Przemek Kardyś 27.02.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Ciekawe, czy można się w Polsce z sąsiadami dogadać i takie coś postawić - tylko mniejsze niż to w Białymstoku? Albo samemu sfinansować i nadwyżki sprzedawać tym sąsiadom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.02.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 A gdyby tak zrobić w domu bufor, tylko większy - na przykład taki o objętości 27m3 (3x3x3m), ocieplony metrem wełny i styropianu, grzany słoneczkiem w lecie i używany no grzania domu w zimie? Takie cudo to 54m2 blachy jakiej 3-ki, o wadze 23,5kg i cenie 70zł za m2. Daje to 3800zł Do tego 100m3 ocieplenia za 10000zł Można chyba załatwić proszek od pigeona. Robota jakieś1000zł No i jakimiś murami to trzeba obstawić w cenie z 2000zł Razem 16800zł Pojemność cieplna przy dt=60K to jakieś 1890 kWh Strata dobowa przy metrowej izolacji 0,04 i dT=60k to 1,5kWh, a więc od połowy sierpnia, do połowy listopada (90dni) zbiornik straci 135kWh i netto 1760 kWh zostanie na zimę. myślę że dałoby się odrobinę taniej tym sposobem http://www.builditsolar.com/Projects/SpaceHeating/DHWSpaceBoiler/DHWSpaceBoiler.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.02.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 To nie mój pomysł. Któryś klasterman energetyczny wymyślił takie dziwo. Całkiem poważnie o nim pisał. Kilkaset stopni... To u mnie w Świdnicy takie cuda - http://cte.fea.pl/Baza-wiedzy/Nasze-badania/Stanowisko-badawcze-nadaznego-kolektora-parabolicznego-z-mineralnym-zlozem-akumulacyjnym Ale nie chcą się podzielić wynikami badań. Twierdzą, że jeszcze nie zakończyli, a mi się wydaję że nie wypaliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.02.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 W sumie można izolację ograniczyć do pół metra i koszt całości wyjdzie jakieś 10tyś w najtańszym wydaniu. Film pokazuje, że się da - pytanie ile potrzeba kolektorów, żeby to naładować. Ja to tylko tak piszę dla zastanowienia się, czy to nie wyjdzie taniej niż PV + inverter, nie mówiąc o akumulatorach. PV + inwerter daje Ci prąd. Nie tylko pod CO. Ale to nie ten wątek. Jak masz maksymalne potrzeby na grzanie 10W/m2, to wyciągając te 2kW z PC potrzebujesz 16kWh/dobę prądu do jej zasilania. Akumulator samochodowy 100 Ah ma pojemność 5kWh, więc potrzeba ich 4, co daje ~1200zł. Do tego trochę elektroniki i całość się zamyka za może 3tyś. Do tego pompa za 12tyś i PV za 8 tyś - razem 23000zł. Drożej! Troszkę pomieszałeś moc cieplną z poborem prądu PC tyle nie pobiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 27.02.2014 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 To u mnie w Świdnicy takie cuda - http://cte.fea.pl/Baza-wiedzy/Nasze-badania/Stanowisko-badawcze-nadaznego-kolektora-parabolicznego-z-mineralnym-zlozem-akumulacyjnym Ale nie chcą się podzielić wynikami badań. Twierdzą, że jeszcze nie zakończyli, a mi się wydaję że nie wypaliło Ciekawe kto to cudo finansuje, najpierw dr hab. inż. robi próby a po tem sprawdza teoretycznie, ze to kicha. Stare chłopy a zabawają się jak dzieci, a ile patosu jest przy tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.02.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 myślę że dałoby się odrobinę taniej tym sposobem http://www.builditsolar.com/Projects/SpaceHeating/DHWSpaceBoiler/DHWSpaceBoiler.htm W tym rozwiązaniu jest zbiornik o pojemności 550 galonów, czyli ok. 2m3. To trochę mało na potrzeby sezonowego przechowywania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.02.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 To nie będzie robiło... ale można zasiać żytka, zebrać, sfermentować, wydestylować i zagrzeje - a starczy przy dobrych plonach nawet dla sąsiadów! BTW: wie ktoś ile jest kWh w litrze spirytusu? Otóż 6,5 - wystarczy napędzić 450L i można palić całą zimę w biokominku i mieć ciepło! Tu masz pokazaną przykładową instalację : - Smaki Podlasia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.02.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 myślę że dałoby się odrobinę taniej tym sposobem http://www.builditsolar.com/Projects/SpaceHeating/DHWSpaceBoiler/DHWSpaceBoiler.htm Małe, drogie i zgnije. To u mnie w Świdnicy takie cuda - http://cte.fea.pl/Baza-wiedzy/Nasze-badania/Stanowisko-badawcze-nadaznego-kolektora-parabolicznego-z-mineralnym-zlozem-akumulacyjnym Ale nie chcą się podzielić wynikami badań. Twierdzą, że jeszcze nie zakończyli, a mi się wydaję że nie wypaliło Fajne - tylko: - ile stopni wyciągniesz z kolektora słonecznego w domu? - przy gradiencie kilkaset K masz duuuże straty, - trzeba izolować wełną i trzeba jej dać naprawdę dużo, (przy pojemności kamienia 5x mniejszej od wody i dT 5x większej nie ograniczymy objętości akumulatora - ktoś jak widać sprawdził to doświadczalnie za publiczne pieniądze i teraz nie ma się czym chwalić). Troszkę pomieszałeś moc cieplną z poborem prądu PC tyle nie pobiera. 16 kWh na dobę to pobór ciągły 666 W. To chyba tak będzie przy mrozach. Tu masz pokazaną przykładową instalację : - Smaki Podlasia . Może da się na to dofinansowanie wziąć. Ekologicznie, autonomicznie i przyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.02.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 16 kWh na dobę to pobór ciągły 666 W. To chyba tak będzie przy mrozach. 16kWh ciepła dzieląc przez COP=3 wychodzi Ci zapotrzebowanie energii elektrycznej dla PC. W tym przypadku będzie to ok 5kWh, więc jeden aku 100Ah/12V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.02.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 A Wy o tym ogrzewaniu. Może by tak postawić problem, ziemniaki na obiad, poranna kawa ... to jest problem właśnie stojący na przeszkodzie w odcięciu się od sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.02.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 A Wy o tym ogrzewaniu. Może by tak postawić problem, ziemniaki na obiad, poranna kawa ... to jest problem właśnie stojący na przeszkodzie w odcięciu się od sieci. Niestety, ale twoja opcja jest droższa, i o wiele trudniejsza w realizacji. Taniej będzie zrobić dom z c.o. lub jako to woli z nc.o. (niecentralnym ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.02.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 U mnie ma być autonomicznie, bez kabla z sieci i musi być realnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 28.02.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 U mnie ma być autonomicznie, bez kabla z sieci i musi być realnie.Może zamiast porannej gimnastyki?: Samo zdrowie i ekologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.02.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 16kWh ciepła dzieląc przez COP=3 wychodzi Ci zapotrzebowanie energii elektrycznej dla PC. W tym przypadku będzie to ok 5kWh, więc jeden aku 100Ah/12V. Jak masz 10W/m2 w mrozy to przy pow. 200m2 wyjdzie Ci 2kW, czyli 48 kWh na dobę, czyli przy COP=3 wyjdzie 16kWh na dobę. Jak masz mniejszy dom, to może 10 kWh na dobę, czyli 2 akumulatory jak je chcesz rozładowywać do zera i zaraz zajechać, albo 5 jak chcesz ich używać rozsądnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.02.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Jak masz 10W/m2 w mrozy to przy pow. 200m2 wyjdzie Ci 2kW, czyli 48 kWh na dobę, czyli przy COP=3 wyjdzie 16kWh na dobę. OK, dla takiego domu wszystko się zgadza. Nie mniej jednak, to skrajne warunki. Jak masz mniejszy dom, to może 10 kWh na dobę, czyli 2 akumulatory jak je chcesz rozładowywać do zera i zaraz zajechać, albo 5 jak chcesz ich używać rozsądnie. Wystarczy jeden aku, ponieważ będziesz z niego korzystał tylko wtedy kiedy nie świeci słońce, a nie przez 24 godziny jak liczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.02.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Wystarczy jeden aku, ponieważ będziesz z niego korzystał tylko wtedy kiedy nie świeci słońce, a nie przez 24 godziny jak liczysz. Czasami słońce nie świeci przez tydzień... U mnie ma być autonomicznie, bez kabla z sieci i musi być realnie. http://allegro.pl/agregat-generator-pradotworczy-18kva-diesel-400v-i4005379939.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.02.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Czasami słońce nie świeci przez tydzień... No to prąd z gniazdka. Nie bardzo wiem do czego dążysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 28.02.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 No to prąd z gniazdka. Nie bardzo wiem do czego dążysz. Wiesz Bart3z ja myślałem, że jak sobie zamontujesz te panele, to chciałbyś prądem z nich grzać dom również w nocy albo jak słońce jakiś czas nie grzeje - to przy instalacji off-grid. Przy on-grid byłoby normalnie, ale to jest Polska. Więc jak chcesz wykorzystać tą energię to musisz jakiś akumulator zastosować. Mając całą połać w PV będziesz musiał to jakoś przechować. 80m2*10W*8g= 64kWh, czyli do grzania przez 3-4 dni. Chcesz to wywalić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.02.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 No na razie milczę jak grób, ale już jest komplet. tylko zrobić i żyć bez opłaty stałej, przesyłowej, abonamentów itp. Z rowerem dobry pomysł ... myślę iż koło 200 wat dał bym radę ciągłej mocy dostarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.02.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Wiesz Bart3z ja myślałem, że jak sobie zamontujesz te panele, to chciałbyś prądem z nich grzać dom również w nocy albo jak słońce jakiś czas nie grzeje - to przy instalacji off-grid. Przy on-grid byłoby normalnie, ale to jest Polska. Więc jak chcesz wykorzystać tą energię to musisz jakiś akumulator zastosować. Mając całą połać w PV będziesz musiał to jakoś przechować. 80m2*10W*8g= 64kWh, czyli do grzania przez 3-4 dni. Chcesz to wywalić? Nie projektuje się instalacji PV w taki sposób, żeby zapewniała pełną moc nawet w skrajnych warunkach. W off-gridach wystarczy taka bateria, żeby w ogóle nie korzystać z pierwszej taryfy. Ładowanie większych aku jest nie opłacalne. Tak samo jak z pompami ciepła. Projektuje się np. dla -20oC, a co jeśli przez kilka dni bedzie -25oC ? Jest szansa, że niedługo ruszy OZE i będzie można bilansować energię zużytą z wyprodukowaną w okresie półrocznym. Wtedy nie potrzebne będą żadne akumulatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts