Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

-ułożenie rurek w płycie fundamentowej jest tanie

Nie wierzę... z pompkami i rozdzielaczami w każdym pokoju?

-mogę zasilać to z dowolnego źródła np z pompy ciepła oszczędzając energię do 4 razy w stosunku do prądu
- Niestety nie prawda. Przy tak małych potrzebach - teoretyczny koszt kWh ma znikome znaczenie. W domu 150m2 najsłabiej ( w temacie izolowanym ) zużycie do 3000kWh - przy dogrzewaniu powietrza z ppcie COP zimą 4 kable zużyją poniżej 1000kWh - Pana pompa z centralnym zużyje więcej - nie da rady zmieścić się w 800kWh w sezonie

-mogę to zasilać z PV czy wiatraka i nie przejmować się jakością energii elektrycznej produkowanej przez te urządzenia. Nie kupuję kontrolerów ładowania, akumulatorów, przetwornic, tylko podłączam bezpośrednio do grzałki w zbiorniku i działa.

Tylko, że do ppci ja potrzebuje PV i wiatrak dający mi 200-300W/h średnio - u Pana trzeba minimum 10 x tyle!!! A to już duuuuży koszt

Nic nie staje na przeszkodzie, żeby wodę grzać żywym prądem. Wstawiam grzałkę i wyjdzie taniej niż kable, a tak samo dobrze. Regulacja w podłogówce jest kiepska z uwagi na bezwładność samej podłogówki, ale to dotyczy tak samo wody jak i prądu. Tylko w moim przypadku regulacją w znacznym stopniu zajmie się duża bezwładność, a w zdecydowanie mniejszym prosty regulator pogodowy.

Unikam bezwładności - nawet w sklepie podłogowe mam - 30cm styro 4 cm wylewka 1 cm pianka PUR mata woodtec panele ( kable w wylewce wyłaczyłem )

NIe chcę, żeby było odbierane tak , że upieram się przy swoim wyborze systemu ogrzewania. Jest dokładnie inaczej - system ogrzewania nie jest jeszcze przemyślany i niczego nie jestem pewien. Kombinuję i na razie wychodzi mi, gruntowa pompa ciepła i dwa osobne zbiorniki - na CO 200 -300 litrów, a na CWU 400 -500l - załatwią temat. ale może to się zmienić np pod wpływem perswazji doświadczonych forumowiczów

CWU to zasobnik z ppci ( przy dużym zużyciu - małe termy niecentralnie i baterie bezdotykowe, gdy i wodę chcemy oszczędzać

Co jest wadą a co zaletą... Popełniłem kiedyś taka serię o wuju.

wuj się żeni

Wuj szukał bratnią duszyczkę

Trafił na biuro matrymonialne

Może tu odnajdę

Taką jak ja nieudaczniczkę

Oferta była…. jedna

Beata z fotką słabej jakości

Mina wuja dość niewybredna

I targają nim wątpliwości

- no… ale ona jest ślepa!

To wada? Z za biurka pada

Cóż Pan, to zaleta

Włos Panu już wypada

Urody Pan raczej mizernej

Nie oceni tego Beata

Nawet w poświacie niedzielnej

Tak…, no ale kulawa!

Jakaż to wada?

Toż to wspaniała sprawa

Gdzie Pan chce tam wpada

Ale do tego jeszcze niemowa….

No tu nie wytrzymała i szlus

Urzędniczka przerwała w pół słowa

Przecież to ogromny plus!

Patrzy facio na lico dziewczęcia

Bez większego zachwytu niestety

Ale pryszczata… jak widać ze zdjęcia

A Pan co! Chciałby mieć same zalety!!

.

A ten:

[ATTACH=CONFIG]208016[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]208017[/ATTACH] APO Architekci rok 2000. 198m2 2100-2300 ogrzewanie i cwu - 100% kable grzewcze - cwu - terma 10l pod zlewem i 15 l/2kW w łazienkach - prysznic i bateria bezdotykowe. To nie jest pasywny?

Nic z tych zdjęć nie wynika. Nie ma informacji o technologii budowy. Apo architekci nie mają tego domu w swoich obiektach referencyjnych. Jeżeli zamieszczasz jakies przykłady to może taki które mozna sprawdzić?

Co jest wadą a co zaletą... Popełniłem kiedyś taka serię o wuju.

wuj się żeni

Wuj szukał bratnią duszyczkę

Trafił na biuro matrymonialne

Może tu odnajdę

Taką jak ja nieudaczniczkę

Oferta była…. jedna

Beata z fotką słabej jakości

Mina wuja dość niewybredna

I targają nim wątpliwości

- no… ale ona jest ślepa!

To wada? Z za biurka pada

Cóż Pan, to zaleta

Włos Panu już wypada

Urody Pan raczej mizernej

Nie oceni tego Beata

Nawet w poświacie niedzielnej

Tak…, no ale kulawa!

Jakaż to wada?

Toż to wspaniała sprawa

Gdzie Pan chce tam wpada

Ale do tego jeszcze niemowa….

No tu nie wytrzymała i szlus

Urzędniczka przerwała w pół słowa

Przecież to ogromny plus!

Patrzy facio na lico dziewczęcia

Bez większego zachwytu niestety

Ale pryszczata… jak widać ze zdjęcia

A Pan co! Chciałby mieć same zalety!!

Chcesz tu wszystkich dobić?

Nic z tych zdjęć nie wynika. Nie ma informacji o technologii budowy. Apo architekci nie mają tego domu w swoich obiektach referencyjnych. Jeżeli zamieszczasz jakies przykłady to może taki które mozna sprawdzić?

Nie ma, bo sobie inwestor nie życzył - A dom ma 40cm styo od gruntu 40 wełny w ścianie i mur z cegły od zewnątrz i 40cm wełny w dachu. Reku flexit i podłogowe VCD 17-tki elektry. Termy 10 i 15 l atlantic i baterie i prysznice oras electra .

Chcesz tu wszystkich dobić?

Chmurą i deszczem przepłyną dzieje

Pamiętaj, pesymizmu się nie sieje

W każdym nadzieja jakaś się telepie

Że może jutro będzie znacznie lepiej

To nie jest jakaś drętwa mowa trawa

Nie wypina się piersi po medale próżno

Nie przekona do racji nikogo wrzawa

Uśmiechnij się! Jutro może być za późno

Mądry Don Kichot, gdy na świat rzucony

Okazał się głupcem blachą obleczonym

Zaś głupi Sanczo, wierny giermek jego

Mędrcem, w wirze z życia codziennego

łatwo policzyć ... to było by z 10 tirów :) jest mniej ...

No niech będzie 200 ton - ściany konstrukcyjne i działowe z silki, strop teriva i żelbetowa płyta fundamentowa :D

Ne panocku.

Wybitna izolacja i grzanie wszystkiego solarem na to się nastawiam ja.[/QUOTTE]

Widzę jaka zima potrafi być szara i ponura bez grama słońca. To ile trzeba tych solarów? Liczyłeś to?

Co mam przyznać jak nigdy tych mostków nie widziałem - Architekci projektujący domy izolowane dają stropy z izolacji lub przez łączniki. Jeżeli spotyka się duży dom ze szkieletem betonowym (jak omawiany wcześniej na ul Chudoby - to izolacja była z obu stron.

[ATTACH=CONFIG]208022[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]208023[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]208024[/ATTACH]

Powiedział Pan w innym wątku, żebym izolował dom od wewnątrz, a mój dom to Z10. Jak widać ma dwie ściany wewnętrzne konstrukcyjne i strop masywny. Jak to zaizolować od wewnątrz, żeby nie było mostków?

Zresztą te mostki nie ważne. Ja z pełną świadomością chcę mieć dom który ma dużą bezwładność. Jak wybuduję i będę niezadowolony, to powiem o tym publicznie na forum żeby ostrzec innych co by się nie nacięli. Jak będę zadowolony to też napiszę.

Mostki to nie tylko straty ciepła. Przy WM ustawiamy sobie komfortowe warunki - wilgotność temperaturę. Proszę zauważyć, że w strefie komfortu termiczno wilgotnościowego punk rosy oscyluje wokół +8 st.C Taki mostek termiczny, może być zarodziem zagrzybienia. Jak bym obłożył izo i paro izolacjom

http://www.rockwool.de/produkte/hochleistungsd%c3%a4mmung+aerorock/innend%c3%a4mmung+aerorock+id/verarbeitungsschritte

Ale jak Pan chce starą pompę ciepła z GDŹ i akumulację... Wolno.

Ps - jakiś czas temu rozmawiałem z pracownikiem Xelli i pytam: dlaczego robicie szkolenia o izolowaniu od środka dla inwestorów, spółdzielni itp a nie dla projektantów?

- Bo tylko inwestor może zmusić projektantów do myślenia. Nam już ręce opadły.

Nie ma, bo sobie inwestor nie życzył - A dom ma 40cm styo od gruntu 40 wełny w ścianie i mur z cegły od zewnątrz i 40cm wełny w dachu. Reku flexit i podłogowe VCD 17-tki elektry. Termy 10 i 15 l atlantic i baterie i prysznice oras electra .
40 cm wełny na ścianach? Czyli w tym przypadku powierzchnia użytkowa tego domu jest o (licząc tylko ściany zewnętrzne) jakieś 16 m mniejsza od takiego samego domu ocieplonego od zewnątrz. Metr 2 domu kosztuje około 2.5 tyś. Czyli dom droższy w budowie o 40 tyś. Do tego więcej izolacji, więcej za robociznę. Tylko dlatego by izolacja była od wewnatrz i nie było akumulacji, jak sie domyślam. Trzeba na głowę upaść by się na cos takiego zdecydować. Do tego wg tej tabelki, izolacji od wewnątrz trzeba dac prawie dwa razy więcej, czyli ta 40 cm odpowiada 25 cm zewnętrznej. Zadna rewelacja.

Mostki to nie tylko straty ciepła. Przy WM ustawiamy sobie komfortowe warunki - wilgotność temperaturę. Proszę zauważyć, że w strefie komfortu termiczno wilgotnościowego punk rosy oscyluje wokół +8 st.C Taki mostek termiczny, może być zarodziem zagrzybienia. Jak bym obłożył izo i paro izolacjom

http://www.rockwool.de/produkte/hochleistungsd%c3%a4mmung+aerorock/innend%c3%a4mmung+aerorock+id/verarbeitungsschritte

Ale jak Pan chce starą pompę ciepła z GDŹ i akumulację... Wolno.

Ps - jakiś czas temu rozmawiałem z pracownikiem Xelli i pytam: dlaczego robicie szkolenia o izolowaniu od środka dla inwestorów, spółdzielni itp a nie dla projektantów?

- Bo tylko inwestor może zmusić projektantów do myślenia. Nam już ręce opadły.

To ciekawe, bo ja też rozmawiałem z pracownikiem z Xelli i stwierdził że izolacja od wewnątrz ma sens tylko gdy nie mozna za bardzo ruszyc elewacji w istniejącym domu. Zdziwił sie że ktos chce nowy dom izolowac od wewnatrz. Taki wysoki blondyn z długim nosem?

40 cm wełny na ścianach? Czyli w tym przypadku powierzchnia użytkowa tego domu jest o (licząc tylko ściany zewnętrzne) jakieś 16 m mniejsza od takiego samego domu ocieplonego od zewnątrz. Metr 2 domu kosztuje około 2.5 tyś. Czyli dom droższy w budowie o 40 tyś. Do tego więcej izolacji, więcej za robociznę. Tylko dlatego by izolacja była od wewnatrz i nie było akumulacji, jak sie domyślam. Trzeba na głowę upaść by się na cos takiego zdecydować. Do tego wg tej tabelki, izolacji od wewnątrz trzeba dac prawie dwa razy więcej, czyli ta 40 cm odpowiada 25 cm zewnętrznej. Zadna rewelacja.

Ten inwestor 13 lat temu twierdził, że trzeba na głowę upaść by dawać mniej. A o izolacji termicznej za murem - wyrażał się wyłącznie niecenzuralnie.

Ponieważ izolacja taka była na projekcie to powierzchnia użytkowa wynosi 198m2 niezależnie od grubości izolacji.

-ułożenie rurek w płycie fundamentowej jest tanie

Nie wierzę... z pompkami i rozdzielaczami w każdym pokoju?

Z jednym rozdzielaczem i jedną pompką na cały dom

-mogę zasilać to z dowolnego źródła np z pompy ciepła oszczędzając energię do 4 razy w stosunku do prądu

- Niestety nie prawda. Przy tak małych potrzebach - teoretyczny koszt kWh ma znikome znaczenie. W domu 150m2 najsłabiej ( w temacie izolowanym ) zużycie do 3000kWh - przy dogrzewaniu powietrza z ppcie COP zimą 4 kable zużyją poniżej 1000kWh - Pana pompa z centralnym zużyje więcej - nie da rady zmieścić się w 800kWh w sezonie

.

Energia elektryczna którą zużyje pompa zostanie tak czy inaczej zamieniona na ciepło, więc nie zniknie tylko ogrzeje dom.

Czytam to co Pan pisze, ale jakoś do mnie to nie przemawia. Rozumiem, że z pci ogrzeje Pan dom w 70 % a reszta z kabli (trzeba to policzyć, oszacować jakoś, na razie wierzę na słowo). Nie podoba mi się jednak idea nagrzewania nadmuchowego, ale to tylko moja fanaberia bo ludzie mają i żyją. Będę miał jeszcze zasobnik z wodą do ogrzania. Kupując jedną gruntową PC ogrzeję nią też wodę - w każdych warunkach. Jakieś popirdółkowate termy nie zapewnią mojego apetytu na wodę. Jak z takiej termy będzie lecieć 4-5 l na minutę i to w porywach, to już się denerwuję na samą myśl o napełnieniu choćby wiadra. Planuję dużą wannę, więc i tak musi być zasobnik i to spory. Myślałem też o pompie powietrze-woda, bo są tańsze, ale to by musiało działać w dzień czyli w w taryfie G11, bo w taryfie G12 w nocy COP leci na łeb i może sie mniej opłacać.

Dużo mam jeszcze myślenia w tym temacie...

To ciekawe, bo ja też rozmawiałem z pracownikiem z Xelli i stwierdził że izolacja od wewnątrz ma sens tylko gdy nie mozna za bardzo ruszyc elewacji w istniejącym domu. Zdziwił sie że ktos chce nowy dom izolowac od wewnatrz. Taki wysoki blondyn z długim nosem?

- To jakie wady ma ocieplenie od wewnątrz w nowych domach - gdzie można zlikwidować mostki przy stropach, że te wady nie szkodzą zabytkom ? Dlaczego Pan Xelli nie atakuje za mostki? Co nie szanują zabytków?

- http://www.media.xella.pl/pr/204800/rozpoczyna-sie-cykl-konferencji-ocieplenie-od-wewnatrz-dla-zarzadcow-nieruchomosci

Ten inwestor 13 lat temu twierdził, że trzeba na głowę upaść by dawać mniej. A o izolacji termicznej za murem - wyrażał się wyłącznie niecenzuralnie.

Ponieważ izolacja taka była na projekcie to powierzchnia użytkowa wynosi 198m2 niezależnie od grubości izolacji.

No to powierzchnia zabudowy sie zwiekszyła i koszty również. Niecenzuralne słowa inwestora świadczą o duzym napięciu emocjonalnym. Stąd taka nieracjonalna decyzja.

- To jakie wady ma ocieplenie od wewnątrz w nowych domach - gdzie można zlikwidować mostki przy stropach, że te wady nie szkodzą zabytkom ? Dlaczego Pan Xelli nie atakuje za mostki? Co nie szanują zabytków?

- http://www.media.xella.pl/pr/204800/rozpoczyna-sie-cykl-konferencji-ocieplenie-od-wewnatrz-dla-zarzadcow-nieruchomosci

Bo w zabytku nie mozna ruszyc fasady. Taki cwancyk.

Z jednym rozdzielaczem i jedną pompką na cały dom
Przy tak różnych zyskach i stratach. Pan wybaczy, Ja nie odważyłbym się. Miałbym na 100% reklamacje, że jakiś pokój jest niedogrzany, lub za gorąco.

Wie Pan - jak sobie sam Pan robi to i niedogrzany pokój nie przeszkadza.

A konkretnie:

Czy można wiedzieć ile by kosztowało coś takiego w podłodze - np do opisywanego wcześniej domu 198 m2 parter - bo o ile pamiętam kable z automatyka wyszły 9000zł