Przemek Kardyś 05.03.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Cieszę się, że Pan w dobrej formie. Podłogówkę można zbilansować i w całym domu będzie oddawać tyle ciepła, ile wynika z zapotrzebowania danego pomieszczenia, bez uwzględnienia dodatkowych zysków. Ten termometr pokojowy powinien wisieć w przedpokoju, ale nie być bezpośrednio oświetlony przez słońce. Jak się będzie dom przegrzewać, to sterowanie zmniejszy wypełnienie PWM. Poza tym WM przeniesie część energii między pomieszczeniami. Wiem, że będą pewne straty, jednak za komfort stale ciepłej podłogi jestem w stanie tym darmowym drewnem zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.03.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Dąży się do płacenia za GJ nie nośniki . Proszę zauważyć, że gdy temat izolowania powstał ( w 1990 opracował to wiceminister budownictwa - odpowiedzialny za wdrożenie efektywności energetycznej -prof Krzysztof Żmijewski) zaczęło się wyrównywanie... 1990 za 1kWh prądu można było kupić 1m3 gazu 1995 już tylko 0.55m3 Dziś już poniżej 0,2m3 gazu. Podobnie wyrównuje się z olejem i węglem . ... tylko ciepłownicy tego nie widzą. A kto nie zna cen nosników energii? Czyzby była to wiedza tajemna udostepniona tylko nielicznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.03.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 http://www.elektra.eu/pdf/content/ins_zg5_0409_bb.pdf Niestety... w domach izolowanych się nie sprawdziło. Naprawdę - izolacją oddziela się Pan od warunków zewnętrznych, na ile to możliwe, a komfort wewnętrzny powierzyłbym precyzyjnej automatyce w pokojach i większej mocy na m2. Tak jak kszhu napisał, "dom-kontener" nie jest komfortowy. Sterowanie temp. z dokładnością 0,1oC w domu pasywnym bez przewidywania pogody powoduje, że musisz grzać kablami w taryfie płaskiej (drogo). W takim układzie, jak wychodzi słońce w mroźny dzień można mieć do takiego systemu pretensje - "po co mi podgrzałeś 5 min. temu podłogę, skoro teraz świeci słońce i mam nadmiar tego ciepła ?!" Czyli nie dość, że drogo, to nadmiarowo. Przewidywanie pogody (ten kontroler nest wygląda bardzo ciekawe - nie tylko jako gadżet!) jest optymalnym rozwiązaniem zarówno dla kabli jak i wodnej podłogówki. Wodna podłogówka zatapiana w wylewce ma jeszcze dodatkową zaletę, jaką jest odbiór i przetransportowanie nadmiaru ciepła z pokoju słonecznego do innych "zimniejszych pomieszczeń" - cyrkulacja. Tylko pytanie, czy w słoneczny, mroźny dzień posadzka nagrzeje się do takiej głębokości, aby woda w podłogówce cokowiek odebrała ... To tak jak z masywną ścianą kszhu do kolektora powietrznego. Chociaż posadzka osłonięta jest szybą (okna) i tutaj chłodny wiaterek nic nam nie zabierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.03.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Co znaczy w całości murowany? Oczywiście, że tak a, że parterowy to bez stropu tylko ze stropodachem. Resztę znasz z koncepcji. Jezeli w całosci murowany tzn wg mnie ze sciany zewnętrzne i wewnętrzne są murowane (jak efektywnie i po co ocieplac wewnątrz?), jezeli wielokondygnacyjny (co najmniej 2 kondygnacje) to stropy zelbetowe lub podobne, sciany j.w. Twój dom to murowany częsciowo o ile sie dobrze orientuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.03.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Kszhu - co to znaczy za często? Przecież to liczenie dT nie miałoby się dokonywać w każdym przebiegu, tylko dajmy na to co 15 minut, wtedy też sterownik sprawdzałby temp. wewnętrzną i określał trend i na tej podstawie ustalał czas załączenia pompy w ciągu następnych 15 minut.Nasłonecznienie wpływa na aktualną temp. na zewnątrz, więc jest to po części uwzględnione, a takich szarpanych przebłysków słońca i tak nie ogarniesz, więc według mnie wiele lepiej być nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.03.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Jezeli w całosci murowany tzn wg mnie ze sciany zewnętrzne i wewnętrzne są murowane (jak efektywnie i po co ocieplac wewnątrz?), jezeli wielokondygnacyjny (co najmniej 2 kondygnacje) to stropy zelbetowe lub podobne, sciany j.w. Twój dom to murowany częsciowo o ile sie dobrze orientujeKszhu dobrze wie o co chodzi ale jakoś niezręcznie mu przyznać, że to kiepski pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.03.2014 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 A kto nie zna cen nosników energii? Czyzby była to wiedza tajemna udostepniona tylko nielicznym? Ceny są znane - natomiast tendencja do wyrównania cen GJ niezależnie od nośnika - mało jest eksponowana. Podobnie jak sprawność systemów. Bardzo często podaje się ( i tak zawyżoną ) sprawność kotła a nigdy sprawność systemu. A już w ogóle nie podaje się, że sprawność maleje wraz z mocą, że kotłowni nie stosuje się w domach izolowanych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.03.2014 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Jezeli w całosci murowany tzn wg mnie ze sciany zewnętrzne i wewnętrzne są murowane (jak efektywnie i po co ocieplac wewnątrz?), jezeli wielokondygnacyjny (co najmniej 2 kondygnacje) to stropy zelbetowe lub podobne, sciany j.w. Twój dom to murowany częsciowo o ile sie dobrze orientuje Może wyjaśnię... Podstawa izolacji termicznej ( podobnie jak wodnej czy elektrycznej ) jest jej ciągłość. Warunek ten też jest umieszczony w definicji współczynnika przewodzenia ciepła "nieskończoność izolacji" Jeżeli więc chcemy dom izolować od zewnątrz, trzeba o tym pomyśleć od projektu!!! Tu w podręczniku "EPS i grund och mark" EPS od gruntu - można otworzyć z googli w pdf-ie jest wszystko pokazane. Można też przekartkować izolację ISOVER http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Grdetsjlv/Tjlisolerahemma/ w temacie - izolacja od gruntu. Jeżeli mamy sytuację, że pod ławą czy z boku fundamentu nie ma izolacji - to izolujemy od wewnątrz. Ciągłość izolacji, stałe U izolacji, grubość izolacji - to świadczy o jej skuteczności. A skuteczność łatwo się mierzy - za brak skuteczności słono się płaci! - izolacja kończy się na 30kWh/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.03.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Nie wiem jak to liczysz ale dla mojego aktualnego domu zmiana U posadzki z 0,13 na 0,26 (30 vs 15cm EPS o takich samych parametrach) to różnica ~13kWh/m2*r...Ale to nie o to chodzi. Jakim cudem w domu o zużyciu < 30kWh/m2 wartość U podłóg na gruncie jest wg Brzęczkowskiego taka sama jak dla domu pasywnego NF 15?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.03.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Kszhu - co to znaczy za często? Przecież to liczenie dT nie miałoby się dokonywać w każdym przebiegu, tylko dajmy na to co 15 minut, wtedy też sterownik sprawdzałby temp. wewnętrzną i określał trend i na tej podstawie ustalał czas załączenia pompy w ciągu następnych 15 minut. Nasłonecznienie wpływa na aktualną temp. na zewnątrz, więc jest to po części uwzględnione, a takich szarpanych przebłysków słońca i tak nie ogarniesz, więc według mnie wiele lepiej być nie może. 15min. to zbyt mało. Bezwładność podłogówki to 3 godziny. Z bieżących odczytów tego nie zaprogramujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.03.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 To teraz wiesz co mam na myśli jak ogrzewanie bardzo kondensacyjne działa 4-6 rano aby do południa wraz ze słońcem robić w domy saunę. O te "pretensje" właśnie mi chodzi a ich bez prognozy nie załatwisz. Ja dobrze wiem co masz na myśli od samego początku Czasami prowokuję wypowiedzi, żeby wychwycić jakieś kolejne plusy/minusy podłogówki wodnej/kablowej (ja raczej na wodną podłogówkę jestem ukierunkowany). No i pojawił się ten sterownik NEST, o którym nie wiedziałem. Fajnie się zapowiada. Poczytam o jego szczegółach. Mam fotki IR ze stycznia i tam podgrzewa się tylko nieznacznie drewniana podłoga a najbardziej jednak pionowe rzeczy (kąt padania). czyli ogrzewanie wodne ścienne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.03.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 (edytowane) 15min. to zbyt mało. Bezwładność podłogówki to 3 godziny. Z bieżących odczytów tego nie zaprogramujesz. Z tymi 3-ma godzinami to mocno przesadzasz - ja mam grzanie ustawione od 5 do 7 rano w dziennej temperaturze i wyłącza się wcześniej samo (termostat dostaje żądaną temperaturę) a różnica dzień-noc z histerezą to w sumie 3stC. W tym czasie dodatkowo podłoga musi się rozgrzać, więc zakładam, że przy ciągle cieplej podłodze odpowiedź będzie po ok. 30 min do godziny (zależy od grubości wylewki). Oczywiście czas trzeba dobrać doświadczalnie i przewidzieć wsp. korekcyjne, ale to i tak nie stoi na przeszkodzie na wprowadzeniu cykli 15-minutowych. Od biedy można mierzyć co godzinę i robić 4 jednakowe cykle. Ten system miałby działać BEZ PROGNOZY. Edytowane 5 Marca 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.03.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Ceny są znane - natomiast tendencja do wyrównania cen GJ niezależnie od nośnika - mało jest eksponowana. Podobnie jak sprawność systemów. Bardzo często podaje się ( i tak zawyżoną ) sprawność kotła a nigdy sprawność systemu. A już w ogóle nie podaje się, że sprawność maleje wraz z mocą, że kotłowni nie stosuje się w domach izolowanych... Jak moze spasc sprawnosc kotła elektrycznego, zawsze i w kazdych warunkach jest bliska 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.03.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Bardzo zręcznie mi przyznać, po raz n-ty, że w mojej koncepcji to dobry pomysł ale oczywiście nie do zastosowania zawsze i wszędzie więc nie wciskaj mi tego czego nie twierdzę/myślę/napisałem. Tak, ale przed tobą nikt takiego domku nie przedstawił, a tym bardziej TB. On pisał ogólnie, jak to w jego zwyczaju bywa, a resztę sobie wymyśl. Na końcu i tak Ci powie, że to jego pomysł (przykład - domek merkavy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.03.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Z tymi 3-ma godzinami to mocno przesadzasz - ja mam grzanie ustawione od 5 do 7 rano w dziennej temperaturze i wyłącza się wcześniej samo (termostat dostaje żądaną temperaturę) a różnica dzień-noc z histerezą to w sumie 3stC. W tym czasie dodatkowo podłoga musi się rozgrzać, więc zakładam, że przy ciągle cieplej podłodze odpowiedź będzie po ok. 30 min do godziny (zależy od grubości wylewki). albo masz bardzo cienką wylewkę, albo podajesz gorącą wodę w obieg podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.03.2014 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Jak moze spasc sprawnosc kotła elektrycznego, zawsze i w kazdych warunkach jest bliska 100% Oczywiście tego się policzyć nie da, ale w praktyce ( czyli na liczniku ) w identycznych domach szkieletowych (120m2) - zużycie między ciepłem z grzałki elektrycznej rozprowadzanym przez wodę (płyn) a ogrzewaniem bezpośrednim - różniło się o 2000 kWh . !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.03.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Może wyjaśnię... Podstawa izolacji termicznej ( podobnie jak wodnej czy elektrycznej ) jest jej ciągłość. Warunek ten też jest umieszczony w definicji współczynnika przewodzenia ciepła "nieskończoność izolacji" Jeżeli więc chcemy dom izolować od zewnątrz, trzeba o tym pomyśleć od projektu!!! Tu w podręczniku "EPS i grund och mark" EPS od gruntu - można otworzyć z googli w pdf-ie jest wszystko pokazane. Można też przekartkować izolację ISOVER http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Grdetsjlv/Tjlisolerahemma/ w temacie - izolacja od gruntu. Jeżeli mamy sytuację, że pod ławą czy z boku fundamentu nie ma izolacji - to izolujemy od wewnątrz. Ciągłość izolacji, stałe U izolacji, grubość izolacji - to świadczy o jej skuteczności. A skuteczność łatwo się mierzy - za brak skuteczności słono się płaci! - izolacja kończy się na 30kWh/m2 Szkoda nie Podał Pan jak efektywnie sie izoluje sciany wewnetrzne przy izolacji wewnątrz. Jezeli zas chodzi o fundamenty to uporczywie unika Pan pokazywania sciany z isomurem jako odcięciem termicznym, prosze uzupelnic swoją bibliotek rysunków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.03.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 (edytowane) Oczywiście tego się policzyć nie da, ale w praktyce ( czyli na liczniku ) w identycznych domach szkieletowych (120m2) - zużycie między ciepłem z grzałki elektrycznej rozprowadzanym przez wodę (płyn) a ogrzewaniem bezpośrednim - różniło się o 2000 kWh . !!! Sprawnosci grzałek nie trzeba liczyć (chyba zaczynam pisac jak TB) dla nich sie przyjmuje sprawnosc 100% A co sie stało z tą energią?, jak rozumiem nie było regulatorów pomieszczeniowych oraz siłowników i nastepowały lokalne przegrzania, a znając TB zapewne było czasowe obniżanie temperatur w niektórych pomieszczeniach, innego wyjasnienia nie ma Edytowane 5 Marca 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.03.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 A właśnie, jak jest z tą efektywnością isomura? Sam to mam ale ze względu na odcięcie przede wszystkim wilgoci bo z jego lambdą jakoś szału nie ma. Jak to uwzględniasz w swoich obliczeniach bo ja prawie wcale a może też i stąd mam nieco mniejsze zużycie niż moje własne OZC? Róznicuję wartosc mostka na styku sciana fundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.03.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 A co sie stało z tą energią?, jak rozumiem nie było regulatorów pomieszczeniowych oraz siłowników i nastepowały lokalne przegrzania, a znając TB zapewne było czasowe obniżanie temperatur w niektórych pomieszczeniach, innego wyjasnienia nie ma Ja myślę, że to sprawka chomików. Urządzenie proste jak budowa cepa bo też co tam może być skomplikowane. A płaci się za design, który moim zdaniem jest rewelacyjny. Na koniec tylko dodam, że nie kupisz ani nie zainstalujesz go u nas bo to Google i nie udostępnia tego poza USA i Kanadę i nawet jak kupisz to nie skonfigurujesz softu - musisz czekać. No to co Ty mi tutaj podrzucasz, żebym tylko oko nacieszył ? W sumie mam jeszcze dużo czasu do instalacji c.o. (jakiś rok), więc może ten nest lub coś podobnego się pojawi. Nie mniej jednak poczytam co on potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts