał że projekt , wykonał oszust ( bo liczył niepoliczalne) a TB wziął to niepotrzebnie do siebie bo nie o nim była mowa i puściły mu nerwy. Każdemu puszczą tu nerwy jak ktoś inny nazwie go oszustem. Po tylu próbach ośmieszania i bezszczelnych wycieczkach na swój temat T.B ma prawo być nerwowy. Jeszcze raz napiszę: nie zgadzanie się z jego poglądami nie upoważnia do wyśmiewania czy wyzywania. Nie wiem czy do konca zrozumiałes o co mi chodzi. Jest to wpis ironiczny na na niezgłebioną głupotę TB. Oczywiscie ze nie sądzę aby projektanci byli oszustami, myslę ze wykonują swoją prace zgdodnie z wiedzą, normami i rozporządzeniami. To TB robi im niedzwiedzią przysługę pisząc o niemozliwosci wykonania obliczeń cieplnych. Ta rzekoma niepoliczalnosc obejmuje wszystkich projektantów i audytorów w Polsce co jest bzdurą do kwadratu. Dochodzi do plucie na politechniki, ich wykładowców, absolwentów i studentów. Chyba nie sądzisz ze projektanci z którymi współpracuje TB wyliczają to niepoliczalne a cała reszta tego nie potrafi. Skoro twierdzisz ze nic nie upoważnaia do wysmiewania i wyzywania to dlaczego ma to dotyczyć tylko jednej strony. Moze tak mówic TB, a inni mają milczec, dlaczego ja mam milczec jak jestem pomawiany i wyzywany, TB zarzuca mi nieprawdę i działanie na szkodę inwestorów którzy o tej szkodzie nic nie wiedzą. Bądz sprawiedliwy, nikt nikomu nie broni byc obroncą TB, ale uczciwosc i sprawidliwość powinna byc na pierwszym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.02.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 ... Pomimo tych wszystkich forumowych ataków na izolację...O czym ty piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.02.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Pompy ciepła zasilane z PV zastosowano w domu 130m2 którego ogrzewanie centralne wynosiło 8500zł rocznie czym tak drogo ? czystym prądem ? nie Pańskim systemem grzania od święta ? bo za 8500 zł jest 12,4 tony węgla !!! sorry ale "najlepsze" ceglane zamki z lat 60-70 zjadały przy powierzchni 130 m^2 licząc w porywach 400kWh m^2 daje to 52 MWh jest to około 5,5 tony węgla ... to gdzie Pan widzisz aż taki rachunek ? czysty prąd tak wyjdzie ... Pana grzanie na zawołanie wyjdzie taniej, ale czy to jest komfort ... kiedy ściany są zimnie ? Wrzeszczysz Pan o izolację od środka właśnie po to aby szybko nagrzewać .. ale to nie nic wspólnego z trzymaniem ciepła, tylko chroni Pański dupowaty system przed tym aby dom który zje 3 tony węgla nie zjadł prądu na 6-8 tyś zł! stąd te moce niebotyczne po 100 W/m^2 .. Panie jak byś Pan wiedział po co jest izolacja to byś Pan zrobił dom z ogrzewaniem od święta ... na podtrzymanie temperatury. A nie ... wychodzimy z pokoju i po godzinie jest już wyraźnie zimno ! Ale Pan się nie przyzna ! tylko szuka winny w innych. milczec jak jestem pomawiany i wyzywany Aslot znasz powiedzenie ? odpuść głupiemu będziesz miał trzysta dni odpustu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.02.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 A o tym, że często przewijają się na tym forum (nie tylko w tym temacie) przykłady, że lepiej grzać węglem, drewnem, olejem, gazem itp. bo to jednostkowo wychodzi taniej niż inwestycja w izolację. Tyle tylko, że zamiast policzyć to tak jak np. מרכבה, czyli najpierw straty a potem jak je uzupełnić to przyjmuje się jakiś system grzewczy i do niego liczy izolację. Dlatego wolę najpierw projekt ze stratami na poziomie 300-400zł/rok przy prądzie i dopiero potem rozważać czym to uzupełniać. Wtedy nie ma wielkiego wyboru....To raczej takie a nie inne wnioski wyciągane na podstawie czasem błędnych danych. Wiesz doskonale, że nikt nie neguje potrzeby izolowania domu. Nie każdego stać na pasywniaka a w energooszczędnych pytanie o rodzaj ogrzewania jest już zasadne. Twoje rozwiązanie ma szansę być tanim domem pasywnym ale trudno sobie wyobrazić tę "taniość" w innej konfiguracji. To raczej dyskusja o opłacalności domu pasywnego a nie o to czy izolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.02.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 a zasobnik z pompą ciepła i PV - to wg mnie jest przyszłość. no widzisz Tomaszku tu jak nigdy się zgadzamy może nie z PV ale .. Kumasz widzę bazę iż da się prąd z PV przełożyć dzięki pompie na bardzo sprawny system. Ale to jest system do ogrzewania wody do mycia łapek. Przy prawdziwych domach izolowanych bardzo marginalne jest ogrzewanie czy Ty to rozumiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 26.02.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 ... to jeszcze robi Pan to źle!!! SKOŚNIE NA DACHU!!! Przypomnę Panu, że kolektory montuje się pionowo lub prawie pionowo na ścianie bo: 1 mniejszy kłopot jest z nadprodukcją ciepła latem - kolektor i tak pokryje 100% zapotrzebowania 2 więcej jest zysków zimą - czyli bilans ciepła wykorzystanego jest korzystniejszy 3 nie zalega śnieg 4 łatwiej się czyści 5 nie dziurawi się dachu 6 niegroźny jest grad 7 prostszy montaż i doprowadzenie ciepłą do domu. Zgadzam się z tym całkowicie, Nic bardziej mylnego. Na tym przykładzie widać jak Brzęczkowski wpuszcza w maliny. A spytam przewrotnie czy kolega sunrise chciałby mieć tak zamontowane kolektory? Kiedyś pisałem o tym szerzej niestety wszystkowiedzący Brzęczkowski nie był w stanie nawet jednego argumentu odeprzeć. Wyjaśnię pokrótce: 1. Instalacje się oblicza w stosunku do zapotrzebowania dla lata, a więc przy c.w.u. nadwyżki są takie by nie komplikowały pracę systemu 2. W zimie (listopad, grudzień, styczeń, luty) darujmy sobie cokolwiek a jak będzie to się cieszmy. Ale do takiego stwierdzenia trudno dostosować system solarny 3. Skoro w tych miesiącach nie spodziewamy się nic lub prawie nic to co nam śnieg przeszkadza, nawet lepiej jak jest to chociaż nam umyje kolektory ( w płaskich jest funkcja zdejmowanie śniegu) 4. Kolektorów w ogóle się nie czyści. 5. dachu bardzo często się i tak nie dziurawi, ale w metodzie Brzęczkowskiego dziurawimy ścianę frontową jedziemy z rurami przez salon do kotłowni. 6. Ubezpieczenie załatwia problem. 7. Ciekawe co może Brzęczkowski powiedzieć o montażu jak nigdy nie widział kolektora (może na obrazku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.02.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 ...Uwiązano Brzęczkowskiego bo za bardzo brykał. Trochę na jego "argumenty" poczekasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 26.02.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Uwiązano Brzęczkowskiego bo za bardzo brykał. Trochę na jego "argumenty" poczekasz. Zbanowano? Kto śmiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.02.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Zbanowano? Kto śmiał?Lobby ciepłownicze wspomagane przez gazprom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.02.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Gwoli rozrywki i pokazania możliwości interpretacyjnych Brzęczkowskiego cytat z forum budowlanego: Witam, zastanawiam się nad kupnem mieszkania 76 m2 w którym zainstalowany jest piec elektrodowy, czy ktoś się z Was spotkał z czymś takim, jakie mogą być miesięczne koszta ogrzania takiego mieszkania, położony styropian 10cm, okna 6-cio komorowe, ocieplone wełną mineralna dach i stropy. mieszkanie słada sie z parteru pietra i poddasza. Odpowiedź Brzęczkowskiego: Centralne ogrzewanie zawsze będzie generowało większe starty oraz koszty instalacyjne. Zaś takie mieszkanie ma największe straty przez wentylacje - około 4000kWh - dlatego najtaniej i z zapewnieniem największego komfortu wyjdzie - niecentralne + wentylacja z odzyskiem ciepła. No i już. Proste pytanie prosta odpowiedź. Szkoda, że nie napisał, że sposobem na bóle głowy jest apap. Też byłoby na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.02.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Teraz mam <30kWh/m2 z kosztami ogrzewania czystym prądem ~1.000zł/rok przy całkiem niskim koszcie m2. Nie uważam zatem, żeby pasywniak był drogi. Wręcz przeciwnie bo koszty m2 generują wszelkiego rodzaju dodatki mające z chałupki 100-200m2 zrobić pseudo dworek bo polskie budownictwo to jest fenomen znany nawet w stanach - daszki, lukarny, kolumienki, balkoniki, tarasiki itp. i dlatego nasze domki zwane są "gargamelami"; http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=967926Masz rację ale chodzi o tę grupę zwalczającą izolację. Nie dajmy się Brzęczkowskiemu zwariować. No to jest bez sensu blokowanie jakichkolwiek argumentów. Widocznie nie były takie złe jeśli ktoś poczuł się zagrożony i wystąpił o ban-a.Mam nadzieję, że żartujesz. Gdzie Brzęczkowski używa argumentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 26.02.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 No nie- ban- teraz to będzie tylko merytorycznie... klapa na całego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 (edytowane) No to jest bez sensu blokowanie jakichkolwiek argumentów. Widocznie nie były takie złe jeśli ktoś poczuł się zagrożony i wystąpił o ban-a. Nazywanie Asolta oszustem "nie było takie złe" !? Edytowane 26 Lutego 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.02.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 A wracając do tematu wątku to mam takie pytanie.Czy w domu pasywnym, z poddaszem użytkowym, gdzie na parterze jest ogrzewanie podłogowe potrzebne jest ogrzewanie w pokojach na piętrze ? Tym bardziej, że w pomieszczeniach na piętrze działa wentylacja wywiewna a nie nawiewna (mam na myśli swój domek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.02.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 znowu zbanowaliście Mistrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts