Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Żadne idealizowanie ani tym bardziej nieudolna próba wskazywania na interesy. Jak już to chyba sam żyjesz z biznesu około-budowlanego i stąd takie szarpanie się z TB?

Perm nazwał TB epigonem a może właśnie trzeba w kółko powtarzać o tym, że warto budować domy pasywne, energooszczędne, zgodne z zaleceniami takimi jak NF15 itp. bo to jest długofalowo opłacalna inwestycja.

Sam piszesz koledze w innym temacie, że domy bez izolacji budowało się 30-40 lat temu więc widzisz jak wielu ludzi jest takich, którzy o współczesnym budownictwie nie mają pojęcia bo mieć nie muszą. Jak trafią na TB to pewnie jeśli nie wybudują NF15 to co najmniej się zastanowią nad tym jak dobrze wydać swoją kasę bo będą mieli rzetelne informacje jak normy itp. a nie bełkot mitomana z którego nic nie wynika ale ludzie się na takie rzeczy niestety nabierają. A, że miało być tak pięknie a potem wyszło jak zwykle to kogo to obchodzi?

Nazwałem Brzęczkowskiego "prymitywnym" epigonem. On pozornie powtarza to co wszyscy dobrze wiedzą, kreując się przy okazji na bohatera tyle, że przeinacza to co powtarza tak, że traci to sens. Wychodzą głupoty. Więcej z tego szkody niż pożytku. Tak przy okazji, myślę sobie, że każdego innego twierdzącego to co Brzęczkowski zabiłbyś śmiechem i słusznie. Jakąś masz do niego słabość.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam taką pompę https://www.google.pl/search?q=IDI+pompy+ciep%C5%82a&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=vV4UU7bfNoW8ygPMuYDYDA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1299&bih=683#facrc=_&imgdii=_&imgrc=sdiSwckeb42EiM%253A%3BBz6uIOmYGk5byM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.kalt.net.pl%252Ffoto%252Fprodukty%252Fidi%252520split%252520dual.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.kalt.net.pl%252Fprodukty.php%253Fid_produktu%253D62%2526%2526id_nadrzednej%253D1%2526%2526id_kategorii%253D12%3B800%3B600 i je to 2,2 KW prądu i ma dać przy 7 na zewnątrz 7 kW ciepła ...

Ale radzi sobie do -5 przyzwoicie, a ile faktycznie mocy cieplnej daje przy -5 nie wiem .. ważne że wydoli.

Piecyk gazowy 4,5 kW przy około -5 st było mało tak że pompa daje więcej bo starcza i w takiej kategorii to rozpatruje.

Tu jest kilka możliwych odp., np.:

- nie ma takich temp. z GWC więc cały ten układ nie działa tak jak pisze nydar,

- grunt jest ogrzewany stratami z domu (bardzo dużymi) więc konstrukcja budynku nie ma nic wspólnego z oszczędnym.

Nie zapominajcie, że przepływ powietrza u nydara to tylko 75m3/h. To powoduje, że jego 20mb rurki może być wystarczające, żeby przy -10oC otrzymać +5oC. Z tym, że w miejscu, w którym ulokował on GWC musi mieć temp. wyższą niż te 5oC. A taką temp. można uzyskać przy większych stratach ciepła przez posadzkę (wystarczy oglądnąć sobie układ izoterm).

Co do ciepła pod posadzką to wystarczy sobie policzyć przegrodę z metrową warstwą piachu. Przy 20cm XPS pod płytą U=0,175W/m2K, a z suchym piaskiem o lambdzie=0,7 U=0,14. Wysuszając piach pod podłogą zyskujemy 0,035W/m2K. Licząc straty dla temp. powietrza w domu = 22oC i gruntu 10oC to dla 100m2 zyskujemy ok. 150-200kWh/rok, czyli 100zł przy ogrzewaniu prądem. Czy warto zatem pchać tam PEX'a i przerabiać obwód solarny, żeby wysuszyć grunt, który z czasem i tak wyschnie ? Moim zdaniem nie.

Żadne idealizowanie ani tym bardziej nieudolna próba wskazywania na interesy. Jak już to chyba sam żyjesz z biznesu około-budowlanego i stąd takie szarpanie się z TB?

Perm nazwał TB epigonem a może właśnie trzeba w kółko powtarzać o tym, że warto budować domy pasywne, energooszczędne, zgodne z zaleceniami takimi jak NF15 itp. bo to jest długofalowo opłacalna inwestycja.

Sam piszesz koledze w innym temacie, że domy bez izolacji budowało się 30-40 lat temu więc widzisz jak wielu ludzi jest takich, którzy o współczesnym budownictwie nie mają pojęcia bo mieć nie muszą. Jak trafią na TB to pewnie jeśli nie wybudują NF15 to co najmniej się zastanowią nad tym jak dobrze wydać swoją kasę bo będą mieli rzetelne informacje jak normy itp. a nie bełkot mitomana z którego nic nie wynika ale ludzie się na takie rzeczy niestety nabierają. A, że miało być tak pięknie a potem wyszło jak zwykle to kogo to obchodzi?

To ze sie szarpię z TB wynika z kłamstw i oszczerstw na mój temat i wielu róznych innych kłamstw na wszystkie mozliwe tematy z których zabiera on głos. Moje interesy w zadnym stopniu nie zalezą od opinii na mój temat wypowiadanych przez TB. Nikt tez nie zarzuca TB ze promuje budowe domów pasywnych i energooszczędnych. Jest ot przyszłość budownictwa obwarowana dyrektywani i nakazami, na pewno nie troską o kieszeń obywateli.

Kazda bowiem promocja powinna rzetelna, uczciwa i dokładna. Sposób promocji tego budownictwa pokazany przez TB jest zaprzeczeniem tych cech. Jego samowielbienie swoim geniuszem odrzuca wielu zainteresowanych tym tematem i powoduje szereg niekonczących sie dyskusji poza głownym tematem wątków

Właśnie! Skąd wiesz, że wydoli?
nie że wiem .. tylko zasada działa ? działa jest ciepło jest tyle.

Dalej nie wnikam.

Poza tym nie wymyśla przysłowiowych "7.1" niesprawdzonych, kosztownych wynalazków tylko powtarza w kółko mniej więcej to co NF15.

Widzę iż zalazło Ci za skórkę moje pisanie o głośnikach 7.1 . Nie broń TB bo powtarza slogany i bzdury ... że np U ścian nie ma znaczenia.

Że jakieś zyski od słońca w ścianach. Przecież byłem słuchałem gościa co będzie na dniach dr właśnie z łapania słońca przez ściany.

Gołą ścianę można sobie w du wsadzić ! można pominąć to że się nagrzewa w dzień.

Dopiero za szybą i jeszcze z roletą ma sens łapanie ciepła w ścianie.

Tworzenie bajek odbiornikach ciepła, nie ma czegoś takiego ! każdy materiał ma swoją przewodność cieplną i w funkcji grubości

daje to konkretny opór cieplny.

Ogromną!;)

A tak naprawdę to zwraca uwagę na istotne jak dla mnie rzeczy, o których twierdzi się, że tak ma być. Np. fundamenty - u mnie teraz to <,5MWh/rok strat, dużo; oraz szczelność, która pomimo testu szczelności jest kiepska. A test szczelności mało kto robi.

Poza tym nie wymyśla przysłowiowych "7.1" niesprawdzonych, kosztownych wynalazków tylko powtarza w kółko mniej więcej to co NF15.

Nikt nie twierdzi ze testy szczelnosci są niepotrzebne, ale bardzo niewielu chce za nie zapłacic ok 2000 zł. Nikt nie twierdzi za nie ma strat na fundamencie ale tylko TB podaje ze te straty są tak wysokie (jego badanie mają to potwierdzać, szkoda ze tylko jego)

Powtarza ze tylko szkieleciak, kazda inna forma budowy takiego budynku (NF15, NF40) to wymysł (chory) inwestora i działanie na szkodę przez audytora i projektanta (łajdaków)

...

Na temat strat też toczyłem z TB batalię dlatego, że moje wyliczone dla całego budynku pokrywają się z projektowymi więc gdyby fundament był takim wielkim odbiornikiem to coś innego musiałoby być o wiele lepsze. Ale nie ma co.

Co do szkieleciora się nie zgodzę, że TB tylko to promuje bo jakoś mój pomysł na murowańca z izolacją wewn. nie jest (jeszcze?) krytykowany.

Możesz podać jakikolwiek argument Brzęczkowskiego pomijając jego żałosne - zmierzyłem?

Twierdzi Brzęczkowski, że ocieplanie domu na tradycyjnych fundamentach izolowanych od zewnątrz nie ma sensu bo całe ciepło przez ścianę fundamentową ucieknie do gruntu. Można izolować, można nie izolować. Nic to w bilansie energetycznym nie zmieni. Inaczej mówiąc; taki dom bez ocieplenia ma takie same straty jak dom z ociepleniem od zewnątrz. To chyba najlepszy przykład jak słuszną ideę zamienić w idiotyzm.

Twój planowany dom się po prostu broni. Oczywiście nie każdy się na taki zdecyduje z różnych względów ale jeżeli chodzi o mechanizmy utraty ciepła to przewidziałeś wszystko. Brzęczkowski nie promuje szkieleciorów tylko izolację od wewnątrz niezależnie od technologii budowy.

Osobiście uważam, że jest to błąd bo bez tego testu można tylko gdybać czy budynek jest szczelny czy nie. Kilka znaczących nieszczelności i OZC pies drapał.

Na temat strat też toczyłem z TB batalię dlatego, że moje wyliczone dla całego budynku pokrywają się z projektowymi więc gdyby fundament był takim wielkim odbiornikiem to coś innego musiałoby być o wiele lepsze. Ale nie ma co.

Co do szkieleciora się nie zgodzę, że TB tylko to promuje bo jakoś mój pomysł na murowańca z izolacją wewn. nie jest (jeszcze?) krytykowany.

W dziwny sposób jednak obliczenia przy przyjetej normowej wartosci nie obiegaja od wartosci rzeczywistych, moze te wartosci nomowe cie są az tak złe. Po za tym n50 odpowiada za infiltrację czyli za częsc strat na wentylację które z kolei są częscią strat całkowitych. Problem jest taki aby prawidłowo wywazyc proporcje strat i odpowiednio im przeciwdziałac.

O ile murowaniec parterowy mozna zaopatrzyc w izolację wewnetrzna, to pietrowy w zebetowymi stropami, schodami (a takich jest zdecydowana większość) juz nie tak łatwo a na pewno nie efektywnie.Pokazał to R&K ze zewnętrzna izolacja w takim budynku zdaje egzamin

No właśnie nie "może być wystarczające" a policz z jaką prędkością przepływa powietrze przez rurkę fi100 wewnątrz i jaka musi być wymiana aby na wylocie mieć te 5-6stC.

Już tutaj coś bardzo nie gra. Po drugie jak popatrzysz właśnie na izotermy to zobaczysz, że standardowo nie powinno tam być wiele więcej niż te 0stC. Jeśli jest więcej i ze strat to łatwo zobaczyć jak duże muszą być. A jak są to przez posadzkę muszą być wiele razy większe niż to co pisze nydar w kontekście suchego pisaku.

To się wszystko kupy nie trzyma ale jeśli komuś pasuje na zasadzie "może być" to ok.

Zgadzam się, że jest to bardzo mocno naciągane. Brakuje tego ciepła w bilansie. Te 5oC na nawiewie przy takim GWC jest nierealne, tzn. jest, ale nie przy długotrwałej temp. -10oC.

Ogólnie można stwierdzić, że RSŚ nie sprzyja oszczędzaniu CWU, bo w mroźne dni wymaga dwóch kąpieli dziennie / osobę, by uzyskać 18oC na nawiewie.

Wg teorii TB, to ja muszę dopasować się do domu, a nie dom do mnie. Ty dałeś jakąś alternatywe, ale czy chcesz powiedzieć, że to dzięki TB ? Czyżbyś musiał mu teraz dziękować jak merkava za swój dom zeroenergetyczny ?

Pokazałem TB dom i nagle mu japa opadła, podałem przykład ekwiwalentu izolacji u mnie jakie chce dać.

Aby zatkać mu paszcze, bo ciągle kłapał iż jestem wrogiem izolacji !:bash: jak zaczynałem mu naciskać na odciski to na mnie bluzgi wylewał, oczywiście

też mu się odpłaciłem bluzgając Go.

Spierał się ze mną np o sprawność jak coś może przekroczyć 100% to mu zapodałem przykład z książki https://www.google.pl/search?q=jay+orear+fizyka&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=jHAUU7LgNYPNygO2xoLIBA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1281&bih=665 iż bardzo się myli i podałem przykład pompy cieplnej. Zatkało.

Naprawdę trzeba mu ciężkich tłumaczeń aby to paniał.

Na początku tej dyskusji miał problem z rozróżnieniem lambdy od U ..! to o czym będziemy mówić ? co ? rynce opadają.

Wytykałem mu jego pomijanie faktów i pokazywanie skąd brało się te 6x do gruntu, nie raczył się nawet zastanowić.

102m2 (a może i mniej?) nie musi być z piętrem aby "łapać". Spokojnie da się to zrobić szerokością.
jak masz miejsce to jeszcze lepiej, długi jamnik, do około 8 m dach to jest prościzna.

Też bym postawił dom 20m długi i szeroki tylko np na 8m .

Ale muszę iść w górę nie ma rady.

TB spowodował, że nad kilkoma rzeczami się zastanowiłem/zastanawiam ale absolutnie za nic nie dziękuję bo jeśli miałbym to pewnie zacząłbym od kilku innych osób na tym forum... nawet nydarowi za to mataczenie, które zaświeciło lampkę w głowie i spowodowało, że każdy pomysł "rozwaliłem na papierze" a wentylację wyporową nawet w realu;)

Co zatem dał TB, czego wcześniej nie było na tym forum ? Chyba tylko impulsu do poszukiwania opracowań podważających jego tezy/teorie.

Co do wentylacji wywiewnej, to twoje próby nic mi nie dają, ponieważ ja akurat mam całkiem inny układ pomieszczeń, antresolę, nie mówiąc już o poddaszu użytkowym. Nie mniej jednak mam zamiar spróbować układ nydara, ale dają sobię furtkę dla "typowej" wentylacji jeśli coś by nie wypaliło. Ale póki co "na papierze" mi bardzo ładnie to wszystko się spina.

Ale te "zmierzyłem" to jest najczęstszy argument tutaj. Sam podaję dane, które sam zmierzyłem, można je natychmiast podważyć dlatego jak kto potrzebuje to licznik udostępnię aby być wiarygodnym:)

Nie w dziwny sposób bo zaokrąglenia plus/minus kilku kWh/m2*r. działają prawidłowo. Tyle, że jak planuję dom ~10kWh/m2*r. to te "kilka" stanowi dla mnie znaczną różnicę.

Ale czy i Nydar nie mierzy, pomiar temperatury nie jest skomplikowaną czynnoscią.

Jezeli dom 10 kWh/m2 to i test szczelnosci zalecany, ale koszt budowy wbrew mylącemu tytułowi wątku wcale nie tani

nydara, ale dają sobię furtkę dla "typowej" wentylacji jeśli coś by nie wypaliło. Ale póki co "na papierze" mi bardzo ładnie to wszystko się spina.
Barth ale nie wydaje Ci się dziwne jak siebie czytasz ? awersję do papieru, dostajesz przepis na placek i też możesz powiedzieć że to hipoteza.

Trzeba oddzielać to co jest tylko w sferze pomysłów od tego co jest już zapisane i przebadane.

Każda książka techniczna opiera się na badaniach, wartości powstały o doświadczenia empiryczne.

Jest to wszystko opisane wzorami i jedno z drugim gra.

Spór toczy się o układanie tych klocków ale samych kloców nie bardzo zmienisz.

Wyporowa owszem fajna bo wentylator nie działa itp , ale larum zagrasz jak Nydar kiedy słońce zaglądnie w okna.

To musi być wersja 2.0 wentylacji wyporowej, inaczej lipa z tego.

Barth ale nie wydaje Ci się dziwne jak siebie czytasz ? awersję do papieru, dostajesz przepis na placek i też możesz powiedzieć że to hipoteza.

Trzeba oddzielać to co jest tylko w sferze pomysłów od tego co jest już zapisane i przebadane.

Każda książka techniczna opiera się na badaniach, wartości powstały o doświadczenia empiryczne.

Jest to wszystko opisane wzorami i jedno z drugim gra.

Spór toczy się o układanie tych klocków ale samych kloców nie bardzo zmienisz.

Wyporowa owszem fajna bo wentylator nie działa itp , ale larum zagrasz jak Nydar kiedy słońce zaglądnie w okna.

To musi być wersja 2.0 wentylacji wyporowej, inaczej lipa z tego.

Sprostowanie. U mnie będzie wentylacja mechaniczna wywiewna, z wentylatorkiem na nawiewie (dwa centralne nawiewy) i wyciągu. qubic ma podobny układ do mojego i z powodzeniem wdrożył ten typ wentylacji. To już nie hipoteza.

Wy tutaj o domach, które mają zużywać mało energii na CO, albo i wcale, ale tak szczerze to przy normalnym domku ~150m2 i zapotrzebowaniu 20Wh/m2*rok rachunek za prąd wyniesie max 1800zł, czyli 360zł miesięcznie. To niezbyt wiele, jeśli obniżenie go ma się stać kosztem znacznej utraty komfortu.

Więc :D:

- to i tak koszty maksymalne dla dość sporego domu - można ograniczyć montując jakiś droższy system CO z akumulacją, albo gazowy,

- łażenie po schodach, albo przeciskanie się hotelowym korytarzem w domu 20x8m to nie komfort,

- ogromne okna to wymuszanie na mnie czegoś, czego nie lubię - a to nie komfort,

- ryzyko +16st w domu przy miesiącu mrozów po -25stC to nie komfort,

- FIX-y to w sumie też nie komfort.

Ja podchodzę inaczej: ma być dom murowany, o prostej bryle (tania i łatwa budowa), parterowy, zabezpieczony przed zalaniem. Teraz dopiero jest pytanie jak to zrobić ekonomicznie - to znaczy, żeby w ciągu życia w sumie zapłacić za dom + użytkowanie jak najmniej.

Podejście typu chcę dom pasywny albo energooszczędny, a jaki kształt wyjdzie, to się zobaczy uważam za nieludzkie. To tak, jakbym miał kupić samochód, który mało pali i wygląda gorzej od Multipli, albo wybrać dziewczynę, która ma bogatego tatusia, a paskudna jest jak noc i głupia jak but i przy tym nie oglądać się za innymi laskami. Chore!

Edytowane przez Przemek Kardyś