Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Albo dowolny kabel z dowolnym rozstawem i nie koniecznie jeden na jedno pomieszczenie ale koniecznie dostarczający odpowiednią moc na dane pomieszczenie (wg OZC). W domu z małymi stratami nie ma wyczuwalnych różnic temp. pomijając zyski słoneczne dlatego taki dom musi mieć z głową rozmieszczone pomieszczenia.

A to trochę opozycja do TB, który zaleca regulatory ASIC do poszczegolnych pomieszczeń, czyzbys nie zdawał sobie sprawy ze strat (wg TB oczywiście) jakie przyniesie taki rodzaj sterowania. Przeciez to jeden z kanonów nco, czyli sterowanie pomieszczeniowe, a nie grupą pomieszczeń. Tak walczysz o dobre imię TB a z jego nauk wybierasz co Tobie pasuje pomijając te najwazniejsze. Akurat sterowanie pomieszczonie równiez popieram i jest to jeden z niewielu punktów stycznych z TB.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sterowanie pomieszczeniami w dużym, rozległym i/lub nie energooszczędnym domu jak najbardziej ale w małym jaki mam, zwartym, ze wszystkimi praktycznie otwartymi pomieszczeniami to zbytek bo efektów żadnych. Nie ma szans aby odczuć różnicę pomiędzy pomieszczeniem ogrzewanym a nie ogrzewanym chyba, że nieogrzewane przez dłuższy czas będzie zamknięte to można uzyskać różnicę nawet 2-3stC ale tylko wtedy gdy sztuczne ogrzewanie nie działa w ogóle a dom ogrzewany jest tylko zyskami słonecznymi.

Generalnie nie dostarczałem w tym sezonie więcej niż 32kWh/dobę w 2 porcjach po 16kWh i źródła tej energii kompletnie nie idzie wyczuć aż do tego stopnia, że ci, którzy nie wiedzą jak grzeję, po swoim "dochodzeniu na miejscu" obstawiają przeważnie, że to grzeje podłoga pod deskami choć tam w ogóle nie ma kabli. Nikt nigdy nie wpadł na to, że grzeją ściany:)

Czy zbytek? mozna polemizować choc w przypadku naprawdę małego domu wiekszość pomieszczeń moze nie wymagac oddzielnego sterowania, ale w kazdym domu na ogół jest wiatrołap, jest łazienka , garderoba, pom. tech, a moze i garaż, to po co tam utrzymywać jednakową temperaturę?. Ma sterowanie pomieszczeniowe R&K i jak wynika z jego wypowiedzi zdaje ono egzamin z obserwacji wynika ogrzewanie w poszczegolnych pomieszczeniach nie załącza sie tym samym czasie co wynika z róznych strat tych pomieszczen tym bardziej ze dom choc nie duzy to dwukondygnacyjny i kilkoma pomieszczanimi od pólnocy. Koszt inwestycyjny jest ale bez przesady, ale jest za to komfort i oszczędnosci również chociaż nie one są najwazniejsze, a własnie komfort. Dom powinien byc dla nas, a nie my dla niego.

Kszhu jeśli dom potrzebuje te 400-500 W\K to nie pomoże mu nic. Wiem doskonale jak działa taki system z użyciem C.O

Idziemy do pracy, idziemy spać i grzanie do puki się pali. Nad ranem ziąb, nawet mniej jak 10st, chyba że jest już mróz grubo niżej -20 to

ktoś raczy wstać i podłożyć lub pali się gazem. Gorzej było w starym budynku gdzie jak piec kaflowy wygasł i przestało się palić pod kuchnią

woda za kotarą zamarzała. Ot to jest oszczędność takiego systemu, szybko nagrzać kiedy trzeba.

Tu podkreślam karnie dom ma trzymać 24 h temp 20st i w odniesieniu do takiego stanu porównywać zużycie.

A potem można sobie gdybać że nic się dziej jak będzie 16 st czy mniej.

Mogę powiedzieć iż mój dom nie zużył tej zimy ani grama energii, tylko że tej energii nie było.

http://www.youtube.com/watch?v=XerTmEVS940&list=UUqCGGi7HtqbaTh5iLSwXjCw&feature=c4-overview

Edytowane przez מרכבה

Tia... i tanie plastikowe brzęczki 7.1 do dwutorowego lampowca?
oj nie wie copisze:lol2: pierwsze trzeba mieć odpowiednią kartę muzyczną, 99% przypadków tylko komp stacjonarny, a pierwsze żeby się naśmiewać z plastiku to posłuchaj ... ale ciężko wyszukać.

Bo już nie produkują, zdziwił byś się bardzo, no ale nie o tym :p bo widzę iż Ci to w główkę wleciało.

Rachunki za C.O to jak dywagować czy kupić kurtkę na -10 i w plecaku mieć aku i kable, czy ciepła kurtka jest dostosowana do -30 i nie trzeba pierdół.

Da się kablami grzać tylko w II taryfie? Jak dla mnie w nocy będzie źle spać, bo gorąco, a w dzień nieprzyjemnie, bo chłodno, a na pewno chłodna podłoga.

"Problemy są raczej tylko w okresach przejściowych ale pompiarze też nie mają kolorowo w tych okresach jeśli grzeją w II taryfie. Przy normalnej zimie , z regularnymi minusami na zewnatrz takich problemów nie ma.

Jak będzie świecić słońce, to podczerwień zrobi swoje i będzie ciepło, ale w pochmurny dzień nawet 23 stopnie to odczuwalny chłód jak się ma zimną podłogę.

Niestety.

Ale to nie jest chłód.Tylko tak jak wspomnialeś brak promieniowania bo termometry pokazują zadana temperaturę.

Gazownicy mają ten sam problem. Zanim temp w domu spadnie o 0,5 C żeby kociol sie bujnął to już "nie ma" ciepłej podłogi.

Chyba tylko bufor zapewnia komfort .Komfort termiczny i pracę tylko w II taryfie.

Oczywiście mogę sie mylić.

Kszhu to jakiś dziwny dzień, udzieliłem porady w wątku o ścianach szczytowych to usłyszałem że pindole o izolacji.

nie zdenerwował byś się ?

Nie chodzi że byłem wzburzony, ale człowiek radzi jak uniknąć mostka termicznego to jeszcze jakiś burek kąsa.

Tak samo i ja, kurtka ma być na -30

Założenia są proste jak jest bardzo mroźno to w 98% jest bardzo pogodnie, było tak że np grudzień 96 ( Boże Narodzenie -17,5 i padał śnieg)

i 2012 przez 4 dni było -18 i pochmurno, a w nocy mniej jak -30 (do -32) bardzo zimno było w 2006 ( miejscami -36)

Dolina w której mieszkałem sprzyjała powstaniu tak mroźnego powietrza.

U mnie lipa będzie z oknami, ponieważ od południowego kierunku ściana szczytowa jest odchylona od 37,5 st

Zaleta na pewno w lecie nie będę miał najmniejszego problemu ze słońcem.

Ponieważ południowo-zachodnim bokiem jest wpasowany w stok północny.

Odwrotnie jak winno być przy pasywnych. Ale się tym nie przejmuje bo od północy jestem osłonięty, sporą górą.

Ja mam 3 działki budowlane, w tym jedna idealna ale pod nieistniejącym cmentarzem. jakieś 20m ale jest perfekcyjna, pełna osłona od północy.

I super wystawa na południe, tyle że kurcze stary cmentarz, jakoś nieswojo tam się budować, druga jest też bardzo dobra tylko drogi brak dobrej,

ale może by utwardził ? i pierwsza/ trzecia zabudowana najgorsza na zimę, na lato cud miód.

Czy zbytek? mozna polemizować choc w przypadku naprawdę małego domu wiekszość pomieszczeń moze nie wymagac oddzielnego sterowania, ale w kazdym domu na ogół jest wiatrołap, jest łazienka , garderoba, pom. tech, a moze i garaż, to po co tam utrzymywać jednakową temperaturę?. Ma sterowanie pomieszczeniowe R&K i jak wynika z jego wypowiedzi zdaje ono egzamin z obserwacji wynika ogrzewanie w poszczegolnych pomieszczeniach nie załącza sie tym samym czasie co wynika z róznych strat tych pomieszczen tym bardziej ze dom choc nie duzy to dwukondygnacyjny i kilkoma pomieszczanimi od pólnocy. Koszt inwestycyjny jest ale bez przesady, ale jest za to komfort i oszczędnosci również chociaż nie one są najwazniejsze, a własnie komfort. Dom powinien byc dla nas, a nie my dla niego.

My tu o domach 0-20 ;), więc sterowanie ASIC jest bezsensu. W takim domu, sama wentylacja przeciągnie tyle ciepła, że różnica temp. w pokojach nie będzie odczuwalna. U R&K sterowanie może odegrać rolę w oszczędzaniu, tym bardziej, że nie ma pasywniaka.

Powiedzcie jeszcze jedno. Czy nie śadzicie, że w pasywnym nie grzeje się więcej niż powinno ? Chodzi o odczucie komfortu. W domu 30-40kWh utrzymanie temp. 22oC i delikatne ogrzewanie podłogowe może się okazać się bardziej komfortowe niż 22oC bez ogrzewania w pasywnym. j-j kiedyś o tym pisał. Może się okazać, że wybudujemy dom pasywny w którym i tak będziemy grzać, żeby uzyskać komfort cieplny poprzez promieniowanie.

Powiedzcie jeszcze jedno. Czy nie śadzicie, że w pasywnym nie grzeje się więcej niż powinno ? Chodzi o odczucie komfortu. W domu 30-40kWh utrzymanie temp. 22oC i delikatne ogrzewanie podłogowe może się okazać się bardziej komfortowe niż 22oC bez ogrzewania w pasywnym. j-j kiedyś o tym pisał. Może się okazać, że wybudujemy dom pasywny w którym i tak będziemy grzać, żeby uzyskać komfort cieplny poprzez promieniowanie.

dlatego chałupa powinna mieć sterowanie pogodowe a nie jakieś tam "pykania" z podbiciem o 1czy 1,5* na tanim prądzie ...;)

Wczoraj zastanawiałem się ponownie nad kablami po informacjach od kszhu i wychodzi mi, że fajnie, bo taniej, ale trzeba grzać w płaskej taryfie ze względu właśnie na ta zimną podłogę i promieniowanie. Obecnie mam tak, że jak palę w kominku to Euroster wyłącza kondensata i pomimo 23-24stC chodzenie po płytkach jest nieprzyjemne.

Dlatego właśnie chce zrobić bufor, który ciągle będzie dawał zadaną temperaturę na podłogę, a sterowanie pompą zrobić na zasadzie PWM, czyli sterować wypełnieniem - jak będzie zimno to np. 10 minut pompowania i 5 minut przerwy, a jak cieplej to odwrotnie, aż do 1 min pompowania i 9 minut przerwy. To tak obrazowo. Powinna być cały czas ciepła podłoga i nie powinna się przegrzewać. Wypełnienie trzeba dobrać w zależności od temp. zewnętrznej - można policzyć straty dla dT i je uzupełniać.

Ten komfort cieplny przez promieniowanie to wg mnie trochę naciągane. Zyski słoneczne po zajściu słońca, gdy cały dzień ogrzewanie nie pracowało, dają komfort, ogrzewanie konwekcyjne (grzejniki, dgp) daje komfort. Żadnego bezpośredniego promieniowania.

Odczuwam inny komfort jak przy tej samej temp. jest duża wilgotność - 22stC i >60% o wiele gorsze niż 20stC i 35-45%.

j-j pisał co innego. Pisał, że ciężko się przyzwyczaić do mieszkania w domu bez aktywnego źródła ciepła. Pisał, że mimo 22oC na termometrze czuł, że jest zimno.

Ten sezon troszkę jest niewymierny, bo dni słonecznych jest bardzo dużo, a mrozów praktycznie w ogóle.

dlatego chałupa powinna mieć sterowanie pogodowe a nie jakieś tam "pykania" z podbiciem o 1czy 1,5* na tanim prądzie ...;)

No tak, ale w pasywnym ciężko to ustawić, bo słońce robi rozpierduchę... Ogrzewanie podłogowe daje komfort, ale może się okazać, że grzałeś, a nie musiałeś, bo mimo mroźnej pogody słoneczko daje tyle ciepła, że chałupę trzeba wietrzyć.

Można by sądzić, że trudność w zakresie samego wybudowania domu pasywnego to jedno, a ogarnięcie w nim c.o. to drugie. Pewnie stąd te zawyżone wartości kablowego ogrzewania podłogowego i ASIC promowany przez TB. Wtedy maszt w doopie pogodówkę i reagujesz na zmiany temp. o 0,1oC. Masz słoneczko - nie grzejesz, nie ma słoneczka - to "popykujesz", ale za to w pierwszej taryfie.

Może być tak, że wybudujesz dom pasywny i trzeba będzie w nim grzać do temp. 23oC, gdzie w podobnym domu, tylko energooszczędnym przy ogrzewaniu podłogowym i temp. powietrza wewn. 22oC będziesz odczuwał ten sam komfort termiczny.

A na drugi dzień wyjdzie słońce i w pasywnym będzie potrzeba podkręcić wentylację w celu odprowadzenia nadmiaru ciepła ...

Edytowane przez Barth3z

Pompki nie zarżniesz? I ona też na prąd jest a nie za darmo. Ten sam efekt kablami zrobić jest znaaacznie taniej.

Pisałem, że to interwały takie obrazowe. Może lepiej dać np. 10 min co godzinę. Nie wydaje mi się, żeby taka pompka np. Alfa Grundfosa połknęła dużo pradu i dało się ją łatwo zarżnąć - w obecnie posiadanym kondensacie tez mam pompkę i pare lat działa, a w starym centralnym miałem jakiegoś starego Grundfosa, który chodził przez jakieś 12 lat i dalej jest sprawny.

Ja operuję na prognozie max 12h do przodu a taka jest niesamowicie dokładna.

Jak taką prognozę podpiąć do sterownika? Wnioskuję, że się da jakoś automatycznie, tylko jak?

To się da przewidzieć. Ja operuję na prognozie max 12h do przodu a taka jest niesamowicie dokładna.

OK, ale co zrobisz, jeśli masz prognozę, że będzie słonecznie i temp. -10oC ? Grzejesz w nocy, czy nie ? A co jeśli będzie miało być słonecznie, Ty nie grzałeś, a pojawiły się chmury ? Dogrzewasz w pierwszej taryfie ?

Albo w drugą stronę. Zapowiadano pochmrny dzień, a swieciło słońce i ty w nocy dogrzałeś dom do 23oC. Strata ...

Duża bezwładność to potencjalne większe straty lub problem z zachowaniem komfortu w takim domu. Można opuszczać rolety w mroźny słoneczny dzień, ale to jest sprzeczne z budownictwem pasywnym.

Pisałem, że to interwały takie obrazowe. Może lepiej dać np. 10 min co godzinę. Nie wydaje mi się, żeby taka pompka np. Alfa Grundfosa połknęła dużo pradu i dało się ją łatwo zarżnąć - w obecnie posiadanym kondensacie tez mam pompkę i pare lat działa, a w starym centralnym miałem jakiegoś starego Grundfosa, który chodził przez jakieś 12 lat i dalej jest sprawny.

Są pompki 3Watowe. Takie mogą pracować praktycznie 24h/dobę. Wtedy sterujesz tylko "dorzucaną" temperaturą do obiegu a nie ich załączaniem.

Jeśli do takich pompek podłączyć podłogówkę na matach kapilarnych, to w dni słoneczne zyski możesz transportować do chłodniejszych pomieszczeń. Tylko cena tych mat kapilarnych ...

[ATTACH=CONFIG]245903[/ATTACH] Nydar looknij czy ile czy wstrzeliłem się ?

Oczywiście Nydar niczego nie sprzedaje prócz bezinteresownego pomagania.

Trzeba pomóc ubrać to w jakiś konkret, bo będziemy jeszcze długo krążyć.

Ja też oświadczam wszem i wobec że też niczego nie sprzedaję !

Wstrzeliłeś się idealnie .Stopa fundamentowa ma szerokość ciut mniejszą ,ale to nie istotne.

:jawdrop: nawet znałem ogólne wymiary ale nie wiedziałem jak one są dopasowane.

Teraz będzie trudne zadanie, oszacować jak się to ma w programach. Zaznaczam od razu, że problem leży wy tym iż stan ustalony ma wstrzelić się w stan nie ustalony. Budownictwo dopiero wchodzi w zagadnienia nie liniowe, kiedyś królowała statyka, dziś powoli się to zmienia.